Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στις «καλένδες» το Μεσοπρόθεσμο (2014 - 2017) - Καθυστερεί η κατάθεσή του στη Βουλή - «Καβγάς» μεταξύ των στελεχών της τρόικας για τα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού «κενού» 2015 - 2016 - «Αρμένικη» επίσκεψη της τεχνικής αντιπροσωπείας στο ΤΑΙΠΕΔ

Στις «καλένδες» το Μεσοπρόθεσμο (2014 - 2017) - Καθυστερεί η κατάθεσή του στη Βουλή - «Καβγάς» μεταξύ των στελεχών της τρόικας για τα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού «κενού» 2015 - 2016 - «Αρμένικη» επίσκεψη της τεχνικής αντιπροσωπείας στο ΤΑΙΠΕΔ
Στις «καλένδες» παραπέμπεται για την ώρα η κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου (2014-2017) στη βουλή, από τη στιγμή που τα μέλη της τρόικας διαφωνούν μεταξύ τους ως προς το ύψος των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν τη διετία 2015 - 2016 για την κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού».
Κατά τις πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει ένα πρώτο σχέδιο με το βασικό σενάριο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος το οποίο προβλέπει πρόσθετες περικοπές δαπανών 5,5 δις. ευρώ σε υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
«Το σχέδιο αυτό δεν έχει ακόμη επεξεργαστεί από την τρόικα» επεσήμανε αξιωματούχος της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι αυτό έχει σταλεί εδώ και μέρες στους δανειστές πριν οι εκπρόσωποι αυτών έρθουν στην Αθήνα για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Στοιχείο το οποίο είναι χαρακτηριστικό τη αδιαφορίας των απεσταλμένων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ είναι ότι απέφυγαν να κάνουν οποιαδήποτε σχόλιο στην πρώτη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι δεν το είχαν καν διαβάσει…
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτό πιθανότατα οφείλεται στην διαφορετική εκτίμηση μεταξύ των μελών της τρόικας των δημοσιονομικών αναγκών της τριετίας που ακολουθεί μετά το 2014, από την στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει υπολογίσει ακόμη το «κενό» που θα προκύψει από την κατάργηση των δεκάδων φόρων υπέρ τρίτων ενώ στον «αέρα» βρίσκονται ακόμη και οι εισπράξεις από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα.
Οι αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει ο νέος φόρος και οι οποίες φαίνονται να ποδηγετούνται από ομάδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας έχουν προκαλέσει «νευρικό κλονισμό» στην τρόικα που θεωρεί ότι κινδυνεύει ο στόχος για έσοδα 2,9 δις. ευρώ το 2014.
Ένα ακόμη «αγκάθι» και μάλιστα πολύ μεγάλο που έχει κάνει τα μέλη της τρόικας να «τρώγονται» μεταξύ τους είναι οι παρεμβάσεις που είχαν συμφωνηθεί να γίνουν πλην όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί από την πλευρά του ασφαλιστικού.
Το ΔΝΤ ζητά περισσότερες παρεμβάσεις από την πλευρά του Γιάννη Βρούτση σε αντίθεση με την Κομισιόν που διατηρεί μία πιο χαλαρή στάση.
Η κόντρα αυτή εξυπηρετεί την κυβέρνηση όπως αυτή και αυτή που υποβόσκει για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, η οποία ευνοείται πολιτικά από την καθυστέρηση του Μεσοπρόθεσμου όσο το χαρτί των εκλογών παραμένει ανοικτό.
Η κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα στην τρόικα να μην αποκαλυφθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο τα μέτρα που θα συμφωνηθούν για την διετία 2015 - 2016 και να ενσωματώνονται μόνο ως αριθμητικές παραδοχές. Πράγμα για το οποίο οι δανειστές εμφανίστηκαν από την αρχή να μην έχουν αντίρρηση.
Να σημειωθεί ότι κανονικά το νέο Μεσοπρόθεσμο θα έπρεπε να είχε κατατεθεί μαζί με το νέο προϋπολογισμό στη βουλή, κάτι το οποίο τώρα παίρνει παράταση για το τέλος Δεκεμβρίου ή ακόμη και για το νέο χρόνο.
Η τρόικα από την πλευρά της συνεχίζει να «ξεσκονίζει» τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Χθες τεχνικά κλιμάκια, επισκέφτηκαν το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων δίνοντας εντολές για ταχύτερη αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων.
Η πολύωρη σύσκεψη στην οδό Κολοκοτρώνη πραγματοποιήθηκε με φόντο τη νέα επί τα χείρω αναθεώρηση του φετινού εισπρακτικού στόχου του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, από το οποίο αναμένονται πλέον 1,3 δισ. ευρώ. Μετά το «ναυάγιο» στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ, ο φετινός στόχος των 2,6 δισ. ευρώ είχε επαναπροσδιοριστεί τον Ιούλιο στα 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως προέκυψε από την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του ΤΑΙΠΕΔ, τα προσδοκώμενα έσοδα για το 2013 «ψαλιδίστηκαν» περαιτέρω κατά 200 εκατ. ευρώ.
Απαίτηση της τρόικας είναι να καλυφθούν και οι δύο αυτές αποκλίσεις, ώστε στα τέλη του επόμενου έτους να έχουν εισρεύσει στον Ειδικό Λογαριασμό Αποπληρωμής του Δημοσίου Χρέους συνολικά 5,1 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται αθροιστικά στο μνημόνιο για τη διετία 2013-2014. Ετσι όμως ο ετήσιος στόχος του 2014 εκτοξεύεται στα 3,8 δισ. ευρώ, ποσό που είναι πρακτικά αδύνατο να συγκεντρωθεί μέσα σε έναν χρόνο, όπως ομολογούν ακόμα και στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η τρόικα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου. Το ΤΑΙΠΕΔ επεξεργάζεται μοντέλο τιτλοποίησης 1.000 ακινήτων (επί συνόλου 3.000 άμεσα αξιοποιήσιμων ακινήτων), προεκτιμώμενης συνολικής αξίας 4,5 δισ. ευρώ. Για το έργο αυτό χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του Ταμείου είναι οι UBS, Deutsche Bank και ΒΝΡ Parbias.
Στο μεταξύ, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε χθες ότι η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τα ξενοδοχεία «Ξενία» Ανδρου, Σκιάθου και Τσαγκαράδας, η οποία έληγε την προσεχή Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, παρατείνεται έως τις 22 Νοεμβρίου. Το σχέδιο αξιοποίησης των τριών «Ξενία» προβλέπει ότι οι επενδυτές θα αναλάβουν τη διαχείρισή τους για 99 χρόνια. Η αυλαία της διαγωνιστικής διαδικασίας άνοιξε στις 11 Ιουλίου και οι «μνηστήρες» των ιστορικών ξενοδοχείων μπορούν να υποβάλουν χωριστές προσφορές για ένα ή περισσότερα από αυτά.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης