Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Άρχισαν τα όργανα με την τρόικα - Απαιτήσεις με το «καλημέρα» της πρώτης επαφής - Πόλ Τόμσεν στην κυβέρνηση: Μας κοροϊδεύετε με τους Φόρους Υπέρ Τρίτων και με τη μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών

Άρχισαν τα όργανα με την τρόικα - Απαιτήσεις με το «καλημέρα» της πρώτης επαφής - Πόλ Τόμσεν στην κυβέρνηση: Μας κοροϊδεύετε με τους Φόρους Υπέρ Τρίτων και με τη μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών
Το αυτί με το «καλημέρα» τράβηξαν οι δανειστές στην κυβέρνηση για τους φόρους υπέρ τρίτων και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών δίνοντας έτσι τον τόνο για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.
Πριν καν ακόμα ανοίξουν τα χαρτιά τους για τα δημοσιονομικά μέτρα που θέλουν να επιβάλλουν το 2014, άρχισαν τις παρατηρήσεις για δεσμεύσεις της κυβέρνησης οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν λάβει.
Εκτός από τα προαπαιτούμενα (αμυντικές βιομηχανίες, οφειλές ΕΥΔΑΠ και ΔΕΚΟ κ.αλ.) , έθεσαν με το «καλημέρα» το μείζον θέμα της κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων και της σταδιακής μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% ακόμα.
Η ελληνική πλευρά περιορίστηκε στην ενημέρωση των εκπροσώπων των δανειστών για την πορεία του προϋπολογισμού (με αιχμή τη βελτιωμένη πορεία των φορολογικών εσόδων τον Οκτώβριο), τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και τις αποκρατικοποιήσεις.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε μετά τη συνάντηση, ότι δεν έγινε συζήτηση ούτε για το ύψος του δημοσιονομικού κενού και τους τρόπους κάλυψής του, ούτε για τον χρόνο που θα διαρκέσει αυτός ο γύρος της διαπραγμάτευσης, ούτε για τα προαπαιτούμενα.
Συζητήθηκαν τα θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο της επόμενης συνάντησης με το οικονομικό επιτελείο (πιθανότατα την προσεχή Παρασκευή) και αυτά αφορούν ζητήματα σχετικά: με τη φορολογική διοίκηση και τη φορολογική συμμόρφωση, την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013, τις προβλέψεις για το 2014, τις επιπτώσεις του φετινού προϋπολογισμού στο νέο, καθώς και θέματα που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις τράπεζες.
Στη διαπραγμάτευση των επόμενων ημερών η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρο το «χαρτί» του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο ενισχύθηκε τον Οκτώβριο λόγω της βελτιωμένης εικόνας των φορολογικών εσόδων, εξέλιξη η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στις εξωφρενικές απαιτήσεις των δανειστών για δημοσιονομικά μέτρα άνω των 2,5 δισ. ευρώ το 2014.
«Οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί για να στοιχειοθετήσουμε μια καλή επιχειρηματολογία με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Η διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς ενισχύεται και από την πρόβλεψη που ενσωματώνεται στη φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα είναι 2,8% του ΑΕΠ αντί 1,8% που ήταν η πρόβλεψη της εαρινής έκθεσης.
Το οικονομικό επιτελείο θα ζητήσει από την τρόικα να εξηγήσει πως υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό του 2014 στο ιλιγγιώδες ποσό των περίπου 2,5 δισ. ευρώ, όταν μήνα με το μήνα τα δημοσιονομικά μεγέθη βελτιώνονται.
Η κυβέρνηση υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό στα 500-700 εκατ. ευρώ, το οποίο υποστηρίζει ότι μπορεί να καλυφθεί μέσω των παρεμβάσεων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, των περικοπών στις ΔΕΚΟ και την κατάργηση φορέων του Δημοσίου.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διαπραγμάτευση για τον ακριβή προσδιορισμό του ύψους των πρόσθετων παρεμβάσεων που απαιτούνται για το 2014 θα είναι σκληρή και επίπονη και μάλλον στο τέλος δεν θα αποφευχθούν ακόμη και οριζόντια μέτρα παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.
Όσον αφορά στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, στη χθεσινή συνάντηση έγινε μια πρώτη συζήτηση χωρίς να τεθούν λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε την τρόικα ότι όποιες παρεμβάσεις γίνουν θα κινηθούν εντός του δημοσιονομικού στόχου των 2,9 δισ. ευρώ.
Για την εισήγηση που έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός, να περάσει ο φόρος ακινήτων στους Δήμους με ανταποδοτικότητα, πηγές του υπουργείου τόνιζαν ότι στην παρούσα φάση το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι αντί να επιχορηγούνται οι Δήμοι με ένα ποσοστό από διάφορους διάσπαρτους φόρους, θα μπορούσαν να επιχορηγούνται με ποσό που θα προκύπτει αποκλειστικά από τον φόρο ακινήτων.
Το ενδεχόμενο να εκχωρηθεί η είσπραξη του φόρου ακινήτων στους δήμους, στην παρούσα φάση κρίνεται ανέφικτη.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης