Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ξεκινά από αύριο η «μάχη» κυβέρνησης-τρόικας για τα νέα μέτρα - Βασικό πεδίο αντιπαράθεσης οι νέες παρεμβάσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ για το 2014 - Βελτιωμένη πρόταση για την τρύπα στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση

Ξεκινά από αύριο η «μάχη» κυβέρνησης-τρόικας για τα νέα μέτρα - Βασικό πεδίο αντιπαράθεσης  οι νέες παρεμβάσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ  για το 2014 - Βελτιωμένη πρόταση για την τρύπα στο ασφαλιστικό ετοιμάζει η κυβέρνηση
Στα «χαρακώματα» θα βρεθεί από αύριο η κυβέρνηση με την τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έρχονται με άγριες διαθέσεις στην Αθήνα και είναι αποφασισμένοι να επιβάλλουν τις ακραίες θέσεις τους και στα τρία μείζονα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, με αιχμή το δημοσιονομικό κενό, τις απολύσεις στο Δημόσιο και τις αμυντικές βιομηχανίες.
Το επικοινωνιακό παιχνίδι των προηγούμενων ημερών και η διελκυστίνδα για τα στοιχεία που υποτίθεται ότι δεν παρείχε η ελληνική πλευρά για να ξαναρχίσουν οι συζητήσεις, βάρυναν το κλίμα και προκάλεσαν ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών.
Βασικό πεδίο αντιπαράθεσης τα μέτρα του 2014, τα οποία η τρόικα υπολογίζει σε τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ.
Το δημοσιονομικό κενό δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, απαντά το υπουργείο Οικονομικών, και θα καλυφθεί με διορθωτικά και διαρθρωτικά μέτρα στο ασφαλιστικό και στους φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας,  θα παρουσιάσει στην τρόικα βελτιωμένη πρόταση για τα έσοδα του ασφαλιστικού η οποία, μεταξύ των άλλων, θα προβλέπει την παρακράτηση των επιδοτήσεων για όσους αγρότες χρωστάνε για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στον ΟΓΑ.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θεωρούν επαρκείς τις «στοχευμένες διαρθρωτικές κινήσεις» που έχει θέσει στο τραπέζι η κυβέρνηση, ενώ δεν δέχεται το «προαπαιτούμενο» της μη αποδοχής νέων οριζόντιων μέτρων που έχει θέσει η ελληνική πλευρά πριν ξεκινήσει καλά- καλά η διαπραγμάτευση.
Η συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας σχετικά με το μέγεθος και τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για να κατατεθεί έως τις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού και να ενσωματωθούν οι προβλέψεις του στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2017.
Εκτός από το δημοσιονομικό κενό του 2014, υπάρχει και το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών. Το πρόβλημα εστιάζεται στην αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ και ειδικότερα στην εμμονή της τρόικας για «λουκέτο» στα ΕΑΣ.
Η κυβέρνηση έχει προτείνει τον διαχωρισμό του στρατιωτικού από το πολιτικό σκέλος για τις αμυντικές βιομηχανίες και τη συνέχιση λειτουργίας του πρώτου, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ ζητεί να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, με τη διατήρηση μέρους των εργαζομένων της.  Οι δανειστές απαιτούν να μπει «λουκέτο» στα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, αμφισβητώντας την υλοποίηση των παραγγελιών από το εξωτερικό, αλλά και τους λόγους άμυνας που προβάλει η κυβέρνηση. Για τη ΛΑΡΚΟ, δέχεται την ιδιωτικοποίησή της, αλλά με βάση το «μοντέλο ΕΡΤ».
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την Αθήνα και στο ζήτημα της κινητικότητας. Υπάρχει η δέσμευση για συνολικά 15.000 απολύσεις έως τα τέλη του 2014 εκ των οποίων 4.000 εντός του 2013, καθώς και η ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ζητήσει δίμηνη παράταση για την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας.
Ταυτόχρονα ζητάει να προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό των απολύσεων, αυτές των εργαζομένων στην ΕΡΤ, των επίορκων και των υπαλλήλων των ΝΠΙΔ που θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν. Όμως, η τρόικα εμφανίζεται να μην δέχεται τις αιτιάσεις της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση προσέρχεται, πάντως, στον νέο γύρο διαπραγμάτευσης με την τρόικα με βασικό «ατού» τη διαφαινόμενη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος.
Όπως εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο, το πλεόνασμα αυτό θα διαμορφωθεί στα 400-500 εκατ. ευρώ (αντί πρόβλεψης για 344 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014).

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης