Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Εμπλοκή» με τα μέτρα κάλυψης του κενού των 500 εκατ. στο ασφαλιστικό που πρότεινε η κυβέρνηση στην Τρόικα - Επιμένουν οι δανειστές σε πιο επώδυνες παρεμβάσεις - Έρχονται «καρατομήσεις» στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα

«Εμπλοκή» με τα μέτρα κάλυψης του κενού των 500 εκατ. στο ασφαλιστικό που πρότεινε η κυβέρνηση στην Τρόικα - Επιμένουν οι δανειστές σε πιο επώδυνες παρεμβάσεις - Έρχονται «καρατομήσεις» στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα
Τα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού «κενού» που απέστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα δεν έπεισαν τους δανειστές που ζήτησαν να γίνουν ακόμη πιο επώδυνες οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.
Για τα μέτρα που τις πρότεινε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης ο λόγος, με τα οποία το οικονομικό επιτελείο σχεδίαζε να καλύψει την «τρύπα» των 500 εκατ. ευρώ που έχει εκτιμήσει η τρόικα ότι θα παρουσιάσουν το 2014 τα ασφαλιστικά ταμεία υπονομεύοντας έτσι τον στόχο που έχει τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα (2,8 δις. ευρώ).
Αυτά περιλαμβάνονταν σε σχετικό σχέδιο νόμου θα κανονικά θα κατατίθεντο χθες στην βουλή αλλά το «απαγορευτικό» της τρόικας φρέναρε τα σχέδια της κυβέρνησης. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κ. Βρούτση το ζήτημα της περικοπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων παραμένει ανοιχτό αφού η τρόικα δεν φαίνεται να υποχωρεί από τις απαιτήσεις της.
Μέχρι τώρα στο υπουργείο Εργασίας προσπαθούν να πείσουν ότι όλα βαίνουν καλώς στο θέμα των συζητήσεων και η τρόικα δεν φέρνει αντιρρήσεις, αφού δήθεν άπαντες έχουν πειστεί για το κυβερνητικό success story.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες έχει αρχίσει ένας μαραθώνιος παρακαλετού προς τους εκπροσώπους των δανειστών μας ώστε να μην αυτοεξευτελιστεί η κυβέρνηση, να περάσει τώρα το νομοσχέδιο ως έχει και την άνοιξη να αρχίσουν και πάλι οι «καρατομήσεις» συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
Όπως φαίνεται η τρόικα στυλώνει τα πόδια και δεν θέλει να μετάσχει στο παιχνίδι πολιτικού εμπαιγμού της κυβέρνησης των Σαμαρά-Βενιζέλου. Οι επόμενες ημέρες θα διαφωτίσουν τα σκοτεινά σημεία.
Πάντως από το υπουργείο Εργασίας διατείνονται ότι δεν υφίσταται πρόβλημα και ότι σήμερα θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.
Ωστόσο ουδείς εκ των συνεργατών του κ. Βρούτση μπορούσε να δώσει μια πειστική αιτιολογία για την καθυστέρηση της κατάθεσης του νομοσχεδίου. Γεγονός το οποίο έχει ήδη να προκαλεί ανησυχία στους κατέχοντες ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα…
Στην κυβέρνηση τρέμουν στην ιδέα της επιβολής των νέων μέτρων που θέλουν να επιβάλουν οι δανειστές για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014. Αν και επιχείρησαν να κλείσουν το θέμα με την ιδέα ενός «συμπληρωματικού προϋπολογισμού» εντός του 2014, αν χρειαστεί στην πορεία του έτους, ώστε να μη ληφθούν μέτρα προκαταβολικά τα μέτρα με την ψήφιση του προϋπολογισμού στην Βουλή, και πάλι οι δανειστές δεν φαίνεται να πείθονται με νομοσχέδια αλλά ζητούν όλα τα μέτρα να προβλεφθούν και να εξειδικευτούν από τώρα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης