Τελευταία Νέα
Ελλάδα

"Ψαλίδι" στο πρωτογενές πλεόνασμα από την τρόικα - Προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης τα σχέδια αναδιάρθρωσης αμυντικών βιομηχανιών και ΛΑΡΚΟ - Κλιμάκιο της τρόικα στον Ι. Τέντε - Εκ νέου συνάντηση με το ΥΠΟΙΚ τη Δευτέρα

(upd5) Ρίχνει τους τόνους η κυβέρνηση, αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, που θα σχηματιστεί στον προϋπολογισμό φέτος, μετά τη συνάντηση με τους αξιωματούχους της τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένοι έβαλαν αστερίσκο για τα 2,9 δισεκ. ευρώ, που αποτελούν το ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο επικαλείται το οικονομικό επιτελείο, για το α΄  7μηνο. Οι ξένοι εκτιμούν οτι αυτό δεν αποτελεί μια "καθαρή" απόδοση για τον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, ο φετινός ποροϋπολογισμός θα κλείσει με ένα μικρό, ρεαλιστικό και βιώσιμο πλεόνασμα, το ύψος του οποίου θα οριστικοποιηθεί εντός της προσεχούς εβδομάδας.
Εκτός από τον προϋπολογισμό, στη συνάντηση με τους κκ Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ άνοιξαν επίσης και μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμαων οφειλών, που χρωστά το κράτος στους ιδιώτες, οι ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, οι φόροι υπέρ τρίτων και ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα.
Δε συζητήθηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις και η διαθεσιμότητα, που θα αποτελέσουν την ατζέντα της αυριανής συνάντησης.
Οι ξένοι ξεκίνησαν τον έλεγχο από εκεί πουν τον άφησαν τον Ιούνιο «τσεκάροντας» μία προς μία τις δράσεις που είναι συνδεδεμένες με την δόση του Οκτωβρίου.

Για να μπορέσει η Αθήνα να πάρει αυτά τα λεφτά θα πρέπει να έχει φτάσει σε τελικό στάδιο τα τέσσερα προαπαιτούμενα τα οποία είναι: η οριστικοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, η εκκαθάριση οφειλών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, η ένταξη 15.000 δημοσίων υπαλλήλων στην κινητικότητα και ο νέος Κώδικας περί Δικηγόρων.
Αυτός αναμένεται να είναι ο πρώτος κύκλος των επαφών με την τρόικα με την σκυτάλη στο δεύτερο να παίρνουν τα μεγέθη της οικονομίας. Στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν το μέγεθος της ύφεσης για το 2013, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και η πορεία υλοποίησης του φετινού προϋπολογισμού.
Ως προς το τελευταίο σημείο ελέγχου κομβική θέση σε αυτό έχει το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο μαζί με τις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της τεχνικής αντιπροσωπείας των δανειστών.
Μάλιστα τα κατώτερα κλιμάκια της τρόικας στην έκθεση που έχουν ετοιμάσει προς ενημέρωση των αξιωματούχων έχουν αφιερώσει σύμφωνα με πληροφορίες ειδικό κεφάλαιο στο πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού με βάση τα στοιχεία τα οποία συνέλεξαν από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.
Πηγές που βρέθηκαν κοντά σε αυτές τις επαφές αναφέρουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια δεν πείσθηκαν από τα στοιχεία για το αν ο προϋπολογισμός έκλεισε στο εννεάμηνο με πλεόνασμα 2,92 δις. ευρώ που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ή παραμένει ελλειμματικός.
Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους αξιωματούχους της Ε.Ε, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Η τρίτη και πιο σκληρή φάση των διαπραγματεύσεων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μετά τις 14 Οκτωβρίου και θα αφορά, μεταξύ άλλων, το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-2015, που υπολογίζεται από το ΔΝΤ στα 10,9 δισ. ευρώ αλλά και το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016 που εκτιμάται σε 4-5 δισ. ευρώ.

Στον Ι. Τέντε κλιμάκιο της τρόικα - Στόχος η καταπολέμηση της διαφθοράς

Να σημειωθεί πως κλιμάκιο της τρόικα επισκέφθηκε τον εθνικό συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς Ιωάννη Τέντε. Το τεχνικό κλιμάκιο αποχώρησε με ικανοποίηση και αισιοδοξία, μετά την τετράωρη συνεργασία για την αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης των δράσεων, οι οποίες διαλαμβάνονται στο «οδικό χάρτη της ομάδας δράσης για την Ελλάδα» και στο εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς με την κωδική ονομασία «Διαφάνεια». Στόχος του κ. Τέντε είναι μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο να έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση του οριστικού σχεδίου στρατηγικής κατά της διαφθοράς.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο, στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης που είναι προσωρινά η έδρα του εθνικού συντονιστή, παραβρέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι Gabriele Giudice και Guillaume Prevost, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι σύμβουλοι της Aσημίνα Κουτσούκου και Nicholai Benalal, από το ΔΝΤ οι Gianluca Esposito και Mαριαλένα Αθανασοπούλου, ο κ. Τέντες και οι συνεργάτες-σύμβουλοι του.
Ο κ. Τέντες παρουσίασε τους βασικούς άξονες προτεραιότητας της στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Πρωταρχικός άξονας είναι η καταγραφή των προβλημάτων και τα σημεία υψηλού κινδύνου, όπως είναι ο χώρος των δημοσίων έργων, ο χώρος της υγείας, οι ΟΤΑ (α΄ και β΄ βαθμού), οι πολεοδομίες, κ.λπ. Παράλληλα με την καταγραφή των προβλημάτων αυτών, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης και σαφής εικόνα για τα σημεία υψηλού κινδύνου διαφθοράς, θα ξεκινήσει εντατικοποίηση και η ενίσχυση των εσωτερικών ελέγχων και ιδίως σε τομείς υψηλού κινδύνου. Οι έλεγχοι αυτοί θα πραγματοποιούνται στοχευμένα, αφού έχει προηγηθεί η συγκέντρωση και μελέτη στοιχείων και όχι «αδέσποτα», κατόπιν καταγγελιών, όπως γίνεται τώρα. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνονται από στελέχη του ΣΔΟΕ ή και από μικτά κλιμάκια, δηλαδή κλιμάκια στελεχών του ΣΔΟΕ και της Οικονομικές Αστυνομίας.
Η 12μελής συντονιστική επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο εθνικός συντονιστής, απαρτίζεται από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, τον ειδικό γραμματέα δίωξης οικονομικού εγκλήματος, το γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων, τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, το γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, το διευθυντής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, καθώς και από εκπρόσωπο του Συνήγορου του Πολίτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης