Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Το 2014 η πώληση του 51% της Finansbank μαζί με την παραχώρηση του management – Η σοβαρή κεφαλαιακή αδυναμία της Εθνικής αξιολογήθηκε από την DGCom που έθεσε χρονοδιάγραμμα πώλησης

   Το 2014 η πώληση του 51% της Finansbank μαζί με την παραχώρηση του management – Η σοβαρή κεφαλαιακή αδυναμία της Εθνικής αξιολογήθηκε από την DGCom που έθεσε χρονοδιάγραμμα πώλησης
Το 2014 προσδιορίζεται η πώληση του 51% της Finansbank σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν από τις επαφές του Gert Jan Koopman αναπληρωτή διευθυντή υπεύθυνου για τις κρατικές ενισχύσεις  state aid, της DGCom δηλαδή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

Ωστόσο η Εθνική κατάφερε να κερδίσει χρόνο και κατ΄ ουσία έχει την δυνατότητα μέσα στο 2014 να πωλήσει σε καλύτερες αποτιμήσεις την Finansbank.
Με την κεφαλαιοποίηση να έχει κατρακυλήσει στα 2,8-2,9  δισεκ. ευρώ δηλαδή το 51% αποτιμάται μόλις στα 1,4 δισεκ. ευρώ η Εθνική παγιδεύτηκε….στις χαμηλές αποτιμήσεις.
Το βασικό επιχείρημα της Εθνικής είναι ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests και της επαναξιολόγησης των κεφαλαιακών αναγκών από την Τράπεζα της Ελλάδος τον Δεκέμβριο θα έχει την δυνατότητα αποτιμώντας τις συνθήκες και τις ανάγκες να αποφασίσει για το μέλλον της Finansbank.
Την άποψη αυτή ασπάζεται μερικώς ή σε γενικές γραμμές και η Τράπεζα της Ελλάδος που υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν βιαστικές αποφάσεις για το μέλλον της Finansbank.
Ωστόσο σύμφωνα με πολύ αξιόπιστη πηγή, η Τρόικα αποτιμά το θέμα της Finansbank υπό ένα διαφορετικό πρίσμα.
Η Τρόικα και η DGCom θεωρεί ότι η Εθνική που είναι κεφαλαιακά ανεπαρκής θα χρειαστεί να μειώσει το ρίσκο χώρας δηλαδή είναι αδιανόητο μια τράπεζα με οριακούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να έχει τόσο μεγάλη έκθεση σε μια ξένη χώρα εκτός ευρώ και παράλληλα η Εθνική έχει υποχρέωση να καλύψει μέρος των κεφαλαίων που κατέβαλλε το ΤΧΣ για να καλύψει την μεγάλη μαύρη τρύπα των 4 με 4,5 δισεκ. ευρώ.
Ως εκ τούτου θεωρεί ότι η πώληση του 51% της Εθνικής τράπεζας πρέπει να δρομολογηθεί.
Ορισμένοι κύκλοι θεωρούν ότι προσεχώς θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην Τουρκία όχι κατ΄ ανάγκη θετικές και ως εκ τούτου θα πρέπει να μειωθεί το ρίσκο χώρας.
Η Τρόικα μάλιστα στα προσχέδια που έχει ετοιμάσει έχει αφιερώσει πολύ χώρο στην Εθνική που μπορεί να ειπωθεί την αντιμετωπίζει με πολύ σκληροπυρηνικό τρόπο.

Μια άλλη παράμετρος

Έχουμε κατά καιρούς αναφέρει ότι το ελληνικό κράτος έχει επενδύσει 11 δισεκ. στην Εθνική εκ των οποίων το 1,05 δισεκ. οι ιδιώτες επενδυτές αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι η τράπεζα είναι κεφαλαιακά επαρκής.
Η Εθνική εμφανίζει 5,5 δισεκ. ευρώ κεφάλαια μετά τις τελευταίες εξαγορές με όρους core tier 1 ή 4,98 δισεκ. προ των εξαγορών και οριακούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας περί το +…9%.
Το ΤΧΣ επένδυσε συνολικά 9,85 δισεκ. και απέμειναν αρχικά περίπου 5,1 δισεκ. ευρώ δηλαδή 4,7 δισεκ. ευρώ χάθηκαν καλύπτοντας την μαύρη τρύπα της αρνητικής καθαρής θέσης καθώς και του goodwill της Finansbank.
Με δεδομένα τα νέα stress tests και την νέα έκθεση της Blackrock είναι ξεκάθαρο ότι η Εθνική θα βρεθεί στην πιο δύσκολη θέση.
Αν η πώληση των περιουσιακών στοιχείων όπως Αστέρας και Ασφαλιστική δεν καλύψουν τις πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις, τότε η Finansbank θα είναι πώληση μονόδρομος.
Η Εθνική τράπεζα δεν έχει την πολυτέλεια της Alpha και της Πειραιώς που από το 2015 και εν συνεχεία λόγω συνεργιών θα αποκομίζουν ισχυρά έσοδα.
Η εκτίμηση είναι ότι από το 2015 και μετά οι συνέργειες στο ελληνικό banking θα φθάνουν τα 2 δισεκ. σε έσοδα ετησίως.
Η Εθνική θα εμφανίζει τις χαμηλότερες συνέργειες αποκλειστικά γιατί δεν έχει πραγματοποιήσει κάποια μεγάλη εξαγορά.
Η γενική αίσθηση είναι ότι με τα νέα stress tests οι τράπεζες θα επιβαρυνθούν με έως 5 δισεκ. πρόσθετες ζημίες οι οποίες ως επί των πλείστον θα είναι αφομοιώσιμες.
Ωστόσο ειδικά για την Εθνική χρειάζεται ειδική μέριμνα ώστε η τράπεζα να παραμείνει θωρακισμένη, κεφαλαιακά ισχυρή και να μην καταλήξει ως ο αδύναμος κρίκος του συστήματος.
Για την Εθνική δύο θα είναι οι λύσεις ή πώληση της Finansbank που θα την ενισχύσει κεφαλαιακά αλλά θα την αποδυναμώσει σε έσοδα ή η νέα προσφυγή στο ΤΧΣ για να ανακεφαλαιοποιηθεί.
Η δεύτερη λύση θα είναι καταστροφική για τον ιδιώτη μέτοχο λόγω του dilution που θα έχει υποστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης