Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ενστάσεις από την τρόικα για το πρωτογενές πλεόνασμα - Σε συναγερμό η κυβέρνηση ενόψει της άφιξης των Πόλ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ, Ματίας Μορς - Σε τρεις φάσεις και μέχρι τον Νοέμβριο οι διαπραγματεύσεις

Ενστάσεις από την τρόικα για το πρωτογενές πλεόνασμα - Σε συναγερμό η κυβέρνηση ενόψει της άφιξης των Πόλ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ, Ματίας Μορς - Σε τρεις φάσεις και μέχρι τον Νοέμβριο οι διαπραγματεύσεις
«Επί ποδός» βρίσκεται η κυβέρνηση, εν όψει του ανηλεή κύκλου ελέγχου που ξεκινά την Κυριακή με την τρόικα στην διάρκεια του οποίου αναμένεται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για την οικονομία, όπως ένα τρίτο δάνειο για την χώρα ή ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Τον «χορό» των «διαπραγματεύσεων» με τους δανειστές θα ανοίξει ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ανήμερα των γερμανικών εκλογών θα παρουσιάσει στους Πόλ Τόμσεν από ΔΝΤ, Ματίας Μορς από Ε.Ε. και Κλάους Μαζούχ από ΕΚΤ στοιχεία τα οποία έχουν να κάνουν με την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος.
Οι ξένοι θα ξεκινήσουν τον έλεγχο από εκεί πουν τον άφησαν τον Ιούνιο «τσεκάροντας» μία προς μία τις δράσεις που είναι συνδεδεμένες με την δόση του Οκτωβρίου ύψους 1 δις. ευρώ.
Για να μπορέσει η Αθήνα να πάρει αυτά τα λεφτά θα πρέπει να έχει φτάσει σε τελικό στάδιο τα τέσσερα προαπαιτούμενα τα οποία είναι: η οριστικοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, η εκκαθάριση οφειλών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, η ένταξη 15.000 δημοσίων υπαλλήλων στην κινητικότητα και ο νέος Κώδικας περί Δικηγόρων.
Αυτός αναμένεται να είναι ο πρώτος κύκλος των επαφών με την τρόικα με την σκυτάλη στο δεύτερο να παίρνουν τα μεγέθη της οικονομίας. Στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν το μέγεθος της ύφεσης για το 2013, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και η πορεία υλοποίησης του φετινού προϋπολογισμού.
Ως προς το τελευταίο σημείο ελέγχου κομβική θέση σε αυτό έχει το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο μαζί με τις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της τεχνικής αντιπροσωπείας των δανειστών.
Μάλιστα τα κατώτερα κλιμάκια της τρόικας στην έκθεση που έχουν ετοιμάσει προς ενημέρωση των αξιωματούχων έχουν αφιερώσει σύμφωνα με πληροφορίες ειδικό κεφάλαιο στο πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού με βάση τα στοιχεία τα οποία συνέλεξαν από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.
Πηγές που βρέθηκαν κοντά σε αυτές τις επαφές αναφέρουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια δεν πείσθηκαν από τα στοιχεία για το αν ο προϋπολογισμός έκλεισε στο εννεάμηνο με πλεόνασμα 2,92 δις. ευρώ που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ή παραμένει ελλειμματικός.
Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους αξιωματούχους της Ε.Ε, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Η τρίτη και πιο σκληρή φάση των διαπραγματεύσεων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μετά τις 14 Οκτωβρίου και θα αφορά, μεταξύ άλλων, το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-2015, που υπολογίζεται από το ΔΝΤ στα 10,9 δισ. ευρώ αλλά και το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016 που εκτιμάται σε 4-5 δισ. ευρώ.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης