Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Ξηλώνεται» πριν καν ακόμη προλάβει να εφαρμοσθεί το νέο σύστημα εξόφλησης του ΦΠΑ - Καταργείται το «καπέλο» του 2% στις περιοδικές δηλώσεις - Εφάπαξ θα πληρώνονται οι φόροι και τα πρόστιμα μετά από έλεγχο

«Ξηλώνεται» πριν καν ακόμη προλάβει να εφαρμοσθεί το νέο σύστημα εξόφλησης του ΦΠΑ - Καταργείται το «καπέλο» του 2% στις περιοδικές δηλώσεις - Εφάπαξ θα πληρώνονται οι φόροι και τα πρόστιμα μετά από έλεγχο
Κατάργηση του προστίμου του 2% που πληρώνουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες όταν εξοφλούν σε μία δόση το ποσό του οφειλόμενου ΦΠΑ, εξετάζει η κυβέρνηση μετά τις γενικευμένες αντιδράσεις από τους συνδικαλιστικούς φορείς.
Συγκεκριμένα, αυτό που μελετάται είναι σε περίπτωση εξόφλησης όλου του ποσού του ΦΠΑ μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης να μην επιβάλλεται το «καπέλο» του 2% στο 50% της οφειλής, όπως συμβαίνει τώρα.
Ουσιαστικά το οικονομικό επιτελείο έρχεται να διορθώσει μία από τις μεγαλύτερες αδικίες του νέου συστήματος εξόφλησης του ΦΠΑ που τέθηκε σε ισχύ από το καλοκαίρι μετά από απαίτηση της τρόικας.
Με βάση αυτό το σύστημα:
* Η υποβολή κάθε χρεωστικής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ πρέπει να πραγματοποιείται το αργότερο μέχρι την 20 μέρα του μήνα που έπεται της φορολογικής περιόδου (του τριμήνου αν πρόκειται για επιχείρηση με απλογραφικά βιβλία και ή του μήνα αν πρόκειται για υπόχρεο με διπλογραφικά βιβλία).
* Ο ΦΠΑ που προκύπτει από την υποβολή περιοδικής δήλωσης δεν απαιτείται να εξοφλείται ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης. Αρκεί η πληρωμή μιας ελάχιστης προκαταβολής 10 ευρώ για να γίνει αποδεκτή η υποβολή της περιοδικής δήλωσης. Από κει και πέρα, ο φορολογούμενος πρέπει να πληρώσει μέχρι το τέλος του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης τουλάχιστον το ποσό που υπολείπεται μέχρι το 50% της συνολικής οφειλής ΦΠΑ. Ενώ το υπόλοιπο 50% ή λιγότερο έχει δικαίωμα να το εξοφλήσει έως το τέλος του επόμενου μήνα, με προσαύξηση 2% επί του 50% της οφειλής.
*Ακόμη κι αν ο φορολογούμενος εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό του οφειλόμενου ΦΠΑ μέχρι το τέλος του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης και δεν αφήσει τίποτε απλήρωτο για τον επόμενο μήνα, το 50% της συνολικής οφειλής ΦΠΑ επιβαρύνεται με προσαύξηση 2%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραπάνω άδικη επιβάρυνση, η οποία κρύβεται πίσω από το νέο σύστημα εξόφλησης του ΦΠΑ των χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων, εξετάζεται τώρα να καταργηθεί.
Την ίδια στιγμή εφάπαξ θα πρέπει να καταβάλλονται πλέον οι φόροι και τα πρόστιμα που βεβαιώνονται από τους φορολογικούς ελέγχους, καθώς από την 1η Αυγούστου καταργήθηκαν οι διατάξεις που προέβλεπαν τη δυνατότητα εξόφλησης των ποσών αυτών ακόμη και σε 36 μηνιαίες δόσεις.
Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο που απέστειλε πριν από λίγες ημέρες σε όλες τις Δ.Ο.Υ. της χώρας ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης ενημερώνοντας για τις αλλαγές τις οποίες έχουν επέλθει με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης