Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αλλάζει από το 2014 το σύστημα των αποδείξεων που θα δηλώνουμε στην Εφορία - Τι προβλέπει το νέο φορολογικό - Έρχεται συμψηφισμός οφειλών ΦΠΑ μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου – «Ανάσες» στην αγορά επιχειρεί η κυβέρνηση

tags :
Αλλάζει από το 2014 το σύστημα των αποδείξεων  που θα δηλώνουμε στην Εφορία - Τι προβλέπει το νέο φορολογικό - Έρχεται συμψηφισμός οφειλών ΦΠΑ μεταξύ επιχειρήσεων  και Δημοσίου – «Ανάσες» στην αγορά επιχειρεί η κυβέρνηση
Αποδείξεις δαπανών μέχρι το 25% του καθαρού εισοδήματος και συμψηφισμό οφειλών από ΦΠΑ μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών, προβλέπει το «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη έτοιμο το σύστημα που θα υποστηρίζει τον συμψηφισμό οφειλών και απαιτήσεων από ΦΠΑ μεταξύ επιχειρήσεων  και Δημοσίου. 
Στόχος είναι το σύστημα αυτό να μην έχει εφαρμογή μόνο για τον στενό δημόσιο τομέα,  αλλά να δίνει την δυνατότητα  συμψηφισμού των οφειλών από ΦΠΑ και για τους υπόλοιπους φορείς της γενικής κυβέρνησης, όπως είναι ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κ.α .
Διότι μόνο έτσι θα καταστεί εφικτή η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου να και να δοθούν οι απαραίτητες «ανάσες» στην αγορά.
Χιλιάδες επιχειρηματίες (φυσικά πρόσωπα) έχουν φθάσει να πληρώνουν σημαντικά ποσά φόρων από ΦΠΑ μέσα στην κρίση ή λόγω της μηδενικής ρευστότητας να χρησιμοποιούν τον ΦΠΑ ως κεφάλαιο κίνησης της εταιρίας τους την στιγμή που το κράτος έχει φθάσει να τους χρωστά πολύ μεγάλα ποσά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα εκκρεμούν στις εφορίες επιστροφές ΦΠΑ συνολικής αξίας 1,10 δισ. ευρώ. Επίσης, από τις 113 ΔΟΥ της χώρας στις 98 ο χρόνος αναμονής για την διεκπεραίωση αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ υπερβαίνει τις 120 μέρες και φθάνει μέχρι και τις 783.Την τραγική αυτή καθυστέρηση βιώνουν 5 επιχειρηματίες στην Θεσσαλονίκη για ΦΠΑ 96.446 ευρώ…
Οι επιστροφές ΦΠΑ δεν είναι το μοναδικό «καυτό» θέμα που προσπαθεί να επιλύσει η κυβέρνηση. Είναι και αυτό με τις αποδείξεις δαπανών για το οποίο έχουν σημειωθεί ουκ ολίγες παλινωδίες στο παρελθόν.  Για τις φετινές αποδείξεις δαπανών δεν πρόκειται να επέλθει καμία μεταβολή και οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να συλλέγουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2014 μελετάται το σύστημα να είναι τελείως διαφορετικό και οι φορολογούμενοι να μην δηλώνουν το 25% του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος που είχαν μέσα στη χρονιά αλλά στο καθαρό εισόδημα που τους απομένει κάθε χρόνο.  Δηλαδή αυτό που προκύπτει αν αφαιρεθούν οι φόροι που πληρώνουν και οι πάγιες δαπάνες του νοικοκυριού τους.
Για παράδειγμα έστω φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 14.000 ευρώ , ο οποίος πλήρωσε φόρους 2.000 ευρώ ενώ είχε πάγια έξοδα 4.000 ευρώ για το 2014. Εάν τα ποσά αυτά αφαιρεθούν από το συνολικό εισόδημα  14.000 – ( 4.000 + 2.000) = 8.000 ευρώ τότε το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να προσκομίσει στην εφορία είναι 2.000 ευρώ ( 8.000 Χ 25% = 2.000).    
Το σχέδιο αυτό θα προβλέπει και σημαντικό «πέναλτι» φόρου για όσους δεν συγκεντρώνουν αποδείξεις. Αυτό θα φθάνει ακόμη και το  40% επί της αξίας των αποδείξεων που δεν προσκόμισε ο φορολογούμενος.  Για την φετινή χρήση το «πέναλτι» αυτό ανέρχεται στο 22% επί της διαφοράς του απαιτούμενου ποσού των αποδείξεων.            
Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι παραμείνει «ζωντανό» το κίνημα των αποδείξεων που είχε εξασθενήσει μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση  του μέτρου.
Ταυτόχρονα στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται να θεσπίσουν γενναία φορολογικά κίνητρα για τους πολίτες που θα χρησιμοποιούν την «Κάρτα των Αποδείξεων» στις καθημερινές συναλλαγές τους.

Η ειδική επιτροπή που χειρίζεται το θέμα έχει μεταξύ άλλων προτείνει:   
-          Να επιστρέφεται στους πολίτες ολόκληρος ο ΦΠΑ (έως 23%) για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών (τεχνίτες, εστιατόρια κλπ). Η έξυπνη αυτή πρόταση θα δώσει την δυνατότητα στην εφορία να συλλέγει αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με τις μπίζνες και τα κέρδη που θα έχει ο κάθε κλάδος, ώστε να φορολογεί τους επιτηδευματίες με «αντικειμενικό» εισόδημα, το οποίο θα προσδιορίζεται από τα έξοδα των πολιτών. Το μέτρο παραμένει υπό εξέτασης καθώς το κόστος  εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά  υψηλό για τον προϋπολογισμό και η τρόικα μπορεί να θέσει θέμα ισοδύναμου μέτρου.
-        Να επιστρέφεται το 100% για μία ή δύο κατηγορίες δαπανών και για ποσά έως 200 ευρώ. Οι τυχερές αποδείξεις θα ανακοινώνονταν εκ των υστέρων στο τέλος της χρονιάς, για να μη ξέρει κανείς πότε συμφέρει να ζητά απόδειξη και πότε όχι.  Στην πράξη το μέτρο είναι πιθανό να «ακυρωνόταν» μετά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, όταν όλοι θα διαπίστωναν ότι οι αποδείξεις που θα μάζευαν δύσκολα θα υπερέβαιναν τα 100 ή 200 ευρώ το πολύ για τους περισσότερους τη στιγμή που πλήρωσαν πολλαπλάσια για αυτές μαζί  με τον ΦΠΑ. Εκτιμάται ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι κερδίζουν σήμερα  πολύ περισσότερα το χρόνο από το «παζάρι» που κάνουν με τους καταστηματάρχες. Για το λόγο αυτό το κίνητρο θα πρέπει να γίνει ισχυρό.
-          Να μετέχει κάθε απόδειξη σε κληρώσεις με μεγάλα έπαθλα.


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης