Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ): Ο ελληνικός λαός θα ακυρώσει το μνημόνιο - Δεν μπορώ πλέον να παρακολουθήσω τις "μεταμορφώσεις" του κ. Σαμαρά - Από αντιμνημονιακός κατέληξε σφόδρα μνημονιακός

tags :
Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ):  Ο ελληνικός λαός θα ακυρώσει το μνημόνιο - Δεν μπορώ πλέον να παρακολουθήσω τις
(upd12) Την πεποίθηση ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή, αλλά θα στηριχθεί από ευρύτερες δυνάμεις, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ. Αναφερόμενος στον κ. Σαμαρά τόνισε ότι πλέον δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις "πολιτικές του μεταμορφώσεις", καθώς ξεκίνησε από αντιμνημονιακός, στην συνέχεια εμφανίστηκε υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και κατέληξε σφόδρα μνημονιακός.
«Δεν ανυπομονούμε να βρεθούμε στην εξουσία» δήλωσε και σημείωσε πως οι εκλογές και η αλλαγή στην κυβέρνηση είναι όρος για την επιβίωση των χαμηλά εισοδηματικά στρωμάτων και την κυριαρχία της χώρας. Αν γίνονταν τώρα εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε «απόλυτη πλειοψηφία» στη Βουλή, υποστήριξε και τόνισε πως θα βρεθούν δυνάμεις που θα στηρίξουν μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και στην κυβέρνηση αυτή δεν θα αξιοποιηθούν μόνο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενος στα σενάρια περί νέων μέτρων ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι "μας λένε ότι αν υπάρξει χρηματοδοτικό κενό δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Αφού ο κ. Σαμαράς το έχει ήδη υπογράψει αυτό με την κ. Μέρκελ".
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα του, γνωρίζοντας τις συνθήκες, δεν θα προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μόνο, αλλά μίας κυβέρνησης από «ικανούς, άξιους και έντιμους» και όχι μόνο από στελέχη του κόμματος. Παράλληλα, επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα πέσει από «δολιοφθορά» αλλά, όπως είπε, «από τη λαϊκή κινητοποίηση». "Δεν πρέπει να ξεχνά ότι και εκείνος έγινε πρωθυπουργός, από μία προηγούμενη κυβέρνηση που δεν κατάφερε να εξαντλήσει την τετραετία". 
Ο κ. Τσίπρας, με αφορμή την επίθεση χρυσαυγιτών σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, είπε ότι «δεν βρήκαν μία λέξη για να καταδικάσουν την βάναυση επίθεση» και μίλησε για «πολιτική ίσων αποστάσεων» από πλευράς ΝΔ.
«Όποιος λαμβάνει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο Μανώλη Γλέζο και τον Νίκο Μιχαλολιάκο, πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέπτη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ερωτώμενος για το πότε θα γίνουν εκλογές ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από τον ελληνικό λαό και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα άμεσα συνυφασμένο με την λαϊκή κινητοποίηση. Έσπευσε πάντως να τονίσει ότι "ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης έχει εξαντληθεί και βρισκόμαστε στις καθυστερήσεις".
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη δέσμευσή του για επανεξέταση όλων των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων αγαθών σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Αναφερόμενος κυρίως στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα «προστατεύσει τη δυνατότητα πρόσβασης όλων στα δημόσια αγαθά και τη δημόσια υγεία».
Επανέλαβε ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση με τα προγράμματα λιτότητας και έθεσε ως τρίπτυχο εξόδου την αναστολή πληρωμή τόκων, το κούρεμα του χρέους και την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης.
Κληθείς να σχολιάσει εάν παραδέχεται ως επικοινωνιακό λάθος την εμφάνισή του με το μάρκας Burberry πουκάμισο, ο κ. Τσίπρας είπε:
«Ο ελληνικός λαός έχει να ασχοληθεί με πολύ πιο σοβαρά πράγματα από το τι χρώμα ή τι μάρκα πουκάμισο φοράω» , είπε ο κ. Τσίπρας που χρέωσε σε μερίδα Μέσων επιθέσεις εναντίον του χωρίς πολιτικά επιχειρήματα. «Δεν αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε αυτού του είδους τη συζήτηση, σε μία σοβαρή, πιστεύω, συνέντευξη Τύπoυ».
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε για την απόρριψη εκ μέρους του Die Linke της πρόθεσης του κ. Τσίπρα για διεκδίκηση του κατοχικού δανείου.
«Δεν ξέρω τη συγκεκριμένη συνέντευξη και σε ποιο πλαίσιο δόθηκε, εγώ ξέρω τις επίσημες θέσεις του συγκεκριμένου κόμματος», είπε ο κ. Τσίπρας που χαρακτήρισε εθνικό θέμα τη συγκεκριμένη διεκδίκηση και χαρακτήρισε «εξαιρετικά θλιβερό το γεγονός» ότι η κυβέρνηση δεν συνεκάλεσε ποτέ τη σχετική συζήτηση στη Βουλή: «Φαίνεται ότι η γραμμή της κυβέρνησης Σαμαρά είναι ότι μόνο οι Ελληνες χρωστάνε».
Ερωτηθείς για το Δημόσιο ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε οξύμωρο οι «ίδιοι άνθρωποι που δημιούργησαν τα προβλήματα να έρχονται και να λένε ότι θα τα λύσουν και μάλιστα με οριζόντιες περικοπές».
«Θα φέρουμε τις αναγκαίες αλλαγές για να γίνει το Δημόσιο παραγωγικό και αξιοκρατικό και θα έχουμε σύμμαχο τον ελληνικό λαό», συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποσχόμενος να ξαναστήσει «το Δημόσιο βασιζόμενοι στους δημόσιους υπάλληλους ώστε να αποτελέσουν οι ίδιοι μοχλό αλλαγής».
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε έγκλημα το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών, επισημαίνοντας ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία πρέπει να έιναι στήριγμα της ελληνικής πολιτικής. «Αναγνωρίζουμε ότι δεν συνορεύουμε με την Ελβετία ή την Αυστρία και έχουμε ανάγκη αξιόμαχου στρατεύματος» είπε, «άλλα να προσανατολιζόμαστε σε ελληνική αμυντική βιομηχανία κι όχι σε εξοπλισμούς που συνήθως κρύβουν μίζες».
Οπως τόνισε ο κ. Τσίπρας το κλίμα στην Ευρώπη «έχει αρχίσει να αλλάζει» απέναντι στην Ελλάδα, λέγοντας πως «οι ευρωπαϊκοί λαοί διαπιστώνουν πως βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι και ότι είμαστε οι αποδιοπομπαίοι τράγοι, όχι το μαύρο πρόβατο».Αναφερόμενος στο θέμα της απόδοσης ευθυνών, ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε να καταργήσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και μίλησε και για αναδρομική ισχύ σε αξιόποινες πράξεις.
«Δεν είμαστε εμπαθείς. Δεν θέλουμε να δούμε στο σκαμνί τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Αλλά επειδή πολλοί από αυτούς που είχαν κομβικό ρόλο σε πράξεις και πολιτικές, εξακολουθούν να τις διαμορφώνουν, πιστεύουμε ότι η νέα Βουλή πρέπει να επανεξετάσει τη σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο. Και από εκεί και πέρα, χωρίς να προδικάσω το αποτέλεσμα, να ακολουθηθούν οι θεσμικά προβλεπόμενες διαδικασίες» ανέφερε.
Ερωτηθείς εάν οι υποσχέσεις που δίνει μοιάζουν με το "λεφτά υπάρχουν" του Γιώργου Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε κάθε συσχετιμό και σημείωσε: «Εμείς δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια».
Οταν ρωτήθηκε από που σχεδιάζει να δανειστεί η χώρα εάν οι δανειστές αρνηθούν να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση, ο κ. Τσίπρας δεν απέκλεισε την προοπτική μονομερούς ενέργειας σε περίπτωση ρήξης: «Εάν πρόκειται για την αξιοπρέπεια της χώρας εμείς δεν θα διστάσουμε», είπε προσθέτοντας: «Εμείς δεν είμαστε ούτε στις λίστες Χριστοφοράκου ούτε στις λίστε Λαγκάρντ. Δεν είμαστε στο τσεπάκι κανενός. Αυτή είναι η βασική αιτία που δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε».
Επίσης ο κ. Τσίπρας έφερε ως παράδειγμα την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και είπε πως η εφαρμογή αυτού του μέτρου δεν έχει δημοσιονομικό κόστος. Αναγνώρισε ότι ο κόσμος είναι καχύποπτος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή «κάηκε στον χυλό και φυσάει και το γιαούρτι» και ζήτησε από τους πολίτες να τον κρίνουν αυστηρά.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μονομερών κινήσεων στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι πέρυσι η χώρα πήγε σε εκλογές με καταστροφολογία και κινδυνολογία «πως εάν εκλεγούμε, η χώρα δεν θα έπαιρνε τη δόση». «Και ο κ. Σαμαράς την πήρε τη δόση επτά μήνες μετά και η χώρα δεν κατέρρευεσε» τόνισε.
Κλείνοντας την συνέντευξη τύπου ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία θα αλλάξει το καθεστώς της μεταπολίτευσης.


Χτες το bankingnews μετέδιδε:
"Το success story είναι η κωδική ονομασία του τρίτου Μνημονίου. Η εναλλακτική ρεαλιστική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη λύση και ζητούμενο είναι να πάει ο τόπος σ' αυτήν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να σωθεί", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε παραγωγικούς φορείς στη ΔΕΘ, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης"."Είναι πια κοινός τόπος, το να επιμένεις, όπως ο κ. Σαμαράς, σε μια πολιτική που όλοι πλέον, μέσα κι έξω από την Ελλάδα, ομολογούν πως είναι λανθασμένη και καταστροφική, είναι περισσότερο από σφάλμα- είναι έγκλημα. Έγινε πια σε όλους ξεκάθαρο, ότι το περίφημο "success story" δεν είναι παρά η κωδική ονομασία για το τρίτο Μνημόνιο", υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, εξαπολύοντας επίθεση κατά του πρωθυπουργού.
"Η κ. Μέρκελ άρχισε να λέει ότι δεν ευθύνεται αυτή για τα προβλήματα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και είπε πως το κάνει αυτό για να αποσείσει τις ευθύνες της, επειδή βλέπει ότι δεν υπάρχει επιτυχία στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται. Αν υπήρχε επιτυχία θα έσπευδε να εισπράξει το "μπράβο", ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας "ανύπαρκτο" το πρωτογενές πλεόνασμα. "Το αμφισβητεί και η Τράπεζα της Ελλάδος", ανέφερε.
"Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι για μας σταθερή πολιτική επιλογή - δεν είναι δέσμευση προς τρίτους. Δεν είναι όμως και στόχος για την επίτευξη του οποίου θα συνεχίσουμε μια πολιτική διάλυσης της οικονομίας. Είναι κάτι που το χρειαζόμαστε για να μπορεί η οικονομία μακροπρόθεσμα να βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων. Όχι κάτι που για να το πετύχουμε βραχυπρόθεσμα, θα καταστρέψουμε τις ζωές των ανθρώπων", κατέληξε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος πευθυνόμενος στους εκπροσώπους των φορέων είπε ότι ήρθε να συζητήσει μαζί τους ουσιαστικά, να κάνει διάλογο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης