Ελλάδα

Γιατί ενώ με σημερινούς όρους P/BV οι ελληνικές τράπεζες είναι ακριβές συγκρινόμενες με τις ευρωπαϊκές οι ξένοι αγοράζουν; - Υπάρχει κάποιος λόγος; Ποντάρουν στο μελλοντικό θετικό σενάριο

  Γιατί ενώ με σημερινούς όρους P/BV οι ελληνικές τράπεζες είναι ακριβές συγκρινόμενες με τις ευρωπαϊκές οι ξένοι  αγοράζουν; - Υπάρχει κάποιος λόγος; Ποντάρουν στο μελλοντικό θετικό σενάριο
Ένα εύλογο ερώτημα τίθεται γιατί ενώ με σημερινούς όρους P/BV οι ελληνικές τράπεζες είναι ακριβές συγκρινόμενες με τις ευρωπαϊκές οι ξένοι αγοράζουν;
Υπάρχει κάποιος λόγος;

Είναι γεγονός ότι οι 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν κεφαλαιοποίηση 23,5 δισεκ. ευρώ όταν η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Deutsche bank βρίσκεται στα 35 δισεκ. ευρώ αλλά εμφανίζει συνολικά 4 φορές μεγαλύτερο ενεργητικό από το ελληνικό banking.
Με αυστηρούς όρους και με ευρωπαϊκούς όρους οι ελληνικές τράπεζες αρχίζουν να γίνονται ακριβές.
Όταν η αποτίμηση των 4 συστημικών τραπεζών βρίσκεται στα 23,5 δισεκ. και η αποτίμηση της Deutsche bank στα 35 δισεκ. ευρώ ή της BNP Paribas στα 63,3 δισεκ. ευρώ.
Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι μετοχές των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών κινούνται ανοδικά π.χ. το παράδειγμα της BNP Paribas είναι άκρως ενδιαφέρον.
Σημειώνεται σχεδόν καθολική βελτίωση στις αποτιμήσεις.
Στα 23,5 δισεκ. ευρώ ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος αποτιμάται με όρους P/BV 1 δηλαδή αποτιμάται στα κεφάλαια του.
Το ερώτημα είναι γιατί αγοράζουν οι ξένοι;
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι ξένοι έχουν αγοράσει το τελευταίο διάστημα 100 εκατ μετοχές τραπεζών και επίσης μόνο τις 3 τελευταίες ημέρες διακίνησαν 30 εκατ τεμάχια.
Οι ξένοι δεν γνωρίζουν ότι με ευρωπαϊκούς όρους οι ελληνικές τράπεζες είναι ακριβές;
Προφανώς και το γνωρίζουν.
Ωστόσο φαίνεται ότι οι ξένοι «ποντάρουν στην μελλοντική ιστορία του ελληνικού banking.
Ποντάρουν στις θετικές προοπτικές του κλάδου και στα υπερκέρδη του 2015 που αναμένονται λόγω συνεργειών.
Έχει εκτιμηθεί ότι ετησίως από το 2015 και μετά θα επιτυγχάνουν έσοδα 2 δισεκ. λόγω των συνεργειών που προήλθαν από τις εξαγορές».
Άρα οι ξένοι ενώ γνωρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ακριβές με τωρινούς όρους συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές παίζουν το μελλοντικό θετικό σενάριο.
Το ερώτημα είναι αν θα βγει το μελλοντικό σενάριο για το banking;
Ο καιρός θα δείξει….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης