Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μέτρα 5 δισ. για τη διετία 2015 - 2016 ζητά η τρόικα - Θα πρέπει να ψηφιστούν μαζί με το Μεσοπρόθεσμο (2014 - 2017) - Έρχονται αυξήσεις σε εισιτήρια, τιμολόγια ΔΕΗ, αντικειμενικές τιμές ακινήτων, τέλη κυκλοφορίας - ΕΦΚ σε αναψυκτικά, χυμούς

Μέτρα 5 δισ. για τη διετία 2015 - 2016 ζητά η τρόικα - Θα πρέπει να ψηφιστούν μαζί με το Μεσοπρόθεσμο (2014 - 2017) - Έρχονται αυξήσεις σε εισιτήρια, τιμολόγια ΔΕΗ, αντικειμενικές τιμές ακινήτων, τέλη κυκλοφορίας - ΕΦΚ σε αναψυκτικά, χυμούς
«Καταιγίδα» από νέα μέτρα ύψους 5 δις. ευρώ που θα επιβληθούν τη διετία 2015 - 2016 αλλά θα πρέπει να εγκριθούν φέτος, ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση ως προϋπόθεση για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου.
Το νέο «πακέτο» λιτότητας το οποίο εκτιμάται ότι θα κλονίσει την πολιτική συνοχή της κυβέρνησης και θα επιφέρει τις πρώτες σοβαρές ρωγμές στην κοινωνία προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2014-2017) που οριστικοποιείται τις επόμενες μέρες από το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πρόγραμμα στιγματίζουν οι αυξήσεις έως 25% που προωθούνται στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ αλλά και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η διατήρηση για μία τριετία ακόμη έως το 2016 της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα των φορολογουμένων, οι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και οι αυξήσεις οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.
Το «μενού» των επιβαρύνσεων θα έρθει να συμπληρώσει ένα μέτρο που έχει ξεμείνει επίτηδες στο «ράφι» και στοιχειώνει από το πρώτος κόλας μνημόνιο όλους τους καταναλωτές. Είναι αυτό το οποίο έχει να κάνει με την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο νερό και αναψυκτικά με στόχο την είσπραξη 215 εκατ. ευρώ.
Πρόσθετα έσοδα για τα ταμεία θα προκύψουν και από την αλλαγή του συστήματος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας που θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις αλλά από τις δρακόντειες ποινές που θα θεσπιστούν για όσους για όσους πραγματοποιούν μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.
Με αυτά τα μέτρα εκτιμάται ότι θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 – 2016 που η τρόικα το υπολογίζει σε 4,5 με 5 δις. ευρώ. Επί της ουσίας, πρόκειται για τα ποσά που απαιτούνται για να σταθεροποιηθεί και να αυξάνεται κατ' έτος το πρωτογενές πλεόνασμα που ήδη βρίσκεται στα 2,6 δισ. ευρώ.
Μεγάλο «αγκάθι» βέβαια για την κυβέρνηση είναι η ρήτρα που έχουν θέσει οι δανειστές ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ψηφιστούν φέτος ανεξάρτητα από το γεγονός ότι θα τεθούν από τον Ιανουάριο του 2015 σε ισχύ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει τον «κάβο» των μέτρων του 2014 με τον φόρο –«μαμούθ» στα ακίνητα από τον οποίο δεν θα εξαιρεθούν ούτε οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις για να μπορέσουν να εισπραχθούν τα 3,17 δις. ευρώ από όλες τις ιδιοκτησίες των Ελλήνων. Ο ενιαίος φόρος που θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ θα είναι ο βασικός αγωγός της δεξαμενής των εσόδων για το επόμενο έτος.
Κατόπιν τούτων ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας «καυτός» μήνας για την κυβέρνηση , την οποία έχει αρχίσει να την λούζει «κρύος ιδρώτας» αναφορικά με το πώς θα καταφέρει να περάσει τα νέα μέτρα από την βουλή.
Πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις που θα πυροδοτήσουν νέες αντιδράσεις και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές.
Ήδη η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της χώρας παραμένει «ηλεκτρισμένη» αφού στα «ραβασάκια» με τα χαράτσια που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έρχεται να προστεθεί και το πρώτο κύμα των 12.500 διαθέσιμων δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση δυσκολεύεται να ανακοινώσει τα ονόματα αυτών των υπαλλήλων τα οποία θα πρέπει να γίνουν 25.000 μέχρι το τέλος Δεκέμβρη εφόσον η τρόικα απαντήσει αρνητικά στην παράταση του μέτρου που ετοιμάζεται να ζητήσει ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα ανώτερα στελέχη της τρόικας θα φθάσουν στις 22 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα για το νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων που ξεκινά και στον οποίο κεντρική θέση θα έχουν οι αποκρατικοποιήσεις και το χρηματοδοτικό κενό των 11 δις ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το τελευταίο μπορεί να καλυφθεί με τη μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων και με τη χρήση μέρους των κεφαλαίων που δεν θα χρειαστούν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Επίσης αν οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούσαν με γρηγορότερο ρυθμό ίσως η «τρύπα» στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας να ήταν μικρότερο.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης