Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ζοφερό το κλίμα παρά την παρέμβαση της BoE, οι τράπεζες -3% από -6% και ΧΑ -0,89% στις 791 μον. - Το 10ετές ομόλογο 5%

Ζοφερό το κλίμα παρά την παρέμβαση της BoE, οι τράπεζες -3% από -6% και ΧΑ -0,89% στις 791 μον. - Το 10ετές ομόλογο 5%
Η Ουκρανική κρίση κλιμακώνεται, με την προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας μετά τα δημοψηφίσματα ενώ ο φόβος ύφεσης κυριαρχεί, με τις συνεχόμενες  αυξήσεις επιτοκίων, του εκλογικού αποτελέσματος στην Ιταλία ενώ στο εσωτερικό προστίθεται η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Σχετικά Άρθρα
( upd18) Ζοφερό ήταν το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 791 μονάδες, παρά την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία προχωρά σε έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μετά το κραχ στη στερλίνα.
Η BοE κάνει το πλέον παράλογο στην νομισματική πολιτική της, ανακοινώνει έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, δηλαδή έκτακτο QE, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης των επιτοκίων, δηλαδή χειραγωγεί την αγορά ομολόγων.
Οι τράπεζες κατέγραψαν έντονη μεταβλητότητα, με την Πειραιώς -3,39% από -6,09% αρχικά, ενώ στα μη τραπεζικά blue οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στη δεικτοβαρή Coca Cola -4,08% από -5,76% χαμηλό ημέρας .
Η ίδια εικόνα και στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι αρχικές ισχυρές πιέσεις άνω του -2% περιορίστηκαν στο -0,50% για να επανέλθουν σε σύντομο χρονικό διάστημα στο -1,5% και στη συνέχεια να μηδενίσουν...

Η Ουκρανική κρίση κλιμακώνεται, με την προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας μετά τα δημοψηφίσματα ενώ ο φόβος ύφεσης κυριαρχεί, με τις συνεχόμενες  αυξήσεις επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών, του εκλογικού αποτελέσματος στην Ιταλία ενώ στο εσωτερικό προστίθεται η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ράλι καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με την ανησυχία για την ενεργειακή ασφάλεια να κορυφώνεται, με φόντο τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream.
To συμβόλαιο Οκτωβρίου για το ολλανδικό TTF σημειώνει άλμα 8,2% στα 201,50 ευρώ.

Στο επίκεντρο η αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο το 4,93% από υψηλό ημέρας 5,09% με προοπτική να φθάσει στο 6,5%... ωστόσο μεγάλη επιδείνωση σημειώνεται και στο Ιταλικό 10ετές με απόδοση 4,64% από 4,95% αρχικά και το Γερμανικό 10ετές ομόλογο στο 2,15% από 2,35% υψηλό ημέρας.
Αποκλιμάκωση καταγράφεται στα αμερικανικά ομόλογα με το 10ετές στο 3,83% από 4,02% υψηλό ημέρας, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2010, καθώς η Fed  θα συνεχίσε την επιθετική της πολιτική στα επιτόκια προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.
Οι αγορές ομολόγων αποτελούν προπομπό κακών ειδήσεων όταν επιδεινώνονται τόσο ραγδαία.
Η μεγάλη επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη…
 Όσο αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων τόσο θα υποχωρούν τα χρηματιστήρια και ο φαύλος κύκλος θα οδηγήσει πολύ υψηλότερα τα επιτόκια στα ομόλογα και πολύ χαμηλότερα τα χρηματιστήρια και τις μετοχές.
Ο Γενικός Δείκτης οδεύει στις 750 μονάδες, το οποίο θα καταλήξει στις παρυφές των 700 μονάδων και δεν αποκλείεται και καθοδική διάσπαση προς τις 680 μονάδες, εφόσον δούμε το 10ετές ομόλογο στο 6,5%.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η  Πειραιώς -3,39% και ακολούθησαν Eurobank -2,29% από -4,48% χαμηλό ενδοσυνεδριακό, Εθνική -2,65% και Alpha Bank -0,83% από -3,78% χαμηλό ημέρας.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε η Coca Cola -4,08% και ακολούθησαν Aegean -2,5%, Viohalco -2,02%...
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Jumbo +2,09% αλλά και οι  πετρελαϊκές εταιρείες Motor Oil +2,5% και ΕΛΠΕ 0,66% καθώς οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν κατά έναν χρόνο την επιβολή έκτακτου φόρου
στα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, καθώς προσπαθούν να φτάσουν σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,57% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,58%.
Περί τις 12:30 εντάθηκαν οι ιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Πειραιώς -6,09%, Eurobank άνω του 4%...... αλλά και σε Coca Cola άνω του 5%...ο  Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -4,07% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,92%.
Περί τις 16:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε Alpha Bank +1,79% αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές, με ΟΤΕ +2,4%, Jumbo και Motor Oil πάνω από +3% ο  Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,03% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,04%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,88% στις 791 μονάδες έχοντας υψηλό στις 798,12 μονάδες και χαμηλό τις 783,06 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 67,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 12,1 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 22,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,14 εκατ. ευρώ και όγκου 1,91 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 852 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 625 χιλ. τεμάχια αξίας 8,9 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 75 χιλ. τεμάχια αξίας 914 χιλ. ευρώ , η Jumbo 52,2 χιλ. τεμάχια αξίας 698 χιλ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ 54 χιλ. τεμάχια αξίας 393 χιλ. ευρώ και η Epsilon net 50χιλ. τεμάχια αξίας 265 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 791 μονάδες, κάτω από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 800  μονάδων με πρώτη στήριξη τις 780 μονάδες ενώ η διάσπασή τους οδηγούν στις 750, στις 700 και στις 680 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 820 και οι  850 μονάδες και ακολουθούν οι  861 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), οι 880 και οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 518 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 500 μονάδες και ακολουθούν οι 490, οι 480 και οι 450 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 550 μονάδες και ακολουθούν οι 560, οι 570, οι 585 και οι 600 μονάδες.

Μεγάλη επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,93% από 5,08% - Στις 278 μονάδες το spread Ελλάδος - Γερμανίας

Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται και σήμερα 28/9 στα ελληνικά ομόλογα άλλα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τις προοπτικές της αγοράς να γίνονται όλο και πιο αβέβαιες, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,93% από 5,08%  και το 10ετές ιταλικό 4,64% από 4,93%  με το μεταξύ τους spread στις 29 μ.β.
Απόκλιμάκωση καταγράφεται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,83% και το 2ετές στο 4,15% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο, όπως από το Σεπτέμβριο του 2021 υποστηρίζει το bankingnews έφθασε στο 5% απόδοση θέτοντας εκτός αγορών το ελληνικό δημόσιο, το οποίο δεν μπορεί να εκδώσει ομόλογα, δεν μπορεί να προβεί σε δημοπρασίες…
Το παραμύθι της εικονικής πραγματικότητας αποκαλύπτεται, οι συνθήκες στις αγορές είναι ζοφερές, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
Οι μεγάλοι ασθενείς της Ευρώπης με όρους κρατικού χρέους είναι η Ελλάδα και η Ιταλία.
Η Ελλάδα παραμένει ακραία προβληματική χώρα αφού το δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 394 δισεκ. ενώ στην Ιταλία κερδοσκοπικά παιχνίδια εκτυλίσσονται εις βάρος της μεγάλης νικήτριας των εκλογών της Meloni και της πατριωτικής δεξιάς.
Ωστόσο η Ελλάδα αποτελεί μια ακραία προβληματική περίπτωση συντηρεί μη βιώσιμο χρέος, τα ελλείμματα επιδείνωσαν την κατάσταση ενώ η συνταγή που ακολουθείται οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο.
Η ΕΚΤ ατύπως θα ενεργοποιήσει τον νέο μηχανισμό στήριξης των ομολόγων που έχει μνημονιακά χαρακτηριστικά, εφόσον σπάσει η σχέση spreads μεταξύ των ελληνικών ομολόγων στο 5% έναντι των Γερμανικών στο 2,23%...
Όσο η διαφορά των ομολόγων παραμένει κοντά στις 250 μονάδες βάσης ή 2,5% δεν θα υπάρξει παρέμβαση αλλά εάν ξεφύγει προς τις 300 ή 350 μονάδες νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ σε Ελλάδα και Ιταλία.
Ειδικά για την Ελλάδα όπου το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται, δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023… οι αγορές παίζουν το σενάριο του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου….

Τριγμοί  στις ασιατικές αγορές

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν τα χρηματιστήρια της Ασίας, μετά από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Federal Reserve, οι οποίες κλιμάκωσαν τις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων, ωθώντας τους επενδυτές να απομακρυνθούν από τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και να στραφούν στο δολάριο.
Οι κινεζικές μετοχές διαπραγματεύονται κοντά σε χαμηλά πενταμήνου, αλλά έχουν πάει κάπως καλύτερα από τις υπόλοιπες ασιατικές αγορές φέτος, χάρη στα μέτρα τόνωσης της οικονομίας από την κυβέρνηση.
Ωστόσο, η αποδυνάμωση του γουάν και η πιθανή αναζωπύρωση των κρουσμάτων COVID-19 αναμένεται να επιβαρύνουν σημαντικά την οικονομία φέτος.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,5%, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα στο -1,58%, ο  δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -3,6%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -2,45% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,53%.

Έντονη μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές αγορές - Παρέμβαση BoE μετά το κραχ στη στερλίνα

Έντονη μεταβλητότητα καταγράφεται σήμερα 28/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την ενεργειακή κρίση να κλιμακώνεται ενώ ο φόβος ύφεσης κυριαρχεί, μετά τις συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών αλλά και του εκλογικού αποτελέσματος στην Ιταλία.
Οι ισχυρές πιέσεις που καταγράφηκαν αρχικά στην εγχώρια αγορά αλλά και διεθνώς περιορίστηκαν, μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας, ότι προχωρά σε έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μετά το κραχ στη στερλίνα, ενώ παράλληλα θα αναστείλει την προγραμματισμένη έναρξη των πωλήσεων ομολόγων, σε μία προσπάθεια να  κατευνάσει το χάος που προκάλεσε στις αγορές ο λεγόμενος «μίνι-προϋπολογισμός» της νέας κυβέρνησης της Liz Truss.
Ράλι καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με την ανησυχία για την ενεργειακή ασφάλεια να κορυφώνεται, με φόντο τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream.
Ο ενεργειακός πόλεμος Ευρώπης - Ρωσίας κλιμακώνεται, εν όψει του δυσκολότερου χειμώνα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για τη Γηραιά Ήπειρο, με απρόβλεπτες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.
To συμβόλαιο Οκτωβρίου για το ολλανδικό TTF σημειώνει άλμα 8,2% στα 201,50 ευρώ. 
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +2,3% στο 86,82 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +3,03% στο 80,88 δολ.το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει άνοδο +1,5% στις 1983 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,05%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,20%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,75%,  ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,25% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,05%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,70%, ο S&P 500 στο +0,70%, ο Nasdaq στο +0,50% και το ETF GREC με κέρδη +1,21% ( 21,08 δολ. ).

Μεταβλητότητα και πτώση στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Πειραιώς -3% από -6%

Πτωτικά έκελισαν οι τραπεζικές μετοχές, εν μέσω μεταβλητότητας, με την Πειραιώς να καταγράφει έντονες διακυμάνσεις και με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα..
Η Εθνική έκλεισε στα 3,0080 ευρώ, με πτώση -2,65% με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,75 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,84 ευρώ, με πτώση -0,83%, με όγκο 5,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,97 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,07 ευρώ, με πτώση -3,39% και όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,34 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,86 ευρώ, με πτώση -2,29%, με όγκο 6,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,19 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2450 ευρώ, με πτώση -1,97% και κεφαλαιοποίηση 553 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0931 ευρώ, με πτώση -1,38% με όγκο 63 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 114 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,85 ευρώ, με άνοδο +0,96% και κεφαλαιοποίηση 315 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με μέτριες συναλλαγές - Ισχυρές πιέσεις σε Coca Cola -4% από -6%

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τη δεικτοβαρή Coca Cola να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις -4% και με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Ακολούθησαν πτωτικά Aegean -2,5%, Viohalco -2,02%....
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν Motor Oil, Jumbo, Quest...
Η Coca Cola έκλεισε στα 21,15 ευρώ, με πτώση -4,08% και κεφαλαιοποίηση στα 7,86 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,21 ευρώ, με άνοδο +0,35% και αποτίμηση 6,29 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,28 ευρώ, με πτώση -0,75% και αποτίμηση 2,02 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,67 ευρώ, με άνοδο +0,48% και κεφαλαιοποίηση 387 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,14 ευρώ, με άνοδο +0,08% και αποτίμηση 4,37 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,80 ευρώ, με πτώση  -0,18% και κεφαλαιοποίηση 846 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,14 ευρώ, με άνοδο +0,66% και  κεφαλαιοποίηση 1,88 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 16,01 ευρώ, με άνοδο +2,5% κεφαλαιοποίηση 1,77 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 13,70 ευρώ, με άνοδο +2,09% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 13,56 ευρώ, με πτώση -0,80% και κεφαλαιοποίηση 1,94 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,28 ευρώ, με πτώση -0,27% και  κεφαλαιοποίηση 775 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,3680 ευρώ, με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση 513 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0289 ευρώ, με πτώση -1,03% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Ισχυρές πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,93% από 5,08% - Το spread με την Ιταλία στις 29 μ.β.

Συνεχίζονται και σήμερα 28/9 οι πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο4,93% από 5,08%% και το 10ετές ιταλικό 4,64% από 4,93% και με το μεταξύ τους spread στις 29 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 278 μονάδες βάσης από 272 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,67% ή 167 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 29 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 166 μονάδες βάσης…

Μεγάλη επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 28/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 28 Σεπτεμβρίου του 2022 στο 4,64%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 28/9/2022 στο 2,15%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,77% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,27% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,35% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,85% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 4%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης