Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Νευρικότητα και πτώση στο ΧΑ -0,67% στις 792 μον. - Ορατός ο στόχος των 750 μον., προσεχώς πάνω από 5% το 10ετές ομόλογο

Νευρικότητα και πτώση στο ΧΑ -0,67% στις 792 μον. - Ορατός ο στόχος των 750 μον., προσεχώς πάνω από 5% το 10ετές ομόλογο
Οι μαζικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κύριες κεντρικές τράπεζες προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, θα εκτινάξουν το παγκόσμιο κόστος δανεισμού και θα κινδυνεύσουν να πυροδοτήσουν ακραία ύφεση
Σχετικά Άρθρα
( upd16) Έντονη νευρικότητα καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, κλείνοντας τελικά πτωτικά για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, στις 792 μονάδες, από τις 783 χαμηλό ημέρας,  με τις τράπεζες να μηδενίζουν σχεδόν τις αρχικές απώλειες που έφτασαν πλησίον του -4% ενώ αρνητική παρέμεινε η εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips.
Οι μαζικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κύριες κεντρικές τράπεζες προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, θα εκτινάξουν το παγκόσμιο κόστος δανεισμού και θα κινδυνεύσουν να πυροδοτήσουν ακραία ύφεση.
Στο επίκεντρο η εκλογική νίκη της ακροδεξιάς με την επικεφαλής των Fratelli d' Italia, Giorgia Meloni στην Ιταλία.
Μετά την άνοδο των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών (στη δεύτερη θέση) στη Σουηδία, οι Ευρωπαίοι πολίτες κλίνουν ολοένα και πιο δεξιά και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, όπου η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες λόγω της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης και του κύματος ακρίβειας.
Ο Γενικός Δείκτης έφτασε τα χαμηλά δυόμισι μηνών με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 11/7/2022 ( 789,58 μον. ) ενώ στο βασικό σενάριο η αγορά θα βρεθεί στις 750 μονάδες με τον Τραπεζικό Δείκτη να πλησιάζει το βασικό τεχνικό σημείο των 500 μονάδων.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Πειραιώς +1,42%, από -3,12% χαμηλό ενδοσυνεδριακό, και Εθνική +0,13% ενώ ήπια υποχώρησαν Eurobank -0,53% από -3,75% χαμηλό ημέρας και Alpha Bank -0,35% από -3,15% αρχικά.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε η Motor Oil -4,21% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και ακολούθησαν Ελλάκτωρ -3,54%, Quest -3,23%, Tέρνα Ενεργειακή -2,59% αλλά και ο ΟΤΕ -2,18% ...ενώ στηρίξεις πρόσφεραν η δεικτοβαρής Coca Cola +1,96% και η ΔΕΗ +2,52% .
Εν τω μεταξύ, οι τιμές των ομολόγων βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να ρευστοποιήσουν.
Συνεχίζονται οι επιθετικές πωλήσεις στην αγορά ομολόγων, με ελληνικό 10ετές ομόλογο από 4,65% από 4,72% υψηλό ημέρας και το ιταλικό στο 4,47%, με το μεταξύ τους spread στις 18 μονάδες βάσης..
Η ελληνική αγορά ομολόγων εμφανίζει τις χειρότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη παρ΄ ότι μόλις το 20% του ελληνικού χρέους είναι ιδιωτικό και ελεύθερα διαπραγματεύσιμο.
Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν φτάσει κοντά στο απαγορευτικό 5%, ο δανεισμός είναι αδύνατος ενώ η πιθανότητα  να ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός της ΕΚΤ είναι πλέον εντυπωσιακά υψηλός καθώς η απόκλιση στο spread με την Γερμανία έχει ξεκινήσει,  βρίσκεται στις 257 μονάδες βάσης… με όριο τις 250 μονάδες βάσης και θα αποτελέσει πολιτική και οικονομική ήττα για την Ελλάδα

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,39% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,76%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασεις με ήπιες στηρίξεις από Alpha Bank +1,6%, Eθνική +1,85% και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε θετικό πρόσημο , ο  Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,12% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,40%.
Περί τις 14:15, με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες, με Eurobank -3,76%, Πειραιώς -3,12% αλλά και στο σύνολο σχεδόν των  μη τραπεζικών blue chips με τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα άνω του -5% και ο  Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,76% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,78%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,67% στις 792 μονάδες έχοντας υψηλό στις 801,33 μονάδες και χαμηλό τις 783,93 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57 κατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 21 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 10 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,94 εκατ. ευρώ και όγκου 210 χιλ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,46 εκατ. ευρώ,η Jumbo 40 χιλ. τεμάχια αξίας 540 χιλ. ευρώ και ο Μυτιληναίος 70 χιλ. τεμάχια αξίας 945 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 792 μονάδες, έχοντας απομακρυνθεί από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 800  μονάδων με την πρώτη στήριξη τις 780 μονάδες.
Η διάσπαση τους οδηγεί στις 750, στις 700 και στις 680 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 850 μονάδες και ακολουθούν οι 863 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), οι 880, οι 900, οι  920 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 524 μονάδες, με βασική την στήριξη των 500 μονάδων και ακολουθούν οι 480 και οι 450 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 550 μονάδες και ακολουθούν οι 560, οι 570, οι 585 και οι 600 μονάδες.

Μεγάλη επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,65% από 4,72% - Στις 257 μονάδες το spread Ελλάδος - Γερμανίας

Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται και σήμερα 26/9 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τις προοπτικές της αγοράς να γίνονται όλο και πιο αβέβαιες, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας.
Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, συνεχώς αναθεωρούνται επί τα χείρω....με τις Κεντρικές Τράπεζες να συνεχίζουν  να αυξάνουν τα επιτόκια, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων σίγουρα θα πάρουν την ανιούσα.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,65% από 4,72% υψηλό ημέρας και το 10ετές ιταλικό 4,47%, με το μεταξύ τους spread στις 18 μ.β.
Πωλήσεις καταγράφονται και τα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,76% και το 2ετές στο 4,22% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Στην εγχώρια αγορά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και από την έκρηξη του πολιτικού ρίσκου η οποία αυξάνει τις πιθανότητες το 10ετές ομόλογο να φτάσει το 5% με 5,5% και υπό όρους και στο 6% αλλά και την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού της ΕΚΤ καθώς η απόκλιση στο spread με την Γερμανία έχει ξεκινήσει, βρίσκεται στις 257 μονάδες βάσης…  με όριο τις 250 μονάδες βάσης.
Μια χώρα που χρειάζεται βοήθεια, επειδή κινδυνεύει να τεθεί εκτός αγορών λόγω επιδείνωσης των αποδόσεων στα ομόλογα θα πρέπει να προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό που θέτει 4 όρους, 4 μνημονιακούς όρους…
Προφανώς για όποια χώρα προσφύγει σε ένα τέτοιο μηχανισμό θα θεωρείται στίγμα… θα χαρακτηριστεί αποτυχημένη χώρα…
Οι κερδοσκόποι λοιπόν… θα θελήσουν να τεστάρουν τον μηχανισμό της ΕΚΤ… χτυπώντας τους συνήθεις ύποπτους δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία, τις δυο πιο αδύναμες οικονομίες λόγω χρέους και δημοσιονομικών ελλειμμάτων…ενώ αντιμετωπίζουν και ένα άλλο κίνδυνο… τον πολιτικό κίνδυνο.
Στην  Ιταλία, με την νίκη της ακροδεξιάς και το κόμμα της Μελόνι το οποία κέρδισε ξεκάθαρη πλειοψηφία, θα υπάρξει κύμα ανατροπών στην Δύση ενώ στην  Ελλάδα, μπορεί οι εκλογές να αργούν, πάνε για Ιούνιο 2023, ωστόσο οι επενδυτές αρχίζουν να αναλύουν το απόλυτα υπαρκτό σενάριο όπου η Νέα Δημοκρατία ούτε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ούτε στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεν έχει αυτοδυναμία.

Έως το τέλος του 2022 το σχέδιο αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες

Έως το τέλος του 2022 θα είναι έτοιμο το σχέδιο αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το Ταμείο κατάφερε να ολοκληρώσει τον σχετικό διαγωνισμό για την επιλογή του συμβούλου.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ΤΧΣ κατέχει το 40,3% της Εθνικής Τράπεζας, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 2,34% της Eurobank
Έξι οι ενδιαφερόμενοι
Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρονική διάρκεια της διαδικασίας της επιλογής του συμβούλου δεν διήρκησε ούτε καν 3 μήνες.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έστειλε την πρόσκληση κατάθεσης προσφορών στις 22.07 (ένα μήνα μετά τη δημοσίευση του Νόμου του ΤΧΣ στο ΦΕΚ) και ουσιαστικά οι προσφορές κατατέθηκαν σχεδόν 20 ημέρες αργότερα, λόγω παράτασης που ζήτησαν οι ενδιαφερόμενοι λόγω του θέρους.
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε διασφάλισε το αδιάβλητο του διαγωνισμού.
Ορίστηκε εξωτερικό νομικό γραφείο το οποίο δημιούργησε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα με περιορισμένες προσβάσεις (VDR) όπου οι ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν τις προσφορές.
Από ένα μεγάλο αριθμό προσκεκλημένων στη διαδικασία, ανταποκρίθηκαν 6 μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, με τεράστια διεθνή εμπειρία αντίστοιχων έργων, οι οποίοι και κατέθεσαν φακέλους.
Με τη συμβολή του δικηγορικού γραφείου, ανοίχθηκαν πρώτα οι φάκελοι με τις τεχνικές προσφορές (και αφού είχε ολοκληρωθεί ο νομικός έλεγχος των εγγράφων που είχαν ζητηθεί για το διαγωνισμό) για να γίνει αντικειμενικά η αξιολόγηση των υποψηφίων με βάση τα αναλυτικά κριτήρια της πρόσκλησης ενδιαφέροντος.
Στη συνέχεια αξιολογήθηκαν και οι οικονομικές προσφορές και δημιουργήθηκε η πρώτη λίστα κατάταξης.
Διενεργήθηκαν κύκλοι επανακατάθεσης βελτιωμένων προσφορών όπως όριζε η πρόσκληση του διαγωνισμού, μέχρις ότου η επιτροπή καταλήξει στους τελικούς δύο υποψηφίους όπου ζητήθηκε το last and final offer.
Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν να επιλεγεί ο τεχνικά αρτιότερος επενδυτικός οίκος, ο οποίος κατέθεσε και την καλύτερη οικονομική προσφορά.

Πόσο αξίζουν οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές; - Αφαιρώντας ή όχι τις ζημιές από τα ομόλογα με κρατική εγγύηση 18,35 δισ ευρώ;

Οι ελληνικές τράπεζες για να μειώσουν τα NPEs τα προβληματικά τους ανοίγματα, εντάχθηκαν στον Ηρακλή είναι ένας μηχανισμός κρατικής βοήθειας όπου το κράτος εγγυάται τραπεζικά ομόλογα και έναντι αυτών πραγματοποιούνται οι τιτλοποιήσεις των προβληματικών δανείων.
Οι τράπεζες εξέδωσαν 18,35 δισεκ. κύρια ομόλογα ή υψηλής εξασφάλισης ομόλογα ή senior bond και το κράτος παρείχε 18,35 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις.
Τα κύρια ομόλογα τα διακρατούν οι τράπεζες παρ΄ ότι παροτρύνθηκαν να πουλήσουν το 50% αυτών ή 9 δισεκ. ευρώ senior bond σε άλλους ιδιώτες.
Τα ομόλογα αυτά εμφανίζουν λογιστικές υποαξίες και εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν το επόμενο διάστημα τα 5 δισεκ.
Επίσης οι τράπεζες κατέχουν mezzanine ομόλογα δηλαδή μεσαίου κινδύνου τίτλους η αξία των οποίων είναι μηδενική.
Εκφράζονται φόβοι για τα mezzanine ομόλογα των τραπεζών ότι θα μετατραπούν σε ζημιές…
Το κράτος έχει δηλώσει ότι εγγυάται, οπότε εάν εμφανιστούν ζημιές στην λήξη… θα τις καλύψει το ελληνικό δημόσιο.
Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί εάν οι Βρυξέλλες ζητήσουν από το ελληνικό δημόσιο να εγγράψει την ζημιά;
Το θέμα αυτό είχε αντιμετωπιστεί, οι εγγυήσεις του κράτους δεν θα καταγραφούν στο δημόσιο χρέος των 394 δισεκ. ευρώ, είχε αναφέρει η Eurostat κυρίως γιατί κρατικές εγγυήσεις έχει παράσχει και το ιταλικό δημόσιο στις ιταλικές τράπεζες ύψους 105 δισεκ. οπότε… 18,35 δισεκ. στην Ελλάδα και 105 δισεκ. στην Ιταλία… θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη στο δημόσιο χρέος μια εποχή όπου τα επιτόκια πλησιάζουν στο 5% στην Ελλάδα.
Τι θα συμβεί;
Το ορθό είναι οι κρατικές εγγυήσεις να μην περάσουν στο δημόσιο χρέος, δεν πρέπει να χαθεί η φερεγγυότητα ενός κράτους.
Όμως εάν οι ζημιές – λογιστικού τύπου – γιγαντωθούν το κράτος θα έχει δύο επιλογές
1)Να εμφανίσει τις ζημιές και να τις εγγράψει στο δημόσιο χρέος, μόνο τις ζημιές όχι το σύνολο των κρατικών εγγυήσεων
2)Να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της αποτίμησης των senior bond των ομολόγων που έχουν εκδώσει οι τράπεζες.
Εάν αυτό συμβεί – που δεν είναι παράλογο – τότε ποιος θα πληρώσει την ζημιά το κράτος ή οι τράπεζες;
Εάν τις ζημιές τις πληρώσει το κράτος τότε το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 4-5 δισεκ. που είναι η εκτιμώμενη ζημία.
Εάν όμως το ελληνικό δημόσιο φορτώσει το πρόβλημα στις τράπεζες δηλαδή στους μετόχους… τότε τα 23 δισεκ. κεφάλαια των τραπεζών δεν είναι 23 δισεκ. αλλά 23-5=18 δισεκ. ευρώ άρα πρόβλημα… μεγάλο πρόβλημα…
Για την ιστορία
Η Πειραιώς έχει λάβει κρατικές εγγυήσεις 5,98 δισεκ σχεδόν 6 δισεκ.
Η Eurobank 3,8 δισεκ. ευρώ
Η Alpha bank 5,4 δισεκ. ευρώ
Η Εθνική τράπεζα 3,14 δισεκ. ευρώ.
Η Πειραιώς και η Alpha bank έχουν τα περισσότερα senior bond άρα μεταφέρουν και το μεγαλύτερο ρίσκο στους ισολογισμούς τους…
Συμπέρασμα
Οι τράπεζες εάν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις με τα senior bond θα αξίζουν με βάση την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Θα δούμε στο ελληνικό χρηματιστήριο τις 750 μονάδες ίσως και τις 700 μονάδες τις προσεχείς εβδομάδες και σε ένα πολύ δυσμενές σενάριο και κάτω από τις 700 μονάδες π.χ. 680 μονάδες.
Οι τραπεζικές μετοχές θα υποχωρήσουν σχεδόν 20% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Εάν όμως υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις με τα senior bond τότε οι τραπεζικές μετοχές θα αξίζουν -50% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, δηλαδή η Πειραιώς π.χ. από 1,09 ευρώ θα αξίζει 0,55 ευρώ κ.ο.κ.
Η θέση του bankingnews
Κατά την άποψη μας η υπόθεση senior bond δεν είναι αμελητέο πρόβλημα.
Μας διασώζει η Ιταλία όπου έχει 105 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες… αλλά αυτό δεν φθάνει…. έχουμε μεγάλη πολιτική αλλαγή στην Ιταλία και πολλά μπορούν να συμβούν από ορισμένους γραφειοκράτες των Βρυξελλών…
Το bankingnews δεν θα υποτιμήσει καθόλου το ζήτημα των senior bond και θα παρακολουθεί στενά την πορεία τους, το ελληνικό δημόσιο θα αναλάβει την ζημία για να ωφελήσει τους ιδιώτες μετόχους ή θα φορτώσει το πρόβλημα στους ιδιώτες μετόχους;

Τριγμοί στις ασιατικές αγορές

Ισχυρή πτώση καταγράφουν σήμερα Δευτέρα 26/9 στις ασιατικές αγορές  με την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας να βρίσκεται προ των πυλών, προκαλώντας τριγμούς στα διεθνή χρηματιστήρια, εν μέσω του μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
 Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -2,66%, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο -1,2%, ο  δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,87%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -3,02% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,60%.

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 26/9  στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ο φόβος ύφεσης κυριαρχεί, μετά τις συνεχόμενες  αυξήσεις επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών αλλά και του εκλογικού αποτελέσματος στην Ιταλία.
 Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει τον θρίαμβο της ακροδεξιάς Giorgia Meloni και του κόμματός της, στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου στην Ιταλία, ωστόσο η αβεβαιότητα κυριαρχεί. 
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο -7% στα 172 ευρώ.
Aνοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +0,65% στο 85,58 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +0,90% στα 79,46 δολ.το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει πτώση -5,6% στις 1971 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,30%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,35-0%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,35%,  ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,90% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,75%.
Στην Wall Street,το Dow Jones κινούνται στο +0,05%, ο S&P 500 στο -0,50%, ο Nasdaq στο +1,1% και το  ETF GREC-1,86%  ( 21,08 δολ. )

Νευρικότητα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Έντονη νευρικότητα καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλές.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,0280 ευρώ, με άνοδο +0,13%, με όγκο 1,09 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,77 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8470 ευρώ, με πτώση -0,35%, με όγκο 4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,99 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1055 ευρώ, με άνοδο +1,42% και όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,38 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8702 ευρώ, με πτώση -0,53%, με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,23 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,39 ευρώ, με άνοδο +2,21% και κεφαλαιοποίηση 620 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0910 ευρώ, με πτώση -2,99% με όγκο 119 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 111 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,65 ευρώ, με πτώση -0,95% και κεφαλαιοποίηση 311 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών  του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Motor Oil, Ελλάκτωρ, Quest, Τέρνα Ενεργειακή...
.Στονν αντίποδα ανοδικά ξεχώρισαν  η δεικτοβαρής Coca Cola +1,96% και η ΔΕΗ +2,52% .
Η Coca Cola έκλεισε στα 21,85 ευρώ, με άνοδο +1,96% και κεφαλαιοποίηση στα 8,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,18 ευρώ, με πτώση -2,18% και αποτίμηση 6,36 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,28 ευρώ, με άνοδο +2,52% και αποτίμηση 2,02 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,69 ευρώ, με πτώση -1,63% και κεφαλαιοποίηση 392 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,15 ευρώ, με πτώση -1,94% και αποτίμηση 4,38 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,76 ευρώ, με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 843 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,05 ευρώ, με πτώση -1,14% και  κεφαλαιοποίηση 1,85 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 15,25 ευρώ, με πτώση -4,21% κεφαλαιοποίηση 1,69 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 13,50 ευρώ, με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 13,47 ευρώ, με πτώση -1,68% και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,29 ευρώ, με πτώση -1,88% και  κεφαλαιοποίηση 776 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,36 ευρώ, με άνοδο +0,74% και κεφαλαιοποίηση 510 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0286 ευρώ, με πτώση -3,38% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,65% από 4,72% υψηλό ημέρας - Το spread με την Ιταλία στις 18 μ.β.

Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται και σήμερα 26/9 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,65% από 4,72% υψηλό ημέρας και το 10ετές ιταλικό 4,47%, με το μεταξύ τους spread στις 18 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 257 μονάδες βάσης από 251 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,67% ή 167 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 18 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 150 μονάδες βάσης…

Επιθετικές πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Επιθετικές πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 26/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 26 Σεπτεμβρίου του 2022 στο 4,47%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 63/9/2022 στο 2,08%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,67% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,15% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,25% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,47% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,78%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης