Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Νέο sell off σε τράπεζες -5% παρέσυρε το ΧΑ -1,88% στις 846 μον. - Ορατές οι 800 μον., στο πολύ δυσμενές σενάριο 750 μον.

Νέο sell off σε τράπεζες -5% παρέσυρε το ΧΑ -1,88% στις 846 μον. - Ορατές οι 800 μον., στο πολύ δυσμενές σενάριο 750 μον.
O φόβος ενός πολέμου διαρκείας στην Ουκρανία και οι ανησυχίες ότι ο στασιμοπληθωρισμός θα «κυριαρχήσει», με τις πληθωριστικές πιέσεις να καταγράφουν έκρηξη ...ρίχνουν τις αγορές 
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Νέες ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 846 μονάδες, στα χαμηλά της ημέρας, ακολουθώντας την πτώση των διεθνών αγορών, λόγω του φόβου ενός πολέμου διαρκείας στην Ουκρανία αλλά και της ανησυχίας ότι ο στασιμοπληθωρισμός θα «κυριαρχήσει», με τις πληθωριστικές πιέσεις να καταγράφουν έκρηξη.
Sell off καταγράφηκε στις τράπεζες, με Alpha Bank άνω του -5% ενώ τα κέρδη της δεικτοβαρούς Coca Cola +4,87% ανέκοψαν την περαιτέρω πτώση της αγοράς..
Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε την πρώτη στήριξη των 850 μονάδων, με ορατές τις 800 με 780 μονάδες ενώ στο πολύ δυσμενές σενάριο βρίσκονται οι 750 μονάδες.

Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και η αναδιάρθρωση των δείκτων Morgan Stanley Capital International.
Ενώ είχαμε προβλέψει ότι σήμερα 12 Μαΐου, θα υπάρξουν αλλαγές στον δείκτη Morgan Stanley Capital International MSCI Greece standard… με την είσοδο της Εθνικής και σε επόμενη αξιολόγηση του Μυτιληναίου… το πιθανότερο είναι ότι μάλλον δεν θα γίνει τίποτε…
Υπενθυμίζεται πως σήμερα στον MSCI Greece Standard περιλαμβάνονται οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank και Alpha Bank.
Ο Τραπεζικός Δείκτης συνέχισε πτωτικά για δωδέκατη συνεχόμενη συνεδρίαση έχοντας συμπληρώσει αθροιστικές απώλειες -20,95% από την αρχή του έτους καταγράφει απώλειες -4,96%
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Alpha Bank -5,36% στα 0,90 ευρώ στο χαμηλό σημείο μετά την τελευταία αύξηση του 2021 ( 1 ευρώ ) και ακολούθησαν Πειραιώς -4%, Εθνική -3,9% και  Eurobank -3,88%. 
Η Πειραιώς άνοιξε σήμερα 12/5 την αυλαία των αποτελεσμάτων α' τριμήνου του 2022 των ελληνικών τραπεζών με κέρδη 521 εκατ. ευρώ, λόγω εκτάκτων αποτελεσμάτων.
Στα μη τραπεζικά blue chips, πτωτικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των τίτλων, με Lamda -5,72%, Τιτάν -4,81% στα χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες ....ενώ ανοδικά έκλεισε μόνο Coca Cola +4,87% και Jumbo +0,56%.

Εταιρικά αποτελέσματα

- Ανοδικά κινήθηκαν στο α' τρίμηνο του 2022, οι κυριότεροι λειτουργικοί και οικονομικοί δείκτες του ομίλου ΟΤΕ, με τα έσοδα να ενισχύονται κατά κατά 4,7%, το προσαρμοσμένο EBITDA (AL) κατά 8% και τα κέρδη κατανεμημένα στους μετόχους της εταιρείας κατά 27,6%.
- Αύξηση 25,9% στα οργανικά έσοδα για το α' τρίμηνο 2022 ανακοίνωσε η Coca Cola HBC χωρίς Ρωσία και Ουκρανία
- Σε 1,3 εκατ. ευρώ (έναντι €15,3 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2021), μειώθηκαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT) της Τιτάν το πρώτο τρίμηνο του 2022, λόγω των χαμηλότερων επιπέδων του EBITDA και της αρνητικής επίπτωσης των συναλλαγματικών διακυμάνσεων, κυρίως λόγω της υποτίμησης της αιγυπτιακής λίρας.
- Μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης ανακοινώνουν τα αποτελέσματα α΄τριμήνου τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο  -0,85% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,92%.
Λίγο μετά τις 16:30, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες με Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank -5%....αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips και o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -4,92% και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε στο -2,1%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,88% στις 847 μονάδες έχοντας υψηλό στις 859,41 μονάδες και χαμηλό τις 844,53 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 103 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 45,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 34,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες..
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,4 εκατ. ευρώ και όγκου  2,87 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 300 χιλ. τεμάχια αξίας 978 χιλ. ευρώ, η Alpha Bank 1εκατ. τεμάχια αξίας 935 χιλ. ευρώ και η Πειραιώς 1,19 εκατ. τεμάχια αξίας 1,43 εκατ.  ευρώ.
Η ΔΕΗ 22,4 χιλ. τεμάχια αξίας 149,7 χιλ. ευρώ, η Jumbo 86,5 χιλ. τεμάχια αξίας 1,25 εκατ. ευρώ.
Ο Ελλάκτωρ 250 χιλ. αξίας 423 χιλ. ευρώ και η Motor Oil 15,1 χιλ. τεμάχια αξίας 234,7 χιλ. ευρώ...

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 846 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 850 μονάδων, με ορατές 800 - 780 μονάδες και στο πολύ δυσμενές σενάριο στις 750 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 880 - 890 μονάδες και  ακολουθούν οι 900 μονάδες και οι 920, οι 940 και οι 950 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 546 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη της ζώνης των 560 - 550 μονάδων και ακολουθούν οι 500 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 620, οι 640 και οι 650 μονάδες .

Βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων, το 10ετές 3,35%

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 12/5 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με τους επενδυτές να ανησυχούν για τον πληθωρισμό και την παγκόσμια ανάκαμψη αλλά και ένα πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,35%, το 10ετές ιταλικό 2,73% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,82%
Τη δημιουργία futures ομολόγων και συμφωνιών repo εξετάζει η Eυρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ενισχύσει το πρόγραμμα χρέους της για τη μετά - covid εποχή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Έχει ήδη πουλήσει κοινά ευρωομόλογα αξίας 111 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του NextGeneration EU και τώρα ετοιμάζεται να ανεβάσει ταχύτητα, αφού η συνολική προσπάθεια έχει σχεδιαστεί να φτάσει στα 800 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας .
Η Ένωση, σε αντίθεση με τα μεμονωμένα κράτη -μέλη δεν έχει στη διάθεσή της futures και παράγωγα, τα οποία οι traders θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως αντιστάθμισμα ή για την τόνωση της ρευστότητας.
Ο  διευθυντής στο γραφείο προϋπολογισμού της Κομισιόν, Niall Bohan τόνισε στο Bloomberg ότι «Εξετάζουμε διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να στηρίξουμε μία δευτερογενή αγορά με ρευστότητα στα ομόλογα της ΕΕ»
Εν τω μεταξύ, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ότι δεν θα προχωρήσει σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, στις επόμενες συνεδριάσεις της εντούτοις οι επενδυτές θεωρούν ότι οι Κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να προβούν σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό γεγονός που θα οδηγήσει σε ύφεση τις παγκόσμιες οικονομίες.
Και ενώ Fed και Τράπεζα της Αγγλίας προχωρούν στην αυστηροποίηση της πολιτικής, η ΕΚΤ δεν έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού από το 2011.
Το επιτόκιο καταθέσεων της είναι αρνητικό από το 2014.
Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη με τις  αγορές χρήματος να τιμολογούν πλήρως αυξήσεις επιτοκίου από την ΕΚΤ στις αποφάσεις της Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, με περαιτέρω αύξηση μέχρι το τέλος του έτους.
Είναι ενδεικτικό ότι η  Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, άλλαξε τον τόνο της και προσδιόρισε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων «εβδομάδες» μετά το τέλος του προγράμματος αγοράς τίτλων στις αρχές του επόμενου τριμήνου.
"Υπέκυψε" δηλαδή στις αυξανόμενες δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών για μία αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο δηλώνοντας ότι η «Η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων».

Ελληνικές τράπεζες… είναι ισχυρές κεφαλαιακά μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο

Την αυλαία των αποτελεσμάτων άνοιξε σήμερα  12/5 η Πειραιώς και ακολουθούν στις 25/5 η Eurobank και στις 26/5 η  Alpha bank
Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2022 των ελληνικών τραπεζών θα επιβεβαιώσουν ότι οι στόχοι του 2022 θα επιτευχθούν δηλαδή θα επιτύχουν 1,8 δισεκ. ευρώ περίπου.
Τα NPEs τα έχουν μειώσει σε μονοψήφια ποσοστά ενώ με όρους κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση αν και όλες οι τράπεζες δεν είναι στο ίδιο επίπεδο…
Οι τράπεζες στην Ελλάδα βρίσκονται εντός προγραμματισμένων στόχων και δεν θα παρουσιάσουν αρνητικές εκπλήξεις ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ που θα έρθουν θα ενισχύσουν το επιτοκιακό περιθώριο…στα δάνεια, στα ομόλογα
Ωστόσο, φορτώθηκαν ελληνικά κρατικά ομόλογα τα οποία μπορεί να διακρατούν έως την λήξη αλλά στην πράξη τα αποτιμούν τακτικά οπότε οι μεγάλες αλλαγές που έχουν σημειωθεί προκαλούν λογιστικές ζημίες.
Με στατικούς όρουες οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκείς κεφαλαιακά αλλά αν αναλύσουμε την σχέση αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης προς τα ίδια κεφάλαια… διερωτόμαστε είναι οι ελληνικές τράπεζες επαρκείς;
Το DTC στα 14,4 δισεκ. ευρώ και τα κεφάλαια στα 23 δισεκ. ευρώ περίπου.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν παγκοσμίως τον χειρότερο δείκτη DTC προς ίδια κεφάλαια.
Όσο βγάζουν κέρδη... η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη αλλά εάν κάτι πάει στραβά... το πρόβλημα θα επανεμφανιστεί πολύ πιο τοξικό.

Τι μας έδειξε το α΄ τρίμηνο του 2022 της Πειραιώς; - Τα κεφάλαια αυξήθηκαν λόγω εκτάκτων… αλλά πιέστηκαν τα λειτουργικά

Τι μας έδειξε το α΄ τρίμηνο του 2022 της Τράπεζας Πειραιώς;
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι τα κεφάλαια αυξήθηκαν στα 5,1 δισεκ. εξέλιξη ενθαρρυντική καθώς υπήρχαν προβληματισμοί για τους χαμηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας τα προηγούμενα τρίμηνα ειδικά για τον δείκτη CET1.
Η αύξηση των κεφαλαίων και των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας είναι θετική εξέλιξη και πρέπει να αναγνωριστεί.
Όμως τα λειτουργικά και επαναλαμβανόμενα έσοδα μειώθηκαν ειδικά τα έντοκα έσοδα σημαντικά σχεδόν 80 εκατ μείωση συγκρίνοντας α΄ τρίμηνο του 2022 με α΄ τρίμηνο του 2021.
Ποιες οι βασικές επιδόσεις;
1)Τα μετά φόρων κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς στο α΄ τρίμηνο του 2022 διαμορφώθηκαν στα 521 εκατ ευρώ.
Η βασική αιτία ήταν τα έκτακτα έσοδα ύψους 585 εκατ ευρώ τα οποία συνέβαλλαν καθοριστικά και στην αύξηση των κεφαλαίων της τράπεζας Πειραιώς.
2)Τα κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 5,1 δισεκ. ευρώ ενώ με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας 3 ανήλθαν στα 4,5 δισεκ.
Ο δείκτης CET1 που ήταν πιεσμένος τα προηγούμενα τρίμηνα έφθασε στο 10% ενώ ο συνολικός δείκτης ανέρχεται στο 16,2% για να σταθεροποιηθεί στο 16% έως το τέλος του 2022.
Κεφαλαιακά η Πειραιώς βελτιώνεται…
3)Τα έντοκα έσοδα που είναι ο πυρήνας κερδοφορίας των τραπεζών μειώθηκαν στα 286 εκατ ή πτώση -10% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2021 ή -22% ή μείωση 80 εκατ σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2021.
Οι τιτλοποιήσεις και άλλες πωλήσεις συνέβαλλαν σε αυτό, οι τράπεζες λογιστικοποιούσαν τόκους από προβληματικά δάνεια…
4)Τα έκτακτα έσοδα εκτινάχθηκαν στα 585 εκατ εκ των οποίων στα 300 εκατ προήλθαν από τις κάρτες.
Τα έκτακτα έσοδα συνέβαλλαν στην τελική διαμόρφωση των αποτελεσμάτων και στην ενίσχυση των κεφαλαίων.
Τα καθαρά προ προβλέψεων έσοδα ανήλθαν στα 502 εκατ ευρώ.
5)Οι προμήθειες μειώθηκαν οριακά στα 114 εκατ αν και φαίνεται ότι η τράπεζα Πειραιώς έχει διαμορφώσει μια βάση ειδικά στα έσοδα από προμήθειες.
6)Οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια διαμορφώθηκαν στο α΄ τρίμηνο του 2022 στα 230 εκατ με τα ενήμερα δάνεια να ανέρχονται σε 26,2 δισεκ.
7)Τα NPEs συνέχισαν να μειώνονται στα 4,7 δισεκ. ή 13% NPEs ratio ενώ ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετουμένων δανείων με προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 44% που είναι ο χαμηλότερος στον κλάδο.

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 12/5 οι περισσότερες ασιατικές αγορές μετά τις χθεσινές πιέσεις στην Wall Street.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +-1,77%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,12%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,24%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -1,63% και  ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,75% .

Ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται σήμερα 12/5 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς o εφιάλτης του πληθωρισμού τρομάζει τις αγορές και μετά τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο.
Οι φόβοι για επιθετική αύξηση επιτοκίων από τη Federal Reserve κλιμακώνονται, ενώ την ίδια ώρα, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημειώνουν ράλι, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια κινείται με πτώση -3,48%% στις 2.304 μονάδες.
Ράλι καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF να ενισχύεται 10% στα 103,40 ευρώ 
Ήπια άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +0,30% στα 107,83 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +0,80% στα 106,56 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -2,2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -2,5%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,8%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,8% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -2,1%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,50%, ο S&P 500 στο -0,50%, ο Nasdaq στο -0,10% και το ETF GREC στο -0,84% (24,74 δολ. ).

Sell off στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές

Sell off καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές, συνεχίζοντας πτωτικά για δώδεκατη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,20 ευρώ, με πτώση -3,9%, με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,93 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,90 ευρώ, με πτώση -5,36%, με όγκο 17,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1990 ευρώ, με πτώση -4%, με όγκο 5,04 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,5 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8674 ευρώ, με πτώση -3,88%, με όγκο 7,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,22 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0150 ευρώ, με πτώση και κεφαλαιοποίηση 453 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1050 ευρώ, με πτώση -12,5%, με όγκο 406 χιλ. τεμάχια και και κεφαλαιοποίηση 129 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,75 ευρώ, με πτώση -2,17%και κεφαλαιοποίηση 313 εκατ. ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές - Κέρδη σε Coca Cola +5%

Ισχυρή πτώση καταγράφηκε στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών  του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Sarantis -5,8%, Lamda -5,72%, ΕΛΧΑ -4,96%, Τιτάν -4,81%.....
Στον αντίποδα, εξαίρεση αποτέλεσαν τα κέρδη της Coca Cola +4,87% ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισε και η Jumbo  +0,56%.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,75 ευρώ, με πτώση -0,95% και αποτίμηση 7,95 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 19,60 ευρώ, με άνοδο +4,87% και κεφαλαιοποίηση στα 7,29 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 6,39 ευρώ, με πτώση -3,33% και αποτίμηση 2,44 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,1750 ευρώ, με πτώση -1,14% και κεφαλαιοποίηση 505 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,16 ευρώ, με πτώση -1,2% και  αποτίμηση 4,64 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,88 ευρώ, με πτώση -4,81% και κεφαλαιοποίηση 931 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,00 ευρώ, με πτώση -1,13% και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 15,76 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,75 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,74 ευρώ, με πτώση -1,69% και κεφαλαιοποίηση 2,25 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,38 ευρώ, με άνοδο +0,56% και κεφαλαιοποίηση 1,96 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,10 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 756 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,5320 ευρώ, με πτώση -4,96% και κεφαλαιοποίηση 575 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0256 ευρώ, με πτώση -4,83% και κεφαλαιοποίηση 24 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,41% - Το spread με την Ιταλία στις 61 μ.β

Βελτίωση καταγράφεται  σήμερα 12/5 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τις ανησυχίες ενός πολέμου διαρκείας στην Ουκρανία με ότι αυτό συνεπάγεται για την ενέργεια και τον πληθωρισμό
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,41%, το 10ετές ιταλικό 2,80% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,82%..
Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλών πολλών ετών και να συνεχίζει να αυξάνεται,  οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε επιθετική αύξησης των επιτοκίων,  στις προσεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό γεγονός που θα οδηγήσει σε ύφεση τις παγκόσμιες οικονομίες.
Σημειώνεται ότι η FED προχώρησε στην πρώτη μεγάλη αύξηση επιτοκίου κατά 0,50% την μεγαλύτερη εδώ και 22 χρόνια και προϊδέασε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων ενώ η μείωση του ισολογισμού θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, όλα αυτά ήταν αναμενόμενα.
Επίσης και η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια αρχικά μηδενίζοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από αρνητικό -0,50% σε 0% και εν συνεχεία αυξάνοντας το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο από 0% σε 0,25%.
Το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα ξεπεράσει το 1% μέσα στο 2023.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 249 μονάδες βάσης από 254 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 154 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,54% ή 154 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 62 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 140 μονάδες βάσης…

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 12/5 τα ομόλογα της Ευρωζώνης με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, και την αλλαγή της πολιτικής των Κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 12 Μαΐου  του 2022 στο 2,73%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 12/5/2022 στο 0,86% ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,50% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,95% με  ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,90% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,73% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,29%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης