Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αφομοίωση κεκτημένων στα υψηλά έτους, το ΧΑ +0,57% στις 955 μον. - Εξαντλούνται τα ανοδικά περιθώρια στις τράπεζες

Αφομοίωση κεκτημένων στα υψηλά έτους, το ΧΑ +0,57% στις 955 μον. - Εξαντλούνται τα ανοδικά περιθώρια στις τράπεζες
 Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε μετά από μια επταετία πάνω από τα επίπεδα των 950 μονάδων με τις συναλλαγές να έχουν ανεβάσει ταχύτητα συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Ανοδικά συνέχισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 955 μονάδες με στηρίξεις από τα κέρδη του δεικτοβαρή  ΟΤΕ +2,07% αλλά και από την Alpha Bank +1,63% σε μια συνεδρίαση αφομοίωσης κεκτημένων, χωρίς ακρότητες και χωρίς συνέχιση του ρίσκου.
Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε μετά από μια επταετία πάνω από τα επίπεδα των 950 μονάδων με τις συναλλαγές να έχουν ανεβάσει ταχύτητα συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων.
Ο Τραπεζικός Δείκτης καταγράφει σωρευτικά κέρδη 12,92% από την αρχή του έτους με τις καλύτερες επιδόσεις η Alpha Bank +16,06% και ακολουθεί η Eurobank +13,19%, Εθνική 10,13% και Πειραιώς +9,3%.
Ωστόσο τα ανοδικά περιθώρια εξαντλούνται σ΄αυτά τα επίπεδα, αν και οι πωλήσεις που σημειώθηκαν στο πλαίσιο  κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών απορροφήθηκαν με σχετική ευκολία.
Αναλυτικά στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Alpha Bank +1,63% και λόγω των πακέτων και ακολούθησαν Πειραιώς +0,71% και Εθνική +0,65% ενώ η Eurobank κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο κλέινοντας τελικά στο -0,69% από -1,71% χαμηλό ημέρας.
Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε η κερδοσκοπία στην Attica Bank +9,4% η οποία μετά την ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει και σε άλλες ανακεφαλοποιήσεις καθώς όπως έχει αναλύσει το bankingnews οι συνολικές ζημίες της Attica bank είναι 550 με 600 εκατ ευρώ.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις εξελίξεις με την Omicron με το τοπίο να παραμένει θολό και με τους ειδικούς να απορρίπτουν κάθε πρόταση για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αλλά και από την έκρηξη του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους ενισχύοντας την αβεβαιότητα για την οικονομία με αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη
Εν τω μεταξύ, στο 5,1% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2021, με τον φόβο των ανατιμήσεων να σκεπάζει τα ελληνικά νοικοκυριά.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα την 14/1 Παρασκευή όπου η αξιολόγηση της Fitch για την ελληνική με το πιθανότερο σενάριο να αναβαθμίσει τις προοπτικές σε θετικές από ουδέτερες και σε επόμενη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας.

 Οι τράπεζες στο προσκήνιο - Ξεχωρίζει η Alpha Bank

Ο Τραπεζικός κλάδος ήρθε στο προσκήνιο μετά από πολλούς μήνες σχετικής απραξίας και η βασική αιτία της ανόδου είναι ότι ενώ οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη σημείωσαν μια αξιοσημείωτη άνοδο από τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ελληνικές τραπεζικές δεν ακολούθησαν, έμειναν απαθείς και αμέτοχες, οπότε με έναν ετεροχρονισμό φάσης βλέπουμε να καταγράφονται ορισμένες επιλεκτικές αγορές που ελλείψει πωλητών έχουν δημιουργήσει βραχυπρόθεσμα μια θετική κινητικότητα.
Eιδικότερα αυτή που έχει ξεχωρίσει από την αρχή του νέου έτους είναι η Alpha Bank με σωρευτικά κέρδη +16%. Ποιες οι αιτίες της ανόδου της Alpha bank;
1)Η πρώτη βασική αιτία είναι ότι ένας επίμονος πωλητής που συμμετείχε στην αύξηση της κεφαλαίου αποχωρούσε, έκλεισε σχεδόν όλη την επενδυτική θέση.
2)Με την ολοκλήρωση της προσφοράς στην Alpha bank ορισμένοι επενδυτές άρχισαν να τοποθετούνται, υπολογίζεται ότι έχουν επενδυθεί σχεδόν 35 εκατ. νέα κεφαλαία στην προοπτική ότι η Alpha bank θα εξομοιωθεί με τις άλλες τράπεζες Eurobank και Εθνική ως προς τα NPEs και την κερδοφορία.
Να επισημανθεί ότι στο α΄ τρίμηνο του 2022 η Alpha bank θα επιτύχει μονοψήφιο NPEs ενώ τα κέρδη για το 2022 θα ανέλθουν στα 370 εκατ. το 2023 στα 520 εκατ. και το 2024 στα 610 εκατ. ευρώ.
3)Βλέποντας τις κινήσεις που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στον τίτλο BofA, Goldman Sachs, Citigroup και Barclays διέκοψαν τις περισσότερες συναλλαγές, μετά από καιρό προφανώς κάποια funds μέσω αυτών των επενδυτικών τραπεζών άρχισαν να χτίζουν επενδυτικές θέσεις.
4)Η Alpha bank το επόμενο διάστημα ολοκληρώνει την τιτλοποίηση στην Κύπρο τα 2,2 δισεκ. NPEs καθώς και τις συναλλαγές με ακίνητα και κάρτες.
5)Σε μικρότερο βαθμό, υπήρξε και ελεγχόμενο κλείσιμο short θέσεων στην Alpha bank λόγω της πρόσφατης ανόδου.
Να σημειωθεί ότι το Lansdowne έχει ανοιχτή short θέση 0,78% στον τίτλο της Alpha bank…και επιμένει ακόμη στην short θέση.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,20% και τον Τραπεζικό Δείκτη -0,13%.
Στο πρώτο μισάωρο, με ήπιες πωλήσεις στο πλαίσιο κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,89% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,41%.
Περί τις 16:00 εντάθηκαν οι αγοραστικέ παρεμβάσεις σε Alpha Bank +2,52% και Εθνική +2,24%  αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών τίτλων, με ΟΤΕ +2,6%, ΔΕΗ , Coca Cola πλησίον του +2%...και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,47% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,1%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,57% στις 955 μονάδες έχοντας υψηλό στις 960,88 μονάδες και χαμηλό τις 946,45 μονάδες.
Ο τζιρός και ο όγκος των συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 116,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 24,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 61,1εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 40,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 24,55 εκατ. ευρώ και όγκου 15,099 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 498 χιλ. τεμάχια αξίας 502 χιλ. ευρώ, η Alpha Bank 9,945 εκατ.τεμάχια αξίας 12,48 εκατ.. ευρώ και η Πειραιώς 4,08 εκατ. τεμάχια αξίας 5,74 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 115 χιλ. τεμάχια αξίας 1,52 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ 464 χιλ. τεμάχια αξίας 4,3 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 955 μονάδες, με πρώτη αντίσταση στις 980 μονάδες και ακολουθούν οι 1000 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 930 μονάδες και ακολουθούν οι 910, οι 900, οι 895, οι 873, οι 865 και οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 649 μονάδες, με πρώτη αντίσταση στις 655 μονάδες και ακολουθούν οι 675 και οι 690 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 635 μονάδες και ακολουθούν οι 605, οι 590, οι 575, οι 565 και οι 550 μονάδες.

Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 1,51%

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα 13/1 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί από την μετάλλαξη Omicron, τον υψηλό πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος αλλά και από την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές Τράπεζες .
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν λόγω της δημοσίευσης των πρακτικών της Federal Reserve που έδειξαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επιθετική σύγχυση της νομισματικής πολιτικής της…..
Οι παραπάνω προτάσεις κάνουν τους επενδυτές να εκτιμήσουν ότι μπορούν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Επίσης, οι επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκε χθες 12/1.
Ειδικότερα ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 7% τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 1982.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,51% και το ιταλικό 10ετές στο 1,30% και με το μεταξύ τους spread στις 21 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 109 μονάδες ή 1,09% στα υψηλά έτους, ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Σημειώνεται ότι CDS στα 5 χρόνια έφτασε στις 883,7 μονάδες στις 24 Απριλίου 2017 ενώ στα χαμηλά βρέθηκε στις 2 Ιουλίου 2021 στις 68,8 μονάδες.

Τελικά μπορεί να αξίζει 31 εκατ. η MIG; - Δίκαιη αξία 100 εκατ. – Εξελίξεις σε ΑΝΕΚ και RKB

Με 148 εκατοστά κεφάλαια και με κινήσεις που δείχνουν ότι η Marfin Investment Group νοικοκυρεύεται… μπορεί να αξίζει μόλις 31 εκατ. στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό θα πρέπει να δούμε λίγο λίγα δεδομένα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιανουαρίου 2022 η MIG θα πραγματοποιήσει τη Γενική Συνέλευση.
Όμως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις κινήσεις που σχεδιάζει η εταιρεία συμμετοχών στην Attica Group και βεβαίως στην RKB με τη διαχείριση των ακινήτων.
Στην Attica group οι διαπραγματεύσεις με την ANEK συνεχίζονται και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ύψος του κουρέματος που θα ενταχθούν οι Πειραιώς και η Alpha bank στα δάνεια της ANEK ύψους 250 εκατ. ευρώ.
Εάν το κούρεμα ήταν ύψους 50% θα δημιουργούσε ιδιαίτερα θετική προοπτική στην Attica group η οποία συνεχίζει να καταγράφει τις βελτιώσεις της απόδοσης της παρά την αστάθεια του πετρελαίου.
Με βάση ενδείξεις εντός του Μαρτίου 2022 λογικά το deal μεταξύ της Attica Group και της ANEK θα κλείσει.
Υπολογίζεται ότι η Attica Group μετά την αφαίρεση του δανεισμού που αποτιμάται περίπου στα 380-400 εκατ. οπότε αντικαθίσταται ότι η MIG δεν μπορεί να αξίζει 31 εκατ. στο χρηματιστήριο.
Ως γνωστό η MIG κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της RKB και με βάση τις πληροφορίες σχεδιάζει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας.
Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με ανταλλαγές ακινήτων και ο μέτοχος μειοψηφίας θα αποχωρήσει.
Θα προκύψει μια μικρή κεφαλαιακή ζημία για τα 12 εκατ. αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από επιλεκτικές πωλήσεις ακινήτων.
Επίσης φαίνεται να βρίσκονται σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις της MIG με την Πειραιώς για την αναδιάρθρωση των δανείων 100 εκατ. της RKB μειώνοντας τα επιτόκια από 3,5% σε 1%.
Ο πλήρης έλεγχος της RKB σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση των δανείων θα προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων.
Για ορισμένους η αξία της MIG σε βάθος χρόνου θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 εκατ. από 31 εκατ. της τρέχουσας περιόδου...

Σε πόσες ανακεφαλαιοποιήσεις θα προχωρήσει η Attica bank;

Πόσες ανακεφαλαιοποιήσεις θα χρειαστεί η Attica bank;
Η απάντηση είναι τρεις, συνολικά τρεις φορές πρέπει να βρει κεφάλαια η Attica bank.
Η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώθηκε με την συγκέντρωση 240 εκατ ευρώ.
Από την αύξηση αυτή, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πλέον βρίσκεται με 62,93% της Attica bank, το Ellington μέσω της Rinoa με έδρα την Κύπρο κατέχει 9,87% ή εισφέροντας 24,17 εκατ ευρώ και το ΤΜΕΔΕ με 14,70%.
Η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση
Λίαν συντόμως θα ξεκινήσει η άσκηση δέουσας επιμέλειας η οποία θα κρατήσει περίπου 2 ή 2,5 μήνες.
Μέσω μιας εταιρίας ορκωτών ελεγκτών ή ξένου οίκου θα ξεκινήσει οικονομικός έλεγχος στην Attica bank.
Από αυτή την διαδικασία θα προκύψει μια ζημία που υπολογίζεται ότι θα κινηθεί μεταξύ 100 και 150 εκατ ευρώ.
Στην δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση που υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Καλοκαίρι του 2022 η Attica bank θα υλοποιήσει δεύτερη αύξηση κεφαλαίου την οποία και θα καλύψουν οι μέτοχοι αναλογικά.
Π.χ. το ΤΧΣ θα καλύψει το 62,93% της αύξησης κεφαλαίου.
Τέλος του 2022 θα ακολουθήσει και 3η ανακεφαλαιοποίηση
Όμως με την άσκηση δέουσας επιμέλειας η Attica bank δεν τελειώνει με τις ανακεφαλαιοποιήσεις.
Θα πραγματοποιηθεί και μια 3η ανακεφαλαιοποίηση που θα έχει είτε την μορφή της αύξησης κεφαλαίου ή έκδοσης ομολόγου μετατρέψιμου σε μετοχές ή κάποιας άλλης μορφής π.χ. warrants και θα είναι ύψους άλλα 100 με 130 εκατ ευρώ.
Η 3η ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί τέλη του 2022.
Η εκτίμηση του bankingnews την οποία έγκαιρα και με ξεκάθαρο τρόπο παρουσιάσει είναι ότι οι συνολικές ζημίες της Attica bank είναι 550 με 600 εκατ ευρώ.
Η Attica bank διαθέτει 180 εκατ κεφάλαια συν τα 240 εκατ που πρόσφατα αντλήθηκαν συν τα 100-150 εκατ της δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης συν τα 100-130 εκατ της 3ης ανακεφαλαιοποίησης = 680 εκατ ευρώ.
Είναι προφανές ότι η εκτίμηση του bankingnews για κρυφή ζημία 550 με 600 εκατ θα δικαιωθεί.

Η επικαιρότητα

Η επέλαση της Omicron με τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα σε καθημερινή βάση αλλά και η ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, τα οποία καλούνται παρά τα χιλιάδες κενά εργαζομένων να ανταποκριθούν στη δραματική αύξηση των νοσηλειών – έστω και εάν πρόκειται ως επί το πλείστον για απλές κλίνες -, δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό σε κυβέρνηση και ειδικούς.
Το γεγονός ότι ακόμα δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα το εάν και κατά πόσο η Omicron είναι πιο ήπια από τη Delta, και άρα να εκτιμηθεί ποια θα είναι η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας,έχει ως αποτέλεσμα οι ειδικοί να απορρίπτουν κάθε πρόταση για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Ήδη εισηγήθηκαν την παράταση των περιοριστικών μέτρων κατά μια εβδομάδα, δηλαδή έως τις 23 Ιανουαρίου, αν και είναι πολύ πιθανό να επεκταθούν και για μερικές εβδομάδες ακόμα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα κρούσματα θα παραμένουν πολύ υψηλά σε ημερήσια βάση.
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως το κύμα της Omicron θα κορυφωθεί στις 20 με 25 Ιανουαρίου, αν και παραμένουν πολλά ερωτηματικά όπως το εάν αυτή η κορύφωση θα συνοδευτεί και από απότομη μείωση των μολύνσεων ή εάν αυτές θα διατηρηθούν σε επίπεδα τέτοια που δεν θα επιτρέπουν καμία χαλάρωση, ενώ προφανώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα νέο κύμα κρουσμάτων, όπως άλλωστε έχει συμβεί και άλλες φορές.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα 13/1 οι περισσότερες ασιατικές αγορές
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,96%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -1,17%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,11% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,35%.

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις καταγράφονται σήμερα 13/1 οι ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο της ανακοίνωσης του  πληθωρισμού των ΗΠΑ στο 7% τον Δεκέμβριο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,25%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,55%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,25%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,10% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,05%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,30%, ο  S&P 500 στο -0,25%, ο Nasdaq στο -0,60% και το ETF GREC στο +0,42% ( 28,71 δολ. ).

Μεικτή εικόνα στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Alpha Bank

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα και με την Alpha Bank να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες και λόγω των πακέτων
Η Εθνική έκλεισε στα 3,2290 ευρώ, με άνοδο +0,65%, με όγκο 1,66 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,95 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,25 ευρώ, με άνοδο +1,63% με όγκο 24,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,93 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,41 ευρώ, με άνοδο +0,71% με όγκο 7,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,76 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,0090 ευρώ, με πτώση -0,69% με όγκο 6,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,74 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,07 ευρώ, με άνοδο +2,39% και κεφαλαιοποίηση 477 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1816 ευρώ, με άνοδο +9,4% με όγκο 16 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 222 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,90 ευρώ, με άνοδο +1,7% και κεφαλαιοποίηση 356 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Aegean +3,25%, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Motor Oil,  Μυτιληναίος.....
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν  ΓΕΚ Τέρνα -1,62% και Τέρνα Ενργειακή -1,51%.
H Coca Cola έκλεισε στα 31,97 ευρώ, με άνοδο +0,79% και κεφαλαιοποίηση στα 11,89 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,29 ευρώ, με άνοδο +2,07% και αποτίμηση 7,9 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,30 ευρώ, με άνοδο +0,38% και αποτίμηση 3,55 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,5650 ευρώ, με πτώση -0,19% και κεφαλαιοποίηση 595 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,26 ευρώ, με πτώση -0,15% και αποτίμηση 4,68 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,70 ευρώ, με πτώση -0,41% και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,80 ευρώ, με άνοδο +1,64% και κεφαλαιοποίηση 2,08 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 15,00 ευρώ, με άνοδο +1,35% και κεφαλαιοποίηση 1,66 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,84 ευρώ, με άνοδο +1,21% και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,32 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,80 ευρώ, με άνοδο +0,65% και κεφαλαιοποίηση 831 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,96 ευρώ, με πτώση -0,51% και κεφαλαιοποίηση 735 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0336 ευρώ, με άνοδο +0,90% και κεφαλαιοποίηση 32 εκατ. ευρώ.

Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,51% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 21 μονάδες βάσης

Οριακή βελτίωση καταγράφεται και σήμερα 13/1 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, μετά τις επιθετικές πωλήσεις απόρροια της δημοσίευσης των πρακτικών της Federal Reserve που έδειξαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της.
Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί από την μετάλλαξη Omicron, τον υψηλό πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος ενώ η αλλαγή πλεύσης της νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες εντείνουν τις ανησυχίες
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed ανέφεραν ότι μια «πολύ σφιχτή» αγορά εργασίας και ο αμείωτος πληθωρισμός ενδέχεται να απαιτήσουν από αυτήν να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο και να αρχίσει να μειώνει τα στοιχεία ενεργητικού που διακρατεί ως δεύτερο φρένο στην οικονομία, σύμφωνα με τα πρακτικά.
Οι παραπάνω εξελίξεις κάνει τους επενδυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να κινηθεί νωρίτερα προς αυτή την κατεύθυνση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,51% και το ιταλικό 10ετές στο 1,30%.
Το ελληνικό 10ετές 1,51% με το αμερικανικό 10ετές 1,74% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 159 μονάδες βάσης από 159 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 109 μονάδες βάσης
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,09% ή 109 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 21 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 98 μονάδες βάσης…

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 13/1 στις χώρες της Ευρωζώνης, μετά το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε από τη δημοσίευση των πρακτικών της Federal Reserve που έδειξαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της.
Η πανδημία με τη μετάλλαξη Omicron, η εκτίναξη του πληθωρισμού, την ενεργειακή κρίση αλλά και την αλλαγή πλεύσης των κεντρικών τραπεζών …εξακολουθούν να δημιουργούν ανησυχίες στους επενδυτές παγκοσμίως και να αυξάνουν τη μεταβλητότητα στις αγορές.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 13 Ιανουαρίου του 2022 στο 1,30%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/1/2022 στο -0,08% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,30% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,53% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,60% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,30% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,74%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης