Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άνοιξε με καθυστέρηση 5 ωρών το XA -0,43% στις 901 μον., πακέτο στην Eurobank - Προσοχή, ελάχιστα τα ανοδικά περιθώρια

Άνοιξε με καθυστέρηση 5 ωρών το XA -0,43% στις 901 μον., πακέτο στην Eurobank  - Προσοχή, ελάχιστα τα ανοδικά περιθώρια
Eνεργειακό κόστος, πληθωρισμός, αλλά και το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες …..προβληματίζουν τους επενδυτές
(upd10) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 901 μονάδες, με μεικτές τάσεις στις τράπεζες ενώ με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips.
Σημειώνεται, ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά άνοιξε μετά από πέντε ώρες καθυστέρηση καθώς
προέκυψαν σημαντικά τεχνικά προβλήματα μετά από αναβάθμιση στο σύστημα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 901 μονάδες πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με πρώτο σημείο αντίστασης τις 915 μονάδες ενώ σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παρέμειναν οι καθαρές συναλλαγές με τα ανοδικά περιθώρια να εξαντλούνται...
Ωστόσο, μέσω πακέτων πούλησε το 1,17% της Eurobank αμερικανικό fund συνολικής αξίας 40,3 εκατ. ευρώ και όγκου 44 εκατ. τεμαχίων .
Oι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς διάφορα γεγονότα έχουν προβληματίσει, όπως το ενεργειακό κόστος, ο πληθωρισμός, αλλά και το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες, αρχής γενομένης από την FED και ακολούθως την ΕΚΤ.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, αμετάβλητες έκλεισαν Πειραιώς και Εθνική, στο χαμηλό της ημέρας έκλεισε η Alpha Bank -1,41% και ακολούθησε η Eurobank στο -0,59%
Στα μη τραπεζικά blue chips, στο χαμηλό της ημέρας έκλεισε ο ΟΠΑΠ -3,03% και ακολούθησαν ΔΕΗ -2% και Jumbo -1,76% ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Τιτάν +1,06%,  ΑΔΜΗΕ +0,97% και ΟΤΕ +0,94%.
Σήμερα 25/10 άρχισε η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του ομολόγου της CPLP Shipping Holdings, που εκδόθηκε με εγγυήτρια την Capital Product Partners (CPLP) συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη με κωδικό διαπραγμάτευσης «CPLPB1».

Σημειώνεται ότι η έκδοση του ομολόγου, ύψους 150 εκατ. ευρώ, σημείωσε ρεκόρ υπερκάλυψης ομολογιακού δανείου στην Ελλάδα.

Ουδέν σχόλιο από τον S&P

O αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s δεν αξιολόγησε την Ελληνική οικονομία στις 22 Οκτωβρίου 2021 εξέλιξη που μπορεί να θεωρηθεί αρνητική έκπληξη αλλά αναμενόμενη αφού δεν περίμεναν οποιαδήποτε αλλαγή στην πιστοληπτική ικανότητα.
Την τακτική αυτή της μη αξιολόγησης την έχουμε ξαναδεί και στο παρελθόν και τουλάχιστον δεν αποτελεί πρωτόγνωρη εξέλιξη.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, τις προσεχείς ημέρες θα δημοσιοποιήσει κάποια έκθεση - ανάλυση για την Ελλάδα όπου ουσιαστικά θα αναλύει την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας χωρίς όμως αξιολόγηση.
Η επόμενη αξιολόγηση αναμένεται στις 19 Νοεμβρίου από την Moody's ενώ από την Standard and Poor’s αναμένεται Απρίλιο του 2022.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στις αποφάσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου καθώς θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε ορισμένα σημαντικά ερωτήματα που έχουν εγερθεί το προηγούμενο διάστημα.
Βέβαια, οι μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον του έκτακτου προγράμματος λόγω πανδημίας της ΕΚΤ θα περιμένουν μέχρι τον Δεκέμβριο.
Αλλά με τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό, η συνεδρίαση της Πέμπτης θα πρέπει να είναι κάθε άλλο παρά βαρετή, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters. 
Επίσης, την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου, θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ 3ου τριμήνου στις ΗΠΑ αλλά και η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για τον Οκτώβριο την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου.
Το βλέμμα είναι στραμμένο και στις 11 Νοεμβρίου όπου αναμένεται η ανακοίνωση της MSCI για την αναδιάρθρωση του δείκτη Greece Standard όπου αναμένεται να ενταχθεί η ΔΕΗ και ίσως η Εθνική τράπεζα που πληροί τα περισσότερα κριτήρια πλην του free float της διασποράς μετοχών άπαξ και το 40,3% το κατέχει το ΤΧΣ ενώ πιθανολογείται η έξοδος της μετοχής της Jumbo.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,42% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,26%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,43% στις 901 μονάδες έχοντας υψηλό στις 908,81 μονάδες και χαμηλό 899,62 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών ενισχύθηκαν από τα πακέτα της Eurobank.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 40 εκατ. ευρώ σε πακέτα της Eurobank, ο όγκος 50,5 εκατ.τεμάχια εκ των οποίων τα 48,4 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 40,38 εκατ.ευρώ και όγκου 44 εκατ. τεμαχίων διακίνησε η Eurobank.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 901 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 900 μονάδες και ακολουθούν οι 890 -885 μονάδες, οι 875, οι 865 και οι 850 μονάδες.
Στην  πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 915 μονάδες και ακολουθούν  οι 930 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 586 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 580 - 575 μονάδες και ακολουθούν οι 560, οι 550 και οι 540 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 650 μονάδες.

Τέλος χρόνου για Eurobank και HSBC

Εάν δεν κλείσει το deal της Eurobank με την HSBC Ελλάδος, έως τις 12 Νοεμβρίου 2021 η Eurobank θα αποσυρθεί από την διαδικασία.
Να σημειωθεί ότι η μητρική HSBC πουλάει την HSBC Ελλάδος και ενδιαφέρον είχαν δείξει Eurobank και Optima Bank.
Οι διαπραγματεύσεις όμως κρατούν περισσότερο από το αναμενόμενο.
Ο σχεδιασμός ήταν η HSBC να απορροφηθεί από την Eurobank και με βάση το αρνητικό goodwill περί τα 120-125 εκατ ουσιαστικά να εξαγόραζε την τράπεζα, χωρίς να καταβάλλει κεφάλαια.
Οι διαπραγματεύσεις όμως είναι πολύμηνες και έχουν εξοκείλει.

Η κρατικοποίηση της Attica bank είναι γεγονός

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ελέγχει το 68,2% της Attica bank, το ΤΣΜΕΔΕ έχει υποχωρήσει στο 14,7% και το ΕΦΚΑ στο 10,3%.
Αυτή η κρατικοποίηση και ταυτόχρονα η σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου 240 εκατ έχουν μπει στο μικροσκόπιο της DGComp της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς υφίσταται θέμα κρατικής βοήθειας.
Αυτή είναι η αλήθεια το κράτος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διασώζει την χρεοκοπημένη Attica bank η μαύρη τρύπα της οποίας είναι μεταξύ 550 με 620 εκατ ευρώ.
Τι σημαίνει πρακτικά state aid;
Εάν η DGComp αξιολογήσει ως κρατική βοήθεια την στήριξη στην Attica bank, η αύξηση κεφαλαίου δεν θα προχωρήσει και η τράπεζα θα σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα με το χρηματοδοτικό κενό – funding gap – να καλύπτεται από ΤΕΚΕ το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων.
Η προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να διαμορφώσει ένα πλαίσιο ώστε η DGComp να μην χαρακτηρίσει state aid την κρατική βοήθεια προς την Attica bank.
Για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα π.χ. 2 ή 3 μηνών όπου θα έχει βρεθεί ένας ιδιώτης επενδυτής και θα επενδύσει άλλα 200 με 300 εκατ ευρώ.
Οι επενδυτές αυτοί είναι δύο η Bain Capital και το Ellington το οποίο είναι και ο αγοραστής της τελευταίας τιτλοποίησης Omega.
Από τους δύο επενδυτές προφανώς και η Bain Capital είναι πολύ μεγαλύτερο fund ενώ η Ellington δεν νομίζουμε ότι μπορεί να σηκώσει τέτοιο deal.
Το βασικό όμως ζήτημα είναι ότι τα δύο funds υποστηρίζουν ότι πρώτα πρέπει να επενδύσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα 190 εκατ στην αύξηση των 240 εκατ και άλλα 50 εκατ το ΤΣΜΕΔΕ να πάρουν την ζημία και εν συνεχεία – στην φάση δύο – να εμφανιστεί ο ιδιώτης επενδυτής.
Επίσης γεννάται το ερώτημα, έχει νόημα για ένα ξένο fund η Attica bank μια χρεοκοπημένη τράπεζα από πλευράς κεφαλαίων και επιχειρηματικού μοντέλου;
Προφανώς και όχι.
Αλλά ακόμη το παιχνίδι είναι ανοικτό.
Υπολογίζουμε ότι η φάση ένα όπου μπαίνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την φάση δύο, όπου μπαίνει ο ιδιώτης επενδυτής.
Και προφανώς όλος αυτός ο σχεδιασμός τελεί υπό μια απόλυτη αίρεση… η DGComp να δώσει το πράσινο φως και να μην χαρακτηρίσει την κρατική βοήθεια…κρατική βοήθεια.

Ελλάκτωρ… το στρατηγικό ποσοστό των εφοπλιστών κυοφορεί εξελίξεις

Με ποσοστό 30% οι εφοπλιστές αποδεικνύουν ότι όχι μόνο ενισχύουν την παρουσία τους στον Ελλάκτωρ αλλά έχουν υγιές σχέδιο ανάπτυξης.
Μέχρι τώρα αυτό που συμβαίνει είναι μια τοξική κατάσταση με υπαίτιο τον ολλανδικό όμιλο Reggeborgh που παραβιάζει κατάφορα την ελληνική νομοθεσία, κάνει παιχνίδια… μηδενικού αθροίσματος καθώς ο Ελλάκτωρ απαξιώνεται.
Είναι εντυπωσιακό αλλά η αξιοπιστία της Reggeborgh δεν λαμβάνεται υπόψη από τις ελληνικές τράπεζες.
Παρά την αύξηση κεφαλαίου 120,5 εκατ στον Ελλάκτωρ, οι τράπεζες δεν δανείζουν την εταιρία και στις εγγυητικές προβαίνουν μόνο σε ανανεώσεις…όχι σε έκδοση νέων.
Το ύψος των εγγυητικών επιστολών είναι 840 εκατ ευρώ περίπου.
Η Reggeborgh εμφανίστηκε στην Ελλάδα ως αξιόπιστος επενδυτής, αποδείχθηκε παντελώς αναξιόπιστος και συνεχίζει να βάζει σε σοβαρές περιπέτειες των Ελλάκτωρ που βλέπει συνεχώς το ανεκτέλεστο του να μειώνεται.

Η επικαιρότητα

Τεράστια είναι η ανησυχία των επιστημόνων για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα καθώς αυξάνονται καθημερινά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και ο αριθμός των θανάτων.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως το δ’ κύμα είναι αναπόφευκτο, το οποίο θα ερχίσει να εκδηλώνεται με μεγαλύτερη ένταση από τα μέσα Νοεμβρίου και θα κορυφωθεί την περίοδο των Χριστουγέννων.
Οι εφιαλτικές αυτές εκτιμήσεις σημαίνουν «καμπανάκι» για πολίτες και κυβέρνηση, με αρκετούς ειδικούς να ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού τους κρίσιμους αυτούς μήνες ενώ εντείνονται οι εκκλήσεις στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, έτσι ώστε να διαμορφωθεί έστω και τώρα ένα επαρκές τείχος προστασίας.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 25/10 οι ασιατικές αγορές .
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,71%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,76%, ο δείκτης Hang Seng στο  Χονγκ Κονγκ -0,09% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,48%

Επιφυλακτικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Επιφυλακτικές τάσεις επικρατούν σήμερα 25/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επίκεντρο την άνοδο στις τιμές του πετρελαίου να ενισχύει την ανησυχία για την άνοδο των ενεργειακού κόστους.
Οι αγορές βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη, των στοιχείων για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης και μία σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ΄τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,25%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,25%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,65%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,05% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,25%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +0,05%, ο S&P 500 στο +0,15%, ο Nasdaq στο +0,40% και το ETF GREC στο -1,15% ( 28,33 δολ. ).

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Πακέτα του 1,17% της Eurobank

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, με τις καθαρές συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα, και με επίκεντρο τα πακέτα της Eurobank τα οποία κάλυψαν το 70% του συνολικού τζίρου της αγοράς και το 1,17% του μετοχικού της κεφαλαίου...
Η Εθνική έκλεισε στα 2,70 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 390 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,47 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,12 ευρώ, με πτώση -1,41% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4870 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 277 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,86 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,91 ευρώ, με πτώση -0,59% με όγκο 46,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,38 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,01 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 451 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 3,9750 ευρώ, με άνοδο +0,13%, με όγκο 1050 τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 96 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,14 ευρώ, με άνοδο +0,82% και κεφαλαιοποίηση 340 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo...
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Tιτάν, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ,...
Η Coca Cola έκλεισε στα 29,17 ευρώ, με άνοδο +0,17% και  κεφαλαιοποίηση στα 10,81 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,4950 ευρώ, με άνοδο +0,94% και αποτίμηση 7,08 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,07 ευρώ, με πτώση -2% και αποτίμηση 2,1 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,60 ευρώ, με άνοδο +0,97% και κεφαλαιοποίηση 603 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,43 ευρώ, με πτώση -3,03% και  αποτίμηση 4,72 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,24 ευρώ, με άνοδο +1,06% και κεφαλαιοποίηση 1,19 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,14 ευρώ, με πτώση -0,16% και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,84 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,64 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,50 ευρώ, με πτώση -0,32% και κεφαλαιοποίηση 2,21 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,82 ευρώ, με πτώση -1,76% και κεφαλαιοποίηση 1,74 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,49 ευρώ, με πτώση -1,19% και κεφαλαιοποίηση 798 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8260 ευρώ, με πτώση -0,87% και κεφαλαιοποίηση 685 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0287 ευρώ, με πτώση -1,37% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,02% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 8  μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 25/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης μετά τις τελευταίες πωλήσεις.
Το ενδιαφέρον να μονοπωλούν οι πληθωριστικές πιέσεις  που προκαλούν οι  ανοδικές τάσεις που επικρατούν σε Ενέργεια, Πρώτες Ύλες, εφοδιασμός …
Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και σε πτώση των τιμών των ομολόγων και φέρνουν πιο νωρίς την αναμενόμενη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών που είναι επίσης αρνητικό για τις αγορές ομολόγων.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,02% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,94%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,02% με το αμερικανικό 10ετές 1,66% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 112 μονάδες βάσης από 111 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 74 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,74% ή 74 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 8 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 61 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται  σήμερα 25/10 στις αγορές της Ευρώπης, μετά τις σημντικές πωλήσεις της προηγούμενης εβδομάδας.
Στο  επίκεντρο η  άνοδος του πληθωρισμού με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 25 Οκτωβρίου του 2021 στο 0,94%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 25/10/2021 στο -0,10% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,27% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,52% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,94% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,40%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης