Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επενδυτική αδιαφορία παρά το rebalancing στο ΧΑ στις 912 μον. και ακακατανόητη κερδοσκοπία στην Attica bank +13%

Επενδυτική αδιαφορία παρά το rebalancing στο ΧΑ στις 912 μον. και ακακατανόητη κερδοσκοπία στην Attica bank +13%

Η επενδυτική αδιαφορία συνεχίζεται στις περισσότερες μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο... 

Σχετικά Άρθρα
(upd13) Άνευρες,  αλλά τελικά άνω της αντίστασης των 910 μονάδων, κινήσεις καταγράφηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το rebalancing λόγω αλλαγών στους δείκτες του FTSE, τη λήξη των παραγώγων, όπως και τα πακέτα στις τράπεζες να ανεβάζουν τον τζίρο σήμερα στα 128 εκατ. ευρώ.
Οι περισσότερες μετοχές του FTSE 25 κατέγραψαν πτώση ενώ η Attica bank μετά το -18% χθες... σημείωσε άνοδο +13% σήμερα μια ακατανόητη κερδοσκοπία. 

Η μεταβλητότητα ήταν έντονη, λόγω αφενός της ολοκλήρωσης της λήξης των παραγώγων Σεπτεμβρίου και αφετέρου της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης σήμερα 17/9/2021.
Η είσοδος της Τράπεζας Πειραιώς στον FTSE All World και στον FTSE Global Mid Cap, έθεσε τη μετοχή στο επίκεντρο της συνεδρίασης, ωστόσο αυτή που διακίνησε το μεγαλύτερο όγκο ήταν η Eurobank, 20,1 εκατ.τεμάχια.
Σημειώνεται επίσης πως σήμερα έληξαν τα παράγωγα σειράς Σεπτεμβρίου χωρίς να αλλάξει ουσιωδώς η τάση απαξίωσης στην αγορά.
Τέλος, σήμερα το βράδυ αναμένεται και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την DBRS με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για αναβάθμιση.
Θα αποτελέσει έκπληξη τυχόν αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας στα πρότυπα του Γερμανικού οίκου Scope.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Αν και αρχικά υπήρξε κάποια επιφυλακτικότητα στη χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη να κινείται ήπια ανοδικά, οι αγοραστές δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους σε υψηλότερα επίπεδα.
Ο γενικός δείκτης έφτασε στις 913 μονάδες με κέρδη 0,48%, αλλά μετά τη λήξη των παραγώγων τα κέρδη περιορίστηκαν σημαντικά, με την κύρια συνεδρίαση να βρίσκει τον γενικό δείκτη στις 905 μονάδες.
Τελικά στις δημοπρασίες, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κλείσει με κέρδη +0,40% στις 912 μονάδες έχοντας υψηλό στις 913,56 μονάδες και χαμηλό 905,66 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών αυξήθηκε λόγω παραγώγων και rebalancing.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 127,98 εκατ. ευρώ, ο όγκος 59,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 52,1 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 912 μονάδες, διαπερνώντας τις 910 μονάδες, ενώ ακολουθούν οι 930 και οι 950 μονάδες και οι πολυπόθητες 1000 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκεται το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και ακολουθούν οι 880 μονάδες, οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης βρέθηκε στις 579 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 575 και ακολουθούν οι 585 μονάδες και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 545 μονάδες και ακολουθούν οι 540, οι 525 και οι 500 μονάδες.

Μοοdy’s: Έκρηξη ανάπτυξης στην Ελλάδα

Ρεκόρ ανάπτυξης σημείωσε η Ελλάδα σε ετήσια βάση το β’ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τη Μοοdy’s.
Και παρόλο που αναμενόταν ανάκαμψη, δεδομένου ότι η COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στην ιστορία της χώρας, το μέγεθός της αιφνιδίασε τους πάντες.
Η αύξηση +16,2% σε ετήσια βάση που ανέφερε η Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 7 Σεπτεμβρίου είναι, πράγματι, εντυπωσιακή, δεδομένου ότι η πλειονότητα των τουριστικών αφίξεων έλαβαν χώρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Η ελληνική οικονομία, λοιπόν, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, έχει επιστρέψει και επισήμως στα προ πανδημίας επίπεδα σε ό,τι αφορά την οικονομική δραστηριότητα και είναι πλέον μία από τις επτά χώρες της ευρωζώνης της οποίας το ΑΕΠ έχει ανακάμψει και προσβλέπει, πλέον, σε επέκτασή του.
Το ελληνικό ΑΕΠ είναι τώρα 0,6 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το προ πανδημικό επίπεδο.
Συγκρίνοντάς το με το σύνολο της ζώνης του ευρώ, διαπιστώνει κανείς ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας καθυστέρησε το γ’ και το δ’ τρίμηνο του 2020.
Αυτό συνέβη λόγω των «χλιαρών» τουριστικών αφίξεων κατά την κορύφωση της κρίσης, πριν από τους εμβολιασμούς και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.0
Σε τριμηνιαία βάση, η Ελλάδα αναπτύσσεται έντονα, +3,8% κατά μέσο όρο, τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα και βρίσκεται στο δρόμο της επέκτασης.
Αυτό δεν ισχύει για τη ζώνη του ευρώ, η οποία σταμάτησε να αναπτύσσεται μετά το τρίτο τρίμηνο του 2020 και εγκλωβίστηκε σε τεχνική ύφεση.
Στα μέσα του 2021, το μπλοκ της ζώνης του ευρώ ήταν ακόμη 3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το επίπεδο πριν από την πανδημία.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 17/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.
Μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP) οι οποίες συνοδεύτηκαν από τιις καθησυχαστικές δηλώσεις ότι αυτό δεν συνιστά «tapering» (μείωση της στήριξης ) αλλά μια αναπροσαρμογή της νομισματικής τόνωσης για τους επόμενους τρεις μήνες το ενδιαφέρον στρέφεται στις 21 - 22 Σεπτεμβρίου όπου θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση της FED.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,79% και το ιταλικό 10ετές στο 0,71% και με το μεταξύ τους spread στις 8 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 74 μονάδες ή 0,74% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Θα αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά μια κλίμακα σε ΒΒ από ΒΒ Low με θετικές προοπτικές ο καναδικός οίκος DBRS στις 17/9

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος κατά μια κλίμακα σε ΒΒ από BB low θα προχωρήσει ο καναδικός οίκος DBRS Morningstar στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 που είναι αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ όπως η Standard and Poor’s, η Fitch και η Moody’s.
Αντιθέτως η Γερμανική Scope δεν έχει αναγνωριστεί από την ΕΚΤ οπότε οι αξιολογήσεις της έχουν μικρότερη βαρύτητα.
Ωστόσο κάποιες πηγές αναφέρουν ότι θα αναβαθμιστούν οι προοπτικές από σταθερές σε θετικές και όχι η πιστοληπτική ικανότητα που σήμερα είναι BB low.

Η αναβάθμιση της Ελλάδος θα είναι απόρροια της υψηλής ανάπτυξης αλλά και της βελτίωσης των NPEs των τραπεζών ωστόσο με όρους αξιολόγησης θεωρείται ουδέτερη κίνηση.
Ήδη η Ελλάδα βαθμολογείται από τον αμερικανικό οίκο Fitch με ΒΒ και σταθερές προοπτικές.

Τονίζεται ότι για τις κεντρικές τράπεζες, η υψηλότερη βαθμολογία λαμβάνεται υπόψη και για την Ελλάδα είναι η ΒΒ σταθερές προοπτικές.
Η ανάπτυξη της Ελλάδος παρ΄ ότι παρουσιάζεται ως θετική εξέλιξη δεν θα έχει τόσο ουσιώδη βαρύτητα στην αξιολόγηση, όσο το γεγονός ότι η οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα.
Όπως και η ύφεση σοκ του 2020 δεν επέφερε υποβαθμίσεις, έτσι και η ανάκαμψη του 2021 και δεν θα επιφέρει επιθετικές αναβαθμίσεις.
Η μείωση των NPEs σε μονοψήφια ποσοστά, η επιστροφή στην κανονικότητα αλλά και η μεγάλη αύξηση του χρέους που προσεγγίζει τα 400 δισεκ. ευρώ – εξέλιξη πρωτοφανή μαζί με τα repos – δημιουργούν ένα σύνθετο σκηνικό.
Η Ελλάδα ακόμη και με βαθμολογία ΒΒ συνεχίζει να χαρακτηρίζεται junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια.
Με βάση την κλίμακα της DBRS η επόμενη κλίμακα μετά την ΒΒ είναι η BB high και ακολούθως η ΒΒΒ low δηλαδή η ελάχιστη βαθμολογία για να χαρακτηριστεί ένα κράτος επενδυτική βαθμίδα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Νοεμβρίου 2021 αξιολογεί την Ελλάδα η Moody’s που βαθμολογεί με Ba3 και σταθερές προοπτικές.
Στις 22 Οκτωβρίου 2021 θα αξιολογήσει την Ελλάδα η αμερικανική Standard and Poor’s που βαθμολογεί την Ελλάδα με ΒΒ- αλλά θετικές προοπτικές.

«Πρασινίζει» η Jumbo με ιστορικό ρεκόρ ρευστότητας 755 εκατ. ευρώ

Άτρωτη ακόμα και απέναντι στις διεθνείς αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα διατηρείται η Jumbo καθώς η διαχείριση αποθεμάτων, κόστους και, κυρίως, οι συμφωνίες μεταφοράς που προνόησε να συνάψει οδήγησαν την κερδοφορία πάνω από τα επίπεδα του 2019.
Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 34,88%, στα 67 εκατ. ευρώ, όταν τα κέρδη το αντίστοιχο διάστημα του 2019 ήταν 64 εκατ. ευρώ.
Tα κέρδη συνοδεύονται, δε, από ένα καθαρό περιθώριο κέρδους (Ebidta προς πωλήσεις), το οποίο αυξήθηκε σε 32,9%, έναντι 29,9% πέρυσι.
Ο επιχειρηματίας κ. Α. Βακάκης, όμως, αντιλαμβανόμενος πού οδηγούνται οι εξελίξεις, υλοποιεί «πράσινη» επενδυτική στρατηγική και με το τριετές πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών που ξεκίνησε η ιδιοκατανάλωση θα υφίσταται σε 25 κτηριακές εγκαταστάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, με εγκατεστημένη ισχύ που θα ξεπεράσει τα 8,4 MWp.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία «Η συνολική παραγωγή των συστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο αναμένεται να ξεπεράσει τις 12.593,3MWh ετησίως.
Με τη χρήση των φωτοβολταϊκών συστημάτων γίνεται μια σημαντική εξοικονόμηση στις εκπομπές του Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2) της τάξεως των 8.069 τόνων ετησίως».
Μια ανάλογη εξοικονόμηση κόστους θα φέρουν και οι λαμπτήρες led, που θα εγκατασταθούν στα κτίρια του δικτύου.

Η επικαιρότητα

Αν και η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα παραμένει σε ύφεση με τα κρούσματα να αποκλιμακώνονται και το δείκτη θετικότητας να μειώνεται, οι ειδικοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο να αντιστραφεί η τάση και να εκδηλωθεί μια νέα έκρηξη από τα μέσα Οκτωβρίου κυρίως λόγω των σχολείων αλλά και της στασιμότητας που παρατηρείται στους εμβολιασμούς.
Μάλιστα οι επιστήμονες συσχέτισαν τον αριθμό των κρουσμάτων με τον αριθμό των εμβολιασθέντων και διαπίστωσαν πως στις περιοχές που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, καταγράφεται και αυξημένο ιικό φορτίο.
Σε αυτό το πλαίσιο οι ειδικοί καλούν τους πολίτες που είναι άνω των 50 ετών να σπεύσουν να εμβολιαστούν, προειδοποιώντας πως αυτοί είναι η πλέον ευάλωτη ομάδα πληθυσμού.
Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται ότι έχει εμβολιαστεί το 63% του γενικού πληθυσμού, αν και καταγράφονται μεγάλες διαφοροποιήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια, καθώς και σε περιοχές εντός των νομών.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην Αττική, οι εμβολιασμένοι δεν ξεπερνούν το 26% στη δυτική Αττική, όταν στον κεντρικό τομέα Αθηνών ανέρχονται σε 60% και στο βόρειο τομέα Αθηνών σε 67%.
Σε κάθε περίπτωση, έξι περιφέρειες της χώρας βρίσκονται από σήμερα Παρασκευή 17/9 σε lockdown, κάτι που δείχνει την ιδιαίτερη δυναμική του ιού.

Απώλειες στη Wall Street

Με απώλειες κινούνται σήμερα 17/9 οι βασικές δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να περιμένουν την ταυτόχρονη λήξη σε ένα ευρύ φάσμα παράγωγων συμβολαίων.
Πρόκειται για το λεγόμενο quadruple witching, ήτοι την ταυτόχρονη λήξη futures και options σε χρηματιστηριακούς δείκτες και μετοχές που συχνά οδηγεί σε αυξημένη μεταβλητότητα την αγορά.
Παράλληλα η επενδυτική κοινότητα παραμένει επιφυλακτική για τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης εν μέσω των ισχυρών πιέσεων που προκαλεί η μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού

Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει πτώση -0,28% στις 34.652 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 υποχωρεί -0,51% στις 4.451 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημειώνει απώλειες -0,54% στις 15.099 μονάδες.

Από το μέτωπο της πανδημίας, μια ομάδα ανεξάρτητων συμβούλων της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων θα συνεδριάσει σήμερα για να αξιολογήσει και να ψηφίσει για το άν οι εμβολιασμένοι Αμερικανοί θα πρέπει να λάβουν ενισχυτική δόση.

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Με νευρικότητα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και συνεχίζουν με αρνητικό πρόσημο καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις για πιθανά σημάδια ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει λόγω της ραγδαίας διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, την ίδια στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ κάνουν τα πρώτα, διστακτικά βήματα για την απόσυρση ενός μέρους της νομισματικής τόνωσης.
Ο γερμανικός DAX χάνει 0,3% στις 15.601,18 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει οριακές μεταβολές στις 6.618,41 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,05% στις 7.021,45 μονάδες.
Στο ταμπλό, η είδηση ότι η Βρετανία εξετάζει χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών οδηγεί σε άνοδο τις μετοχές του ταξιδιωτικού κλάδου.

Ήπια άνοδος και στην Ασία

Οι αγορές της Ασίας κατέγραψαν ήπια άνοδο, με τους επενδυτές να παρακολουθούν την πορεία του πληθωρισμού, τις πανδημίας, αλλά και τις εξελίξεις που αφορούν την κινεζική Evergrande.
O Αsia Dow σημείωσε άνοδο +0,4% στις 3.980 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,6% στις 30.500 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +0,5% στις 24.794 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +0,2% στις 3.613 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψφε άνοδο +0,24% στις 59.282 μονάδες.


Αδύναμες οι τράπεζες

Θετικά πρόσημα καταγράφηκαν τελικά στις τραπεζικές μετοχές με εμφανή τα σημάδια αδυναμίας.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,64 ευρώ, με άνοδο 1,93% με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,17 ευρώ, με άνοδο 1,30% με όγκο 9,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,74 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4160 ευρώ, με άνοδο 0,64%, με όγκο 9,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,77 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8630 ευρώ, με άνοδο 1,77% με όγκο 20,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,20 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,10 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 491 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0884 ευρώ, με άνοδο 13% με όγκο 1,8 εκατ. και κεφαλαιοποίηση 40 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,32 ευρώ, με άνοδο +1,05% και κεφαλαιοποίηση 327 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με επίκεντρο τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη Βιοχάλκο.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,13 ευρώ, με πτώση 0,14% και κεφαλαιοποίηση στα 10,79 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,30 ευρώ, με άνοδο 0,40% και αποτίμηση 7,44 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,10 ευρώ, με πτώση 0,79% και αποτίμηση 2,34 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,5650 ευρώ, με άνοδο +1,38% και κεφαλαιοποίηση 595 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,79 ευρώ, με άνοδο 0,66% και αποτίμηση 4,84 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,90 ευρώ, με πτώση 0,62% και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,70 ευρώ, με πτώση -3,72% και κεφαλαιοποίηση 1,74 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,60 ευρώ, με άνοδο 1,57% και κεφαλαιοποίηση 1,50 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,65 ευρώ, με πτώση 0,70% και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,87 ευρώ, με άνοδο 3,66% και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,97 ευρώ, με άνοδο 3,91% και κεφαλαιοποίηση 848 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,00 ευρώ, με απώλειες -1,96% και κεφαλαιοποίηση 750 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0330 ευρώ, με άνοδο 0,61% και κεφαλαιοποίηση 32 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,79% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 8 μονάδες βάσης

Επιδείνωση καταγράφηκε σήμερα 17/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.
Μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP) οι οποίες συνοδεύτηκαν από τιις καθησυχαστικές δηλώσεις ότι αυτό δεν συνιστά «tapering» (μείωση της στήριξης ) αλλά μια αναπροσαρμογή της νομισματικής τόνωσης για τους επόμενους τρεις μήνες το ενδιαφέρον στρέφεται στις 21 - 22 Σεπτεμβρίου όπου θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση της FED.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,79% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,71%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,74% με το αμερικανικό 10ετές 1,34% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 109 μονάδες βάσης από 110 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 74 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,74% ή 74 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 7 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 53 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφηκε σήμερα 16/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 14 Σεπτεμβρίου του 2021 στο 0,68%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/9/2021 στο -0,32% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,05% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,24% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,34% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,70% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,19%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης