Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με ΔΕΗ +6% λόγω ΔΕΔΔΗΕ αλλά αδράνεια στις υπόλοιπες μετοχές, το ΧΑ +0,47% στις 905 μον. - Δεν έπεισε η ΔΕΘ

Με ΔΕΗ +6% λόγω ΔΕΔΔΗΕ αλλά αδράνεια στις υπόλοιπες μετοχές, το ΧΑ +0,47% στις 905 μον. - Δεν έπεισε η ΔΕΘ
Οι επενδυτές δεν πείστηκαν από τα αισιόδοξα μηνύματα του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το οικονομικό πακέτο μέτρων και την αναθεώρηση της εκτίμησης για την πορεία της ανάπτυξης
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Ήπια ανοδικά κινήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 905 μονάδες, με επίκεντρο τα κέρδη της ΔΕΗ +6% από +9,49% υψηλό ημέρας, λόγω ΔΕΔΔΗΕ και με την επενδυτική αδιαφορία να συνεχίζεται στις τράπεζες.
Θετικά στο τέλος και οι τράπεζες, Eurobank +0,60%, Πειραιώς +0,14%, Εθνική +0,04% και Alpha Bank +0,87%.
Στο επίκεντρο η μετοχή της ΔΕΗ σε υψηλά 7 ετών, μετά το τίμημα για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ το οποίο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, με τελικό πλειοδότη την Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με τίμημα 2,116 δισ. ευρώ.
Η αγορά διατηρεί το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων χωρίς δυναμική και τζίρο με τους επενδυτές να μη πείθονται από τα αισιόδοξα μηνύματα του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το οικονομικό πακέτο μέτρων και την αναθεώρηση της εκτίμησης για την πορεία της ανάπτυξης, με το ΑΕΠ από το 3,6% στο 5,9% λόγω της καλής πορείας του τουρισμού.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται την τρέχουσα εβδομάδα και ειδικότερα την Παρασκευή 17/9 καθώς θα λάβει χώρα η τριπλή λήξη παραγώγων  αλλά και το rebalancing από την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του Οίκου FTSE Russell με την κυριότερη αλλαγή της μετοχής της Πειραιώς η οποία εισέρχεται στους δείκτες FTSE All World και στον FTSE Global Emerging Europe Mid Cap, από τον Small Cap.
Επίσης, την ίδια ημέρα το βράδυ η DBRS θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο.
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή 10/9, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒ+ από ΒΒ (αναβάθμιση κατά μια κλίμακα) ενώ είναι η τρίτη φορά εν μέσω πανδημικής κρίσης που ο οίκος δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, η οποία πλέον θέλει ακόμη μια αξιολόγηση για να «κατακτήσει» την επενδυτική βαθμίδα.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,40% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,70%.
Στο άνοιγμα της αγοράς, με επίκεντρο την ΔΕΗ +9,49% λόγω της καλύτερης των εκτιμήσεων προσφοράς που δόθηκε για τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά με ήπιες ανοδικές τάσεις στις υπόλοιπες μετοχές, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,01%.
Λίγο μετά τις 12:00 με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,16% ενώ ο Γενικός Δείκτης περιόρισε τα κέρδη του, με εξαίρεση την ΔΕΗ, διατηρώντας όμως το θετικό πρόσημο +0,31%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,47% στις 905 μονάδες έχοντας υψηλό στις 910,25 μονάδες και χαμηλό 903,81 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και έχει επικεντρωθεί στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 63,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος 24,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,9 εκατ. ευρώ και όγκου 3 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο Μυτιληναίος διακίνησε 94,6 χιλ. τεμάχια αξίας 1,49 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 28 χιλ. τεμάχια αξίας 373 χιλ. ευρώ και η Jumbo 50 χιλ. τεμάχια αξίας 655 χιλ. ευρώ.
Δύο μεγάλα πακέτα 2,35 εκατ. μετοχών και από την Πειραιώς, αξίας 3,29 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 905 μονάδες, και ακολουθούν οι 910, οι 930 και οι 950 μονάδες και οι πολυπόθητες 1000 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκεται το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και ακολουθούν οι 880 μονάδες, οι 850 μονάδες.
 Ο Τραπεζικός Δείκτης βρίσκεται στις 563 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 575 και ακολουθούν οι 585 μονάδες  και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 545 μονάδες και ακολουθούν οι 540, οι 525  και οι 500 μονάδες.

Τι απουσιάζει από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά; Προσεχώς οι 800 μονάδες

Πριν πολύ καιρό υπερτονίζαμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει όλα τα θετικά νέα, την ανάκαμψη του ΑΕΠ μετά το κραχ του 2020 και βεβαίως την εξυγίανση των τραπεζών.
Βέβαια η ανάκαμψη της οικονομίας δεν είναι ποιοτική στηρίζεται σε κατανάλωση και εισαγωγές το χειρότερο μείγμα και όχι στις επενδύσεις, με εξαίρεση τον ΔΕΔΔΗΕ, και την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, δεν υπάρχουν άλλες ουσιώδεις επενδύσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν.
Τα NPEs των τραπεζών μειώθηκαν με αλλά το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί καθώς τα 100 δισεκ. NPEs απλά μεταφέρθηκαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών, σε εταιρίες διαχείρισης NPEs αλλά στην πράξη, το βασικό πρόβλημα είναι ότι… το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί, καμία ουσιαστική εξυγίανση εταιρίας δεν έχει συντελεστεί και γενικώς… το πρόβλημα παραμένει.
To δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί η Ελλάδα βρίσκεται στην χειρότερη θέση διεθνώς με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει σπεύσει να ανακάμψει, εν μέσω γενικευμένης ευφορίας στις αγορές γιατί απουσιάζει η ουσία και όχι τα επικοινωνιακά show.
Δυστυχώς και η κυβέρνηση της ΝΔ επιδίδεται σε επικοινωνιακά show, ωραιοποιήσεις και όπως κάθε κυβέρνηση προπαγανδίζει την επιφάνεια και όχι την ουσία…
Η κοινωνία χωρίστηκε σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, την ίδια στιγμή που η Βρετανία καταργεί τα πιστοποιητικά εμβολίων.
Η οικονομία ανακάμπτει, αλλά διεθνώς ανακάμπτουν οι οικονομίες, δεν παρουσιάζει κάποια ιδιαιτερότητα η ελληνική οικονομία, τουναντίον έχουμε καλύψει… ορισμένες αλήθειες.
Η Ελλάδα από το 2023 θα είναι η μόνη χώρα στην ευρωζώνη που θα επανέλθει σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής και ακόμη και εάν δεχθούμε ότι η οικονομία θα αναπτύσσεται 4%, το 2,2% θα πηγαίνει στο χρέος και το 1,8% για κοινωνικές πολιτικές και διαχείριση προϋπολογισμού.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα πήρε ένα 4ο μνημόνιο με τα 30,8 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, σχεδόν 13 δισεκ. δάνεια που πρέπει να επιστραφούν και 18 δισεκ. επιδοτήσεις – επιχορηγήσεις.
Τα κεφάλαια αυτά θα αποδειχθούν πρόσκαιρη βοήθεια, μόνο εάν αλλάξει η νομισματική πολιτική και φθάσει το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ στο 0,50% μόνο αυτή η αύξηση θα έχει εξαλείψει όλο το όφελος από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα πάει στις 1000 ή 1050 μονάδες ή θα προηγηθούν οι 800 μονάδες;
Πιστεύουμε ότι πρώτα θα δούμε ξανά τις 800 μονάδες και ακολούθως από το 2022 θα ξεκινήσει μια ανάκαμψη της αγοράς προς τις 1000 μονάδες ή οριακά υψηλότερα.

Aνοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips - Στο επίκεντρο η ΔΕΗ

Στα μη τραπεζικά blue chips, επικράτησαν ανοδικές τάσεις, με την μεγαλύτερη άνοδο η ΔΕΗ +6% και ακολούθησαν Viohalco +3,1%, ΕΛΧΑ +2,2% ....ενώ υποχώρησαν ΕΥΔΑΠ -2,6%, Ελλάκτωρ -2,3% και Coca Cola -1,06%.
Σημειώνεται πως σήμερα 13/9 οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ, διαπραγματεύτηκαν με νέα ονομαστική αξία και χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου των 0,23 ευρώ ανά μετοχή με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης στα 7,87 ευρώ.
Συνεχίζονται τα εταιρικά αποτελέσματα με την Πέμπτη 16/9 της Jumbo και την Παρασκευή 17/9 της Aegean.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση καταγράφηκε σήμερα 13/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.
Μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP) οι οποίες συνοδεύτηκαν από τιις καθησυχαστικές δηλώσεις ότι αυτό δεν συνιστά «tapering» (μείωση της στήριξης ) αλλά μια αναπροσαρμογή της νομισματικής τόνωσης για τους επόμενους τρεις μήνες  το ενδιαφέρον στρέφεται στις 21 - 22 Σεπτεμβρίου όπου θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση της FED.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,76% και το ιταλικό 10ετές στο 0,70% και με το μεταξύ τους spread στις 6 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 74 μονάδες ή 0,74% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Τα 100 δισεκ. πρόβλημα στα NPEs δεν έχουν επιλυθεί

Τα 100 δισεκ. προβληματικά δάνεια, συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα.
Ότι μεταφέρθηκαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών και απλά έφυγε ένα βάρος από τις τράπεζες δεν σηματοδοτεί ότι επιλύθηκε το πρόβλημα.
 Το πρόβλημα των 100 δισεκ. αναλογεί στο 56% του ΑΕΠ που δεν έχει επιλυθεί.
Επειδή μέσω τιτλοποιήσεων τα 100 δισεκ. NPEs μεταφέρονται στις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων… γράφουμε εμείς ότι οι τράπεζες αντιμετώπισαν το κεφαλαιώδες ζήτημα των προβληματικών ανοιγμάτων.
Αυτό έχει συμβεί όχι γιατί επιλύθηκε το πρόβλημα, αλλά επειδή μεταφέρθηκε το πρόβλημα των NPEs από τους ισολογισμούς των τραπεζών, στις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων.
Το πρόβλημα μεταφέρθηκε… ακόμη δεν έχει επιλυθεί κανένα πρόβλημα.
Τίθεται μια ερώτηση, υπάρχουν περίπου 3.640 μεγάλες και μεσαίες εταιρίες που εμπλέκονται στα προβληματικά δάνεια.
Εάν προσθέσουμε τις μικρές, ατομικές εταιρίες και τα φυσικά πρόσωπα, τότε φθάνουν τα 1,78 εκατ έλληνες που αγγίζει αυτό το πρόβλημα.
Θα εστιάσουμε στις μεγάλες κυρίως και σε κάποιες μεσαίες εταιρίες που αριθμούν 3.640 και οι οποίες χρεοκόπησαν ή δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.
1) Τους τελευταίους 8 μήνες, που ενώ μεταφέρονται λόγω των τιτλοποιήσεων προβληματικά δάνεια εκτός των τραπεζικών ισολογισμών, πόσες εταιρίες έχουν εξυγιανθεί, πόσες έχουν χρηματοδοτηθεί και πόσες έχουν παρουσιάσει επιχειρηματικά πλάνα ανάκαμψης;
Η ερώτηση αυτή είναι πολύ κρίσιμη καθώς θα δείξει ότι όντως κάτι κινείται σε αυτή την κατηγορία των 100 δισεκ. προβληματικών δανείων.
Η απάντηση όμως δεν θα ενθουσιάσει κανένα.
Καμία εξυγίανση δεν έχει συντελεστεί.
Οπότε το πρόβλημα συνεχίζει να παραμένει πρόβλημα.
2) Πόσες εταιρίες οι οποίες αδυνατούν να πληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, οπότε ουσιαστικά αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα προσέφυγαν στον πτωχευτικό νόμο του άρθρου 106;
Ο νόμος τροποποιήθηκε ώστε να δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στην εξυγίανση, τουλάχιστον σε σχέση με το παρελθόν.
Η απάντηση όμως δεν θα ενθουσιάσει κανένα.
Εάν είναι όλες 10 που έχουν προσφύγει θα θεωρηθεί και επιτυχία.
Αναφερόμαστε πάντα στις μεγάλες προβληματικές εταιρίες που έχουν και βαρύτητα από πλευράς δανείων, εργαζομένων και υποχρεώσεων.

Η επικαιρότητα

Στην Ελλάδα, αν και η επιδημία του κορωνοϊού είναι σε ύφεση, οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια εύθραυστη ισορροπία αναμένοντας με ιδιαίτερη αγωνία το άνοιγμα των σχολείων και το πώς αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει επιδημιολογικά την χώρα.
Παρόλο αυτά, οι επιστήμονες εκτιμούν πως θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων με την επαναλειτουργία των σχολείων και τις αυξημένες μετακινήσεις, και το ερώτημα είναι τι είδους θα είναι αυτή η αύξηση και αν θα είναι ικανή να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα, όπως έγινε τον περσινό Οκτώβριο.
Στον περιορισμό της διασποράς του ιού αλλά και σε μια έμμεση προσπάθεια να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί, αποβλέπουν τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από σήμερα Δευτέρα 13/9 και για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα.
Οι περιορισμοί αυτοί που θα παραμείνουν σε ισχύ έως τα τέλη Μαρτίου του 2022 και θα αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες, οι οποίοι θα είναι αναγκασμένοι να υποβάλλονται σε ένα ή δύο τεστ (rapid ή μοριακά) την εβδομάδα ακόμα και για να πάνε στη δουλειά τους.
Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών προβλέπεται πως οι ανεμβολίαστοι πολίτες δεν θα μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους διασκέδασης, όπως και σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους άθλησης ενώ θα έχουν τη δυνατότητα εισόδου σε θέατρα, κινηματογράφους και μουσεία εφόσον διαθέτουν rapid test 48 ωρών.
Είναι προφανές πως οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το πώς θα διαμορφωθεί η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, από την οποία θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 13/9 οι ασιατικές αγορές, με τις εξελίξεις στη νομισματική πολιτική και την πορεία της πανδημίας να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,22%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,33%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,85% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,07%.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται σήμερα 13/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1,1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,80%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,2%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,4% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,70%.
Στην Wall Street, τα futures του Dow Jones κινούνται στο +0,65%, του S&P 500 στο +0,60% και του Nasdaq στο +0,50%.

Αδύναμες οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Ήπιες μεταβολές καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με εμφανή τα σημάδια αδυναμίας και με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,5300 ευρώ, με άνοδο 0,04% με όγκο 637 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,3 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,16 ευρώ, με άνοδο +0,87% με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,72 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3950 ευρώ, με άνοδο +0,14%,  με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,74 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8410 ευρώ, με άνοδο +0,60% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,11 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,10 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 491 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1098 ευρώ, με πτώση -3,85% με όγκο 1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 50 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκεται στα 16,22 ευρώ, με άνοδο +0,12% και κεφαλαιοποίηση 323 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η ΔΕΗ λόγω ΔΕΔΔΗΕ

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα με επίκεντρο τα κέρδη της ΔΕΗ λόγω της καλύτερης των εκτιμήσεων προσφοράς που δόθηκε για τον ΔΕΔΔΗΕ.
Ακολούθησαν Viohalco +3,1%, ΕΛΧΑ +2,3%....
Στον αντίποδα , πτωτικά έκλεισαν ΕΥΔΑΠ -2,6% λόγω επιστροφής κεφαλαίου και ακολούθησε ο Ελλάκτωρ -2,3%.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,00 ευρώ, με πτώση 1,06% και  κεφαλαιοποίηση στα 10,74 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,30 ευρώ, με πτώση -0,43% και αποτίμηση 7,44 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,50 ευρώ, με άνοδο +6,06% και αποτίμηση 2,43 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,5650 ευρώ, με άνοδο +1,38% και κεφαλαιοποίηση 595 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,13 ευρώ, με άνοδο +1% και  αποτίμηση 4,61 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,90 ευρώ, με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,90 ευρώ, με άνοδο +0,85% και κεφαλαιοποίηση 1,80 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,28 ευρώ, με άνοδο +0,53% και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,66 ευρώ, με άνοδο +0,26% και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,08 ευρώ, με άνοδο +0,23% και κεφαλαιοποίηση 1,77 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,89 ευρώ, με πτώση -2,59% και κεφαλαιοποίηση 840 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9820 ευρώ, με άνοδο +2,27% και κεφαλαιοποίηση 743 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0332 ευρώ, με απώλειες 2,35% και κεφαλαιοποίηση 32 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,76% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 6 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφηκε σήμερα 13/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.
Μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP) οι οποίες συνοδεύτηκαν από τιις καθησυχαστικές δηλώσεις ότι αυτό δεν συνιστά «tapering» (μείωση της στήριξης ) αλλά μια αναπροσαρμογή της νομισματικής τόνωσης για τους επόμενους τρεις μήνες  το ενδιαφέρον στρέφεται στις 21 - 22 Σεπτεμβρίου όπου θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση της FED.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,76% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,40%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,76% με το αμερικανικό 10ετές 1,34% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 109 μονάδες βάσης από 110 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 74 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,74% ή 74 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 6 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 53 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφηκε σήμερα 13/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 13 Σεπτεμβρίου του 2021 στο 0,70%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/9/2021 στο -0,33% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,04% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,34% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,70% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,19%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης