Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άνευρες κινήσεις στο ΧΑ +0,06% στις 895 μον. - Σοβαρή αδυναμία διάσπασης των 900 - 910 μον. προσεχώς έρχεται πτώση

Άνευρες κινήσεις στο ΧΑ +0,06% στις 895 μον. - Σοβαρή αδυναμία διάσπασης των 900 - 910 μον. προσεχώς έρχεται πτώση
Η επιδείνωση της πανδημίας αυξάνει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και βάζει τα εμπόδια για την ανάληψη περαιτέρω ρίσκου
(upd18) Το θετικό πρόσημο κατάφερε να διατηρήσει το ελληνικό χρηματιστήριο στις 895 μονάδες, το οποίο κινήθηκε σε ένα στενό εύρος 4 μονάδων, με άνευρες κινήσεις στις τράπεζες ενώ στα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισε η ΔΕΗ +1,77% και η δεικτοβαρής Coca Cola +1,58%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 895 μονάδες με εμφανή την αδυναμία διάσπασης της πρώτης αντίστασης των 900 - 910 μονάδων καθώς η επιδείνωση της πανδημίας αυξάνει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και βάζει τα εμπόδια για την ανάληψη περαιτέρω ρίσκου.
Οι συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε το πακέτο της Eurobank αξίας 7 εκατ. ευρώ με τις συναλλαγές της να καλύπτουν περίπου το 50% του συνολικού όγκου της αγοράς.

Απώλειες -5,69% κατέγραψε ο Ελλάκτωρ στο χαμηλό της ημέρας ενώ η ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε με υπερκάλυψη 2,2 φορές σύμφωνα με πληροφορίες.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διήμερο η μετοχή κατέγραψε κέρδη +15% φτάνοντας στα 1,50 ευρώ εκεί που ήταν η μετοχή πριν την αποκοπή του δικαιώματος της ΑΜΚ.
Η παραπάνω κίνηση αποδίδεται στο ολλανδικό όμιλο Reggeborgh ο οποίος όταν υποψιάστηκε ότι οι Μπακοκαϋμενάκηδες (όπως τους αποκαλούσαν υποτιμητικά) θα αυξήσουν το ποσοστό τους, άρχισαν να αγοράζουν με μανία μετοχές της εταιρείας και «κατάφεραν μέσα σε δύο μέρες να αυξήσουν 15% την τιμή της μετοχής, γνωρίζοντας ότι οι αποτιμήσεις δεν δικαιολογούνται.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, πτωτικά έκλεισε η Eurobank -0,80%, με οριακά κέρδη η Alpha Bank +0,18% και αμετάβλητες Εθνική και Πειραιώς .
Οι τράπεζες βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο λόγω ανακοίνωσης αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου.
Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε το α' εξάμηνο κέρδη προ προβλέψεων 974 εκατ. ευρώ αλλά ζημιές 2,44 δισ. ευρώ λόγω εξυγίανσης.
Αύριο 5/8 δημοσιεύει αποτελέσματα η Εθνική Τράπεζα και αναμένεται να εμφανίσει κέρδη περί τα 650 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι οι ζημιές δεν μεταφράζονται σε τύπωμα μετοχών, μετά τη συμφωνία της Κυβέρνησης με την Ευρώπη και έτσι έχει φύγει μία βασική ανησυχία.
Ωστόσο, οι ζημιές θα επηρεάσουν τη συνολική εικόνα των εισηγμένων για το εξάμηνο.
Αύριο πριν το άνοιγμα της αγοράς δημοσιεύει αποτελέσματα και ο ΟΤΕ.

Με μία κίνηση εξαιρετικής στρατηγικής, οι εφοπλιστές Μπάκος και Καϋμενάκης, «έδεσαν» τα χέρια των Ολλανδών στην αύξηση κεφαλαίου.

Υπερκάλυψη κατά 2,2 φορές της αύξησης κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ έχει επιτευχθεί σύμφωνα με πληροφορίες.
Με μία κίνηση εξαιρετικής στρατηγικής, οι εφοπλιστές Μπάκος και Καϋμενάκης, «έδεσαν» τα χέρια των Ολλανδών στην αύξηση κεφαλαίου.
Οι εφοπλιστές αγόρασαν δικαιώματα από την αγορά περιορίζοντας σημαντικά των αριθμό των αδιάθετων και έτσι περιόρισαν και τις δυνατότητες της διοίκησης η οποία θα μοίραζε στο τέλος της αύξησης τις μετοχές που θα είχαν μείνει.
Οι εφοπλιστές αυξάνουν το ποσοστό τους όπως μετέδωσε το ΒΝ στο 28,62% από 25,58% βάζοντας 35 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου.
Οι εφοπλιστές ζήτησαν άλλα 10 εκατ. μετοχές ή το 3,45% του μετοχικού κεφαλαίου από τις αδιάθετες.
Με βάση την ενημέρωση που παρέχει το ΧΑ μέσω της ιστοσελίδας του (προ αύξησης κεφαλαίου) η Reggeborgh κατέχει το 27,96% των μετοχών και η Atlas το 9,798%.
Οι εφοπλιστές αγόρασαν το 75% των δικαιωμάτων που βγήκαν προς πώληση.
Οι Ολλανδοί είχαν πει πως θα βάλουν έως 50 εκατ. ευρώ και θέλουν το ποσοστό τους να φτάσει στο 33%, ενώ οι εφοπλιστές έως 35 εκατ. ευρώ, ήτοι 85 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 120,5 εκατ. ευρώ που είναι το ύψος της αύξησης.
Να σημειωθεί για μία ακόμη φορά πως οι εφοπλιστές αν και έχουν σημαντικό ποσοστό στην εταιρεία, δεν έχουν θέση στο διοικητικό συμβούλιο.
Εν τω μεταξύ, για τις 17 Αυγούστου 2021 ορίστηκε η τακτική δικάσιμος για την αγωγή ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η Greenhill κατά της Ελλάκτωρ.
Tα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η Greenhill Investments Limited ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για ακύρωση των αποφάσεων της από 22.06.2021 Τακτικής Γενικής Συνέλευσης και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αυτοτελές αίτημα προσωρινής διαταγής κατά της Ελλάκτωρ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν πτωτικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων, με την μεγαλύτερη πτώση Ελλάκτωρ -5,69%, ΕΧΑΕ -2,24%, ΟΤΕ -1,6%.....ενώ ανοδικά έκλεισαν ΔΕΗ +1,77%, Coca Cola +1,58%, Μυτιληναίος +1,1%..
Σημειώνεται πως σήμερα οι μετοχές της ΕΧΑΕ διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,07 ευρώ ανά μετοχή.
Ο Όμιλος Jumbo ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση κατά +0,7% περίπου για τον μήνα Ιούλιο 2021 ενώ για τους πρώτους επτά μήνες του έτους (Ιανουάριος- Ιούλιος 2021), οι συνολικές πωλήσεις για τον Όμιλο καταγράφουν αύξηση κατά +10% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
H Jumbo καταγγέλλει καρτέλ στα logistics, ενώ σημειώνει ότι το 2021 θα είναι άλλη μία χαμένη χρονιά.

Βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Συνεχίζεται η βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη καθώς οι επενδυτές στρέφονται  στο ασφαλές καταφύγιο του κρατικού χρέους εν μέσω ανησυχιών τις συνέπειες της επέλασης της μετάλλαξης Delta στην ανάκαμψη της οικονομίας, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των διαμορφωτών πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.
Η ευρεία αποκλιμάκωση των αποδόσεων το τελευταίο διάστημα  αποτελεί και σημάδι ανησυχίας, καθώς αποτυπώνει το βαθμό απαισιοδοξίας των επενδυτών ως προς τη μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας και τη δυνατότητα ανάκαμψής της από τις πληγές της πανδημίας.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,54% και το ιταλικό 10ετές στο 0,55% και με το μεταξύ τους spread στις -1 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 74 μονάδες ή 0,74% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Mε θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,09% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,17%.
Λίγο πριν τις 11:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις σε Eθνική +1,65% και  Alpha Bank +1,6%.. ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1%
Περί τις 14:20 με την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε θετικό πρόσημο, με ΔΕΗ  και Coca Cola να ξεχωρίζουν ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,49%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς με το σύνολο των τραπεζών σε αρνητικό πρόσημο ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,55% ενώ ο Γενικός Δείκτης διατήρησε το θετικό πρόσημο του +0,01%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,06% στις 895 μονάδες έχοντας υψηλό στις 899,59 μονάδες και χαμηλό 895,29 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 43 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7 εκατ. σε πακέτο της Eurobank, ο όγκος 28 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 20 εκατ.  διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,6 εκατ. ευρώ και όγκου 9,39 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 8,83 εκατ. τεμάχια αξίας 7 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 568 χιλ. τεμάχια αξάις 646 χιλ. ευρώ.


Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 895 μονάδες με ισχυρή αντίσταση τις 900 μονάδες και ακολουθούν οι 910 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 875 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 548 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 525 μονάδες και ακολουθούν οι 500 και οι 490 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 575 μονάδες και ακολουθούν οι 585 και οι 600 μονάδες.

Η Alpha Bank στοχεύει σε αποτίμηση 600 εκατ. ευρώ για την Alpha Αστικά Ακίνητα - Τα ερωτήματα

Σε σχεδιασμό που μπορεί να οδηγήσει την αποτίμηση της Alpha Αστικά Ακίνητα έως και στα 600 εκατ. ευρώ προχωράει η Alpha Bank.
Η τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι αναζητά στρατηγικό επενδυτή για να αποκτήσει ποσοστό πλειοψηφίας στην εισηγμένη και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται ο στρατηγικός να καταβάλει το ποσό των 300 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ποσοστού μεταξύ 51% και 67%.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν γίνει μόνο κρούσεις για να εντοπιστεί αν υπάρχει ενδιαφέρον και η όλη διαδικασία είναι σε πρώιμο στάδιο.
Από την άλλη η Alpha bank θα μεταφέρει ακίνητα αξίας 500 εκατ. ευρώ στην εισηγμένη.
Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι σήμερα η Alpha Αστικά Ακίνητα με τα κεφάλαια του στρατηγικού επενδυτή, τη ρευστότητα των 80 εκατ. ευρώ και πιθανότατα δανεισμό θα αγοράσει τα ακίνητα από την τράπεζα, ενώ θα δώσει σε θυγατρική της τράπεζας τη δραστηριότητα της συμβουλευτικής μαζί με το προσωπικό.
Σημειώνεται πως εκτός από ισχυρή ρευστότητα η Alpha Αστικά Ακίνητα διαθέτει και 24 ακίνητα.
Η μετοχή στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις μαζί με την σημερινή και μετά τις ανακοινώσεις έχει σωρευτικά κέρδη +30% με αποτίμηση  στα 130 εκατ. ευρώ.
Από τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, δεν είναι ξεκάθαρο πως θα γίνει η είσοδος του στρατηγικού επενδυτή.
Αν δηλαδή θα γίνει με αύξηση κεφαλαίου, με κατάργηση ή με δικαίωμα συμμετοχής των παλαιών μετόχων.
Επίσης, δεν είναι γνωστό αν η τράπεζα και ο στρατηγικός θα λειτουργούν συντονισμένα ή αν θα πρέπει να κατατεθεί δημόσια πρόταση.
Η τιμή εισόδου επίσης δεν είναι γνωστή.
Με βάση τον ισολογισμό του 2020 η αποτίμηση των 130 εκατ. ευρώ θεωρείται κοντά στην αξία των ακινήτων και του ταμείου, ενώ δεν αποτιμάται η αξία της παροχής υπηρεσιών, για την οποία επίσης η αγορά δε γνωρίζει πως θα περάσει στη θυγατρική της τράπεζας.

Η επικαιρότητα

Σαρώνει την Ελλάδα η μετάλλαξη Delta, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό των ειδικών και της κυβέρνησης για το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία τους επόμενους μήνες.
Πολλοί είναι οι επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως το μέγεθος του προβλήματος θα φανεί από το φθινόπωρο όταν και θα αρχίσει η επαναλειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, κάτι που σημαίνει πως θα αυξηθούν οι επαφές των νέων με τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους.
Ήδη πάντως το ΕΣΥ αρχίζει να πιέζεται.
Και ενώ οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η επιδημία είναι ανεξέλεγκτη σε Αττική, Θεσσαλονίκη, νησιά και Κρήτη, το ερώτημα είναι πώς θα καμφθεί και θα αναχαιτιστεί αυτό το δ’ κύμα της επιδημίας.
Αν και η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν είναι στο τραπέζι η λύση ενός γενικευμένου και οριζόντιου lockdown, ρίχνοντας όλο το βάρος στους εμβολιασμούς των πολιτών και στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, αρχίζουν και πάλι να ακούγονται φωνές πως μόνη λύση είναι το lockdown.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 501.030  ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.997  θάνατοι.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 4/8 οι περισσότερες ασιατικές αγορές
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,21%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,85%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο  +0,88% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,34%.

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 4/8 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επίκεντρο τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, σε υψηλά 15 ετών ενισχύθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, με όχημα την άρση των lockdowns και την πορεία των εμβολιασμών.
Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο σύνθετος PMI ενισχύθηκε στις 60,2 μονάδες από 59,5 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2006, έναντι 60,6 μονάδων που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Ο PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 59,8 μονάδες από 58,3 μονάδες, έναντι των 60,4 μονάδων που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Εν τω μεταξύ η δημιουργία θέσεων εργασίας σε ιδιωτικές εταιρείες στις ΗΠΑ, κατέγραψε μείωση τον Ιούλιο 2021 στις 330.000  εντός του μηνός, μια απότομη επιβράδυνση από τις 680.000 μετά την αναθεώρηση των στοιχείων του Ιουνίου και πολύ κατώτερη επίδοση από την πρόβλεψη του Dow Jones για 653.000 νέες θέσεις. καθώς εντάθηκαν οι φόβοι για την εξάπλωση της μετάλλαξης Delta και την επιστροφή περιοριστικών μέτρων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,90%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,60%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,30% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,40%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,40%, ο S&P 500 στο -0,25%, ο Nasdaq στο -0,10% και το ETF GREC στο -0,92% (28,03 δολ. ).

Ήπιες μεταβολές στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Ήπιες μεταβολές καταγράφηκαν στις τράπεζες με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών μετά την πρόσφατη άνοδο και με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα, αν εξαιρέσουμε το πακέτο της Εurobank αξίας 7 εκατ. ευρώ
Η Εθνική έκλεισε στα 2,43 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 610 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1290 ευρώ, με άνοδο +0,18% με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4450 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,81 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκελισε στα 0,79 ευρώ, με πτώση -0,80% με όγκο 13 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,93 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,07 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 477 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1518 ευρώ, με άνοδο +0,53% με όγκο 324 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 70 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,72 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 312 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικές τάσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρ -5,69% , ΕΧΑΕ -2,24, ΟΤΕ..
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισαν ΔΕΗ, Coca Cola, Μυτιληναίος..
H Coca Cola έκλεισε στα 32,80 ευρώ, με άνοδο +1,58% και κεφαλαιοποίηση στα 12,16 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,40 ευρώ, με πτώση -1,6% και αποτίμηση 7,03 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,18 ευρώ, με άνοδο +1,77% και αποτίμηση 2,13 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,62 ευρώ, με άνοδο +0,77% και κεφαλαιοποίηση 608 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,27 ευρώ, με άνοδο +0,57% και  αποτίμηση 4,31 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,06 ευρώ, με άνοδο +0,88% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,79 ευρώ, με πτώση -0,17% και κεφαλαιοποίηση 1,77 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,46 ευρώ, με πτώση -0,52% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος βρίσκεται στα 15,68 ευρώ, με άνοδο +1,1% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo βρίσκεται στα 13,62 ευρώ, με πτώση -0,66% και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ διαπραγματεύεται στα 7,83 ευρώ, με πτώση -0,13% και κεφαλαιοποίηση 834 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ διαπραγματεύεται στα 1,9260 ευρώ, με πτώση -0,72% και κεφαλαιοποίηση 723 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) βρίσκεται στα 0,0262 ευρώ, με πτώση -5,76% και κεφαλαιοποίηση 25 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,54% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις -1 μονάδες βάσης

Συνεχίζεται η βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να στρέφονται  στο ασφαλές καταφύγιο του κρατικού χρέους εν μέσω ανησυχιών τις συνέπειες της επέλασης της μετάλλαξης Delta στην ανάκαμψη της οικονομίας, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των διαμορφωτών πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.
Η ευρεία αποκλιμάκωση των αποδόσεων αποτελεί και σημάδι ανησυχίας, καθώς αποτυπώνει το βαθμό απαισιοδοξίας των επενδυτών ως προς τη μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας και τη δυνατότητα ανάκαμψής της από τις πληγές της πανδημίας.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,54% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,55%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,54% με το αμερικανικό 10ετές 1,13% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 105 μονάδες βάσης από 104 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 74 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,74% ή 74 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -1 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 42 μονάδες βάσης…

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Συνεχίζεται η βελτίωση και σήμερα 4/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 4 Αυγούστου του 2021 στο 0,56%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 4/8/2021 στο -0,51% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,11% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,12% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,21% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,55% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,11%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης