Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συντηρείται η συσσώρευση με κόπωση συναλλαγών στο ΧΑ -0,05% στις 909 μον. - Στο επίκεντρο η Alpha λόγω ΑΜΚ

Συντηρείται η συσσώρευση με κόπωση συναλλαγών στο ΧΑ -0,05% στις 909 μον. - Στο επίκεντρο η Alpha λόγω ΑΜΚ
Η αγορά συντηρείται στα επίπεδα των 900 - 920 μονάδων με εμφανή την αδυναμία να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Συνεχίστηκε και σήμερα η συσσώρευση στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 909 μονάδες, το οποίο κινήθηκε σε ένα στενό εύρος 4 μονάδων, με επίκεντρο την Alpha Bank λόγω της επικείμενης ΑΜΚ ενώ με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα μη τραπεζικά blue chips.
Η αγορά συντηρείται στην ζώνη των 900 - 920 μονάδων με εμφανή την αδυναμία να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Αναλυτικά στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισε η Alpha Bank +0,62%, αμετάβλητη η Eurobank ενώ υποχώρησαν Εθνική -1,07% και Πειραιώς -0,79%.
Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στην ΑΜΚ της Alpha Bank και ειδικότερα στην τιμή διάθεσης των νέων μετοχών η οποία δείχνει να κινείται στο 1 ευρώ και με εύρος 1-1,10 ευρώ.
Τονίζεται ότι η ημερομηνία καταγραφής είναι η 28η Ιουνίου, άρα σήμερα 24 Ιουνίου κλειδώνει ένας επενδυτής την παράμετρο παλαιός μέτοχος, καθώς λειτουργεί το Τ+2, δηλαδή συναλλαγή συν δύο ημέρες για την εκκαθάριση.
Αυτό σημαίνει ότι ένας επενδυτής αγοράσει μετοχές της Alpha bank μετά τη σημερινή συνεδρίαση δεν θα λογίζεται παλαιός μέτοχος και δεν θα τύχει προνομιακής μεταχείρισης.
Σημειώνεται ότι η στρατηγική της Alpha Bank είναι ξεκάθαρη, είναι αδιάφορη η υπερκάλυψη, δεν ενδιαφέρει την τράπεζα ο δείκτης εντυπώσεων της υπερκάλυψης που δεν προσθέτει τίποτε στην ουσία της αύξησης αλλά ο μοναδικός στόχος της είναι να συγκεντρώσει τα 800 εκατ. στην σωστή τιμή.
Για την Alpha bank κάτω από 1 ευρώ η αύξηση δεν είναι στα σχέδια της, οπότε το ιδανικό σενάριο θα ήταν η τιμή της αύξησης που ξεκινάει σε λίγες ημέρες να καθοριστεί μεταξύ 1 και 1,10 ευρώ ανά μετοχή.
Εν τω μεταξύ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε πρώτη φάση με ποσοστό 10,95 % στην Alpha Bank θα συμμετάσχει στην αύξηση εισφέροντας 88 εκατ. ευρώ.
Σε επόμενη φάση η οποία μπορεί να είναι σε πέντε ή έξι μήνες, δηλαδή προς το τέλος του 2021, να πραγματοποιήσει placement για το 4% - 5% ή ακόμη και για το σύνολο των μετοχών που κατέχει στην Alpha Bank.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις εάν η Alpha Bank έχει χρηματιστηριακή τιμή σε έξι μήνες από σήμερα 1,4 με 1,5 ευρώ, αυτό σημαίνει συνολική κεφαλαιοποίηση περίπου 3,3 δισ.ευρώ.
Το 10,95% του ΤΧΣ θα αποτιμάται 360 εκατ. περίπου δηλαδή θα έχει ένα κέρδος 80 περίπου εκατ. ευρώ με δεδομένο την σημερινή αξία 192 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου της ΑΜΚ 88 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο το ποσό δεν είναι αντιπροσωπευτικό εάν ληφθούν υπόψιν οι τεράστιες ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν στις τράπεζες το 2012 και 2015.

Μεικτές τάσεις  στα μη τραπεζικά blue chips

Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, ανοδικά ξεχώρισαν Lamda +2,34% και Viohalco +1,57% .... ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν Aegean -2,25%, ΕΛΑΧ -1,87% και Μυτιληναίος -1,87% λόγω αποκοπής μερίσματος.
Σήμερα 24/6 ο Μυτιληναίος διαπραγματεύεται χωρίς  το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,3779 ευρώ ανά μετοχή (προσαρμοσμένο με τις ίδιες μετοχές), το οποίο αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 2,4% ( καθαρό 0,3591).
Σε ένα εύρος τιμών 2,40 -2,50 ευρώ αναμένεται να προχωρήσει τελικώς το placement των μετοχών της Cenergy, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές.
Συγκεκριμένα, όπως ήδη έχει αναφέρει το Bankingnews ο όμιλος Βιοχάλκο, σχεδιάζει να διαθέσει το 6 - 8% των μετοχών της Cenergy, με ένα μικρό discount έναντι της χρηματιστηριακής τιμής (2,605 ευρώ ήταν το χθεσινό κλείσιμο).
Η είσοδος των ξένων θεσμικών αυξάνει περαιτέρω την ελεύθερη διασπορά μετοχών καθώς στο μετοχολόγιο θα βρεθούν ξένοι θεσμικοί επενδυτές οι οποίοι έχουν στόχο να αποκομίσουν μεσομακρόθεσμα οφέλη από την υψηλή κερδοφορία της εταιρείας.

Οριακή βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα 24/6 στα ελληνικά ομόλογα  όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά τις αρχικές ελεγχόμενες πωλήσεις..
Γενικότερα το τελευταίο διάστημα στην αγορά ομολόγων καταγράφεται νευρικότητα καθώς  οι επενδυτές αγωνίζονται να κατανοήσουν τα ενίοτε αντικρουόμενα μηνύματα από αξιωματούχους της Fed.
Από την μια η πτώση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό η οποία επιδεινώθηκε μετά τη συνεδρίαση της Fed στις 15-16 Ιουνίου, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προχώρησε στις προβλέψεις για τις δύο πρώτες αυξήσεις επιτοκίων το 2023 και από την άλλη η επιμονή του Jerome Powell την Τρίτη 22/6 ότι η τράπεζα δεν θα αυξήσει προκαταβολικά τα επιτόκια λόγω του «φόβου» ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έρθει…
Σημειώνεται ότι Lagarde στις δηλώσεις της στις 21/6 τόνισε ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα έχει μόνο περιορισμένο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ταυτόχρονα ότι "οι προοπτικές της οικονομίας έχουν βελτιωθεί καθώς η κατάσταση με την πανδημία γίνεται καλύτερη».
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,82% και το ιταλικό 10ετές στο 0,87% και με το μεταξύ τους spread στις -5 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 76 μονάδες ή 0,76% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,07% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο -0,39%.
Περί τις 11:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με την Εθνική να ξεχωρίζει στο +1,85% και με την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε θετικό πρόσημο, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,65% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,27%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακη πτώση -0,05% στις 909 μονάδες έχοντας υψηλό στις 912,78 μονάδες και χαμηλό 908,01 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 65,1 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 10,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 29 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 17 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10,28 εκατ. ευρώ και όγκου 6,14 εκατ. τεμάχιων πραγματοποίηθηκαν στο ελληνικό χρηματίστηριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 5 εκατ. τεμάχια αξίας 4,3 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 211 χιλ. τεμάχια αξίας 322 χιλ. ευρώ και η Alpha Bank 491 χιλ. τεμάχια αξίας 560 χιλ. ευρώ..
Ο ΟΠΑΠ 290 χιλ. τεμάχια αξίας 3,77 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 25 χιλ. τεμάχια αξίας 390 χιλ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή 211 χιλ. τεμάχια αξίας 322 χιλ. ευρώ και τα ΕΧΑΕ 80 χιλ. τεμάχια αξίας 338 χιλ. ευρώ και  η Jumbo 25 χιλ. αξίας 358 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 909 μονάδες, πλησίον της πρώτης αντίστασης των 910 – 920 μονάδων και ακολουθούν οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι 895, οι 870 μονάδες και οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 574 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 560 μονάδες και ακολουθούν οι 550 και οι 540 μονάδες .
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 630 και οι 650 μονάδες.

Οι τράπεζες δεν έλυσαν τα προβλήματα τους αλλά τα μετέφεραν σε εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων

Το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον εστιάζεται στον τραπεζικό κλάδο καθώς βρίσκεται στη φάση εξυγίανσης με σημαντική μείωση των NPEs ενώ ενισχύουν τα κεφάλαια τους και προετοιμάζονται για την ενεργοποίηση τους ώστε να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Ενώ αυτή η άποψη είναι η κυρίαρχη, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτό ισχύει.
Ο τραπεζικός κλάδος ξεκίνησε με 106 δισεκ. προβληματικά δάνεια και προσεχώς θα μειωθούν στα 15 δισεκ. τεράστια μείωση.
Αυτά τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα ή NPEs δεν βρήκαν λύση απλά βγήκαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Οι τράπεζες δεν μπορούσαν να διαχειριστούν το τοξικό πρόβλημα των NPEs, θα στοχοποιούνταν ως ανάλγητες και προφανώς δεν θα μπορούσαν οι τράπεζες να στηρίξουν με νέα δάνεια την οικονομία και από την άλλη να εκπλειστηριάζουν κατοικίες, να κυνηγούν τον επιχειρηματία που χρωστάει εκατομμύρια και να ασκούν πιέσεις για αποπληρωμές.
Με τις τιτλοποιήσεις περίπου 60 δισεκ. με πωλήσεις και άλλες κινήσεις οι τράπεζες έβγαλαν το πρόβλημα από τους ισολογισμούς τους και το μετέφεραν σε εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων, όπως η Intrum, Cepal, doValue και άλλες εταιρίες ή servicers όπως ονομάζονται.
Μια μέτρια μετριότητα θα συμβεί… γιατί απλά ως χώρα δεν λύσαμε το πρόβλημα απλά το μεταφέραμε κάπου αλλού, οι τράπεζες ξαλάφρωσαν αλλά όχι οι δανειολήπτες δηλαδή η πραγματική οικονομία… 1,5 εκατ έλληνες φυσικά και νομικά πρόσωπα συνεχίζουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Helikon : απλός επενδυτής στην Eurobank με 5,03% αλλά ακρογωνιαίος στην Πειραιώς με 5,21%

To μικρό ιταλικό fund Helikon Investments που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση του 2020… κατέχει αξιόλογα ποσοστά σε δύο ελληνικές τράπεζες και στην ΔΕΗ.
Συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς με ποσοστό 5,21% και 65,217 εκατ μετοχές αποκτώντας μάλιστα και το χαρακτήρα του ακρογωνιαίου επενδυτή.
Ωστόσο το Helikon κατέχει το 5,03% και της Eurobank, ή 183,97 εκατ μετοχές τρέχουσας αξίας 158 εκατ από την οποία επίσης αποκομίζει υπεραξίες
Να σημειωθεί ότι κατείχε πάνω από το 5% της Eurobank, το μείωσε ενόψει της εισόδου της μετοχής στον δείκτη MSCI standard, στο 4,3% και το αύξησε εκ νέου πάνω από 5%.
Το ιταλικό fund Helikon Investments είναι  ένα fund που έχει μικρή κεφαλαιακή δύναμη πυρός μόλις που προσεγγίζει το 1 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο επένδυσε 185 εκατ ευρώ περίπου στις ελληνικές τράπεζες από τις οποίες αποκομίζει κέρδη περίπου 70 εκατ. ευρώ.
Είναι προφανές ότι στην μεν Eurobank δεν θα πουλήσει κάτω από 1 ευρώ, ίσως περιμένει τις κινήσεις του Fairfax που έρχονται στο βάθος τα ορίζοντα και στην Πειραιώς ως ακρογωνιαίος επενδυτής δεν μπορεί να πουλήσει για 6 μήνες μετά την αύξηση κεφαλαίου.
Ουσιαστικά από Οκτώβριο 2021 και μετά θα μπορεί να πουλήσει μετοχές στην Πειραιώς.
Με βάση την συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών, το Helikon θα μπορούσε να αποκομίσει κέρδη πάνω από 120 εκατ ευρώ από την Eurobank και Πειραιώς…
Με υπόθεση εργασίας ότι η Eurobank θα φθάσει το 2022 στα 1,05 με 1,10 ευρώ και η Πειραιώς στα 2 ευρώ αυτό σημαίνει 200 εκατ από την Eurobank και 130 εκατ από την Πειραιώς ή 330 εκατ δηλαδή αθροιστικά θα μπορούσε να κερδίσει μεταξύ αρχικού κόστους επένδυσης και τιμών πώλησης από 120 έως 140 εκατ ευρώ καθαρό κέρδος

Καθυστερήσεις στην επιλογή του πλειοδότη για το Frontier 6,1 δισ της Εθνικής

Η τιτλοποίηση Frontier 6,1 δισεκ. προβληματικών κυρίως στεγαστικών δανείων – αφορά σχεδόν 90 χιλιάδες δάνεια – έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον 4 μεγάλων εταιριών διαχείρισης προβληματικών δανείων.
Της Intrum (Πειραιώς), την Cepal (Alpha bank -DK), την doValue (Eurobank) με το σχήμα Fortress και Bain Capital και την Qualco.
Οι προσφορές που υποβλήθηκαν κινήθηκαν πέριξ των 165 εκατ με μικρές διαφορές ως προς το τίμημα αλλά μεγάλες διαφορές ως προς τις παραμέτρους.
Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν είχαν προκαθοριστεί οι παράμετροι και κάθε προσφορά έχει διαφορετικές παραδοχές που αποκλίνουν σημαντικά.
Ως προς τα τιμήματα, κινούνται πέριξ των 165 εκατ με Intrum, Cepal και doValue με το σχήμα Fortress και Bain Capital να αποκλίνουν μόλις 8 εκατ.
Ωστόσο και η προσφορά της Qualco έχει πολύ ενδιαφέρουσες παραμέτρους.
Η Morgan Stanley ως σύμβουλος της Εθνικής για την τιτλοποίηση έχει παρουσιάσει 4 διαφορετικές προτάσεις στην διοίκηση της τράπεζας και η αξιολόγηση σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικός μέτοχος με ποσοστό 40,3% και με ρόλο στο διοικητικό συμβούλιο πιέζει την Εθνική ώστε να αξιολογήσει με μεγάλη προσοχή τις προσφορές.
Μάλιστα στις 23 Ιουνίου το ζήτημα αυτό εξετάστηκε από το ΤΧΣ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Πρόεδρος της Εθνικής ο Κώστας Μιχαηλίδης που αναφέρει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία από τις 4 δεσμευτικές προσφορές.
Όπως έχει αναλυθεί η τιτλοποίηση Frontier 6,1 δισεκ. ευρώ NPEs μπορεί να είναι η πρώτη τιτλοποίηση τράπεζας που μπορεί να έχει και οριακά θετικό κεφαλαιακό όφελος για την Εθνική έναντι όλων των άλλων τιτλοποιήσεων που επέφεραν κεφαλαιακές ζημίες.
Για την Εθνική η συναλλαγή είναι ξεκάθαρα θετική.
Χρονικά ωστόσο δεν θα κλείσει άμεσα, αν και αυτό θα ήθελε η Εθνική μπορεί να φθάσουμε μέσα Ιουλίου 2021 ώστε να έχουμε μια πρώτη σαφή εικόνα.

Η επικαιρότητα

Στην Ελλάδα, η βελτίωση της πορείας της επιδημίας και η αποκλιμάκωση  των κρουσμάτων επέτρεψαν ύστερα από περίπου έναν χρόνο για πρώτη φορά σήμερα Πέμπτη 24/6 την μη  υποχρεωτική  χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους για όλους τους πολίτες.
Επίσης σε ισχύ θα τεθεί από την ερχόμενη Δευτέρα 28 Ιουνίου η περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, όταν και μεταξύ άλλων πρόκειται να καταργηθεί και η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.
Ωστόσο κυβέρνηση και ειδικοί επιμένουν στην ανάγκη να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, μια και επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως οι πλήρως εμβολιασμένοι διαθέτουν πολύ υψηλή προστασία από σοβαρή νόσηση λόγω της παράλλαξης Δ, η οποία θεωρείται η πιο μεταδοτική από όλες τις παραλλάξεις και η οποία κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 419.455  ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.595 θάνατοι.

Οριακές μεταβολές στις ασιατικές αγορές

Οριακές μεταβολές καταγράφηκαν σήμερα 24/6 στις ασιατικές αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε αμετάβλητος, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,01%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,23% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,30%.

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 24/6 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να επικεντρώνονται από την μια στην οικονομική ανάκαμψη και από την άλλη ενισχύονται οι φόβοι για περιορισμό των μέτρων νομισματικής στήριξης, με τα αντιφατικά μηνύματα από τη Fed για τον πληθωρισμό να ενισχύουν την αβεβαιότητα.
Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε σε 101,8 από 99,2 τον Μάιο.
Σε δημοσκόπηση του Reuters οι αναλυτές έκαναν λόγο για μικρότερη αύξηση στο 100,6. 
Αμετάβλητα στο 0,1% διατήρησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως αναμένονταν, ενώ ο στόχος για τις αγορές τίτλων παρέμεινε αμετάβλητος στα 875 δισ. στερλίνες.
Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνονται οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ καθώς οι αιτήσεις ανήλθαν σε 411.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 19 Ιουνίου, καταγράφοντας μια ελαφρά μείωση από το προηγούμενο σύνολο των 418.000 και χειρότερα από ό, τι αναμένονταν βάσει των εκτιμήσεων για 380.000  των οικονομολόγων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,80%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,3%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,3% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,60%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,80%, ο S&P 500 στο +0,65% και ο Nasdaq στο +0,85% και το ETF GREC στο +0,84% ( 28,86 δολ. ) 

Ήπιες μεταβολές στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Στο επίκεντρο η Alpha Bank

Ήπιες μεταβολές καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην Alpha Bank λόγω της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,5080 ευρώ, με πτώση -1,07% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,29 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1420 ευρώ, με άνοδο +0,62% με όγκο 6,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,77 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,5080 ευρώ, με πτώση -0,79% με όγκο 1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,89 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 26/5/2021 στα 0,0879 ευρώ ή 1,4510 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,86 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 7,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,19 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,07 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 477 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1654 ευρώ με πτώση -1,55% με όγκο 302 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 76 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,16 ευρώ, με πτώση -0,26% και κεφαλαιοποίηση 301 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις  στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Lamda +2,34%, Viohalco, +1,57%, Τέρνα Ενεργειακή +1,01%..
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Aegean -2,25%, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος,..
H Coca Cola έκλεισε στα 31,10 ευρώ, με άνοδο +0,16% και κεφαλαιοποίηση στα 11,53 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,51 ευρώ, με πτώση -0,19% και αποτίμηση 7,14 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,13 ευρώ, με πτώση -0,11% και αποτίμηση 2,12 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,62 ευρώ, με πτώση -0,95% και κεφαλαιοποίηση 608 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,92 ευρώ, με άνοδο +0,31% και  αποτίμηση 4,41 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,68 ευρώ, με άνοδο +0,48% και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,33 ευρώ, με άνοδο +0,80% και κεφαλαιοποίηση 1,93 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,57 ευρώ, με πτώση -0,48% και κεφαλαιοποίηση 1,61 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,21 ευρώ, με πτώση -1,87% και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,30 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,68 ευρώ, με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση 924 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,10 ευρώ, με πτώση -1,87% και κεφαλαιοποίηση 788 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0237 ευρώ, με πτώση -1,25% και κεφαλαιοποίηση 22 εκατ. ευρώ.

Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,82% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας -5 μονάδες βάσης

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα 24/6 στα ελληνικά ομόλογα  αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης .
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις νέες διαβεβαιώσεις του προέδρου της Federal Reserve, J. Powell χθες 22/6 ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό αλλά και στις καθησυχαστικές δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό από τις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι η Lagarde δήλωσε στις 21/6 ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα έχει μόνο περιορισμένο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ταυτόχρονα ότι "οι προοπτικές της οικονομίας έχουν βελτιωθεί καθώς η κατάσταση με την πανδημία γίνεται καλύτερη».
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,82% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,87%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,82% με το αμερικανικό 10ετές 1,49% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -5 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 40 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση -0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 0,17%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
To νέο 7ετές λήξης 23 Ιουλίου 2026 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,59%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,80% με απόδοση αγοράς 0,82% με απόδοση πώλησης 0,81%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το 30ετές ομόλογο λήξης 24/1/2052 έχει μέση τιμή 95,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 101 μονάδες βάσης από 99 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 76 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,76% ή 76 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακές αγορές στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Οριακές αγορές καταγράφονται σήμερα 24/6 στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης  με επίκεντρο τις νέες διαβεβαιώσεις του προέδρου της Federal Reserve, J. Powell ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 24 Ιουνίου του 2021 στο 0,87%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/6/2021 στο -0,19% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,19% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,42% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,40% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,87% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,33%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης