Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Aegean +4% και Alpha λόγω ΑΜΚ, το ΧΑ +0,28% στις 908 μον. - Διατηρείται η συσσώρευση των 900 - 920 μον.

Με Aegean +4% και Alpha λόγω ΑΜΚ, το ΧΑ +0,28% στις 908 μον. - Διατηρείται η συσσώρευση των 900 - 920 μον.
Ο Γενικός Δείκτης διατήρησε τις κρίσιμες 900 μονάδες με πρώτη αντίσταση τη ζώνη των 910 - 920 μονάδων
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Ήπια ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 908 μονάδες, με επίκεντρο την Alpha Bank λόγω της επικείμενης ΑΜΚ ενώ στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, ανοδικά ξεχώρισε η Aegean στο +3,86% αλλά και οι δεικτοβαρείς Coca Cola +2,2%, ΟΤΕ +1,33% ...με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Ο Γενικός Δείκτης διατήρησε τις κρίσιμες 900 μονάδες με πρώτη αντίσταση των ζώνη των 910 - 920 μονάδων. 
Αναλυτικά στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Alpha Bank στο +0,91% με +2,55% υψηλό ημέρας και Eurobank +1,08% ενώ οριακά υποχώρησαν Πειραιώς -0,26% και Εθνική -0,04%..
Με ισχυρές πιέσεις έκλεισε η Attica Bank -10,42% με χαμηλό ημέρας -26,32% καθώς με βάση ορισμένες πηγές ο συνδυασμός ενεργοποίησης DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης και νέων κεφαλαίων θα είναι περίπου 300 εκατ ευρώ.
Η Attica bank αναφέρει ότι σε σύνολο DTC 423 εκατ. το DTC που θα ενεργοποιηθεί θα είναι 249 εκατ ευρώ.
Το βλέμμα είναι στραμμένο στην Alpha Bank καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας, στις 28 Ιουνίου 2021 αναμένεται να οριστεί η record date (ημερομηνία καταγραφής) για την δημόσια προσφορά της ΑΜΚ περίπου 800 εκατ. ευρώ με την παράδοση των Νέων Μετοχών να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιουλίου.
Επίσης, στις 24 Ιουνίου συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να αποφασίσει για την συμμετοχή στην αύξηση και κατά το πιθανότερο θα συμμετάσχει πλήρως με το 10,95% που κατέχει επενδύοντας 88 εκατ ευρώ.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά συνέχισε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση η μετοχή της Aegean, καθώς αναμένεται η κρατική ενίσχυση ύψους 120 εκατ. ευρώ μετά την ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ ενώ θετικά επιδρούν οι προσδοκίες  για την πορεία του τουρισμού με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο ότι η Βρετανική Κυβέρνηση εξετάζει τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, όσον αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους για τις χώρες της Ευρώπης.

Στο επίκεντρο η τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank

Όπως αναφέρθηκε σήμερα 22/6 η τελευταία ημερομηνία συμμετοχής στην αύξηση ως παλαιός μέτοχος θα είναι η 28/6/2021.
Το βιβλίο προσφορών θα είναι ανοικτό τρεις ημέρες 30 Ιουνίου με 2 Ιουλίου 2021 δηλαδή από Τετάρτη έως Παρασκευή.
Υπάρχουν τρεις σχολές σκέψεις για τον καθορισμό της τιμής της αύξησης κεφαλαίου
1)Η Alpha bank από το σκιώδες βιβλίο προσφορών, την ανεπίσημη προκαταρκτική έρευνα που διεξάγει να καθορίσει ένα εύρος με βάση την χαμηλότερη και υψηλότερη τιμή που εκτιμάει ότι μπορεί να επιτύχει
2)Να καθορίσει η Alpha bank μια συγκεκριμένη τιμή, να ορίσει δηλαδή όχι εύρος αλλά συγκεκριμένη τιμή και να ενημερώσει τους επενδυτές, ότι αυτή είναι η τιμή της αύξησης κεφαλαίου.
Σε αυτή την περίπτωση αυξάνεται το ρίσκο καθώς θα μειωθεί ο συντελεστής υπερκάλυψης, απλά η Alpha bank θα κλειδώσει το ζητούμενο ποσό των 800 εκατ ευρώ.
3)Να καθοριστεί η τιμή της αύξησης με βάση την χρηματιστηριακή τιμή είτε με όρους market price, είτε με ένα οριακό discount.

 Οι εξελίξεις στον Ελλάκτωρα

Συνεχίζονται τα νομικά τρικ με τα δικαιώματα ψήφου στον Ελλάκτωρ καθώς αποκλείστηκε η Greenhill στην σημερινή 22/6 προγραμματισμένη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων
με βασικά θέματα τα stock options στα στελέχη ενώ καταγράφονται ζημίες και το δικαίωμα να υλοποιεί αυξήσεις κεφαλαίου στο μέλλον.
Με απαρτία 56,24% χωρίς το ποσοστό της Greenhill που είναι 25,58% η πλευρά της Reggeborgh με μηχανορραφίες ζήτησε και επέβαλε να αποκλείσει την Greenhill των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη από τη διαδικασία ψηφοφορίας της γενικής συνέλευσης.
Το εντυπωσιακό είναι ότι επικαλέστηκαν δήθεν ότι δεν ήταν νομότυπα τα δικαιώματα ψήφου της Greenhill στη γενική συνέλευση.
Ωστόσο, η Farallon, το fund που ακόμη διατηρεί ενεχυριασμένες μετοχές του Ελλάκτωρ, ενημέρωσε τη γενική συνέλευση ότι τους εκπροσωπεί η Greenhill.
Η πλευρά των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη προσφεύγει στη δικαιοσύνη για το πραξικόπημα που συντελέστηκε στη γενική συνέλευση του Ελλάκτωρ και θα ζητήσει να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις.
Εν τω μεταξύ, αξιοσημείωτη είναι η συμπεριφορά της μετοχής καθώς συνεχίζονται τα χρηματιστηριακά παιχνίδια στον Ελλάκτωρ, λίγο πριν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. στην τιμή των 0,90 ευρώ με την τιμή να έχει αναρριχηθεί στα 1,54 ευρώ με την αποτίμηση στα 330 εκατ. ευρώ, δηλαδή ουσιαστική η μετοχή βρίσκεται 72% υψηλότερα από την καθορισμένη τιμή της αύξησης κεφαλαίου.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι όμως ότι καταγράφεται άνοδος ενώ έχει προηγηθεί μείωση του μετοχικού κεφαλαίου από 212 εκατ. στα 8,5 εκατ. ευρώ, με ανάλογη μείωση της ονομαστικής αξίας από 1,04 ευρώ σε 0,04 ευρώ.
Η πτώση της μετοχής του Ελλάκτωρ...θα βόλευε την Reggeborgh που θα ήθελε να αγοράσει φθηνά...αδιάθετες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν τα μη  τραπεζικά blue chips, με την Aegean να ξεχωρίζει ανοδικά στο +3,86% αλλά και οι δεικτοβαρείς Coca Cola +2,2%, ΟΤΕ +1,33% ...ενώ πτωτικά έκλεισαν ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ -2,34%, Μυτιληναίος -2,02%, ΟΠΑΠ -1,39% ...
Από σήμερα 22/6 ισχύουν οι αλλαγές στον FTSE 25 με την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να εισέρχεται και τη Fourlis να διαγράφεται.
Σήμερα οι μετοχές ΠΛΑΙΣΙΟ διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,05 ευρώ ανά μετοχή ή καθαρό 0,0475 ευρώ.
Αύριο  23/6 είναι η ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος διανομής αδιανέμητων κερδών προηγούμενων χρήσεων της QUEST στα 0,30 ευρώ ανά μετοχή (0,285 ευρώ καθαρό ).
Επίσης στις 24/6 ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα ύψους το οποίο καθαρό ανέρχεται στα 0,36 ευρώ ανά μετοχή ( 0,342 ευρώ καθαρό ).

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων - Ουδέτερη η JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα

Σταθεροποίηση  καταγράφεται σήμερα 22/6 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης .
Ουδέτερη, από θετική προηγουμένως, είναι πλέον η JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα, μετά το εντυπωσιακό ράλι...ενώ εάν κάποιος επενδυτής επιθυμεί να παραμείνει overweight στους ελληνικούς τίτλους, τότε καλό είναι να προτιμήσει αυτούς της 7ετούς διάρκειας, οι οποίοι θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν σε σχέση με τους άλλους τίτλους της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Όπως αναφέρει η JP Morgan, τόσο τα ελληνικά όσο και τα κυπριακά spreads μειώνονται, με τα δύο μεγέθη να βρίσκονται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα ιστορικά.
Οι επιδόσεις αυτές θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τις ισχυρές μακροοικονομικές προοπτικές που ενισχύονται περαιτέρω από τις επερχόμενες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και την πολύ υποστηρικτική πολιτικής της ΕΚΤ, η οποία θα παραμείνει για το υπόλοιπο του 2021.
Γενικότερα στην αγορά ομολόγων επικρατεί νευρικότητα μετά τη συνεδρίαση την νομισματικής πολιτικής της Fed την προηγούμενη εβδομάδα, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να εμφανίζεται έτοιμη πλέον να κινηθεί ταχύτερα για να αντιμετωπίσει μια πιθανή έξαρση του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, η Fed αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό, εκτιμώντας ότι οι πρώτες αυξήσεις των επιτοκίων της θα γίνουν το 2023.
Από την άλλη, η Lagarde δήλωσε χθες 21/6 ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα έχει μόνο περιορισμένο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη.
Η μετακύλιση [των ανοδικών πιέσεων] μπορεί να γίνει «μέσω απευθείας καναλιών όπως τα εισαγόμενα αγαθά από τις ΗΠΑ και μέσω αρκετών έμμεσων μηχανισμών στο εμπόριο και τις προσδοκίες», δήλωσε μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Συνολικά πάντως, ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης «αναμένεται να είναι μέτριος».
Η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ταυτόχρονα ότι "οι προοπτικές της οικονομίας έχουν βελτιωθεί καθώς η κατάσταση με την πανδημία γίνεται καλύτερη».
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,83% και το ιταλικό 10ετές στο 0,89% και με το μεταξύ τους spread στις -6 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 76 μονάδες ή 0,76% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με μεικτά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,56% και τον Γενικό Δείκτης +0,05%.
Λίγο μετά τις 11:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με την Εθνική να ξεχωρίζει στο 2,44% αλλά και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε θετικό πρόσημο με την Aegean πλησίον του 6% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,01% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,72%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,28% στις 908 μονάδες έχοντας υψηλό στις 912,03 μονάδες και χαμηλό 905,19 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 60,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 8,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 33,4  εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 22,7 εκατ.  διακινήθηκαν  στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 8,27 εκατ. ευρώ και όγκου 3,59 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 2,76 εκατ. τεμάχια αξίας 2,37 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς  421 χιλ. ευρώ αξίας 634 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 380 χιλ. τεμάχια αξίας 4,92 εκατ. ευρώ και η Motor Oil 23 χιλ. τεμάχια αξάις 339 χιλ. ευρώ.
 
Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 908 μονάδες, με πρώτη αντίσταση ττις 910 – 920 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι 895, οι 870 μονάδες και οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 572 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 600 μονάδες και ακολουθούν οι 630 και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 550 μονάδες.

Έκλεισε το deal της διαδικασίας τιτλοποίησης Frontier 6,1 δισεκ. ευρώ – Η Εθνική αποφάσισε τον πλειοδότη

Η Εθνική τράπεζα αποφάσισε ποιος από τους 4 ενδιαφερόμενους θα είναι ο πλειοδότης για την  τιτλοποίηση Frontier 6,1 δισεκ. ευρώ
Ίσως έως τέλος της εβδομάδας ή αρχές της επομένης να υπάρξουν και ανακοινώσεις.
Οι 4 ενδιαφερόμενοι που υπέβαλλαν δεσμευτική προσφορά είναι η Intrum, Fortress – Bain Capital για την doValue, Cepal – DK και Qualco.
Οι δεσμευτικές προσφορές κινήθηκαν πέριξ των 165 εκατ ευρώ.
Η Εθνική τράπεζα θα εγγράψει από την τιτλοποίηση οριακά θετικό κεφαλαιακό κέρδος και είναι η πρώτη τιτλοποίηση που δεν επιφέρει ζημία στην τράπεζα αλλά οριακό κέρδος.
Η Εθνική τράπεζα σχεδιάζει επιστροφή κεφαλαίου έως 500 εκατ ευρώ ή 0,54 ευρώ ανά μετοχή το 2022 υπό τρεις όρους :
1)Να επιτύχει κέρδη 490 εκατ που έχει θέσει ως στόχο
2)Το NPEs ratio να διαμορφωθεί στο 6% ή 1,8 δισεκ. το 2022
3)Το ΤΧΣ να προχωρήσει το placement του 20% της Εθνικής τράπεζας.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες η Blackrock, το Norges Bank Investment Management και το MFS Investment Management από την Μασαχουσέτη θα ήθελαν να αυξήσουν το ποσοστό τους στην Εθνική οπότε θα μπορούσε το placement του 20% των μετοχών της Εθνικής που θα πραγματοποιηθεί με διεθνές και ελληνικό βιβλίο προσφορών να καλυφθεί πλήρως.
Με το placement δεν μεταβάλλονται τα κεφάλαια της Εθνικής.
Για την Εθνική Τράπεζα μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ θα είναι μια θετική εξέλιξη για την αποτίμηση… θα μπορούσε να την αυξήσει κατά 300-400 εκατ ευρώ από τις τρέχουσες τιμές
Η παραπάνω εξέλιξη θα επιδράσει και στις μελλοντικές αποφάσεις της MSCI.
Εάν η πώληση πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του 2021… η MSCI θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Εθνική στις 11 Νοεμβρίου 2021.
4)Με βάση τα υφιστάμενα κεφάλαια και τα κέρδη που θα προστεθούν το 2022, η Εθνική θα διαθέτει σχεδόν 6 δισεκ. κεφάλαια ή πάνω από 20% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από 18,8% που διαμορφώνεται με Εθνική Ασφαλιστική και τιτλοποίηση Frontier.
Επίσης με όρους fully loading CET 1 η τράπεζα βρίσκεται στο 14% όταν η κεφαλαιακή απαίτηση βρίσκεται στο 10,75% και ο ελάχιστος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 14,25%.
Υπενθυμίζεται ότι το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση της Εθνικής είναι 4,3 δισεκ. ευρώ.
Με βάση την εμπλοκή του δημοσίου στις ανακεφαλαιοποιήσεις και στο μετοχικό κεφάλαιο, ως γνωστό οι τράπεζες δεν μπορούν να διανείμουν μέρισμα.
Ωστόσο από το 2022 θα δίνεται η δυνατότητα να επιστρέφουν κεφάλαιο και η Εθνική τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει έως 500 εκατ κεφάλαιο που αναλογεί σε 0,54 ευρώ ανά μετοχή.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μέτοχοι της Εθνικής αποκτούν ένα πλεονέκτημα έναντι των άλλων μετόχων.

Οι εξελίξεις στην Attica Bank

Προβληματισμός επικρατεί στον SSM στον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών που ανήκει στην ΕΚΤ… για την Attica bank.
Αν και ο SSM δεν εποπτεύει μη συστημικές τράπεζες όπως η Attica bank, εντούτοις παρακολουθεί τις εξελίξεις και δηλώνει άγνοια για το ποιες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες.
Την ίδια άγνοια εκφράζει και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος ως αρμόδια αρχή δεν έχει ενημερώσει επί της ουσίας και κοινοποιεί στοιχεία… που δημοσιεύει στις λογιστικές καταστάσεις η Attica bank.
Η ΤτΕ για το φιάσκο της Attica bank φέρει μεγάλες ευθύνες γιατί αποκαλύφθηκε ότι διεξήγαγε ελέγχους τουλάχιστον πρόχειρους.
Με βάση ορισμένες πηγές ο συνδυασμός ενεργοποίησης DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης και νέων κεφαλαίων θα είναι περίπου 300 εκατ ευρώ.
Η Attica bank αναφέρει ότι σε σύνολο DTC 423 εκατ. το DTC που θα ενεργοποιηθεί θα είναι 249 εκατ ευρώ.
Δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο τράπεζα να χάνει συνεχώς κεφάλαια, να έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και τα έξοδα να είναι περισσότερα από τα έσοδα.
Πρόκειται για zombie τράπεζα που συντηρείται στην ζωή από την κυβέρνηση της ΝΔ για τους ίδιους λόγους που την συντηρούσε στην ζωή και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Τραγική η κατάσταση στην Attica bank αυτό δεν λέγεται λογιστική κατάσταση.

Η επικαιρότητα

Στην Ελλάδα, με την  επιδημιολογική εικόνα να βελτιώνεται το στοίχημα για την κυβέρνηση και για τους ειδικούς είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η δημιουργία ενός τείχους ανοσίας έως τις αρχές του φθινοπώρου, το οποίο θα αναχαιτίσει ένα νέο πισωγύρισμα και το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος.
Η βασική εκτίμηση είναι πως αν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας με εμβολιασμένο το 70% με 80% του πληθυσμού, τότε ο ιός δεν θα βρει έδαφος να εξαπλωθεί και το όποιο κύμα έρθει τον χειμώνα θα είναι πιο μικρό και πιο διαχειρίσιμο.
Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει και να ωθήσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, έχει ήδη παραχωρήσει κάποια προνόμια στους εμβολιασμένους – π.χ. μπορούν να είναι χωρίς μάσκα στα γυμναστήρια, να μπαίνουν σε κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες χωρίς self test – ενώ προτίθεται να προχωρήσει και σε άλλα, όπως η προσέλευση στην εργασία να μην απαιτεί self test, η παραμονή σε κλειστούς χώρους της εστίασης, η ελεύθερη είσοδος – χωρίς διαγνωστικό τεστ – σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, κοκ.
Παράλληλα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως είναι θέμα εβδομάδων, να πετάξουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, τη στιγμή πάντως που η κυβέρνηση διαμηνύει πως εάν έως στο τέλος Αυγούστου δεν έχει επιτευχθεί ένα τείχος ανοσίας της τάξης του 80%, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ρυθμίσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 418.548, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.565 θάνατοι.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 22/6 στις περισσότερες ασιατικές αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +3,12%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,80% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,71% ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -0,79%.

Ήπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 22/6 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις προσδοκίες για την ανάκαμψη να επισκιάζουν την ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,05%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,05%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,25%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,25% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,30%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,10%, ο S&P 500 στο +0,05% και ο Nasdaq στο +0,05% και το ETF GREC στο -0,45% ( 28,61 δολ. )

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Στο επίκεντρο η Alpha λόγω ΑΜΚ

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλγές σε χαμηλά επίπεδα και με επίκεντρο την Alpha Bank λόγω της επικείμενης ΑΜΚ.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,5430 ευρώ, με πτώση -0,04% με όγκο 910 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,11 ευρώ, με άνοδο +0,91%  με όγκο 7,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,72 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,52 ευρώ, με πτώση -0,26% με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,9 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 26/5/2021 στα 0,0879 ευρώ ή 1,4510 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8590 ευρώ, με άνοδο +1,08% με όγκο 9,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,19 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0950 ευρώ, με πτώση -4,78% και κεφαλαιοποίηση 489 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1702 ευρώ με πτώση -10,42% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 79 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,18 ευρώ, με άνοδο +0,40% κεφαλαιοποίηση 302 εκατ. ευρώ.

Mεικτές τάσεις  στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Aegean +4%

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Aegean +3,86%, ΕΧΑΕ +2,4%, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ..
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ,  Mυτιληναίος, ΟΠΑΠ ...
H Coca Cola έκλεισε στα 31,17 ευρώ, με άνοδο +2,2% και κεφαλαιοποίηση στα 11,55 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,2650 ευρώ, με άνοδο +1,33% και αποτίμηση 7,03 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,17 ευρώ, με πτώση -0,33% και αποτίμηση 2,13 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,6850 ευρώ, με άνοδο +0,19% και κεφαλαιοποίηση 623 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,80 ευρώ, με πτώση -1,39% και  αποτίμηση 4,37 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,90 ευρώ, με πτώση -0,59% και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,37 ευρώ, με άνοδο +0,31% και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,72 ευρώ, με πτώση -0,47% και κεφαλαιοποίηση 1,63 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,50 ευρώ, με πτώση -2,02% και κεφαλαιοποίηση 2,21 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,26 ευρώ, με πτώση -1,04% και κεφαλαιοποίηση 1,94 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,70 ευρώ, με άνοδο +1,4% και κεφαλαιοποίηση 926 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,09 ευρώ, με πτώση -2,34% και κεφαλαιοποίηση 784 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0234 ευρώ, με πτώση -4,49% και κεφαλαιοποίηση 22 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,83% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας -6 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 22/6 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης .
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις καθησυχαστικές δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό από τις ΗΠΑ.
Η Lagarde δήλωσε χθες 21/6 ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα έχει μόνο περιορισμένο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ταυτόχρονα ότι "οι προοπτικές της οικονομίας έχουν βελτιωθεί καθώς η κατάσταση με την πανδημία γίνεται καλύτερη».
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,83% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,89%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,83% με το αμερικανικό 10ετές 1,50% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -6 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 39 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση -0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 0,17%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
To νέο 7ετές λήξης 23 Ιουλίου 2026 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,59%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,81% με απόδοση αγοράς 0,83% με απόδοση πώλησης 0,82%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το 30ετές ομόλογο λήξης 24/1/2052 έχει μέση τιμή 95,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 99 μονάδες βάσης από 98 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 76 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,76% ή 76 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση  καταγράφεται σήμερα  22/6 στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης .
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 22 Ιουνίου του 2021 στο 0,89%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/6/2021 στο -0,16% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,20% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,44% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,89% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,33%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης