Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με τζίρο 90 εκατ. ευρώ λόγω rebalancing, το ΧΑ -1,01% στις 905 μον. - Ατονεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, προσεχώς διόρθρωση

Με τζίρο 90 εκατ. ευρώ λόγω rebalancing, το ΧΑ -1,01% στις 905 μον. -  Ατονεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, προσεχώς διόρθρωση
Το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ατονήσει με εμφανή την επιφυλακτικότητα για νέο ρίσκο και με τους επενδυτές να αρκούνται στο βραχυπρόθεσμο κέρδος
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 905 μονάδες, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, με την Εθνική με τη μεγαλύτερη πτώση -3,27% ενώ με απώλειες έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips.
Οι συναλλαγές ενισχύθησαν στις δημοπρασίες λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE με τον τζίρο της αγοράς να κλείνει στα 90 εκατ. ευρώ από 39 εκατ. ευρώ λίγο πριν την λήξη.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 905 μονάδες, στην πρώτη ζώνη στήριξης των 910 και 900 μονάδων και σημεία αντίστασης τις 930 και 950 μονάδες.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Alpha Bank -1,39% από -3,14% χαμηλό ημέρας και ακολούθησαν Πειραιώς -1,04% και  Eurobank -0,40%.
Γενικότερα το τελευταίο διάστημα το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ατονήσει με εμφανή την επιφυλακτικότητα για νέο ρίσκο και με τους επενδυτές να αρκούνται στο βραχυπρόθεσμο κέρδος καθώς απουσιάζουν οι καταλύτες εκείνοι που θα αντιστρέψουν το κλίμα .....
Στα στατιστικά της εβδομάδος, με απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες, με τον Τραπεζικό Δείκτη με την μεγαλύτερη πτώση -5,07% και ακολούθησε ο FTSE 25 με πτώση -2,69% και ο Γενικός Δείκτης στο -2,19%.
Στις δημοπρασίες πραγματοποήθηκε η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE 25, FTSEMed και  Eurostoxx με την σημαντικότερη αλλαγή την είσοδο της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και στους τρεις δείκτες αλλά και οι αλλαγές στις σταθμίσεις στις ήδη υπάρχουσες μετοχές..
Αναλυτικά, στον FTSE 25, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα πάρει την θέση του Φουρλής, στον FTSEMed εισήλθε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ενώ διαγράφησαν ΟΛΠ, Quest και Ελλάκτωρ ενώ στον EuroStoxx εκτός της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ προστίθενται και τα Πλαστικά Κρήτης.
Νωρίτερα στην τριπλή λήξη των παραγώγων του Ιουνίου δεν άλλαξε την εικόνα της αγοράς, με τον όγκο συναλλαγών να αυξάνεται μόλις με 300 χιλ. τεμάχια και τον τζίρο με λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ.
Eν τω μεταξύ, πτωτικά κινούνται και οι διεθνεις αγορές, με το Dax στην Γερμανία -1,5% και τον Dow Jones στο -1,5% με επίκεντρο την σημερινή τετραπλή λήξη των παραγώγων στη Wall Street, την ώρα μάλιστα που μια μεγάλη προσαρμογή χαρτοφυλακίων λόγω των εκτιμήσεων ότι η Federal Reserve θα υποχρεωθεί να αλλάξει τη νομισματική της πολιτική εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων.

 Στο επίκεντρο η  Alpha Bank

Στο επίκεντρο συνεχίζεται να βρίσκεται η Alpha Bank λόγω της επικείμενης ΑΜΚ 800 εκατ. ευρώ με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην τιμή  της αύξησης σε συνδυασμό με την στάση του Paulson που κατέχει το 5,6% του μετοχικού κεφαλαίου.
Η Alpha bank η οποία το τελευταίο διάστημα δέχεται πιέσεις με σωρευτικές απώλειες -8,26% την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς  υπάρχουν μέτοχοι είτε γιατί δεν θέλουν να συμμετάσχουν, είτε γιατί ακολουθούν τα παιχνίδια του Paulson και της ομάδας του που θέλει να πιέσει ώστε η τιμή της αύξησης να καθοριστεί στα 0,80 ευρώ παρά τον αρχικό σχεδιασμό της τράπεζας η τιμή της αύξησης να κινηθεί στο εύρος 1 με 1,10 ευρώ και βασικό σενάριο το 1 ευρώ με την προϋπόθεση η τιμή στο χρηματιστήριο να  βρίσκεται 20% υψηλότερα στα 1,25 ευρώ.
Εάν η μετοχή συνεχίσει να πιέζεται στο ταμπλό τότε η Alpha bank σχεδιάζει να ακολουθήσει την τακτική υψηλού μεν ρίσκου αλλά μεγαλύτερης ευελιξίας που ονομάζεται market price δηλαδή τιμή αγοράς δηλαδή να καθορίσει την τιμή της αύξησης την περίοδο που θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών 30 Ιουνίου με 2 Ιουλίου 2021 με βάση την τότε χρηματιστηριακή τιμή, χωρίς discount ή με οριακό discount επί της χρηματιστηριακής τιμής.
Ένα ρεαλιστικό σενάριο είναι 0,85 με 0,88 ευρώ τελική τιμή αύξησης κεφαλαίου ωστόσο ακόμη δεν έχει αποκλείσει και το 1 ευρώ εφόσον εκτονωθεί η πίεση στην μετοχή.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με ΕΛΠΕ -3,2%, Jumbo -2,64%, Viohalco -2,57% ...ενώ ανοδικά ξεχώρισε Aegean +2,26%.
Κέρδη 8,2 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο του 2021 ανακοίνωσε χθες 17/6 η ΑΔΜΗΕ σημειώνοντας μείωση -21,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020 με την μετοχή να προσφέρεται για το καλό της μέρισμα και φυσικά για τις προοπτικές που ανοίγονται από τα υπόγεια καλώδια και τις διασυνδέσεις.

Πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων

Πωλήσεις καταγράφονται και σήμερα 18/6 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης  στον απόηχο της συνεδρίασης της Fed.
Σημειώνεται ότι Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves - Fed), στη συνεδρίαση της 16ης Ιουνίου 2021 αν και διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια ωστόσο δόθηκε το σήμα για δύο αυξήσεις των επιτοκίων έως το τέλος του 2023 …
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,80% και το ιταλικό 10ετές στο 0,87% και με το μεταξύ τους spread στις -7 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 74 μονάδες ή 0,74% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,26% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,01%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς, με πιέσεις στις τράπεζες, με την Εθνική -3,27%.. o Τραπεζικός δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,89% ενώ στις δημοπρασίες εντάθηκαν οι πιέσεις στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips και ο Γενικός δείκτης έκελισε στο χαμηλό της ημέρας -1,01%. 
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,01% στις 905 μονάδες έχοντας υψηλό στις 915,84 μονάδες και χαμηλό 905,49 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών ενισχύθηκε στις δημοπρασίες λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 89,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 38 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 26 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,3 εκατ. ευρώ και όγκου 651 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εντερσόφτ διακίνησε 550 χιλ. τεμάχια αξίας 1,98 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,3 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 905 μονάδες, στην πρώτη στήριξη τις 910 - 900 μονάδες και ακολουθούν οι 895, οι 870 μονάδες και οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 930 μονάδες και ακολουθούν οι  950 μονάδες και οι 1000 – 1010 μονάδες .
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 569 μονάδες, οριακά χαμηλότερα από την πρώτη στήριξη των 575 - 570 μονάδων  και ακολουθούν οι 550 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 610 μονάδες και ακολουθούν οι 630 και οι 650 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις DBRS και Bank of America για την ελληνική οικονομία

Μετά την DBRS, και η Bank of America προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την πορεία της οικονομίας της Ελλάδας, καθώς η πρώτη εκτιμά ότι η ανάπτυξη στο βασικό σενάριο θα είναι της τάξεως του 5%, ενώ η δεύτερη βλέπει το ελληνικό ΑΕΠ στο +5,1%.
Οι λόγοι των αναβαθμίσεων των εκτιμήσεων είναι σαφώς η πρόοδος σχετικά με τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και η πρόοδος των εμβολιασμών και το άνοιγμα της οικονομίας.
Ειδικότερα, η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 θα διαμορφωθεί μεταξύ 3% και 5% στο αρνητικό και στο βασικό σενάριο αντίστοιχα, σύμφωνα με την DBRS.
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι στο αρνητικό σενάριο η ανάπτυξη του 2022 θα είναι μόλις 1,5%, έναντι του 5% στο βασικό.
Η Bank of America, από την πλευρά της, εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 5,1% ενώ το 2022 η ανάπτυξη θα είναι της τάξης του 3,8% και το 2023 του 2,1%.

Οι διαφορές των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου Alpha Bank και Πειραιώς

Η Alpha bank και η τράπεζα Πειραιώς σχεδίασαν σχεδόν την ίδια χρονική στιγμή αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και εξαιτίας αυτού του γεγονότος θα ήταν σκόπιμο να γίνει μια σύγκριση, είχαν κοινά ή διαφορές αυτές οι αυξήσεις κεφαλαίου;
Η Πειραιώς υλοποίησε αύξηση για να εξυγιάνει τον ισολογισμό της και η Alpha bank βάφτισε την αύξηση αναπτυξιακή.
1)Η Πειραιώς υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου 1,38 δισεκ. με τιμή 1,15 ευρώ, ωστόσο  πριν την αύξηση απομειώθηκε όλο το μετοχικό κεφάλαιο, ενώ η Alpha bank δεν προχώρησε σε καμία απομείωση μετοχικού κεφαλαίου .
2)Αξιολογώντας τις δύο τράπεζες χωρίς τα 1,38 δισεκ. της Πειραιώς και τα 800 εκατ της Alpha bank, τα νέα κεφάλαια από αυξήσεις κεφαλαίου και μετά την εξυγίανση θα είχαν η μεν Πειραιώς 3,5 δισεκ. κεφάλαια και η Alpha bank 4,6 δισεκ.
Εάν μάλιστα αφαιρεθούν και τα πρόσθετα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει ή συγκεντρώνει η Πειραιώς τα 1,6 δισεκ. τότε τα κεφάλαια της θα υποχωρούσαν στα 1,9 δισεκ. μετά την εξυγίανση.
Η Alpha bank μετά την εξυγίανση – και χωρίς τα νέα κεφάλαια – θα ήταν κεφαλαιακά επαρκείς με εποπτικούς όρους ενώ η Πειραιώς θα υποχωρούσε κάτω από τους ελάχιστους επιτρεπτούς και θα εγείρετο θέμα BRRD και ενεργοποίησης του bail in.
3)Η Πειραιώς υιοθέτησε μια μέθοδο που επικρίθηκε από την αγορά εξού και η χρηματιστηριακής της αξία κατέρρευσε πριν την αύξηση στα 80 εκατ ευρώ.
Αντιθέτως η χρηματιστηριακή αξία της Alpha bank βρίσκεται στα 1,72 δισεκ. και αυτό αποδεικνύει ότι ήδη η αγορά αναγνωρίζει ότι η Alpha bank βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κεφαλαιακή κατάσταση από την Πειραιώς.
4)Η Πειραιώς μηδένισε το μετοχικό της κεφάλαιο, η χρηματιστηριακή της αξία κατέρρευσε και το capital plan των 3 δισεκ. ήταν απαραίτητο για να μην κριθεί default.
Η Alpha bank συνεχίζει να διατηρεί αξία για τον μέτοχο στα 1,72 δισεκ. κεφαλαιοποίηση, δεν απομείωσε το μετοχικό κεφάλαιο και δεν προέβη σε κινήσεις που ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο άπαξ και η Alpha bank δεν διέθετε cocos ή κάποιο κεφάλαιο προερχόμενο από το δημόσιο σε αυτή την συγκυρία.
5)Παραδοσιακά η Alpha bank διέθετε το μεγαλύτερο κεφαλαιακό μαξιλάρι ασφαλείας σχεδόν 3,2 δισεκ. και ταυτόχρονα το χαμηλότερο DTC την χαμηλότερη αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση στα 3 δισεκ. ενώ η Πειραιώς βρέθηκε στα 3,7 δισεκ. DTC μετά την αύξηση των 1,38 δισεκ. ευρώ.
6)Με όρους τιμής αύξησης κεφαλαίου η Πειραιώς υλοποίησε την αύξηση των 1,38 δισεκ. όχι στα 1,10 ευρώ αυτό είναι λάθος σύγκριση αλλά στα 0,068 ευρώ καθώς διενήργησε reverse split στην μετοχή ενώ η Alpha bank δεν πραγματοποίησε reverse split .
7)Το βασικό πρόβλημα της Πειραιώς ήταν οι ανεπαρκείς προβλέψεις στα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ στην Alpha bank ήταν οι ανεπαρκείς προβλέψεις στα επιχειρηματικά αλλά και η λιανική τραπεζική και βεβαίως η Κύπρος που σωρευτικά προκάλεσε ζημία περί τα 1,4 δισεκ. ευρώ.
8)H Πειραιώς σε συνεννόηση με το ελληνικό δημόσιο, προέβη σε δύο κινήσεις που αμφισβητήθηκαν ή σχολιάστηκαν εντόνως από την αγορά.
Μηδενιστήκαν τα κεφάλαια που είχε επενδύσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αύξηση 675 εκατ και Cocos 2,040 δισεκ. και από 61,35% υπέστη μεγάλο dilution – δηλαδή αραίωση – για να βρεθεί στο 27%.
Επίσης η Πειραιώς μέσω μιας διαδικασίας που εγείρει ερωτηματικά ακόμη και σήμερα, έδωσε την δυνατότητα σε τρεις επενδυτές και κυρίως στο family office Paulson να ελέγξει την τράπεζα και από 6,7% να βρεθεί στο 18,8%.
Ουσιαστικά οι τρεις ακρογωνιαίοι επενδυτές της Πειραιώς, Paulson 18,8%, Helikon με 5,2% και Μυστακίδης με 2,9% ελέγχουν το 27% της τράπεζας, ωστόσο και οι τρεις επενδυτές είναι δυνητικοί πωλητές.
Στην Alpha bank δεν θα υπάρξει καμία ουσιώδη μετοχική μεταβολή ή εάν υπάρξει θα είναι οριακή καθώς το ΤΧΣ θα διατηρήσει το 10,95% που κατέχει και επίσης και ο Paulson παρά τις παρασκηνιακές αντιδράσεις για την αύξηση κεφαλαίου θα διατηρήσει το ποσοστό του στο 5,6% στην Alpha bank
9)Ο Paulson στην μεν Πειραιώς συντόνισε το σχέδιο ελέγχου της τράπεζας γιατί αυτό συνέβη πραγματικά, η Πειραιώς πουλήθηκε στον Paulson, ενώ αντιθέτως ο Paulson δείχνει ότι σαμποτάρει την αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank ενώ παρά τα κόλπα του  θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου αλλά στρατηγικά τίθεται ως δυνητικός πωλητής στην Alpha bank.
Στην Alpha bank όλοι οι παλαιοί μέτοχοι τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης
10)Μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της ΑΜΚ της Πειραιώς και της Alpha bank είναι ποιοι μέτοχοι έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης .
Ενώ και οι δύο αυξήσεις κεφαλαίου πραγματοποιήθηκαν χωρίς δικαιώματα προτίμησης – θεωρούμε λάθος την συνταγή αυτή – στην πράξη η μεν Πειραιώς επέτρεψε μόνο στο 11% -12% των παλαιών μετόχων στην Ελλάδα να διατηρήσει μερικώς το ποσοστό του.
Αντιθέτως η Alpha bank επιτρέπει σε όλους τους παλαιούς μετόχους και τους 115.000 μετόχους της έλληνες και ξένους να διατηρήσουν το ποσοστό τους, ουσιαστικά σαν να ισχύει το δικαίωμα προτίμησης.
Μάλιστα η Alpha bank το θέτει ως προϋπόθεση, για να συμμετάσχει ένας επενδυτής στην αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ θα πρέπει να κατέχει μετοχές.
Προφανώς η Alpha bank είχε σκοπιμότητα πίσω από αυτή την στρατηγική.
11)Θα πάρουμε μια υπόθεση εργασίας.
Ότι η τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Alpha bank θα είναι με βάση το market price, υποθέτοντας ένα εύρος 1 ευρώ με 0,90 ευρώ.
Υποθέτουμε 1 ευρώ τιμή αύξησης κεφαλαίου των 800 εκατ της Alpha bank.
Η συνολική της χρηματιστηριακή αξία μετά την αύξηση θα είναι 2,4 δισεκ. ευρώ έναντι 1,92 δισεκ. που είναι της τράπεζας Πειραιώς.
Στην Alpha bank έχει ασκηθεί κριτική γιατί στην έκτακτη γενική συνέλευση 15 Ιουνίου 2021 δεν αν ανακοίνωσε εύρος τιμών στην αύξηση κεφαλαίου
12)Η αγορά θα αποτιμήσει την Alpha bank και την Πειραιώς με όρους P/BV δηλαδή χρηματιστηριακής τιμής προς ίδια κεφάλαια – ενσώματα ίδια κεφάλαια ή tangible book –
Η Alpha bank θα αποτιμάται υψηλότερα από την Πειραιώς με όρους P/BV, ωστόσο θα υπολείπεται π.χ. της Eurobank που διαπραγματεύεται με P/BV 0,59 βρίσκεται στο 0,60.
13)Εάν υπάρξει σύγκριση μεταξύ του sunrise του σχεδίου εξυγίανσης της Πειραιώς και του tomorrow του σχεδίου εξυγίανσης της Alpha bank ενώ υπάρχουν κάποια ερωτηματικά ως προς τους στόχους και την υλοποίηση τους… θα εστιάσουμε στο εξής.
Η μετάβαση στην κανονικότητα της Alpha bank είναι πιο ομαλή, με αύξηση κεφαλαίων στα 5,7 δισεκ. το 2022 από 5,4 δισεκ. το 2021 και με καλύτερη ροή κερδοφορίας για την Alpha bank.
Το μειονέκτημα της Πειραιώς – αν και το σχέδιο sunrise εμπεριέχει και κάποιους σίγουρα υλοποιήσιμους στόχους – σχετίζεται με το κόστος που έχει αναλάβει η τράπεζα στα έξοδα εκ τόκων για τα additional tier 1 και ομολογιακά tier 2.
Κάθε χρόνο θα πληρώνει πολύ υψηλούς τόκους η Πειραιώς σχεδόν 125 με 130 εκατ μόνο για ομόλογα επηρεάζοντας το προφίλ των καθαρών εντόκων εσόδων.
Ωστόσο η Πειραιώς δηλώνει ότι θα κινηθεί πιο επιθετικά στην χορήγηση δανείων.

Η επικαιρότητα

Στην Ελλάδα, η Επιτροπή Βιοηθικής ανάβει το πράσινο φως για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια στους πολίτες, να υπάρχει επαρκής αριθμός εμβολιαστικών κέντρων και να οργανωθεί μια ενημερωτική εκστρατεία που θα αναφέρει ποια είναι τα οφέλη των εμβολιασμένων.
Οι εξελίξεις αυτές εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στους εμβολιασμούς προκειμένου έως τις αρχές του φθινοπώρου να έχει εμβολιαστεί ένας ικανός αριθμός πολιτών – περίπου το 70% με 80% - έτσι ώστε να έχει δημιουργηθεί και το τείχος ανοσίας που θα αποτρέψει ένα τέταρτο κύμα της επιδημίας.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το καλοκαίρι θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων λόγω της κινητικότητας των πολιτών και των ξένων επισκεπτών, και για αυτό το λόγο καλούν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Παρά τα αισιόδοξα αυτά νέα, κυβέρνηση και ειδικοί σπεύδουν να επισημάνουν πως ο ιός και οι παραλλάξεις του είναι εδώ και ότι αν δεν αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εμβολιασθένων πολιτών… θα αργήσουμε να πετάξουμε τις μάσκες.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 417.253, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.494 θάνατοι.

Μεικτές τάσεις  στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 18/6 στις ασιατικές αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,19%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,01%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,87% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,09%.

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πιέσεις καταγράφονται σήμερα 18/6 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με σημαντική υποχώρηση στα εμπορεύματα, παρασύρωντας και τον κλάδο πρώτων υλών.
Οι τιμές των εμπορευμάτων κατέγραψαν ισχυρή πτώση, καθώς η Κίνα λαμβάνει νέα μέτρα αντιμονοπωλιακής πολιτικής και το δολάριο των ΗΠΑ ενισχύεται.
Επίσης, υψηλότερα των προσδοκιών κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Μάιο του 2021, καθώς σημείωσαν αύξηση 7,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.
Συγκριτικά με τον Απρίλιο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,5%.
Ισχυρή ήταν η άνοδος των τιμών ενέργειας, καθώς αυξήθηκαν κατά 14,9%, ενώ οι τιμές κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκαν 1,2% σε ετήσια βάση.
Έντονη είναι η ανησυχία για τη σημερινή τετραπλή λήξη των παραγώγων στη Wall Street, την ώρα μάλιστα που μια μεγάλη προσαρμογή χαρτοφυλακίων λόγω των εκτιμήσεων ότι η Federal Reserve θα υποχρεωθεί να αλλάξει τη νομισματική της πολιτική εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1,5%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,3%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,5%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,7% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -1,7%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1,5%, ο S&P 500 στο -1%, ο Nasdaq στο -0,65% και το ETF GREC στο -1,97% ( 28,33 δολ. )

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα 

Με ελεγχομένες πιέσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα και με την Εθνική να κλείνει με την μεγαλύτερη πτώση στο χαμηλό της ημέρας.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,5440 ευρώ με πτώση -3,27% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,10 ευρώ, με πτώση -1,39%  με όγκο 8,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,7 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,5240 ευρώ, με πτώση -1,04% με όγκο 4,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,9 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 26/5/2021 στα 0,0879 ευρώ ή 1,4510 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8498 ευρώ, με πτώση -0,40% με όγκο 9,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,15 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,15 ευρώ, με άνοδο +4,55% και κεφαλαιοποίηση 513 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,19 ευρώ με άνοδο +3,26% με όγκο 963 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 88 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,12 ευρώ, με πτώση -1,18% και κεφαλαιοποίηση 300 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 

Mε απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές να ενισχύονται λόγω αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν  ΕΛΠΕ, Jumbo, Viohalco....
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Aegean, Ελλάκτωρ, Sarantis.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,50 ευρώ, με πτώση -0,81% και κεφαλαιοποίηση στα 11,30 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,0650 ευρώ, με πτώση -1,66% και αποτίμηση 6,93 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,20 ευρώ, με άνοδο +0,05% και αποτίμηση 2,13 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,68 ευρώ, με πτώση -1,11% και κεφαλαιοποίηση 622 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,98 ευρώ, με πτώση -0,15% και  αποτίμηση 4,43 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 17,00 ευρώ, με πτώση -0,70% και κεφαλαιοποίηση 1,4 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,35 ευρώ, με πτώση -3,2% και κεφαλαιοποίηση 1,94 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,79 ευρώ, με πτώση -1% και κεφαλαιοποίηση 1,64 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,82 ευρώ, με πτώση -0,50% και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,41 ευρώ, με πτώση -2,64% και κεφαλαιοποίηση 1,96 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,58 ευρώ, με πτώση -2,28% και κεφαλαιοποίηση 914 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,43 ευρώ, με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση 231 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0245 ευρώ, με άνοδο +1,66% και κεφαλαιοποίηση 23 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,80% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας -7 μονάδες βάσης

Συνεχίζονται οι πωλήσεις και σήμερα 18/6 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης .
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της 16ης Ιουνίου 2021 η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves - Fed), διατήρηαν αμετάβλητη τη νομισματική τους πολιτική, ωστόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέπληξαν τις αγορές και έδωσαν σήμα για δύο αυξήσεις των επιτοκίων έως το τέλος του 2023.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,80% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,87%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,80% με το αμερικανικό 10ετές 1,51% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -7 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 37 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση -0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 0,17%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
To νέο 7ετές λήξης 23 Ιουλίου 2026 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,59%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,78% με απόδοση αγοράς 0,80% με απόδοση πώλησης 0,79%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το 30ετές ομόλογο λήξης 24/1/2052 έχει μέση τιμή 95,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 100 μονάδες βάσης από 97 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 74  μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,74% ή 74 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Πωλήσεις καταγράφονται και σήμερα 18/6 στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης στο απόηχο της  συνεδρίασης της FED η οποία αν και διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια ωστόσο  οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Federal Reserve εξέπληξαν τις αγορές και έδωσαν σήμα για δύο αυξήσεις των επιτοκίων έως το τέλος του 2023.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 18 Ιουνίου του 2021 στο 0,87%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 18/6/2021 στο -0,20% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,20% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,43% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,87% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,32%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης