Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σημάδια κόπωσης στο ΧΑ -0,40% στις 903 μον. - Δυσκολία διάσπασης του τεχνικού σημείου αντίστασης των 910 - 920 μον.

Σημάδια κόπωσης στο ΧΑ -0,40% στις 903 μον. - Δυσκολία διάσπασης του τεχνικού σημείου αντίστασης των 910 - 920 μον.
Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στο ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων με εμφανή την δυσκολία να διασπάσει την πρώτη αντίσταση των 910 - 920 μονάδων
Σχετικά Άρθρα
(upd18)Ήπια πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 903 μονάδες, από τις 914 μονάδες υψηλό ημέρας, με εμφανή τα σημάδια κόπωσης στις τράπεζες ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips και με υποτονικές τις συναλλαγές.
Επίσης, συνεχίστηκαν οι πωλήσεις στην αγορά ομολόγων σε όλη την Ευρώπη, με το 10ετές ελληνικό στο +1,1%.

Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Alpha Bank +1,79%, Eurobank +1,59% και Πειραιώς +1% ενώ η Εθνική υποχώρησε  στο -2,22%.
Σημειώνεται, ότι ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο +0,67% μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με σωρευτικές απώλειες -8,66%, ενώ από την αρχή του τρέχοντος έτους καταγράφει κέρδη +12,63%..
Τo ενδιαφέρον εστιάζεται στο τέλος της εβδομάδος καθώς την Παρασκευή 21/5 λήγουν τα παράγωγα του Μαΐου, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας, η Moody’s αναμένεται να ανακοινώσει την έκθεσή της για την ελληνική οικονομία.
Θετικά επιδρά στην επενδυτική ψυχολογία η επιτάχυνση του εμβολιασμού στη χώρα, το άνοιγμα του τουρισμού & της ελληνικής οικονομίας ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται και στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών για το α΄τρίμηνο του 2021.
Από την άλλη, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν λέει να ξεκολλήσει από τις 900 μονάδες την ώρα που οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά.
Με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και όσο οι  αγορές θα αποκτούν καλύτερη ορατότητα για την ελληνική οικονομία, τον τουρισμό και την πορεία των εσόδων και όσο θα διατηρείται η νομισματική παρέμβαση – υπολογίζεται ότι θα μείνει όλο το 2022 –  το ελληνικό χρηματιστήριο θα ανακάμψει με προοπτική τις 1000 με 1050 μονάδες με την προϋπόθεση να μην υπάρξει διόρθωση στις διεθνείς αγορές καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό.
Σ΄ ένα τέτοιο σενάριο θα έχουμε μια διόρθωση προς τις 850 με 800 μονάδες και εν συνεχεία θα επιχειρήσει κίνηση προς τις 1500-1600 μονάδες όλα αυτά σε βάθος 12 μηνών.

Πτωτικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips

Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν πτωτικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων με Viohalco -3,98%, Jumbo -3,38%, Τιτάν -2,62% ....ενώ με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν ΕΥΔΑΠ +1,92% και ΟΤΕ +1,22%.
Συνεχίζεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄τριμήνου του 2021, με την ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ να ανακοινώνει αύριο 18/5 και τον ΟΠΑΠ την Τετάρτη 19/5.
Με σημαντικά κέρδη +13,08% έκλεισε η MIG με όγκο που κάλυψε το 25% του συνολικού όγκου της αγοράς, καθώς ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση του συνόλου του τραπεζικού δανεισμού της έναντι της Τράπεζας Πειραιώς με επιμήκυνση του δικαιώματος αποπληρωμής στα 3 έτη.
Το ονομαστικό επιτόκιο θα ανέρχεται μεσοσταθμικά ετησίως σε 1,5% έναντι 4,62% που ίσχυε το 2020, το οποίο αντιστοιχεί ετησίως σε ποσό €6,8 εκατ. (με δυνατότητα κεφαλαιοποίησης του μεγαλύτερου μέρους του), μειώνοντας σε ετήσια βάση το χρηματοοικονομικό κόστος της Εταιρίας κατά €17 εκατ. περίπου.


Πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 17/5 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,10% και το ιταλικό 10ετές στο 1,12% και με το μεταξύ τους spread στις -2 μονάδες βάσης.
Σημειώνεται ότι το κόστος δανεισμού της Ιταλίας σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 8 μηνών και έδωσε... σήμα για selloff στα ομόλογα ολόκληρης της Ευρωζώνης λόγω ανησυχιών σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία αλλά και την πιθανότητα η ΕΚΤ να επιβραδύνει το ρυθμό αγοράς ομολόγων τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 81 μονάδες ή 0,82% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,14% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,07%.
Στο άνοιγμα της συνεδρίασεις με οριακές πωλήσει στον τραπεζικό κλάδο ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,26%.
Περί τις 10:45, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Alpha Bank +2,77%και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε θετικό πρόσημο, με Lamda +3,13%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,48% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,79%.  
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης με πιέσεις στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,48%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,40% στις 903 μονάδες έχοντας υψηλό στις 914,23 μονάδες και χαμηλό 902,73 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 72,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 49,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 30,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,37 εκατ. ευρώ και όγκου 1,36 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς διακίνησε 804 χιλ. τεμάχια αξίας 1,3 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank  300 χιλ. τεμάχια αξίας 390 χιλ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή 90 χιλ. τεμαχίων αξίας 1,12 εκατ. ευρώ, η Lamda 150 χιλ. τεμάχια αξίας 1,14 εκατ. ευρώ και ο ΟΛΠ 20 χιλ. τεμάχια αξίας 412 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 903 μονάδες, πλησίον στο ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων με πρώτη στήριξη τις 890 - 880 μονάδες και ακολουθούν οι 870 και οι  850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι  910 - 920 μονάδες και ακολουθούν οι 950 και οι 1000 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 584 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 600 – 610 μονάδες και ακολουθούν οι 640 - 650 μονάδες και οι 680 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 570 μονάδες και ακολουθούν οι 550  μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Οι τράπεζες βλέπουν ότι χωρίς νέα κεφάλαια δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της Ελλάδος.
Βλέπουν επίσης ότι λόγω της εξόδου από τους ισολογισμούς 50-60 δισεκ. NPEs τα έντοκα έσοδα από τόκους θα μειωθούν κατά 500 με 600 εκατ.
Οι τράπεζες βλέπουν ότι πρέπει να πάρουν σημαντικά μέτρα αναδιάταξης των ισολογισμών τους με στόχο νέα δάνεια, εξαγορές στο εξωτερικό και γενικώς αναδιάρθρωση κεφαλαίων με μείωση DTC αναναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.
Θα παρουσιάσουμε ένα σενάριο που θα λάβει χώρα εντός 12 μηνών και το οποίο έχει πιθανότητες επιβεβαίωσης υψηλότερο του αναμενομένου…
1)Η Alpha bank θα υλοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,5 δισεκ. ευρώ και θα ενισχύσει σημαντικά τα κεφάλαια της, θα μηδενίσει τα NPEs και θα μειώσει την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC κάτω του 2% θα είναι μακράν η πιο εξυγιασμένη τράπεζα στην Ελλάδα από όλες τις πλευρές.
2)Θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου η Εθνική τράπεζα επίσης 1,5 δισεκ. ευρώ με στόχο όχι την εξυγίανση των NPEs που θα έχει συντελεστεί αλλά για να μπορέσει να ακολουθήσει μια πολιτική ανάπτυξης και ταυτόχρονα να μειώσει το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που φθάνει τα 4,6 δισεκ. σε σύνολο 5 δισεκ. κεφαλαίων.
Για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός αυτός θα προηγηθεί placement δηλαδή διάθεση του 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 40,3% της Εθνικής τράπεζας.
3)Η προτελευταία τράπεζα που θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου θα είναι η Eurobank κάποια στιγμή μετά τα μέσα του 2022, όταν όλες οι άλλες τράπεζες θα έχουν υλοποιήσει τους σχεδιασμούς τους.
Η Eurobank θα μπορούσε να υλοποιήσει αύξηση 2 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο θα προηγηθεί η πώληση του 11% της Eurobank από το Fairfax τον βασικό μέτοχο με ποσοστό 31,4% και με τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει θα συμμετάσχει στην νέα αύξηση κεφαλαίου.
Η Eurobank με την αύξηση των 2 δισεκ. ευρώ θα μειώσει το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 1,2 δισεκ. και από 4 δισεκ. θα έχει μειωθεί στα 2,8 με 2,5 δισεκ. ευρώ.
4)Η μεγάλη έκπληξη θα είναι η τελευταία τράπεζα που θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου και εκτιμούμε ότι θα είναι… ξανά… η τράπεζα Πειραιώς, θα υλοποιήσει μια κανονική αύξηση κεφαλαίου, θα μειώσει περαιτέρω το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση από 3,7 σε κάτω από 3 δισεκ.
Με την ολοκλήρωση των παραπάνω, θα μειώσουν κατά 1 δισεκ. σε μέσους όρους το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση και από 15,4 δισεκ. θα μειωθεί στα 10 με 11 δισεκ. ευρώ αυτή θα είναι μια μεγάλη χρηματιστηριακή κίνηση ενώ θα μειωθεί η θα μηδενίστεί  το ποσοστό του ΤΧΣ .
Η  Morgan Stanley Capital International θα αναβαθμίσει την Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σε ώριμη - ανεπτυγμένη από αναδυόμενη, σε development από emerging market με εκτιμώμενες εισροές στην Ελλάδα άνω των 1,2 εκατ με 1,5 δισεκ. ευρώ και εκτιμώμενες εκροές άνω των 800 εκατ ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πραγματοποιήσει την μεγάλη επαναφορά, το Great Reset.

Η μεγάλη έκπληξη θα είναι η Alpha Bank

Με την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, πρώτης στις κεφαλαιοποιήσεις   βρίσκεται η Eurobank με 3  δισεκ. ευρώ, ακολουθεί η Εθνική με 2,5 δισεκ. ευρώ ενώ στην Τρίτη θέση βρίσκονται Πειραιώς και Alpha Bank με 2 δισεκ. ευρώ.
Θα αναλύσουμε ένα σενάριο το οποίο – σήμερα όλοι θα διαψεύσουν – αλλά στο μέλλον – όχι στο πολύ μακρινό μέλλον – θα επιβεβαιωθεί.
Η Alpha bank θα έχει 4 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία, υψηλότερη από την Eurobank που σήμερα έχει αξία 2,9 δισεκ. ευρώ.
Το σενάριο αυτό είναι ιδανικό, απόλυτα εφαρμόσιμο και θα καταστήσει την Alpha bank την ισχυρότερη τράπεζα χρηματιστηριακά και κεφαλαιακά στην Ελλάδα.
Θα παρουσιάσουμε τον τρόπο η Alpha bank να καταστεί η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα…
Το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την μεγάλη δυναμική της Alpha bank είναι η αύξηση κεφαλαίου.
Ας δούμε λίγο ορισμένα δεδομένα
•    Η Alpha bank έχει σήμερα 2 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία που αυτό σημαίνει P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή αξία 2 δισεκ. προς ίδια κεφάλαια 5,7 δισεκ. = 0,35 είναι η χαμηλότερα αποτιμημένη τράπεζα στην Ελλάδα.
•    Υποθέτουμε ότι υλοποιεί μια αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ. ευρώ και εκδίδει και ένα ομολογιακό 500 εκατ ευρώ δηλαδή 2 δισεκ. συνολικά.
Τα κεφάλαια της Alpha bank από 5,7 δισεκ. θα φθάσουν στα 7,2 + 500 εκατ = 7,7 δισεκ. ευρώ που αυτό μεταφράζεται σε P/BV σε τρέχουσες τιμές 0,27…
•    Υποθέτουμε ότι θα χρειαστεί να δαπανήσει 1,5 με 1,8 δισεκ. ευρώ για να μειώσει τα NPEs στο 4% ώστε να καταστεί η πλέον εξυγιασμένη τράπεζα σε διάστημα 12 μηνών.
•    Υποθέτουμε ότι η αύξηση κεφαλαίου δεν θα έχει καμία σχέση με την μεθοδολογία της Πειραιώς, θα είναι αύξηση κεφαλαίου με άσκηση δικαιωμάτων, μια κλασσική αύξηση κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων ενώ θα δοθεί η δυνατότητα και για είσοδο νέων μετόχων με βιβλίο προσφορών και διεθνή προσφορά.
•    Υποθέτουμε ότι για να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό θα πρέπει η μετοχή να ανακάμψει από τα 1,28 στα 1,6 ευρώ π.χ. που αυτό σημαίνει 1,54 δισεκ. μετοχές Χ 1,6 ευρώ = 2,4 με 2,5 δισεκ. ευρώ.
•    Υποθέτουμε ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είτε θα πουλήσει τα δικαιώματα του, είτε θα συμμετάσχει, καθώς ελέγχει το 10,98% της Alpha bank. Εάν πουλήσει τα δικαιώματα το ποσοστό του ΤΧΣ θα μειωθεί κάτω από 5%. Σημειώνεται  ότι ποσοστό 6,23% κατέχει και ο Paulson
•    Υποθέτουμε ότι εφόσον το σενάριο αυτό υλοποιηθεί όπως το περιγράφουμε θα συμβεί και μια ακόμη σπουδαία εξέλιξη πέραν από τον μηδενισμό των NPEs.
Η μεγάλη εξέλιξη είναι ότι με τα νέα κεφάλαια το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα υποχωρήσει από τα 3 κάτω από 2 δισεκ. ευρώ ίσως 1,8 δισεκ. ευρώ οπότε η σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια θα είναι 1,8 δισεκ. δια 5,7 δισεκ. που θα έχουνε απομείνει μετά την τελική εξυγίανση = 30%...μόνο το 30% των κεφαλαίων της Alpha bank θα είναι DTC.
Στην περίπτωση αυτή η Alpha bank θα έχει μηδενίσει τα NPEs, θα έχει μειώσει επιθετικά το DTC και θα έχει καταστεί η ισχυρότερη τράπεζα στην Ελλάδα που αυτό θα μεταφραστεί σε 3,5 με 4 δισεκ. κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο.
Στο σενάριο μας αυτό η Alpha bank θα επιτυγχάνει κέρδη 500 εκατ ετησίως όπερ σημαίνει σχεδόν 10% απόδοση κεφαλαίου δηλαδή ROE περίπου 10% με προοπτική να διανείμει και μέρισμα σε βάθος 2ετίας.

Ελλάκτωρ: Μέσω ομολογιακού δανείου αντλήθηκαν 50 εκατ. για τον Άκτωρ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. (“Bridge Financing”) από την Άκτωρ, θυγατρική του Ελλάκτωρ.
Στην κάλυψη συμμετέχουν οι: Reggeborgh Invest BV, Optima Bank ΑΕ, Eurobank Α.Ε. και Εθνική Τράπεζα Α.Ε..
Σημειώνεται ότι στις 22.04.2021 εγκρίθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η ΑΜΚ με μετρητά, υπέρ των παλαιών μετόχων, με συνολικά προς άντληση κεφάλαια που θα ανέλθουν μέχρι του ποσού €120,5 εκατ.
Από αυτά, τα €100 εκατ. περίπου, θα διοχετευθούν στην ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, η οποία θα τα αντλήσει μέσω ισόποσης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, κυρίως για την κάλυψη υποχρεώσεών της από δραστηριότητες του εξωτερικού και υποχρεώσεών της στην ελληνική αγορά, καθώς και για την ενίσχυση κεφαλαίου κίνησης με στόχο την ομαλή εκτέλεση υφιστάμενων έργων αλλά και την ενεργητική διεκδίκηση νεών κατασκευαστικών έργων.
Με το Bridge Financing υποστηρίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, η διάρκεια του οποίου είναι βραχυπρόθεσμη και η αποπληρωμή του θα λάβει χώρα με το προϊόν της ΑΜΚ της ΑΚΤΩΡ ATE, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπως προαναφέρθηκε.
Με τη χρηματοδότηση αυτή διασφαλίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

 Η επικαιρότητα

Σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία καταγράφει σημάδια σταθεροποίησης, παρά τη δραματική έξαρση της covid στην Ινδία.. η οποία πάντως για πρώτη φορά εδώ και 25 ημέρες, ανέφερε το τελευταίο 24ωρο λιγότερα από 300.000 κρούσματα, ενώ η κυβέρνηση Modi ανακοίνωσε το σχέδιο της με μια σειρά περιοριστικών μέτρων σε μια προσπάθεια να περιορίστει τη διασπορά του ιού.
Η Ασία είναι η περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως ενώ η Ευρώπη παραμένει σταθερή πρώτη σε θανάτους, αν και την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε μείωση της τάξης του 13% σε θανάτους και 20% σε κρούσματα.
Οι θετικές αυτές εξελίξεις αποδίδονται στους εμβολιασμούς, ενώ εκτιμάται ότι ένας στους δέκα κατοίκους του πλανήτη έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού, κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστεί να περάσουν ακόμα αρκετά χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί σε παγκόσμια κλίμακα η περίφημη ανοσία της αγέλης.
Στην Ελλάδα, η επιδημία του κορωνοϊού δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης και η πίεση στο ΕΣΥ υποχωρεί.....
Τα self test αλλά και η βελτίωση του καιρού είναι αυτή τη στιγμή τα «κύρια όπλα» κυβέρνησης και επιστημόνων προκειμένου αφενός να αναχαιτιστεί η επιδημία και αφετέρου να ανοίξει η οικονομία και η κοινωνία.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως εφόσον δεν υπάρξει κάποια συγκλονιστική έκπληξη, η Ελλάδα εντός του πρώτου 10ημερου του Ιουνίου θα έχει πέσει στα 1.000 κρούσματα ημερησίως, γεγονός που θα της επιτρέψει να ενταχθεί στον «πράσινο χάρτη» του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), εξέλιξη που εκτιμάται πως θα ενισχύσει τις τουριστικές ροές.
Παρόλο αυτά οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή την εξάπλωση της ιδιαίτερα μεταδοτικής ινδικής παράλλαξης του ιού, επισημαίνουν πως σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό και καλούν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν προκειμένου να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα το περίφημο τείχος της ανοσίας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 377.090, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.415 θάνατοι.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 17/5 οι ασιατικές αγορές ενώ τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις απογοήτευσαν τους επενδυτές.
Παρά το γεγονός ότι οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας σημείωσαν άλμα 17,7% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, ο ρυθμός επιβραδύνθηκε έναντι του Μαρτίου, όταν είχαν αυξηθεί κατά 34,2%.
H βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 9,8% τον Απρίλιο, από 14,1% τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι συνεχίζεται η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, ωστόσο είναι άνιση. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,92%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,78%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,47% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,60%.

΄Ηπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 17/5 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αγορές να απογοητεύονται από τα μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στη Βρετανία, καθώς επανεκκινούν σήμερα πολλές δραστηριότητες, μετά από το τετράμηνο lockdown. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία κινείται  στο -0,05%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,20%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,30%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,15% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,10%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται  στο -0,50%, ο S&P 500 στο -0,50%, ο Nasdaq στο -0,65% και το ETF GREC στο -0,96% ( 28,92 δολ.)

Σημάδια κόπωσης τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.

Σημάδια κόπωσης καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,47 ευρώ, με πτώση -2,22% με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,3050 ευρώ, με άνοδο +1,79%, με όγκο 10,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,02 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,6160 ευρώ, με άνοδο +1% με όγκο 6,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 2,02 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 11/5/2021 στα 0,0918 ευρώ ή 1,5110 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7944 ευρώ, με άνοδο +1,59% με όγκο 8,6 εκατ. εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,95 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1 ευρώ, με άνοδο +0,40% με κεφαλαιοποίηση 446 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,16 ευρώ με πτώση -2,56% με όγκο 1,01 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 74 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,34 ευρώ, με πτώση -1,54% και κεφαλαιοποίηση 305 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Viohalco -3,98%, Jumbo, Τιτάν, ΟΠΑΠ...
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Lamda...
H Coca Cola έκλεισε στα 28,97 ευρώ, με πτώση -0,69% και κεφαλαιοποίηση στα 10,73 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,88 ευρώ, με άνοδο +1,22% και αποτίμηση 6,85 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,2350 ευρώ, με άνοδο +0,05% και αποτίμηση 2,14 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,69 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 624 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,18 ευρώ, με πτώση -2,17% και αποτίμηση 4,16 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 17,12 ευρώ, με πτώση -2,62% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,39 ευρώ, με πτώση -0,47% και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,82 ευρώ, με πτώση -0,72% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,04 ευρώ, με πτώση -1,76% και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,00 ευρώ, με πτώση -3,38% και κεφαλαιοποίηση 2,18 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 9,02 ευρώ, με άνοδο +1,92% και κεφαλαιοποίηση 961 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,4550 ευρώ, με πτώση -0,56% και κεφαλαιοποίηση 232 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0294 ευρώ, με άνοδο +13,08% και κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ..

Πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 17/5 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι η αύξηση των αποδόσεων το τελευταίο διάστημα έχει προκληθεί  από τις ανησυχίες για την άνοδο του πληθωρισμού.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο διαμορφώνεται στο 1,10% ενώ ιστορικό χαμηλό η προηγούμενη έκδοση 10ετούς σημείωσε στο 0,55%.
Υπάρχουν και εκτιμήσεις που βλέπουν το ελληνικό 10ετές στο 1,40% σε βάθος μηνών.
Όλα αυτά συντελούνται παρ΄ ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει 19,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,10% με το αμερικανικό 10ετές 1,63% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού και χειραγώγησης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -2 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 48 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,38 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,15%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,91 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,81 μονάδες βάσης και απόδοση -0,06% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,60 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,93 μονάδες βάσης και απόδοση 0,38%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 108,78 μονάδες βάσης και απόδοση 0,55%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,66% με απόδοση αγοράς 0,67% και απόδοση πώλησης 0,63%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,79% με απόδοση αγοράς 0,80% και απόδοση πώλησης 0,78%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 105,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,88% με απόδοση αγοράς 0,89% και απόδοση πώλησης 0,87%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 1,08% με απόδοση αγοράς 1,10% με απόδοση πώλησης 1,09%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,59 μονάδες βάσης και απόδοση 1,14%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,54 μονάδες βάσης και 1,28% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,97 μονάδες βάσης και απόδοση 1,39%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 147,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,52%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 121 μονάδες βάσης από 117 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 81 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,81% ή 81 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 17/5 στις αγορές ομολόγων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 17 Μαΐου 2021 στο 1,12%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 17/5/2021 στο -0,11% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,32% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,62% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,62% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,12% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,59%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης