Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Mε FTSE 25 ανοδικά αλλά Πειραιώς -4% το ΧΑ +1,28% στις 837 μον. - Βασικό σενάριο προσεχώς, νέα άνοδος

Mε FTSE 25 ανοδικά αλλά Πειραιώς -4% το ΧΑ +1,28% στις 837 μον. - Βασικό σενάριο προσεχώς, νέα άνοδος
Οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 πήραν την σκυτάλη της ανόδου από τις τράπεζες και οδήγησαν την αγορά σε υψηλά 13 μηνών
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 837 μονάδες, σε υψηλά 13 μηνών, με την σκυτάλη της ανόδου να παίρνουν από τις τράπεζες, επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Jumbo η οποία ξεχώρισε στο +5,12% με αξιόλογα πακέτα, Lamda +3,95%, Tέρνα Ενεργειακή +3,33%... και με τις συναλλαγές να ενισχύονται στις δημοπρασίες.
Στις τράπεζες
καταγράφηκαν σημάδια κόπωσης, μετά τα σωρευτικά κέρδη +15% των τελευταίων συνεδριάσεων, με την Πειραιώς να κλείνει στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες στο -3,8%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 837 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση των 835 – 845 μονάδων.
Στις ευρωπαϊκές αγορές, καταγράφονται ήπιες μεταβολές, μετά τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τα εποχιακά προσαρμοσμένα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο δ΄τρίμηνο του 2020 σημείωσε πτώση 0,7%, ενώ για το σύνολο του έτους η πτώση ανήλθε στο -6,6%
Μετά από μεγάλο διάστημα οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με αφορμή το νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σκοπός του νομοσχεδίου είναι το ΤΧΣ να λειτουργήσει ως να ήταν ένας ιδιώτης επενδυτής, που να διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περιουσία του και να μπορεί να ενεργήσει όχι ως μηχανισμός κρατικής ενίσχυσης, αλλά ως ένας ανεξάρτητος φορέας που αξιολογεί τις επενδυτικές ευκαιρίες και ενεργεί ισότιμα με τους άλλους μετόχους προς όφελος της επένδυσής του.
Η επιτυχία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς θα είναι το ορόσημο για την κυβέρνηση στον τραπεζικό κλάδο γιατί θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα και θα αποδείξει στους διεθνείς επενδυτές ότι μηδενίστηκε ο τραπεζικός κίνδυνος στην Ελλάδα αναφέρει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας στο bankingnews.
Εν τω μεταξύ, σε overweight, ήτοι για αποδόσεις μεγαλύτερες από το μέσο όρο, αναβαθμίζει τη σύσταση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς η HSBC, από neutral (ουδετερότητα) προηγουμένως, καθώς πλέον υπάρχουν εξελίξεις που συνηγορούν ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι εμφανής από φέτος ενώ στα stock picks της είναι η Eurobank, ο ΟΠΑΠ και η Jumbo.
Aπό την άλλη η KBW παραμένει επιφυλακτική για τον τραπεζικό  κλάδο, με εξαίρεση την Πειραιώς δίνοντας τιμή στόχο στα 1,09 ευρώ ενώ 0,90 ευρώ για την Alpha Bank στα 0,90 ευρώ , στα 0,51 ευρώ για την Eurobank, στα 0,51 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα στα 1,62 ευρώ
Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αγορά ομολόγων όπου καταγράφονται διαθέσεις αποκλιμάκωσης, με το αμερικάνικο 10ετές στο 1,54% από 1,6% και το ελληνικό 0,90% από 1,13%
Σημειώνεται ότι οι αναταράξεις στην αγορά ομολόγων ήταν απόρροια των κινδύνων από το πληθωρισμό λόγω των μέτρων στήριξης της αμερικάνικης οικονομίας που συμπαρέσυραν και τα ευρωπαϊκά ομόλογα 
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 527 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 535- 540 μονάδες
Στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Εθνική +1,45% και Eurobank +1,43% ενώ υποχώρησαν Πειραιώς -3,8% και Alpha Bank -1,35%.

Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση έχει σαφή στρατηγική για το τραπεζικό σύστημα καθώς στ μέσα του 2022 όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα θα έχουν NPEs ratio στο 5% με 6% όταν στην Ευρώπη είναι 3,5%.
Εάν αναλογιστούμε ότι προήλθαν από NPEs ratio στο 55% είναι άθλος.
Το 55% των δανείων τους ήταν προβληματικό και το 2022, το 5% με 6% των δανείων τους θα είναι προβληματικό.
Η Πειραιώς αποτελεί ένα στοίχημα καθώς οι άλλες τρεις τράπεζες έχουν διασφαλίσει την συστημική τους σταθερότητα.
Η Eurobank έχει καθαρίσει και έχει και ισχυρό μέτοχο, η Εθνική πηγαίνει πολύ καλά και η Alpha bank είναι πυλώνας σταθερότητας.
Στην αρχή υπήρχαν πολλά σχέδια και αναλύσεις για την Πειραιώς αλλά στην πορεία διαμορφώθηκε μια σαφής στρατηγική.
Με την αλλαγή του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το νέο Ηρακλή, τον Ηρακλή 2 διαμορφώνεται ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η Πειραιώς για να εξυγιανθεί.
Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στις τράπεζες, αλλά ως κράτος θέλουμε ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο ώστε ο κλάδος να εξυγιανθεί εντός των επόμενων 12 μηνών πλήρως.
Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί 100% και οι τράπεζες θα επανέλθουν στην κανονικότητα.
Υπολογίζουμε ότι μεταξύ άλλων η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση στις τράπεζες θα σηματοδοτήσει και την επιστροφή της Ελλάδος στην κανονικότητα» ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στην  Ν. Ευρώπη
 
Βελτίωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα όπως και στα ομόλογα των χωρών της Ν. Ευρώπης
Σημειώνεται ότι η αύξηση των αποδόσεων το τελευταίο διάστημα έχουν προκληθεί  από τις ανησυχίες για την άνοδο του πληθωρισμού.
Ορισμένοι θεωρούν ότι το sell off που αναμενόταν το είδαμε, ωστόσο υπάρχουν και εκτιμήσεις που βλέπουν το ελληνικό 10ετές στο 1,40% σε βάθος μηνών.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,90% και το ιταλικό 10ετές στο 0,68% και με το μεταξύ τους spread στις 22 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 77 μονάδες ή 0,77% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,42% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,26%
Λίγο πριν τις 11:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Πειραιώς +1,9%, Alpha Bank +1,65%  ..... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,44%.
Περί τις 12:30 με σημάδια κόπωσης στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,06%.
Περί τις 16:00 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλέγμενες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Jumbo +5,39%, ο όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ πλησίον του +4%, ΟΤΕ +3,16%..και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,65%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,28% στις 837 μονάδες έχοντας υψηλό στις 840,74 μονάδες και χαμηλό 828,73 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 76,1 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 10 εκατ. ευρώ σε πακέτα, o όγκος 29,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 17,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10,06 εκατ. ευρώ και όγκου 1,06 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 419 χιλ. τεμάχια αξάις 395 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo 620 χιλ.τεμάχια αξίας 9,28 εκατ. ευρώ και ο ΟΛΠ 20 χιλ. τεμάχια αξίας 387 χιλ. ευρώ 

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 837 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση τις 835 - 845 μονάδες και ακολουθούν οι 850 - 860 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 810 - 800 μονάδες και ακολουθούν οι 795 -785 μονάδες, οι 770 και οι 750 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 527 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 535 - 540 μονάδες και ακολουθούν οι 550 και οι 570 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 500 - 490 και ακολουθούν οι 470 και οι 460 -450 μονάδες

Οι εξελίξεις στην Εθνική

Έκπληξη, στην κυριολεξία υπήρξε στα τιμήματα για την τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής τράπεζας ύψους 6,1 δισεκ. ευρώ.
Η Intrum για την τιτλοποίηση Frontier ύψους 6,1 δισεκ. κατέβαλλε τίμημα 145 εκατ ευρώ την υψηλότερη μη δεσμευτική προσφορά μεταξύ των 4 ενδιαφερομένων.
Την δεύτερη καλύτερη μη δεσμευτική προσφορά υπέβαλλε η Cepal (Alpha bank) με την Davidson Kempner, η οποία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση της Εθνικής τράπεζας.
Εικάζεται ότι το τίμημα ήταν 132 εκατ ευρώ.
Την 3η καλύτερη μη δεσμευτική προσφορά κατέθεσε η doValue, η οποία υπέβαλε μη δεσμευτική προσφορά ως κοινοπραξία μαζί με τη Fortress και την Bain Capital
Σημειώνεται ότι η Fortress και η Bain Capital είναι βασικοί μέτοχοι της doValue Ιταλίας που είναι ο μητρικός όμιλος της doValue Ελλάδας.
Η Quantum η οποία χρηματοδοτείται από την Pimco υπέβαλλε μη δεσμευτική προσφορά κοντά στα επίπεδα της doValue
Η τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής 6,1 δισεκ. ήταν η πρώτη φορά που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και των 3 μεγάλων εταιριών διαχείρισης στις οποίες εμπλέκονται οι τράπεζες μαζί με την Quantum συνθέτουν ένα πυρήνα 4 βασικών παικτών.
Η τιλτοποίηση της Εθνικής είναι η καλύτερη με βάση τα ποιοτικά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα και εύλογα προσέλκυσε το ενδιαφέρον των εταιριών διαχείρισης.
Ο πήχης του τιμήματος θα αυξηθεί οπότε οι αρχικές αναφορές για 90 με 120 εκατ ήδη έχουν αναιρεθεί.
Για την Εθνική τράπεζα το Frontier αποτελεί θετική έκπληξη και το τίμημα που τελικά θα πάρει θα αποτελέσει ένα ακόμη θετικό στοιχείο στα αποτελέσματα χρήσης 2021.
Ο Παύλος Μυλωνάς ο διευθύνων σύμβουλος εκπλήσσει συνεχώς... αν και πρέπει να αποδοθούν και τα εύσημα και στην ομάδα που διαμόρφωσε το Frontier. Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι να αντλήσει περίπου 150-165 εκατ. ευρώ.
Ήδη η short list των 4 ενδιαφερομένων έχει δημιουργηθεί και μέχρι τον Ιούνιο 2021 θα έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές και θα κλείσει η συμφωνία.

Η επικαιρότητα

Αισιόδοξα είναι τα νέα στη μάχη κατά του κορωνοϊού και κατά των παραλλάξεων του καθώς μελέτες έδειξαν πως το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι αποτελεσματικό κατά της άκρως μεταδοτικής και πιο θανατηφόρας βραζιλιάνικης παραλλαγής του ιού.
Μάλιστα το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech φέρεται να είναι αποτελεσματικό και κατά της βρετανικής παράλλαξης, η οποία τείνει να κυριαρχήσει σε πολλά κράτη της Δύσης – ανάμεσα τους και η Ελλάδα – αλλά και κατά της νοτιοαφρικανικής, έστω με μειωμένη αποτελεσματικότητα.
Την ίδια στιγμή αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και από τις ΗΠΑ, όπου αρκετές Πολιτείες αίρουν τα περιοριστικά μέτρα και προχωρούν στην επανεκκίνηση των οικονομιών τους, τη στιγμή που η επιδημία φαίνεται να υποχωρεί, καθώς μειώνονται τόσο οι θάνατοι όσο και τα κρούσματα αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Ενθαρρυντικά είναι τα νέα και από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία χθες Δευτέρα 8/3 προχώρησε στο πρώτο βήμα της άρσης του lockdown στην Αγγλία με την επαναλειτουργία των σχολείων.
Αντιθέτως, η Ευρώπη, εξαιτίας και του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμών, εξακολουθεί να παραμένει εγκλωβισμένη σε lockdown και περιοριστικά μέτρα, αν και η επικεφαλής της Κομισιόν εξακολουθεί να υποστηρίζει πως το 70% των Ευρωπαίων ενηλίκων θα έχει εμβολιαστεί έως το καλοκαίρι.
Στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Αττική παραμένει η τεράστια διασπορά του ιού που έχει ως αποτέλεσμα τα νοσοκομεία στο Λεκανοπέδιο να ασφυκτιούν και να δίνουν πλέον μάχη καθημερινά έτσι ώστε να μην φτάσουν στο σημείο της διαλογής ασθενών για το εάν θα μπουν ή όχι σε ΜΕΘ, η κυβέρνηση εξακολουθεί να καλλιεργεί προσδοκίες για το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν πως το lockdown, το οποίο έχει παραταθεί ήδη για δεύτερη φορά έως τις 16 Μαρτίου, θα παραταθεί και μια τρίτη φορά έως τις 22 Μαρτίου.
Μάλιστα το σχέδιο αυτό προβλέπει αρχικά να ανοίξει  το λιανεμπόριο (αρχικά με τη μέθοδο του click away) και ενδεχομένως την ίδια ή την επόμενη εβδομάδα και με τα σχολεία, πρώτα με γυμνάσια και λύκεια, για να ακολουθήσουν τα δημοτικά ενώ το άνοιγμα της εστίασης από το δεύτερο 10ήμερο του Απριλίου και μετά μόνο σε εξωτερικούς χώρους, επαναλειτουργία του τουρισμού από τα μέσα Μαΐου και πλήρες άνοιγμα (π.χ. μπαρ, γυμναστήρια) από τον Ιούνιο.
Προφανώς όμως μια τέτοια κίνηση ενέχει τεράστιο ρίσκο και δεν μπορεί να γίνει εφόσον το δημόσιο σύστημα υγείας τελεί υπό την ασφυκτική πίεση που βιώνει σήμερα.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας έκανε γνωστό πως δύο ιδιωτικές κλινικές με το προσωπικό τους - το Ιατρικό Περιστερίου και η κλινική ΛΗΤΩ - παραχωρούνται στο ΕΣΥ προκειμένου να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 206.281, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.797 θάνατοι.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 9/3 οι ασιατικές αγορές
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,99%, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα στο -1,82%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,55% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,67%

Ήπιες ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Κέρδη στην Wall Street

Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 9/3 στις ευρωπαϊκές αγορές, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην ανακοίνωση των αναθεωρημένων στοιχείων για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο δ΄τρίμηνο, το οποίο σημείωσε πτώση 0,7%.
Οι θετικές εξελίξεις όσον αφορά το πακέτο Biden για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολ. και η βελτίωση στα ομόλογα, οδηγούν σε άνοδο την Wall Street, με το τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει άλμα 3,4%, ανακάμπτοντας από τη χθεσινή βουτιά (-2,4%).
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία κινείται  στο +0,40%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,50%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,20% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,15%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,70%, ο S&P 500 στο +1,7%, ο Nasdaq στο +3,4% και το ETF GREC στο +0,19% ( 25,74 δολ. ) 

Κόπωση στις τράπεζες με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα - Πιέσεις στην Πειραιώς -4%

Σημάδια κόπωσης καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, μετά από οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα και την Πειραιώς να κλείνει στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,3740 ευρώ, με άνοδο +1,45% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9350 ευρώ, με πτώση -1,35%, με όγκο 6,89 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,45 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,76 ευρώ, με πτώση -3,8% με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 632 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6652 ευρώ, με άνοδο +1,43% με όγκο 5,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,47 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9420 ευρώ, με άνοδο +2,73% και με κεφαλαιοποίηση 420 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2160 ευρώ, με άνοδο +1,17% και όγκο 209 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 100 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,70 ευρώ, με άνοδο +0,64% και κεφαλαιοποίηση 312 εκατ. ευρώ.

Κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Jumbo +5%

Με κέρδη έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Jumbo και ακολούθησαν Lamda, Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής.....
Στον αντίποδα οριακά υποχώρησαν ΕΥΔΑΠ, Viohalco, ΔΕΗ ....
H Coca Cola έκλεισε στα 27,65 ευρώ, με άνοδο +1,47% και κεφαλαιοποίηση στα 10,24 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,90 ευρώ, με άνοδο +2,06% και αποτίμηση 5,94 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,0850 ευρώ, με πτώση -0,44% και αποτίμηση 2,11 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,4750 ευρώ, με άνοδο +1,23% και κεφαλαιοποίηση 574 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,20 ευρώ, με πτώση -0,09% και αποτίμηση 3,82 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,54 ευρώ, με  άνοδο +0,83% και κεφαλαιοποίηση 1,2 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,82 ευρώ, με άνοδο +1,04% και κεφαλαιοποίηση 1,78 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,60 ευρώ, με άνοδο +1,2% και κεφαλαιοποίηση 1,4 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 13,10 ευρώ, με άνοδο +1,71% και κεφαλαιοποίηση 1,87 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,40 ευρώ, με άνοδο +5,12% και κεφαλαιοποίηση 2,1 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,79 ευρώ, με πτώση -0,59% και κεφαλαιοποίηση 723 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,29 ευρώ, με άνοδο +3,25% και κεφαλαιοποίηση 223 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0315 ευρώ, με πτώση -0,32% και κεφαλαιοποίηση 30 εκατ. ευρώ.

Στο 0,90% το 10ετές ελληνικό ομόλογο με το αμερικανικό 1,54%

Βελτίωση καταγράφεται σε όλα τα ομόλογα παγκοσμίως, μετά τις τελευταίες πωλήσεις απόρροια των ανησυχιών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Το νέο πακέτο στήριξης των 1,9 τρισεκ. μπορεί να υπερθερμάνει την αμερικανική οικονομία, δημιουργώντας συνθήκες πληθωρισμού, εξέλιξη που συμβάλει στην άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων στο 1,54%.
Για το 10ετές αμερικανικό ομόλογο δεν αποκλείεται να βρεθεί στο  2% σε ένα δυσμενές σενάριο.
Ο κίνδυνος του πληθωρισμού επηρέασει όλα τα ομόλογα και στην Ευρώπη.
Οι επενδυτές πωλούσαν ομόλογα οδηγώντας σε άνοδο αποδόσεων και πτώση τιμών με ορατό τον κίνδυνο να διακοπεί πρόωρα η χαλαρή νομισματική πολιτική και τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών να ορχήσουν να αυξάνονται γρηγορότερα.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο διαμορφώνεται στο 0,90% ενώ ιστορικό χαμηλό η προηγούμενη έκδοση 10ετούς σημείωσε στο 0,55%.
Υπάρχουν και εκτιμήσεις που βλέπουν το ελληνικό 10ετές στο 1,40% σε βάθος μηνών.
Όλα αυτά συντελούνται παρ΄ ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει 19,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,90% με το αμερικανικό 10ετές 1,54% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού και χειραγώγησης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 22 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 66 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,38 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,15%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,91 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,81 μονάδες βάσης και απόδοση -0,06% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,60 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,93 μονάδες βάσης και απόδοση 0,38%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 108,78 μονάδες βάσης και απόδοση 0,55%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,66% με απόδοση αγοράς 0,67% και απόδοση πώλησης 0,63%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,79% με απόδοση αγοράς 0,80% και απόδοση πώλησης 0,78%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 105,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,88% με απόδοση αγοράς 0,89% και απόδοση πώλησης 0,87%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,89% με απόδοση αγοράς 0,90% με απόδοση πώλησης 0,88%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,59 μονάδες βάσης και απόδοση 1,14%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,54 μονάδες βάσης και 1,28% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,97 μονάδες βάσης και απόδοση 1,39%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 147,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,52%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 123 μονάδες βάσης από 125 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 77 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,77% ή 77 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης

Βελτιώνονται οι τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης μετά τις πωλήσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 9 Μαρτίου 2021 στο 0,68%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 9/3/2021 στο -0,33% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,02% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,24% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,34% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,68% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,38%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης