Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Νέα fake διόρθωση σε τράπεζες έως -9% και ΧΑ -2,16% στις 762 μον., αρνητική έκπληξη, έλλειμμα και Fitch – H μεγάλη πτώση αργότερα

Νέα fake διόρθωση σε τράπεζες έως -9% και ΧΑ -2,16% στις 762 μον., αρνητική έκπληξη, έλλειμμα και Fitch – H μεγάλη πτώση αργότερα
H διάσπαση των 750 μονάδων οδηγεί την αγορά στην επόμενη στήριξη των 720 μονάδων  
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Νέα διόρθωτική κίνηση καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 762 μονάδες, με επίκεντρο τις πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Πειραιώς -9,44% και Alpha -6,14%  ...ενώ με απώλειες έκλεισαν και τα μη τραπεζικά blue chips, με τις δεικτοβαρείς ΟΤΕ -3,01%, ΔΕΗ -2,7%, Coca Cola -2,34%....
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 762 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 770 μονάδων και ακολουθούν οι 750 και οι 720 μονάδες.
H  ελληνική χρηματιστηριακή αγορά
εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο μιας καλής διόρθωσης στις διεθνείς αγορές εντός των επόμενων 3 μηνών θα μπορούσε να οδηγηθεί στις 650 μονάδες, δηλαδή πτώση -15% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Η τρέχουσα διόρθωση είναι πρόσκαιρη, στα όρια της fake, υπό την έννοια ότι δεν θα δούμε τα χαμηλότερα του 2021 σε αυτή την φάση.
Ο καταλύτης, ο σηματωρός για την μεγάλη διόρθωση θα είναι το sell off που θα έρθει στην Wall Street με επίκενρο τον Nasdaq, ακόμη απέχουμε από την μεγάλη διόρθωση.
Το αρνητικό κλίμα είναι στενά συνδεδεμένο με την αποτελεσματικότητα και τη χαμηλή ροή εμβολιασμών όσο και το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα 23 δισεκ. που αναλογεί στο 13,9% του ΑΕΠ.
Το ενδιαφέρον εστιάστηκε σήμερα 25 Ιανουαρίου 2021 στις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά από παύση 4 ετών, οι οποίες θεωρούνται ως μια αναγνωριστική πτήση των εκατέρωθεν προθέσεων.
Οι προσδοκίες για κάποια θεαματική εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι μικρές, ενώ οι Έλληνες διπλωμάτες καλούνται να διαχειριστούν προσεκτικά την κατάσταση καθώς κάνεις δεν αποκλείει την προσπάθεια της Άγκυρας να οδηγήσει σε ναυάγιο τη συζήτηση επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Αθήνα.
Αρνητική έκπληξη από τον αμερικανικό οίκο Fitch ό οποίος δεν προέβη σε καμία αξιολόγηση την Παρασκευή 22/1 και διατήρησε βαθμολογία και προοπτικές (σταθερές) αμετάβλητες.
Αύριο 26/1, θα γίνει η εισαγωγή της Interlife στο ΧΑ, η πρώτη νέα εισαγωγή μετά από αρκετά χρόνια στο ΧΑ, ενώ στις 27/1 αναμένεται η κρίσιμη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 459 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 470 – 460 μονάδων ενώ διατήρησε την ισχυρή στήριξη των 450 μονάδων.
Στις τράπεζες, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Πειραιώς -9,44% και λόγω των σχεδίων της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου .....και ακολούθησε η  Alpha Bank -6,14% ενώ λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς  περιόριστηκαν οι απώλειες σε Εθνική -2,37% και  Eurobank -1,88% από χαμηλά ημέρας πλησίον του -5%.

Με τους επικεφαλής των θεσμών πραγματοποιούν σήμερα 25/1 κρίσιμη συνάντηση οι τράπεζες και στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης διμερώς βρίσκονται τα κόκκινα δάνεια.
Η μείωση των κόκκινων δανείων, ο Ηρακλής αποτελούν το κρισιμότερο ίσως ζήτημα που θα συζητήσουν διμερώς οι δύο πλευρές.
Στα κατεπείγοντα θέματα οι τράπεζες θέτουν τη μη διενέργεια πλειστηριασμών ενώ σκοπεύουν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου πως αν δεν ελευθερωθούν οι κατασχέσεις είναι πιθανή η μη διενέργεια πλειστηριασμών μέσα στο 2021 με ότι συνέπειες αυτό μπορεί να προκαλέσει για τις ανακτήσεις δανείων και τους ισολογισμούς τους.

Αρνητική έκπληξη από την Fitch

Ο αμερικανικός οίκος Fitch δεν αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας όπως αναμενόταν στις 22 Ιανουαρίου 2021 που παραμένει στην κατηγορία ΒΒ
Η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα με την υψηλότερη βαθμολογία ΒΒ από τους αναγνωρισμένους οίκους αξιολόγησης, την ίδια βαθμολογία δίνει και ο Γερμανικός οίκος Scope ενώ όλοι οι άλλοι αναγνωρισμένοι οίκοι αξιολόγησης βαθμολογούν την Ελλάδα στην κατηγορία ΒΒ-.
Ωστόσο ήταν αρνητική έκπληξη να μην αναβαθμίσει το outlook δηλαδή τις προοπτικές της οικονομίας αποδεικνύοντας ότι τα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνουν στην κατηγορία junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια για όλο το 2021.
Οι βασικοί λόγοι που δεν προέβη σε αναβάθμιση ήταν το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, η μεγάλη επιδείνωση του χρέους αλλά και του αδύναμου τραπεζικού κλάδου τόσο με όρους NPEs όσο και με όρους κεφαλαίων παρά την μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων με τις τιτλοποιήσεις καθώς έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν....
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα έχει περιθώρια έως τον Μάρτιο του 2022 καθώς τότε λήγει το Πρόγραμμα Πανδημίας ώστε να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα καθώς σε άλλη περίπτωση δεν θα μπορεί να υπολογίζει σε ένταξη στο κλασσικό – κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σταθεροποίηση  στην αγορά ομολόγων  

Σταθεροποίηση καταγράφεται  σήμερα 25/1 στην αγορά ομολόγων μετά της πωλήσεις της Παρασκευής 22/1
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,67% - με ιστορικό χαμηλό στις 15/12 στο 0,555% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,67% - με ιστορικό χαμηλό στις 17/12 στο 0,472% - και με το μεταξύ τους spread στις 8 μονάδες βάσης.
Πλησίον στα ιστορικά χαμηλά βρίσκεται και το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 98 μονάδες ή 0,98% με το ιστορικό χαμηλό στις 95 μονάδες βάσης ή 0,95% στις 9 Ιανουαρίου 2021 ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με μεικτά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,69% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,03%.
Περί τις 14:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στο σύνολο των τραπεζών με Alpha Bank  -7,34%.....και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -5,41%
Λίγο πριν τις 15:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες με την Alpha Bank -7,58%, Πειραιώς αλλά και στο σύνολο τω τρ των μη τραπεζικών blue chips, με ΔΕΗ -5,48%, ΟΤΕ -3,17%....και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -5,85% και ο Γενικός  Δείκτης στο -3%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -2,16% στις 762 μονάδες έχοντας υψηλό στις 779,85 μονάδες και χαμηλό 755,61 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 73,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος 43,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 32,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 348 χιλ. ευρώ και όγκου 25 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Τέρνα Ενεργειακή.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 762 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 770 μονάδων  και ακολουθεί η κρίσιμη στήριξη των 750 μονάδων και οι 720 μονάδες.
Κρίσιμη αντίσταση αποτελεί η ζώνη των  800 – 810 μονάδων και ακολουθούν οι 820 - 830 μονάδων ενώ η διάσπαση τους οδηγεί στις 850 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 459 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 470 – 460 μονάδων και ακολουθούν οι 450 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι  490 - 500 μονάδες και ακολουθούν οι 520, οι  550 μονάδες

Οι εξελίξεις στον Ελλάκτωρα

Μεγάλες αναταράξεις αναμένεται να προκληθούν τις επόμενες μέρες εάν και εφόσον το Διοικητικό Συμβούλιο που έχει προταθεί από την ολλανδική Reggeborgh αναλάβει την διοίκηση της Ελλάκτωρ.
Ο λόγος είναι τα περισσότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που προτείνεται να ψηφιστεί την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 από τη γενική συνέλευση μετόχων της μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας Ελλάκτωρ έχουν σοβαρά ασυμβίβαστα που για ορισμένους μπορεί να σημαίνουν και ποινικές περιπέτειες!
Ο προτεινόμενος διευθύνων σύμβουλος Άρης Ξενόφος, ήταν Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, που λίγες μέρες πριν από την ανακήρυξή του ως υποψήφιος διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ είχε καταθέσει στο Συμβούλιο Επικρατείας εναντίον της Ελλάκτωρ υποστηρίζοντας την απόφαση που είχε λάβει ως πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ, να επιτρέψει την κατάθεση προσφοράς μόνον από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο έργο της Εγνατίας.
Ενδεικτικό της «άστοχης» απόφασής του να αποκλείσει τις άλλες κατασκευαστικές εταιρείες από το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της χρονιάς, είναι ότι το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση αυτή δικαιώνοντας τις εταιρείες που είχαν προσφύγει.
Το πρόβλημα όμως που έχει προκύψει είναι ότι ο κ. Ξενόφος και οι ολλανδοί εργοδότες του, έσπευσαν να εμφανίσουν την πρόταση νέου διοικητικού συμβουλίου ξεχνώντας, όσα προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ (3986/2011 όπως τροποποιήθηκε με τον 4386/2016) στο άρθρο 3 παρ.15.
Η περίπτωση του Κωνσταντίνου Τούμπουρου, ο οποίος αναφερόταν ως ανεξάρτητος και αποδείχθηκε συνέταιρος των Ολλανδών της Reggeborgh στο όμιλο εταιρειών ακινήτων Orbys, είναι συγκλονιστική.
Θυμίζουμε ότι οι θυγατρικές του ομίλου στην Ελλάδα, δραστηριότητες των οποίων αγόρασε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μόλις πρόσφατα έσπευσαν να αλλάξουν επωνυμία, ώστε η Επιτροπή Ανταγωνισμού να χάσει τα ίχνη τους…
Αίσθηση όμως προκαλεί και η παρουσία ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος της κ. Αθηνάς Χατζηπέτρου, η οποία είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της μοναδικής κρατικής τράπεζας, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Φαίνεται ότι κανείς δεν ενοχλείται από την πρωτοφανή εξέλιξη η επικεφαλής κρατικής τράπεζας να συμμετέχει στην πενταμελή διοίκηση ιδιωτικής κατασκευαστικής εταιρείας που διεκδικεί έργα από το… κράτος.
Είναι φανερό ότι εφόσον οι Ολλανδοί και οι υποστηρικτές τους καταφέρουν να εκλέξουν αυτή την διοίκηση στην Ελλάκτωρ, η εταιρεία θα βρεθεί στη δίνη μεγάλων περιπετειών κυρίως νομικών για απροσδιόριστο διάστημα.
Τα χειρότερα έπονται αλλά μπορούν να αποτραπούν..

Η επικαιρότητα

Με τις περισσότερες χώρες ανά τον πλανήτη να έχουν θέσει ως βασική τους προτεραιότητα να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς κατά της covid προκειμένου να περιορίσουν τη διασπορά του ιού αλλά και να προλάβουν τις μεταλλάξεις, η Ευρώπη βρίσκεται σε «πόλεμο» με τις εταιρείες λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στον ανεφοδιασμό της με εμβόλια.
Οι εταιρείες Pfizer και AstraZeneca έχουν ήδη ενημερώσει την ΕΕ για λιγότερες και καθυστερημένες παραδόσεις εμβολίων, τη στιγμή που η Ευρώπη προειδοποιεί τις εταιρείες πως θα τις αναγκάσει να τηρήσουν τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει.
Εκτιμάται πως περίπου 65,7 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί σε όλον τον κόσμο με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν και τις ΗΠΑ να βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα.
Και ενώ η Ευρώπη βρίσκεται πολύ χαμηλά όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ολοένα και περισσότερα κράτη προσφεύγουν στη λύση των lockdown για να περιορίσουν τον ιό.
Στη λύση των lockdown προσφεύγει και η Κίνα, ενώ η κυβέρνηση Biden ετοιμάζεται να ανακοινώσει την παράταση απαγόρευσης εισόδου στην χώρα για τους πολίτες της Μ. Βρετανίας, της Βραζιλίας και των περισσότερων κρατών της Ευρώπης σε μια ακόμα κίνηση περιορισμού της διασποράς του ιού.
Στην Ελλάδα, συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα της χώρας αφενός για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί αφετέρου για τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μια και τα εμπορικά καταστήματα ήταν ανοιχτά.
Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών φορούσε μάσκες, οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για αυτήν την κοσμοσυρροή, δεδομένου ότι και στην Ελλάδα έχει κάνει την εμφάνιση της η βρετανική μετάλλαξη του ιού που θεωρείται εξαιρετικά μεταδοτική.
Σε αυτό το πλαίσιο οι επιστήμονες εξακολουθούν να επισημαίνουν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τον συνωστισμό, προειδοποιώντας πως όλα κρέμονται σε μια κλωστή και πως κάθε άλλο παρά δύσκολο είναι να υπάρξει ένα νέο, τρίτο κύμα της επιδημίας που μπορεί να ανατρέψει την έως σήμερα θετική εικόνα που καταγράφει η χώρα όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας και να οδηγήσει σε ένα νέο, τρίτο και καταστροφικό lockdown.
Μέχρι στιγμής πάντως η πορεία της επιδημίας αποτιμάται ιδιαίτερα θετικά, μια και εξακολουθούν να αποκλιμακώνονται τα κρούσματα, με τους ειδικούς ωστόσο να αναμένουν με αγωνία αυτήν την εβδομάδα προκειμένου να διαπιστώσουν ποια ήταν η επίδραση του ανοίγματος του λιανεμπορίου στην επιδημία.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 151.980, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.646 θάνατοι.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 25/1 οι ασιατικές αγορές καθώς η αισιοδοξία για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολ. επισκιάζει τις ανησυχίες για τον κορωνοϊό και οδηγεί τις αγορές της Ασίας κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα ετών, καθώς επικρατεί αισιοδοξία ενόψει ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων χρήσης σημαντικών ιαπωνικών εισηγμένων εταιρειών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε +0,67%, ο δείκτης  Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,48%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +2,41% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +2,18%

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με φόντο την πανδημία και τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και φαρμακοβιομηχανιών για τις μειωμένες παραδόσεις των εμβολίων.
Εν τω μεταξύ, νέα σύννεφα για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. της ΕΕ  καθώς Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία απειλούν τη διάθεση των κονδυλίων.
Ειδικότερα, οι τρεις χώρες είναι αποφασισμένες να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για μια σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας που τις συνδέει με την ΕΕ, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. της ΕΕ για να το πετύχουν.
Το έργο Rail Baltica αναμενόταν να λάβει 1,4 δισ. ευρώ από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό του μπλοκ βάσει συμφωνίας του Ιουλίου μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείχνει να μπλοκάρει τη διάθεση χρηματοδότησης για οποιοδήποτε συγκεκριμένο έργο ή ομάδα χωρών.
Σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η υποστήριξη του έργου, οι χώρες της Βαλτικής απειλούν τώρα να καθυστερήσουν ένα κρίσιμο βήμα που απαιτείται για την έναρξη του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στην ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, στις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία, τις αποφάσεις της Federal Reserve και τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία στο -1,1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,1%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,70%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,1% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,50%
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,25%, ο S&P 500 στο +0,35% και ο Nasdaq στο +1,2% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -1,55% (24,06 δολ. ).

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα - Στο επίκεντρο η Πειραιώς -9,44%

Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα και με την Πειραιώς να καταγράφει την μεγαλύτερη πτώση.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,02 ευρώ, με πτώση -2,37% με όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,78 ευρώ, με πτώση -6,14%, με όγκο 13,07 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,2 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,9210 ευρώ, με πτώση -9,44% με όγκο 5,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 765 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5740 ευρώ, με πτώση -1,88% με όγκο 7,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,1 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,74 ευρώ, με πτώση -4,15% και με κεφαλαιοποίηση 330  εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2050 ευρώ, με πτώση -8,3% και όγκο 647 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 94 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,42 ευρώ, με πτώση -1,28% και κεφαλαιοποίηση 306 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές  

Με απώλειες έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Viohalco -3,86%, Ελλάκτωρας -3,28%, Aegean -3,19%, OTE …
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισε μόνο η Jumbo.
H Coca Cola έκλεισε στα 25,00 ευρώ, με πτώση -2,34% και κεφαλαιοποίηση στα 9,26 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,24 ευρώ, με πτώση -3,01% και αποτίμηση 5,63 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 6,84 ευρώ, με πτώση -2,7%  και αποτίμηση 1,59 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,4350 ευρώ, με πτώση -0,81% και κεφαλαιοποίηση 565 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,40 ευρώ, με πτώση -0,95% και αποτίμηση 3,55 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,60 ευρώ, με πτώση -1,08% και κεφαλαιοποίηση 1,2 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,51 ευρώ, με πτώση -1,61% και κεφαλαιοποίηση 1,68 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,20 ευρώ, με πτώση -1,29% και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 12,04 ευρώ, με πτώση -1,87% και κεφαλαιοποίηση 1,72 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,00 ευρώ, με άνοδο +0,70% και κεφαλαιοποίηση 1,77 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,70 ευρώ, με πτώση -1,03% και κεφαλαιοποίηση 714 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,85 ευρώ, με πτώση -1,79% και κεφαλαιοποίηση 200 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0333 ευρώ, με πτώση -6,2% και κεφαλαιοποίηση 31 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση  στην ελληνική αγορά  των ομολόγων με το 10ετές 0,67%
 
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 25/1 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην Ιταλική αγορά ομολόγων μετά τις πωλήσεις της Παρασκευής 22/1.
Οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ  ενώ μέχρι  τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 15 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να φτάσει στα 30-32 δισ...
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,67% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,67%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,67% με το αμερικανικό 10ετές 1,08% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 0 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 64 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,38 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,17% με απόδοση αγοράς -0,15% και απόδοση πώλησης -0,18%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και απόδοση -0,14%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,75 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 στο -0,12%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,97 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,01% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 109,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,13%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,25%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,70 μονάδες βάσης και απόδοση 0,37% με απόδοση αγοράς 0,39% και απόδοση πώλησης 0,35%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 127,47 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,48% και απόδοση πώλησης 0,45%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,66% με απόδοση αγοράς 0,67% και απόδοση πώλησης 0,65%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,555%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 136,69 μονάδες βάσης και απόδοση 0,73%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 113,86 μονάδες βάσης και 0,83% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 145,76 μονάδες βάσης και απόδοση 0,93%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 159,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,04%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 120 μονάδες βάσης από 118 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 98 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,98% ή 98 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία 0,67%   

Σταθεροποίηση καταγράφεται  σήμερα 25/1 στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns.
Οι αποδόσεις βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 25 Ιανουαρίου 2020 στο 0,67%  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 25/1/2020 στο -0,53 με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,23% με το ιστορικό χαμηλό -0,35% σημειώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2021.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,03% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,054% που  σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,08% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,016% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,67% και με ιστορικό χαμηλό 0,472% στις 17 Δεκεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,21%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,092%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης