Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συντήρηση δυνάμεων στο XA +0,10% στις 800 μον. με Εθνική +5% – Πολύ δύσκολη η διάσπαση των 815 - 830 μον.

Συντήρηση δυνάμεων στο XA +0,10% στις 800 μον. με Εθνική +5%  – Πολύ δύσκολη η διάσπαση των 815 - 830 μον.
Με στηρίξεις από Εθνική η αγορά επαναπροσέγγισε το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων
(upd14) Συντήρηση δυνάμεων καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 800 μονάδες, με στηρίξεις από την Εθνική με κέρδη +4,83% στα υψηλά της ημέρας ενώ η Πειραιώς έκλεισε τελικά με απώλειες στο -2,61% από -3,7% χαμηλό ημέρας.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισαν ανοδικά Τέρνα Ενεργειακή +3,05%, ΕΛΠΕ +1,42% ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΕΧΑΕ -2,09% και Lamda -1,98%.
To ενδιαφέρον των επενδυτών, εστιάζεται σήμερα 20/1 στην αλλαγή της ηγεσίας στις ΗΠΑ με την ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden αλλά και στην αυριανή 21/1 συνεδρίαση της ΕΚΤ, την πρώτη συνεδρίαση τους έτους.
Επίσης, μετά τα 2 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν από την χθεσινή 19/1 ιδιωτική τοποθέτηση 30ετών ομολόγων και θα κατευθυνθούν προς τον κουμπαρά των διαθεσίμων τα βλέμματα όλων στρέφονται στην επικείμενη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Fitch την ερχόμενη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021.  
Οι επιτελείς στο υπουργείο προσβλέπουν σε ένα θετικό μήνυμα από τον ξένο οίκο που θα ανοίξει το δρόμο για νέα έξοδο στις αγορές.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 800 μονάδες, με πρώτη στήριξη την ζώνη των 790 – 780 μονάδων ενώ πολύ δύσκολη είναι η υπέρβαση των 815 - 830 μονάδων..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 501 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση των  500 - 510 μονάδων  και με πρώτη στήριξη τις 480-470 μονάδες.
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Εθνική +4,83% και ακολούθησαν Alpha Bank +1,35% από +3,38% υψηλό ημέρας και Eurobank +0,77% ενώ η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες -2,61%.
Στο επίκεντρο συνεχίζει να βρίσκεται η Εθνική, καθώς αναθερμαίνονται οι συνομιλίες CVC και Εθνικής τράπεζας για την Ασφαλιστική.
Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές, το CVC όχι μόνο επικαιροποίησε την πρόταση του ως προς το τίμημα, το οποίο θυμίζουμε περιλάμβανε αρχικώς 420 εκατ και προκαταβολική προμήθεια 60 εκατ ενώ η Εθνική θα κάλυπτε έκδοση tier 2 ύψους 50 εκατ ευρώ αλλά φαίνεται ότι έχει βελτιωθεί σε κάποιο βαθμό και ότι έκανε πίσω σε κάποιους όρους που είχε θέσει ειδικά ως προς την διαχείριση των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων και τα penalty που ετίθεντο εάν δεν επιτυγχάνονταν οι οικονομικοί στόχοι.
Επίσης, η Εθνική τράπεζα μετά την πώληση της Ασφαλιστικής θα εξετάσει την εξαγορά άλλης τράπεζας στο εξωτερικό καθώς αντιλαμβάνεται ότι περιθώρια για συγχωνεύσεις στο εσωτερικό δεν υπάρχουν.
Σημειώνεται ότι η Eurobank που διατηρεί ισχυρή δραστηριότητα στο εξωτερικό επιτυγχάνει μακράν τα περισσότερα κέρδη, δίνοντας μεγάλη ώθηση στον ισολογισμό της Eurobank.

Σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων  

Πλησίον στα ιστορικά χαμηλά βρίσκονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αν και εσχάτως παρατηρούνται κάποιες πωλήσεις αλλά σε γενικές γραμμές βρίσκονται πλησίον ιστορικών χαμηλών σε αποδόσεις και ιστορικών υψηλών σε τιμές.
Στην σημερινή αγορά ομολόγων καταγράφεται σταθεροποίηση, με το ελληνικό 10ετές στο 0,65% - με ιστορικό χαμηλό στις 15/12 στο 0,555% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,57% - με ιστορικό χαμηλό στις 17/12 στο 0,472% - και με το μεταξύ τους spread στις 8 μονάδες βάσης.
Πλησίον στα ιστορικά χαμηλά βρίσκεται και το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 98 μονάδες ή 0,98% με το ιστορικό χαμηλό στις 95 μονάδες βάσης ή 0,95% στις 9 Ιανουαρίου 2021 ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,24% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,26%.
Περί τις 11:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips,  ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,85%.
Λίγο πριν τις 12:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με την Εθνική +4,87% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας 2,74%.,
Λίγο πριν τις 14:30 με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες πλην της Εθνικής και ειδικότερα στην Πειραιώς -3,7% αλλά και στην πλεοιονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με ΔΕΗ -2,66% ..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της  ημέρας -0,52% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,48%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,10% στις 800 μονάδες έχοντας υψηλό στις 806,74 μονάδες και χαμηλό 796,12 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες.και στα μη τραπεζικά blue chips. 
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 53,2 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 25,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 18,4 εκατ.  διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,4 εκατ. ευρώ και όγκου 1,19 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eθνική διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 2,1 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 102 χιλ. τεμάχια αξίας 1,34 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 90 χιλ. τεμάχια αξίας 999 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 800 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 790 - 780 μονάδες, και ακολουθούν οι 770 και οι 750 μονάδες
Στην κρίσιμη αντίσταση βρίσκονται οι 815 - 830 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 501 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση τις 500 - 510 μονάδες και ακολουθούν οι 535 -540 μονάδες και οι 550 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 480 - 470 μονάδες και ακολουθούν οι 460 και οι 450 μονάδες.

Οι εξελίξεις στον Ελλάκτωρα

Στο επίκεντρο των εξελίξεων του Ελλάκτωρα αναμένεται να είναι η Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις Ιανουαρίου 2021 όπου θα κονταροχτυπηθούν οι  δύο διεκδικητές, από την μια οι ολλανδοί της Reggeborgh και από την άλλη η Invesco των εφοπλιστών Καυμενάκη και Μπάκου.
Η Reggeborgh έχει καταθέσει στο τραπέζι 36 εκατ ευρώ, τόσα κεφάλαια δαπάνησε για να αγοράσει το 14% των μετοχών του Ελλάκτωρα που κατέχει άμεσα.
Η option του 12,55% των μετοχών των Λεωνίδα Μπόμπολα στον Ελλάκτωρ… έχουν κοστίσει μηδέν στην Reggeborgh γιατί απλά ακόμη δεν έχουν αποκτήσει τις μετοχές.
Οι ολλανδοί θέλουν λοιπόν με 36 εκατ να πάρουν τον Ελλάκτωρ και με option δηλαδή αέρα καθώς όπως όλοι γνωρίζουν μπορεί να μην εξασκηθεί και ποτέ.
Από την άλλη πλευρά η Invesco θα έχει καταβάλλει έως τις 26 Ιανουαρίου 2021 μια ημέρα πριν την Γενική Συνέλευση 47 εκατ ευρώ για να κατέχει το 17% των μετοχών.
Ωστόσο χρηματιστηριακά πιο νόμιμα και ορθά έχει ανακοινώσει ότι εξασκεί την option επί των μετοχών Καλλιτσάντση οπότε δυνητικά θα αποκτήσει σε προκαθορισμένες τιμές το 25,57% των μετοχών του Ελλάκτωρα.
Η Invesco έχει κινηθεί πολύ πιο διαφανώς γιατί έχει παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα και τιμές, σε αντίθεση με την Reggeborgh που κινείται σε θολά νερά.
Η Reggeborgh θέλει να αγοράσει με 36 εκατ τον Ελλάκτωρ και να αλλάξει την διοίκηση, δηλαδή με 36 εκατ θέλει να πάρει ένα όμιλο δισεκ. και 5.000 εργαζομένων.
Η Invesco από την άλλη υποστηρίζει την διοίκηση Καλλιτσάντση αλλά στο τραπέζι έχει βάλλει έως σήμερα 47 εκατ. επίσης για να ελέγξει τον Ελλάκτωρ.
Η δε Reggeborgh έχει κάνει και κάτι μη ηθικό επιχειρηματικά, δεν έχει παρουσιάσει κανένα επιχειρηματικό πλάνο άρα μπορούμε να υποθέσουμε ότι θέλει να διαμελίσει τον Ελλάκτωρ.
Άρα η Reggeborgh λέει στον επενδυτή – μέτοχο της Ελλάκτωρ απλά θα χάσεις όλα τα κεφάλαια που έχεις επενδύσει.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Ελλάκτωρ πρέπει να παραμείνει αυτόνομη εταιρία, να ενισχυθεί κεφαλαιακά και να ξαναμπεί στο παιχνίδι του ανταγωνισμού δυναμικά.
Για τον λόγο αυτό… εκτιμούμε ότι οι δύο μέτοχοι Reggeborgh και Invesco εκ των πραγμάτων θα πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να διαπραγματευτούν.
Εδώ θα καθίσει ο Μητσοτάκης και ο Erdogan και δεν μπορούν δύο μέτοχοι να βρουν μια φόρμουλα συνεργασίας;
Η Invesco έχει καθαρή στρατηγική, θέλει αυτόνομο Ελλάκτωρ, εάν η Reggeborgh δεν συναινέσει, τότε απλά θα κρύβει το σχέδιο της που είναι ο διαμελισμός του Ελλάκτωρ.

Οι εξελίξεις στην Alpha Bank

H Alpha bank μπορεί να είναι η πιο ισχυρή κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα με 7,8 δισεκ. ευρώ και 3,4 δισεκ. κεφαλαιακό μαξιλάρι… αλλά λόγω της τιτλοποίησης Galaxy θα χάσει περίπου 2 δισεκ.
Ενισχύθηκε από το swap με την Εθνική τράπεζα και το ελληνικό δημόσιο στα ομόλογα αλλά θα ακολουθήσει και ο Ηρακλής 2… με νέα τιτλοποίηση 7-8 δισεκ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό η Alpha bank θα εξετάσει σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης, που μπορεί να περιλαμβάνουν όλα τα σενάρια όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ορισμένες πηγές.
Από αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ έως και έκδοση ομολόγου tier 2 ή άλλες ενέργειες.
Πρέπει να καταστεί αντιληπτό πάντως από όλους ότι όλες οι τράπεζες εξετάζουν σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης ενώ η Alpha bank θα μπορούσε να αντλήσει 1 δισεκ. ευρώ μετά βεβαιότητας λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές.
Σημειώνεται ότι η Alpha bank πρέπει να πάρει τα εύσημα ταχύτερης τράπεζας που υλοποίησε απόσχιση δραστηριοτήτων και πώληση τιτλοποίησης NPEs.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έως τις 30 Ιανουαρίου 2021 κλείνει και τυπικά το θέμα του Galaxy στην Alpha bank, οπότε ουσιαστικά ολοκληρώνεται μια ταχύτατη διαδικασία που οδηγεί στην Davidson Kempner την Cepal και την τιτλοποίηση των 10,8 δισεκ. ευρώ.
Ακολούθως η Alpha bank θα έχει απομείνει με ένα χαρτοφυλάκιο NPEs ύψους 8 – 9 δισεκ. το οποίο πιθανότατα θα εντάξει στον Ηρακλή 2 που προετοιμάζει ο υφυπουργός οικονομικών Γιώργος Ζαββός.
Η Alpha bank υποστηρίζει ότι όποια διαθέσιμη λύση υπάρχει θα την εξετάσει.
Ωστόσο ο Ηρακλής 2 είναι η πιο σύντομη διαδρομή σε σχέση με την bad bank που πέραν του γεγονός ότι δεν είναι σαφές εάν υλοποιηθεί θα απαιτήσει κεφάλαια και χρόνο.
Να σημειωθεί ότι η δεύτερη τιτλοποίηση του 2021 έχει δύο πλεονεκτήματα
1)Δεν χρειάζεται να υπάρξει νέος μετασχηματισμός, αυτός υλοποιήθηκε
2)Άπαξ και η Davidson Kempner είναι ο βασικός συνεργάτης της Alpha bank εύλογα εξάγεται το συμπέρασμα ότι θα είναι ο δυνητικός αγοραστής και της επόμενης τιτλοποίησης.
Εν τω μεταξύ, η Davidson Kempner θα διεκδικήσει και την τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής τράπεζας ύψους 6,2 δισεκ ευρώ NPEs και με αυτό τον τρόπο φαίνεται ότι το αμερικανικό fund θέλει να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο και θα είναι το αντίπαλο δέος της dovalue.
Σημειώνεται ότι επιταχύνεται και η διαδικασία εξυγίανσης στην Κύπρο, ακολουθώντας παραπλήσια διαδικασία με την Ελλάδα, ώστε η θυγατρική να εξυγιανθεί ουσιαστικά.

Η Πειραιώς και η δίκαιη αποτίμηση της 

Η Πειραιώς σήμερα διαπραγματεύεται στα 920 εκατ ευρώ έχοντας 831 εκατ μετοχές απόρροια προφανώς της μετατροπής των Cocos σε μετοχές στα 6 ευρώ.
Η τρέχουσα αποτίμηση είναι λοιπόν 920 εκατ ευρώ δια 7 δισεκ. τα κεφάλαια = 0,13 τιμή προς λογιστική αξία.
Το 1 ευρώ κεφαλαίου της Πειραιώς αποτιμάται 13 λεπτά, έναντι π.χ. της Alpha bank που το 1 ευρώ αποτιμάται 17 λεπτά και της Εθνικής το 1 ευρώ αποτιμάται 31 λεπτά του ευρώ.
Προ της ενσωμάτωσης των νέων μετοχών από το Cocos η Πειραιώς σε παρούσες αξίες θα είχε τιμή προς λογιστική αξία 0,08, το 1 ευρώ κεφαλαίου θα αποτιμάτο 8 λεπτά του ευρώ.
Η Πειραιώς θα προχωρήσει, όπως σχεδιάζεται σε αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ.
Ας πάρουμε ως παραδοχή τα σημερινά δεδομένα, γιατί ως γνωστό οι τιτλοποιήσεις που σχεδιάζονται δαπανούν κεφάλαιο.
Η Πειραιώς έχει 7 δισεκ. κεφάλαια και 1 δισεκ. κεφάλαιο που θα προσθέσει 8 δισεκ. ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να προσθέσουμε στην αποτίμηση της Πειραιώς 1 δισεκ. ευρώ καθώς η αξία των νέων κεφαλαίων αρχικά τουλάχιστον αποτιμάται στο 1 P/BV δηλαδή 1 δισεκ. ευρώ εν προκειμένω.
Υποθέτουμε ότι η Πειραιώς θα αξίζει περισσότερο από την Alpha bank με όρους P/BV πάντα σε παρούσες καταστάσεις καθώς και η Alpha bank με την τιτλοποίηση NPEs θα μειώσει τα κεφάλαια της και θα αλλάξει η σχέση P/BV.
To 0,20 τιμή προς λογιστική αξία αντικατοπτρίζει μια δίκαιη προσέγγιση και σίγουρα είναι 100% υψηλότερη της αποτίμησης με βάση την οποία είχε κάνει ο Paulson την πρόταση του.
Για να έχει η Πειραιώς 0,20 τιμή προς λογιστική αξία θα πρέπει η αποτίμηση της να είναι 1,60 δισεκ. ευρώ 1,60 δισεκ διά 8 δισεκ. που θα είναι τα κεφάλαια μετά την αύξηση σημαίνει 0,20 τιμή προς λογιστική αξία.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα σημαίνει αύξηση αποτίμησης 55% περίπου.
Όμως η αύξηση κεφαλαίου θα υλοποιηθεί σε μια συγκεκριμένη τιμή ως συνηθίζεται.
Άρα από τα 1,6 δισεκ. της μελλοντικής αποτίμησης αφαιρούμε το 1 δισεκ. που προσθέσαμε και εν συνεχεία διαιρούμε τα 600 εκατ ευρώ που έχουν απομείνει δια των 831 εκατ υφιστάμενων κοινών μετοχών.
Το αποτέλεσμα 0,70 ευρώ ανά μετοχή.
Οπότε η εκτίμηση για τιμή της αύξησης κεφαλαίου προ reverse split για 0,60 ευρώ είναι πολύ κοντά.
Η Πειραιώς διαθέτει 7 δισεκ. κεφάλαια και θα προσθέσει 1 δισεκ. από την αύξηση κεφαλαίου.
Θα αφαιρέσει από τα κεφάλαια 1,3 δισεκ. από τις τιτλοποιήσεις και δεν περιλαμβάνουμε τις δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις 7 και 7 δισεκ. ευρώ NPEs που θα απαιτήσουν 2,6 δισεκ. κεφάλαια.
Ωστόσο η Πειραιώς έχει αναφέρει ότι θα δημιουργήσει εσωτερικό κεφάλαιο ή θα αντλήσει κεφάλαια από εκδόσεις ομολόγων σχεδόν 2 δισεκ. ευρώ.
Άρα 3 δισεκ. κεφάλαια που θα συγκεντρώσει 2 δισεκ. με ίδια μέσα και 1 δισεκ. από αύξηση κεφαλαίου και αφαιρώντας μια ζημία 4 δισεκ. ή 3,5 με 4 δισεκ. η Πειραιώς θα έχει τελικά 6,5 δισεκ. κεφάλαια.
Άρα 1,6 δισεκ. η μελλοντική αποτίμηση στο χρηματιστήριο διά 6,5 δισεκ. κεφάλαια σημαίνει αποτίμηση 0,25 πλησιάζοντας την Εθνική τράπεζα.
Η ανάλυση μας εμπεριέχει παραδοχές με βάση τα σημερινά δεδομένα και κατά προσέγγιση προφανώς.

Η επικαιρότητα

Συναγερμός έχει σημάνει παγκοσμίως για το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού, το οποίο και παρά τους μαζικούς εμβολιασμούς, εξακολουθεί να πλήττει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, κάτι που θα πρέπει να αποδοθεί και στις μεταλλάξεις του ιού, που τον καθιστούν αρκετά πιο επιθετικό και μεταδοτικό.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι ΗΠΑ μετρούν περισσότερους από 400.000 θανάτους λόγω της covid, αριθμός σχεδόν ίδιος με τις απώλειες που είχαν οι Αμερικάνοι στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ενώ στην Κίνα, οι αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό, λαμβάνοντας μια σειρά περιοριστικών μέτρων προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν διασπορά του ιού στο Πεκίνο, μια και τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, αναφέρονται σε επαρχίες που περιβάλλουν την πρωτεύουσα.
Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη, η οποία αποτελεί την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη στον πλανήτη, τα κράτη προσανατολίζονται σε νέα lockdown και περιορισμούς, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Γερμανία, η οποία παρέτεινε το lockdown έως τις 14/2 λαμβάνοντας ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Στην Ελλάδα, έχει σημάνει συναγερμός στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για τον εντοπισμό δύο «ορφανών» κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού - σε Αττική και Κρήτη -, τη στιγμή που τον προβληματισμό των ειδικών εντείνει αφενός η περίπτωση της Αττικής, η οποία καθημερινά αναφέρει εκατοντάδες νέα κρούσματα του ιού αφετέρου ο υψηλός ακόμα αριθμός των διασωληνωμένων που παραμένουν στους 320.
Παρόλο αυτά οι ειδικοί βλέπουν να συνεχίζεται έστω και αργά η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων της επιδημίας, με το ενδιαφέρον όλων να επικεντρώνεται στο πότε θα ανοίξουν και άλλες δραστηριότητες της κοινωνίας και της οικονομίας.
Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στα σχολεία και στην εστίαση καθώς και στο πότε εκτιμάται ότι θα αρθούν οι απαγορεύσεις των μετακινήσεων από νομό σε νομό και των μετακινήσεων κατά τις νυχτερινές ώρες.
Οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί, τονίζοντας με κατηγορηματικό τρόπο πως οι αποφάσεις για το άνοιγμα δραστηριοτήτων θα γίνεται σταδιακά και αφού πρώτα αποτιμηθεί ποια είναι η επίδραση της επαναλειτουργίας άλλων τομέων στην πορεία της επιδημίας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το όποιο περαιτέρω άνοιγμα – που αυτή τη φορά προτεραιότητα έχουν γυμνάσια και λύκεια – θα πρέπει να αναμένεται σε διάστημα περίπου 10 ημερών με δύο εβδομάδων, με τους ειδικούς επιστήμονες της επιτροπής λοιμωξιολόγων να εξετάζουν το θέμα την προσεχή Παρασκευή 22/1.
Όσον αφορά την εστίαση, επισημαίνουν ότι αυτή αργεί ακόμα, κάτι που εκτιμάται πως ισχύει και με το θέμα της άρσης των απαγορεύσεων από νομό σε νομό.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 149.462, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.518 θάνατοι.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ήπια ανοδικά έκλεισαν σήμερα 20/1 οι περισσότερες αγορές στην Ασία
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε -0,38%, ο δείκτης  Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,47%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,08% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,70%

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Κέρδη στην Wall

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 20/1 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ο πλανήτης στρέφει το βλέμμα του στην ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden.

Οι προσδοκίες για ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας είναι αυξημένες, με την υποψήφια υπουργό Οικονομικών Janet Yellen να υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη.
Οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω λεπτομέρειες για το νέο πακέτο οικονομικής στήριξης, ύψους 1,9 τρισ. δολ.
Ο Biden θα διαδεχθεί τον απερχόμενο πρόεδρο D. Trump ως ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, με την ορκωμοσία να λαμβάνει χώρα το απόγευμα στις 19.00 ώρα Ελλάδας.
Η ομιλά του Biden αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάγκη να ενωθεί η χώρα στον απόηχο των βίαιων επεισοδίων στο Καπιτώλιο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία στο +0,80%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,50%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,70%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,20% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,30%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,50%, ο S&P 500 στο +1,1% και ο Nasdaq στο +1,4% ενώ το ETF GREC καταγράφει οριακή άνοδο +0,20% ( 25,34 δολ. )


Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα - Ξεχώρισε η Εθνική +5%

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα, με την Πειραιώς να περιορίσει τις αρχικές πιέσεις και την Εθνική να ξεχωρίζει ανοδικά.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,1290 ευρώ, με άνοδο +4,83% με όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8990 ευρώ, με άνοδο +1,35%, με όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,08 ευρώ, με πτώση -2,61% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 898 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6046 ευρώ, με άνοδο +0,77% με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,7550 ευρώ, με άνοδο +1,62% και με κεφαλαιοποίηση 337  εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2320 ευρώ, με άνοδο +3,11% και όγκο 152 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 107 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,00 ευρώ, με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση 318 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις  στις  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές  

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν  στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Τέρνα Ενεργειακή +3,05% , ΕΛΠΕ +1,42%, Viohalco +1,27%.
Στον αντίποδα, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν EXAE -2,09%, Lamda -1,98%, Motor Oil
H Coca Cola έκλεισε στα 25,94 ευρώ, με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση στα 9,61 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,00 ευρώ, με πτώση -0,38% και αποτίμηση 5,98 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,23 ευρώ, με πτώση -1,3%  και αποτίμηση 1,68 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,52 ευρώ, με πτώση -0,79% και κεφαλαιοποίηση 585 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,08 ευρώ, με άνοδο +0,45% και αποτίμηση 3,78 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,94 ευρώ, με άνοδο +0,27% και κεφαλαιοποίηση 1,23 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,72 ευρώ, με άνοδο +1,42% και κεφαλαιοποίηση 1,75 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,93 ευρώ, με πτώση -1,82% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 12,53 ευρώ, με άνοδο +0,48% και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,20 ευρώ, με πτώση -0,83% και κεφαλαιοποίηση 1,8 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,74 ευρώ, με πτώση -1,32% και κεφαλαιοποίηση 718 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,95 ευρώ, με πτώση -0,38% και κεφαλαιοποίηση 205 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0362 ευρώ, με άνοδο +1,4% και κεφαλαιοποίηση 34 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά  των ομολόγων με το 10ετές 0,65%
 
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 20/1 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην Ιταλική αγορά ομολόγων
Οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ  ενώ μέχρι  τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 15 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,65% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,53%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,65% με το αμερικανικό 10ετές 1,10% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 8 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 64 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,38 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,17% με απόδοση αγοράς -0,15% και απόδοση πώλησης -0,18%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και απόδοση -0,14%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,75 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 στο -0,12%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,97 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,01% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 109,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,13%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,25%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,70 μονάδες βάσης και απόδοση 0,37% με απόδοση αγοράς 0,39% και απόδοση πώλησης 0,35%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 127,47 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,48% και απόδοση πώλησης 0,45%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,64% με απόδοση αγοράς 0,65% και απόδοση πώλησης 0,63%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,555%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 136,69 μονάδες βάσης και απόδοση 0,73%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 113,86 μονάδες βάσης και 0,83% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 145,76 μονάδες βάσης και απόδοση 0,93%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 159,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,04%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 118 μονάδες βάσης από 120 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 98 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,98% ή 98 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία 0,57%   

Σταθεροποίηση καταγράφεται  σήμερα 20/1 στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns.
Οι αποδόσεις βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 20 Ιανουαρίου 2020 στο 0,57%  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/1/2020 στο -0,53% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,23% με το ιστορικό χαμηλό -0,35% σημειώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2021.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,01% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,054% που  σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,05% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,016% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,57% και με ιστορικό χαμηλό 0,472% στις 17 Δεκεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,19%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,092%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης