Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πτώση εντός και εκτός Ελλάδος, με ΧΑ -0,49% στις 790 μον. – Δεν ενθουσίασε το πακέτο Biden 1,9 τρισ.

Πτώση εντός και εκτός Ελλάδος, με ΧΑ -0,49% στις 790 μον. – Δεν ενθουσίασε το πακέτο Biden 1,9 τρισ.
Η  απουσία θετικών καταλυτών και νέων κεφαλαίων οδηγούν την αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα
(upd14) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 790 μονάδες, με έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες με την Πειραιώς -1,74% από χαμηλό ημέρας -3,44% ενώ οι υπόλοιπες κατάφεραν να κλείσουν με θετικό πρόσημο με την Εθνική +1,1%
Πτωτικά έκλεισε και η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με ΟΠΑΠ -2,33%, Aegean -1,94%.....ενώ ανοδικά ξεχώρισε η Jumbo +2,68%.
Εν τω μεταξύ, χωρίς εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε η σημερινή λήξη στα παράγωγα ενώ δεν υπήρξαν μεταβολές στους βασικούς δείκτες της αγοράς με τον τζίρο να αυξάνεται μόνο κατά 3 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές κατά 1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 700 χιλ. αφορούσαν τις τράπεζες.
Η επενδυτική ψυχολογία έχει επηρεαστεί από την αβεβαιότητα στο μέτωπο της πανδημίας ενώ απουσιάζουν οι θετικοί καταλύτες αλλά και η εισροή νέων κεφαλαίων ώστε να κινηθεί η αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.
Επιπλέον, το δημοσιονομικό πακέτο (stimulus plan) 1,9 τρισ. το οποίο πρότεινε ο νέος αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden δεν ενθουσίασε τις διεθνείς αγορές με τον Dax στην Γερμανία -1,6%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 790 μονάδες, στην πρώτη στήριξη των 790 – 780 μονάδων.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 477 μονάδες με πρώτη στήριξη των 470 μονάδων.
Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με τον Γενικό Δείκτη με απώλειες -3,56%, τον FTSE 25 -3,4% και τον Τραπεζικό Δείκτη με απώλειες -4,71%.

Στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Εθνική +1,1%, Alpha Bank +0,35% και Eurobank +0,17% ενώ με απώλειες -1,74% η Πειραιώς.
Οι αρχικοί στόχοι πρέπει να αναθεωρηθούν και να υιοθετηθεί ένα πιο συντηρητικό σενάριο με ορίζοντα το τέλος του 2021 καθώς είναι εμφανές ότι παρά την προσπάθεια να επιταχυνθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ωστόσο υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα…
Επίσης οι βασικοί  λόγοι που οδηγούν σε επί τα χείρω αναθεώρηση είναι  ότι το  2021 ο στόχος αναθεωρείται στο 1,5% με 2% για το ΑΕΠ από αρχική εκτίμηση 4% ενώ η πορεία των εσόδων από τον τουρισμό δεν θα εκπλήξουν, τουναντίον θα αποτελέσουν ξανά πηγή προβληματισμού..
Επίσης, καθώς αναμένεται κάποια μεγάλη διόρθωση στα διεθνή χρηματιστήρια καθώς βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά καθώς τα δημοσιονομικά κίνητρα των 2 τρισεκ. δολαρίων που προωθεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες νομισματικές παρεμβάσεις, ποσοτική χαλάρωση, μηδενικά επιτόκια κ.α. έχουν αποτιμηθεί γεγονός που θα παρασύρει και την εγχώρια αγορά.
Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα ότι αναθεωρούνται οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες με πιθανότερο σενάριο να δούμε τις εξής αποτιμήσεις :
Ειδικότερα,  στην Εθνική στόχος είναι τα 3-3,2 ευρώ από 4,5 με 5 ευρώ προηγουμένως και Eurobank στόχος 0,90 ευρώ από 1,20 ευρώ
Στην, Alpha bank στόχος 1,50 ευρώ από  2,40 ευρώ και Πειραιώς στόχος 2,40 ευρώ, δεν θα επιβεβαιωθεί το σενάριο για 3,50 ευρώ – υπό τον όρο της αύξησης κεφαλαίου -

Σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων  

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται κοντά στα ιστορικά τους χαμηλά αν και εσχάτως παρατηρούνται κάποιες πωλήσεις αλλά σε γενικές γραμμές βρίσκονται πλησίον ιστορικών χαμηλών σε αποδόσεις και ιστορικών υψηλών σε τιμές.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές στο 0,65% - με ιστορικό χαμηλό στις 15/12 στο 0,555% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,57% - με ιστορικό χαμηλό στις 17/12 στο 0,472% - και με το μεταξύ τους spread στις 8 μονάδες βάσης.
Πλησίον στα ιστορικά χαμηλά βρίσκεται το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 100 μονάδες ή 1,00% με το ιστορικό χαμηλό στις 95 μονάδες βάσης ή 0,95% στις 9 Ιανουαρίου 2021 ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,32% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,46%.
Στο πρώτο μισάωρο με πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς -3,44%,  Αlpha Bank -2,65% ...ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,93%
Περί τις 14:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips, ΔΕΗ ΟΠΑΠ.....και σε συνδυασμό με τις απώλειες στις τράπεζες, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,22%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,49% στις 790 μονάδες έχοντας υψηλό στις 792,54 μονάδες και χαμηλό 784,37 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 32,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 20,1 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,5 εκατ. ευρώ και όγκου 923 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 250 χιλ. τεμάχια αξίας 471 χιλ. ευρώ και η Alpha Bank 73 χιλ. τεμάχια αξίας 64 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,31 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 350 χιλ. τεμάχια αξίας 3,85 εκατ. ευρώ  και η  PROFILE 250 χιλ. τεμάχια αξίας 471 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 790 μονάδες, στην πρώτη  ζώνη στήριξης των 790 - 780 μονάδων, και ακολουθούν οι 770 και οι  750 μονάδες .
Στην  πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 810 – 820 μονάδες και ακολουθούν οι 830-840 και οι 850 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 477 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 470 μονάδες και ακολουθούν οι 460 και οι 450 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 500 - 510 μονάδες και ακολουθούν οι 535 -540 μονάδες και οι 550 μονάδες..

Το δημοσιονομικό πακέτο (stimulus plan) του νέου αμερικανού Προέδρου Joe Biden δεν ενθουσίασε τις αγορές  

Στα 1,9 τρισεκ. δολάρια ανήλθε το δημοσιονομικό πακέτο (stimulus plan) το οποίο προτείνει ο νέος αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden και το οποίο θα εφαρμοστεί το προσεχές διάστημα.
Ωστόσο είναι βέβαιο ότι η πρόταση Biden θα προσκρούσει στους Ρεπουμπλικάνους που διαφωνούν με πολλές παραμέτρους της νέας πρόταση.
Το πακέτο τόνωσης 1,9 τρισεκ. δολαρίων που θα αντιμετωπίσει την άμεση αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικανών λόγω των μεγάλων δαπανών προς τις Πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις, περιλαμβάνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια και επέκταση των επιδομάτων ανεργίας.
«Πρέπει να δράσουμε και πρέπει να δράσουμε τώρα», δήλωσε ο Biden.
Αυτή η πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει χρήματα για μακροπρόθεσμους αναπτυξιακούς στόχους, όπως η υποδομή και η κλιματική αλλαγή, δήλωσε η ομάδα μετάβασης.
Έτσι θα χορηγηθούν τρισεκατομμύρια, εστίασε στην πανδημία και την οικονομική ανάκαμψη.
Έθεσε ορισμένους στόχους και ορισμένα σχέδια αλλά βασικά έθεσε ευρείς στόχους - και ζήτησε από το Κογκρέσο να συναινέσει.
Ο λογαριασμός του Biden - που ανέρχεται σε 400 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διαχείριση του Covid-19, πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε δαπάνες άμεσης ανακούφισης και 440 δισεκατομμύρια δολάρια για κοινότητες και επιχειρήσεις - υπερδιπλασιάζει το διμερές νομοσχέδιο 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα, και κινείται λίγο χαμηλότερα από το δημοσιονομικό πακέτο του Μαρτίου του 2020.
Το μεγαλύτερο μέγεθος και η συμπερίληψη των δημοκρατικών προτεραιοτήτων, όπως η αύξηση των ελάχιστων μισθών, σημαίνει επίσης ότι είναι σχεδόν αδύνατο για τους Ρεπουμπλικάνους να ψηφίσουν την πρόταση Biden.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα γιατί, όπως εξηγήσαμε προηγουμένως, ορισμένα βασικά μέτρα, όπως η βοήθεια προς τις Πολιτείες και τα χρήματα για την υγειονομική περίθαλψη, πιθανόν θα χρειαστούν 60 ψήφους στη Γερουσία.

Η επικαιρότητα

Την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι το 2021 μπορεί να είναι χειρότερο από το 2020 όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τα δεδομένα των τελευταίων 24ωρων, καθώς πέρα από τους «συνήθεις ύποπτους», την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ο ιός καταγράφει έξαρση τόσο στην Κίνα όπου μέχρι πρότινος η επιδημία έμοιαζε να έχει εξαφανιστεί όσο και στη Λατινική Αμερική, και ιδιαίτερα στη Βραζιλία, η οποία βλέπει το σύστημα υγείας της να καταρρέει.
Στην Κίνα, τουλάχιστον 28 εκατομμύρια άνθρωποι σε τρεις πόλεις έχουν τεθεί σε αυστηρά lockdown ενώ χιλιάδες κάτοικοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα χωριά τους προς συγκεκριμένες περιοχές «καραντίνας» για να περιοριστεί η διασπορά του ιού, τη στιγμή που η Βραζιλία βλέπει νοσηλευόμενους διασωληνωμένους ασθενείς να πεθαίνουν από ασφυξία στα νοσοκομεία της πολιτείας Αμαζόνας λόγω έλλειψης οξυγόνου.
Δραματική όμως είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, όπου εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες 20 ημέρες θα χάσουν τη ζωή τους λόγω της covid άλλοι 92.000 άνθρωποι, ενώ στην Ευρώπη τα lockdown μοιάζουν πλέον να μονιμοποιούνται.
Στην Ελλάδα,  την πλήρη επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα 18/1 εισηγήθηκαν κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση οι επιστήμονες, την οποία και αναμένεται να ανακοινώσει στις 18:00 το απόγευμα η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί έδωσαν το πράσινο φως προκειμένου να ανοίξουν παντού τα καταστήματα με τη μέθοδο του click in shop ενώ με τη μέθοδο του click away θα ανοίξουν τα καταστήματα στις επιβαρυμένες περιοχές.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης όχι μόνο γιατί τα τελευταία 24ωρα αυξάνονται τα τοπικά σκληρά lockdown αλλά και γιατί την ερχόμενη Δευτέρα 18/1 εκπνέει το γενικό lockdown που έχει επιβληθεί στην χώρα.
Οι ειδικοί, αν και προειδοποιούν για το επικείμενο γ’ κύμα της επιδημίας, αν και εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τον συνεχιζόμενο, υψηλό αριθμό των κρουσμάτων στην Αττική, δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής το αποτύπωμα των εορτών δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει ιδιαίτερα αρνητικά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 147.283, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.387 θάνατοι.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 15/1 οι ασιατικές αγορές στον απόηχο της πρότασης του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, για το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης, ύψους 1,9 τρισ. δολ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε -0,62%, ο δείκτης  Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,01%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,40% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο  -2,03%

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πιέσεις καταγράφονται σήμερα 15/1 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ευρώπη, οδηγεί τις κυβερνήσεις στη λήψη νέων αυστηρών περιοριστικών μέτρων, τα οποία πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα.
Την ίδια ώρα, η πρόταση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, δεν ενθουσίασε τους επενδυτές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία στο -1,6%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,6%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,2%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -2% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο -1,3%
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1,1%, ο S&P στο -1,1% και ο Nasdaq στο -0,85% και το ETF GREC στο -1,31% ( 24,82 δολ. )

Μεταβλητότητα στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές με την Πειραιώς να κλείνει τελικά με αρνητικό πρόσημο ενώ οι υπόλοιπες με ήπια κέρδη .
Η Εθνική έκλεισε στα 1,9360 ευρώ, με άνοδο +1,1% με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,77 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8630 ευρώ, με άνοδο +0,35%, με όγκο 8,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,33 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1295 ευρώ, με πτώση -1,74% με όγκο 1,58 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 939 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,58 ευρώ, με άνοδο +0,17% με όγκο 6,19 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,7190 ευρώ, με άνοδο +0,42% και με κεφαλαιοποίηση 321 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2180 ευρώ, με πτώση -0,23% και όγκο 197 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 101 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,88 ευρώ, με πτώση -0,13% και κεφαλαιοποίηση 315 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές  

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΠΑΠ , Aegean -1,94%, Ελλάκτωρας -1,8% και Μυτιληναίος 
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν  Jumbo +2,68%,  Viohalco +1,02%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,81%.
H Coca Cola έκλεισε στα 25,98 ευρώ, με πτώση -0,84% και κεφαλαιοποίηση στα 9,63 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,01 ευρώ, με πτώση -0,91% και αποτίμηση 5,99 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,17 ευρώ, με πτώση -1,1% και αποτίμηση 1,66 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,5350 ευρώ, με πτώση -1,36% και κεφαλαιοποίηση 588 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,90 ευρώ, με πτώση -2,33% και αποτίμηση 3,72 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,88 ευρώ, με πτώση -0,13% και κεφαλαιοποίηση 1,23 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,52 ευρώ, με πτώση -0,90% και κεφαλαιοποίηση 1,69 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,70 ευρώ, με πτώση -0,08% και κεφαλαιοποίηση 1,4 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 12,18 ευρώ, με πτώση -1,77% και κεφαλαιοποίηση 1,74 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,43 ευρώ, με άνοδο +2,68% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,71 ευρώ, με πτώση -1,76% και κεφαλαιοποίηση 715 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,8850 ευρώ, με πτώση -0,89% και κεφαλαιοποίηση 202 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0371 ευρώ, με άνοδο +0,27% και κεφαλαιοποίηση 35 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά  των ομολόγων με το 10ετές 0,65%
 
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 15/1 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην Ιταλική αγορά ομολόγων
Οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ  ενώ μέχρι  τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 15 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,65% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,57%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,67% με το αμερικανικό 10ετές 1,11% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 8 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 64 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,38 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,17% με απόδοση αγοράς -0,15% και απόδοση πώλησης -0,18%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και απόδοση -0,14%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,75 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 στο -0,12%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,97 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,01% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 109,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,13%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,25%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,70 μονάδες βάσης και απόδοση 0,37% με απόδοση αγοράς 0,39% και απόδοση πώλησης 0,35%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 127,47 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,48% και απόδοση πώλησης 0,45%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,64% με απόδοση αγοράς 0,65% και απόδοση πώλησης 0,63%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,555%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 136,69 μονάδες βάσης και απόδοση 0,73%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 113,86 μονάδες βάσης και 0,83% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 145,76 μονάδες βάσης και απόδοση 0,93%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 159,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,04%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 119 μονάδες βάσης από 122 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 100 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1% ή 100 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία 0,57%   

Σταθεροποίηση καταγράφεται  σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns.
Οι αποδόσεις βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 15 Ιανουαρίου 2020 στο 0,57%  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/1/2020 στο -0,54% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,24% με το ιστορικό χαμηλό -0,35% σημειώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2021.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση -0,01% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,054% που  σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,06% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,016% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,57% και με ιστορικό χαμηλό 0,472% στις 17 Δεκεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,18%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,092%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης