World Sports

WADA: Ανακαλεί τη διαπίστευση του Εργαστηρίου Αθηνών

WADA: Ανακαλεί τη διαπίστευση του Εργαστηρίου Αθηνών
Το Εργαστήριο Αθηνών, το οποίο είχε ήδη ανασταλεί, ενημερώθηκε αμέσως για την απόφαση της ExCo.

Χθες, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, η Εκτελεστική Επιτροπή (ExCo) του Παγκόσμιου Οργανισμού Κατά του Ντόπινγκ (WADA) ενέκρινε σύσταση της Πειθαρχικής Επιτροπής του WADA για ανάκληση της διαπίστευσης του Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ της Αθήνας (Εργαστήριο Αθηνών) λόγω μη συμμόρφωσης με το Διεθνές Πρότυπο Εργαστηρίων (ISL) και τα σχετικά Τεχνικά Έγγραφα και Τεχνικές Επιστολές.

Το Εργαστήριο Αθηνών, το οποίο είχε ήδη ανασταλεί, ενημερώθηκε αμέσως για την απόφαση της ExCo και, ως εκ τούτου, παραμένει μη επιλέξιμο να αναλύσει δείγματα ελέγχου ντόπινγκ για οργανισμούς κατά του ντόπινγκ που συμμορφώνονται με τον Παγκόσμιο Κώδικα Κατά του Ντόπινγκ (Code).

Σύμφωνα με το άρθρο 13.7 του Κώδικα, το Εργαστήριο μπορεί να προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο Αθλητισμού εντός 21 ημερών από την παραλαβή της απόφασης.

Το Εργαστήριο Αθηνών ενημερώθηκε επίσης ότι εάν το Εργαστήριο επιθυμούσε να ζητήσει διαπίστευση WADA στο μέλλον, μπορεί να ζητήσει από τον WADA να επισπεύσει τη διαδικασία εκ νέου διαπίστευσης, η οποία θα εγκριθεί από την WADA ExCo, σύμφωνα με το άρθρο 4.6.6.2 του ISL.

Την 1η Οκτωβρίου 2019, ο WADA ανέστειλε το Εργαστήριο Αθηνών για περίοδο έξι μηνών. Η αναστολή αυτή επιβλήθηκε λόγω μη συμμόρφωσης με την ISL, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια επιτόπιας επίσκεψης του WADA, μεταξύ των οποίων και σε σχέση με την έλλειψη θεσμικής στήριξης και επενδύσεων για το εργαστήριο. Στη συνέχεια, η αναστολή παρατάθηκε σε δώδεκα μήνες. Χορηγήθηκε έκτακτη περαιτέρω παράταση έξι μηνών, καθώς διαπιστώθηκε ότι η πανδημία COVID-19 είχε επηρεάσει την ικανότητα του Εργαστηρίου να αντιμετωπίσει τις μη συμμορφώσεις που εντοπίστηκαν και να ανακτήσει τη διαπίστευσή του.

Κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης περιόδου αναστολής, το Εργαστήριο παρείχε πολλαπλές ενημερώσεις για την κατάστασή του και πριν από τη λήξη της περιόδου αναστολής διενεργήθηκε εξ αποστάσεως αξιολόγηση από τον WADA. Η Ομάδα Εργαστηριακών Εμπειρογνωμόνων (LabEG) του WADA εξέτασε τα πορίσματα της αξιολόγησης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εργαστήριο δεν είχε αντιμετωπίσει ικανοποιητικά τις διαπιστωθείσες μη συμμόρφωσης με τον ISL και δεν μπορούσε να λειτουργήσει στο επίπεδο που αναμενόταν από ένα εργαστήριο διαπιστευμένο από τον WADA. Ως εκ τούτου, ο WADA κίνησε πειθαρχική διαδικασία για την ανάκληση της διαπίστευσης του Εργαστηρίου Αθηνών, σύμφωνα με την ISL.

Κατά συνέπεια, συστάθηκε πειθαρχική επιτροπή σύμφωνα με την ISL. Μετά από επίσημη πειθαρχική διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε η δυνατότητα στο Εργαστήριο Αθηνών να προβεί σε γραπτές παρατηρήσεις, η Πειθαρχική Επιτροπή εξέδωσε την αιτιολογημένη σύστασή της προς την ExCo, στην οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η διαπίστευση του Εργαστηρίου πρέπει να ανακληθεί. Η σύσταση αυτή εγκρίθηκε από την ExCo στις 19 Αυγούστου.

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης