World Sports

Η ονειρεμένη σεζόν της ΑΕΚ, η χρονιά του ιστορικού τρεμπλ...

Η ονειρεμένη σεζόν της ΑΕΚ, η χρονιά του ιστορικού τρεμπλ...

Έχοντας κάνει μόνο μία ήττα σε ολόκληρη τη σεζόν πώς να χάσει Κύπελλο, πρωτάθλημα και Ευρωπαϊκό; Το BN Sports κάνει το ρεζουμέ μίας ονειρεμένης πορείας των «κιτρινόμαυρων» στο Χάντμπολ και οι πρωταγωνιστές μας μιλούν για το επίτευγμά τους.

Σε 18 αγώνες στο πρωτάθλημα, 10 στο European Cup και 4 στο Κύπελλο, η ΑΕΚ γνώρισε μόλις μία ήττα εκτός συνόρων και έφερε και μια ισοπαλία στο πρωτάθλημα, ενώ στους υπόλοιπους 30 αγώνες ήταν εκείνη που πήρε το ροζ φύλλο αγώνα. Το ποσοστό νικών 94% μόνο θαυμασμό προκαλεί!

Η πορεία της τη φετινή σεζόν και παρά τους τραυματισμούς σπουδαίων αθλητών της (Ουγκάλντε, Χιμένεθ και Φλορίδο), στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς κατέκτησε και τους τρεις τίτλους στις ισάριθμες διοργανώσεις όπου συμμετείχε.

Το BN Sports σάς παρουσιάζει πώς η ΑΕΚ έφτασε στους τελικούς του Κυπέλλου, της Handball Premier και του EHF European Cup.

Το 4ο Κύπελλο σε 12 χρόνια

Η αρχή των τροπαίων φέτος έγινε με το Κύπελλο Ελλάδος. Η «Ένωση» επιβλήθηκε στον 1ο γύρο με 41-19 του Άρη Νίκαιας, στον 2ο πέρασε άνετα από τη Σαλαμίνα νικώντας την ομώνυμη ομάδα με 40-24, ενώ στα ημιτελικά ξεπέρασε το εμπόδιο του Διομήδη με 34-25.

Στον τελικό βρήκε απέναντί της τον ΠΑΟΚ και όπως σε κάθε τελικό, έτσι και σε αυτόν, όλα ήταν ανοιχτά, καθώς δύο λεπτά πριν το τέλος το παιχνίδι ήταν ισόπαλο 22-22. Εντέλει ήταν αυτή που βρήκε τη λύση, με τον Καλόμοιρο να σκοράρει για το 23-22 και τον Λέμος να διαμορφώνει το τελικό 24-22. Το 4ο Κύπελλο στην ιστορία της, μετά από αυτά των 2009, 2013 και 2015, ήταν γεγονός.

κύπελλο.jpg

«Φέτος ζήσαμε μια πρωτοφανή σεζόν λόγω covid, η οποία διήρκησε 12 μήνες. Είχαμε διακοπή πρωταθλήματος, διακοπή προπονήσεων, δεν ξέραμε τι θα μάς ξημερώσει. Υπήρχε μία περίοδος που απλά προπονούμασταν και δεν είχαμε ούτε πρωτάθλημα, ούτε Κύπελλο και προετοιμαζόμασταν μόνο για το Ευρωπαϊκό. Εντέλει αυτό μάς έδωσε χρόνο προπόνησης, αλλά είχε και τις δυσκολίες του, καθώς δεν υπήρχε ο αγωνιστικός ρυθμός.

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να μας είχε κοστίσει, ειδικά όταν αντιμετωπίσαμε τη CSM που ήταν από τα φαβορί της διοργάνωσης. Τελικά μέσα σε αυτές τις δυσκολίες πήραμε το Ευρωπαϊκό, το Κύπελλο και το πρωτάθλημα. Όμως και πάλι στο τέλος του πρωταθλήματος είχαμε διακοπή λόγω κρουσμάτων, αλλά πετύχαμε και αυτό τον στόχο. Κάναμε το 3 στα 3 και φεύγουμε πολύ γεμάτοι από αυτή τη σεζόν», δήλωσε στο «BN Sports» ο πίβοτ της ΑΕΚ, Ανδρέας Αραπακόπουλος. 

Η πορεία προς το πρώτο Ευρωπαϊκό

Ό,τι δεν κατάφερε πέρσυ, λόγω της διακοπής της διοργάνωσης στη φάση των «16» εξαιτίας της πανδημίας, το πέτυχε φέτος. Πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος για την ΑΕΚ, δεύτερος για ελληνική ομάδα!

Round 3: Πρεμιέρα στη σεζόν έκανε με αντίπαλο την Πρίστινα στον 3ο γύρο. Απέναντι στην κοσοβάρικη ομάδα επέδειξε τη δύναμη της νικώντας την με 37-19 στον πρώτο αγώνα και παίρνοντας ουσιαστικά την πρόκριση, ενώ με το 41-8 της ρεβάνς σφράγισε το εισιτήριο για τους «16».

Last 16: Στις 16 καλύτερες ομάδες, η κλήρωση την έφερε αντιμέτωπη με την CSM Βουκουρεστίου, ένα ζευγάρι πρόωρος τελικός. Μπορεί στην εκτός έδρας αναμέτρηση να ηττήθηκε με 28-23 και λόγω της αγωνιστικής απραξίας που υπήρχε στο ελληνικό πρωτάθλημα, όμως στο ΟΑΚΑ η ψυχή και το πάθος των παικτών έφεραν τη νίκη με 29-23 περνώντας το εμπόδιο της ρουμάνικης ομάδας και φτάνοντας στα προημιτελικά. 

ευρώπη3.jpg

Quarter-finals: Στη φάση αυτή, ο σύλλογος που έπρεπε να περάσει για να βρεθεί για άλλη μια φορά στις 4 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης ήταν η Νέβα. Το 30-21 του πρώτου παιχνιδιού απέναντι στη ρωσική ομάδα στο ΟΑΚΑ και το 29-27 στο δεύτερο, ξανά στο Ολυμπιακό Στάδιο, δεν άφησαν περιθώρια αμφισβήτησης και έτσι μέσω της κληρωτίδας... έφυγε για να συναντήσει την Γκορένιε στα ημιτελικά.

Semi-finals: Φτάνοντας για τρίτη φόρα στους «4» της Ευρώπης, ο «δικέφαλος» στο ΟΑΚΑ έκανε μεγάλη νίκη απέναντι σε μια πολύ δυνατή ομάδα, τη Γκορένιε νικώντας την με 31-29 και παίρνοντας προβάδισμα, έστω και μικρό, για τον επαναληπτικό της Σλοβενίας.

Η αναμέτρηση εκτός έδρας ήταν ένα θρίλερ και ένα παιχνίδι για γερά νεύρα, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα οι γηπεδούχοι είχαν το προβάδισμα, ενώ η διαφορά είχε φτάσει και τα 8 γκολ. Όμως η καρδιά, το πάθος και η πίστη των παικτών έκαναν την ολική ανατροπή λίγα λεπτά πριν το τέλος φτάνοντας πρώτοι στο 31-30 με τέρμα του Τζηρά και το τελικό 31-31 ήταν αυτό που έδωσε την πρόκριση στον τελικό.

Finals: Στους τελικούς οι οποίοι διεξήχθησαν στη Χαλκίδα, η ΑΕΚ τέθηκε αντιμέτωπη με τη σουηδική Ύσταντς η οποία είχε αποκλείσει στον άλλο ημιτελικό την Ανόρθωση. Ο πρώτος αγώνας την έφερε ακόμα πιο κοντά στο ευρωπαϊκό τρόπαιο, αφού η νίκη με 30-26 έδινε καθαρό αγωνιστικό και ψυχολογικό πλεονέκτημα.

Στον δεύτερον τελικό, απλά δεν έχανε! Με τη νίκη 24-20 έγραψε ιστορία. Σήκωσε το European Cup, τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο και έτσι σφράγισε μια μαγική ευρωπαϊκή πορεία η ομάδα του Δημήτρη Δημητρούλια, ο οποίος έβαλε την υπογραφή του και σε δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο μετά από το Challenge Cup που είχε κατέκτησε με τον Διομήδη το 2012.

ευρώπη.jpg

«Οι δυσκολίες ήταν πολλές! Ξεκινήσαμε την προετοιμασία μας με φιλοδοξίες, αλλά μετά μάς σταμάτησαν. Ευτυχώς ήταν για πολύ λίγο! Είχαμε την Ευρώπη και έτσι ήμασταν τυχεροί που ξεκινήσαμε εκ νέου προπονήσεις. Όμως το πρωτάθλημα είχε σταματήσει και αυτό παραλίγο να μας στοιχήσει και την πορεία μας στην Ευρώπη, αλλά το ματς με την csm ήταν μονόδρομος προκειμένου να προπονούμαστε» δήλωσε στο BN Sports ο αριστερός εξτρέμ, Χρήστος Κεδέρης, ενώ απάντησε στο εάν μπορεί να ξεχωρίσει κάποιον από τους τρεις τίτλους.

«Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον τίτλο. Αλήθεια, όλοι ήταν ένας και ένας! Και ο καθένας ξεχωριστός γιατί είχε τη δικιά του δυσκολία! Ίσως τον ευρωπαϊκό λίγο παραπάνω γιατί αποκλείσαμε όλα τα φαβορί για να βρεθούμε να παίξουμε με την Ύσταντ δύο ματς στην Χαλκίδα και να τον χαρούμε με τον κόσμο μας».

Ονειρεμένο φινάλε στη σεζόν με πρωτάθλημα και... τρεμπλ

Η ΑΕΚ δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα στα παιχνίδια του πρωταθλήματος, καθώς οι περισσότερες αναμετρήσεις στον 1ο γύρο της διοργάνωσης ολοκληρώνονταν με πάνω από 10 γκολ διαφορά. Η ομάδα που την υποχρέωσε στην μοναδική της ισοπαλία ήταν ο Διομήδης στην έδρα του.

Στα πλέι οφς που ακολούθησαν επικράτησε δύο φορές του ΠΑΟΚ με 30-26 και 38-28 και της Δράμας με 35-29 και 33-22. Έτσι ήρθε η ώρα των τελικών.

thumbnail_πρωτάθλημα.jpg

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ συναντήθηκαν για δεύτερη φορά στην τελική φάση. Στον πρώτο αγώνα που πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ, η ομάδα του «δικεφάλου» είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα κερδίζοντας με 36-27, ενώ στον δεύτερο τελικό στη Θεσσαλονίκη, ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που είχε ένα μικρό προβάδισμα στο σκορ, όμως οι διαφορές των δύο ομάδων λύθηκαν στην παράταση και εκεί το τελικό 35-32, έδωσε το 4ο πρωτάθλημα στην «Ένωση», ύστερα από περσινό, του 2011 και του 2013.

Μάλιστα το τρεμπλ που πέτυχε είναι το πρώτο τόσο στην ιστορία του συλλόγου, όσο και του αθλήματος! Παράλληλα, πρόσθεσε τον 9ο τίτλο (4 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα, 1 ευρωπαϊκό) στην τροπαιοθήκη της! 

Φωτεινή Κρεμαστιώτη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης