World Sports

Shelby Houlihan: «Με απέκλεισαν για τέσσερα χρόνια από τον αθλητισμό εξαιτίας ενός μπουρίτο!»

Shelby Houlihan: «Με απέκλεισαν για τέσσερα χρόνια από τον αθλητισμό εξαιτίας ενός μπουρίτο!»

Με τετραετή αποκλεισμό τιμωρήθηκε η Shelby Houlihan, αφού βγήκε θετική στο ντόπινγκ τεστ που υπεβλήθη, με την ίδια να κατηγορεί ένα... μπουρίτο.

Η κάτοχος του αμερικάνικου ρεκόρ στα 1500 και 5000 μέτρα, Shelby Houlihan, ενημέρωσε μέσω social media πως αποβλήθηκε για τέσσερα χρόνια από κάθε αθλητική δραστηριότητα, εξαιτίας θετικού ντόπινγκ τεστ. Σύμφωνα με τα όσα η ίδια υποστηρίζει, ωστόσο, το αποτέλεσμα προήλθε εξαιτίας ενός μπουρίτο με χοιρινό κρέας.

Λίγες μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών δοκιμαστικών στο Όρεγκον, όπου οι τρεις πρώτοι αθλητές θα εξασφαλίσουν το εισιτήριο για το Τόκιο, η Houlihan γνωστοποίησε το συμβάν. Υπενθυμίζεται πως έλαβε την 11η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο στα 5000 μέτρα, ενώ κατέχει το αμερικανικό ρεκόρ στα 1500 μέτρα, με 54.99 δευτερόλεπτα, επίδοση που σημείωσε στην Ντόχα τον Οκτώβριο του 2019.

Όπως αναφέρει στην τοποθετησή της, η 28χρονη έλαβε ένα email από την Μονάδα Ακεραιότητας Αθλητισμού στις 14 Ιανουαρίου που της μεταβίβαζε τα αποτελέσματα ενός τεστ ντόπινγκ. Είχαν εντοπιστεί στον οργανισμό της απαγορευμένες ουσίες και πιο συγκεκριμένα, στεροειδή νανδρολόνη. Όπως δήλωσε: «είναι γνωστό εδώ και χρόνια στη WADA πως η κατανάλωση χοιρινού κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα τεστ, αφού μερικά είδη γουρουνιού παράγουν υψηλά ποσοστά νανδρολόνης».

Μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, η Houlihan έφτιαξε μια λίστα με τα φαγητά που κατανάλωσε πριν την 15η Δεκεμβρίου 2020 – ημέρα που έδωσε το δείγμα για το τεστ- και κατέληξε πως: «την εξήγηση μπορεί να δώσει ένα μπουρίτο που αγόρασα και κατανάλωσα περίπου 10 ώρες πριν από τον έλεγχο, από ένα κατάστημα με μεξικάνικο φαγητό κοντά στο σπίτι μου».

Η Houlihan ζήτησε να επανεξεταστεί το δείγμα της, μιας και τα ποσοστά της ως εκείνη την ημέρα παρέμεναν σταθερά και η αλλαγή ήταν απότομη. Ωστόσο, το εργαστήριο δεν αποδέχθηκε το αίτημα της. «Θα μπορούσαν να είχαν ελέγξει βαθύτερα το απρόσμενο αυτό εύρημα. Έκανα ό,τι μπορούσα για να αποδείξω την αθωότητά μου, αλλά τόσο οι ειδικοί, όσο και οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου είναι αμετακίνητοι από την αρχική τους θέση» ανέφερε.

Η αθλήτρια μίλησε για βιαστική και επιφανειακή εξέταση της υπόθεσής της, αφού όπως υποστηρίζει, η δική της εξήγηση βασίζεται σε δεδομένα που δεν ελέγχθηκαν όσο και όπως θα άρμοζε. Το απόσταγμα της υπόθεσης, ωστόσο, είναι πως η Houlihan είναι πλέον τιμωρημένη με τέσσερα χρόνια αποχής από τον αθλητισμό και η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη για την ίδια.

Κλείνοντας το μήνυμα της, ανέφερε: «Είμαι τρομερά απογοητευμένη, θυμωμένη, μπερδεμένη, αλλά και προδομένη από το άθλημα που αγαπώ και έχω αφιερώσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου, χωρίς ποτέ να έχω διάθεση να κλέψω. Θα συνεχίσω να παλεύω για τη δικαίωσή μου».

Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης