TV or not TV

Ευρωμπάσκετ ‘87: Οι πανηγυρισμοί για τον Άθλο της Εθνικής μπάσκετ και το απόλυτο ρεκόρ τηλεθέασης (video)

Ευρωμπάσκετ ‘87: Οι πανηγυρισμοί για τον Άθλο της Εθνικής μπάσκετ και το απόλυτο ρεκόρ τηλεθέασης (video)
Η νύχτα της 14ης Ιουνίου 1987 μας είχε βρει Πρωταθλητές Ευρώπης! Το θαύμα είχε ολοκληρωθεί. Η ομάδα μας τα είχε καταφέρει απέναντι στην πανίσχυρη ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης. Οι Έλληνες ξεχύθηκαν στους δρόμους και έκαναν τη νύχτα μέρα, σε μια πρωτόγνωρη για τα εγχώρια δεδομένα, φιέστα.Η Τηλεόραση και το ραδιόφωνο, μετέδιδαν σε εθνικό δίκτυο τα επινίκια ενώ οι εφημερίδες τύπωναν έκτακτες εκδόσεις, για τις ιστορικές στιγμές του αθλητισμού μας.
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Πάνος Δημητρίου 

Το έναυσμα για τα άνευ προηγουμένου πανηγύρια δόθηκε με το σφύριγμα της λήξης. Οι 15.000 φίλαθλοι μέσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ρουφούσαν το νέκταρ της επιτυχίας φωνάζοντας, Ελλάς, Ελλάς! Έξω απ’ αυτό, άλλοι τόσοι, ίσως και περισσότεροι, που δεν είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο, είχαν δημιουργήσει τη δική τους κερκίδα.

Στο κέντρο της Αθήνας είχε στηθεί ένα υπαίθριο πάρτι. Ο δήμαρχος της Αθήνας, Μιλτιάδης Έβερτ, είχε δώσει εντολή να σημαιοστολισθεί η πόλη. Η πλατεία Ομονοίας είχε γεμίσει από νεαρούς που έκαναν μακροβούτια στο σιντριβάνι. Οικογένειες με καπνογόνα στα χέρια ζητωκραύγαζαν ενώ μια τριαξονική νταλίκα 15 μέτρων έκανε το γύρο της πλατείας κορνάροντας σαν καράβι! Πάνω από 40.000 κόσμου είχαν μετατρέψει την Αθήνα σε Ρίο ντε Τζανέιρο. Στη Θεσσαλονίκη, ο κόσμος είχε κατακλύσει τον Λευκό Πύργο και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

20210614_171023.jpg

Η Τηλεόραση μετέδιδε εικόνες σε Εθνικό δίκτυο

Μετά την απονομή του τροπαίου στον αρχηγό της Εθνικής, Παναγιώτης Γιαννάκη, ξεκίνησε μια τιτάνια προσπάθεια μετάδοσης των πανηγυρικών εκδηλώσεων. Ο Χάρης Αλευρόπουλος που παρουσίαζε την ειδική εκπομπή της ΕΡΤ, μέσα από το Στάδιο, μετέφερε τον παλμό από Ελλάδα και Κύπρο ενώ διάβαζε τον κατάλογο των πρίμ που έδιναν επιχειρηματίες και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα στους παίκτες της Εθνικής, ως ανταμοιβή για το κατόρθωμα τους.



Ο Φίλιππας Συρίγος, που περιέγραψε τον ιστορικό τελικό, περιχαρής προσπαθούσε να πάρει συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Γιώργο Βασιλακόπουλο. Στη Θεσσαλονίκη στο στούντιο της ΕΡΤ βρισκόταν η Μαρία Χούκλη και ο Νίκος Βολωνάκης που μετέδιδαν τις μοναδικές στιγμές που βίωνε η Βόρεια Ελλάδα. 

Χαρακτηριστικό της κοσμοσυρροής στους δρόμους η προσπάθεια του Κυριάκου Θωμαΐδη να μεταφέρει τα αποκλειστικά πλάνα στο στούντιο, με μηχανή, αφού οι δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι! Η τηλεοπτική κάλυψη θα έκλεινε με μια συγκινητική τηλεφωνική συνομιλία του Νίκου Βολωνάκη με τον πατέρα του Νίκου Γκάλη, στις ΗΠΑ.



Οι Εφημερίδες 


Τα έντυπα Μέσα από κοντά στην προσπάθεια για ενημέρωση του κοινού, κάλυπταν με ειδικές εκδόσεις τον Άθλο της Εθνικής έχοντας για πρωτοσέλιδο τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τα άλλα παιδιά. Για μοναδική φορά στα χρονικά, πολιτικές και αθλητικές εφημερίδες είχαν αφιερώσει τόσο χώρο για μια αθλητική επιτυχία.

Μέχρι την επόμενη…

FB_IMG_1623702201997.jpg

FB_IMG_1623702195449.jpg

FB_IMG_1623702187941.jpg

FB_IMG_1623702181454.jpg

FB_IMG_1623702155449.jpg

FB_IMG_1623702167592.jpg

20210614_132542.jpg

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης