Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στουρνάρας (ΤτΕ): Στα 10 δισ. τα νέα NPEs - Θα αμφισβητηθούν τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών

Στουρνάρας (ΤτΕ): Στα 10 δισ. τα νέα NPEs - Θα αμφισβητηθούν τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών
Προκλήσεις για τα κεφάλαια εκτός τραπεζικού συστήματος βλέπει ο διοικητής της ΤτΕ
Στα 10 δισ. ευρώ προβλέπει τα νέα κόκκινα δάνεια που θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας, δηλαδή δυνάμει των μορατορίων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Αυτήν την εκτίμηση πραγματοποίηση στο 8ο Banking Forum & FinTech Expo στο οποίο συμμετείχε.
Ας σημειωθεί πως την ίδια στιγμή οι εμπορικές τράπεζες είχαν πραγματοποιήσει προβλέψεις για 5 δισ. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια.
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις δυνητικής μελλοντικής αμφισβήτησης στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και στον κίνδυνο πως μεγάλο μέρος των κεφαλαίων των τραπεζών βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος λόγω της πώλησης των κόκκινων δανείων.

Για την bad bank

Σε ότι αφορά την Bad Bank, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως θα μπορούσε να υιοθετήσει τα παλαιά κόκκινα δάνεια εκτός από εκείνα που προβλέπεται να αναληφθούν από το Ελληνικό Σύστημα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (HAPS), περίπου 30 δισ. ευρώ, καθώς και τα νέα NPL που προκύπτουν από την πανδημία (εκτιμάται σε περίπου 10 δισ. ευρώ).
Ως εκ τούτου η λογική αναφέρεται σε συνολικά NPLs περίπου 40 δισ. ευρώ.
Αυτή η πρόταση εξετάζεται επί του παρόντος από την ελληνική κυβέρνηση και εάν εγκριθεί θα μπορούσε να αποτελέσει αποφασιστική απάντηση της χώρας στην κρίση, σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι εκτός τραπεζικού συστήματος κίνδυνοι

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στους κινδύνους εκτός τραπεζικού συστήματος που ενισχύονται, όπως για παράδειγμα, στις τράπεζες οι οποίες έχουν μεν μειώσει τα NPL τους, αλλά μεταφέροντας μεγάλο μέρος αυτών σε κεφάλαια εκτός του επίσημου τραπεζικού τομέα.
Συγχρόνως οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα αυξάνονται.

Για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών

Παρά τη μείωση των NPL κατά περίπου 50 δισ. ευρώ από την αιχμή του Μαρτίου 2016, ο δείκτης NPL στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 παρέμεινε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα 35,8%, πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών είναι πάνω από το ελάχιστο απαιτούμενο, αλλά θα αμφισβητηθούν από διάφορους παράγοντες τα επόμενα χρόνια από μια σειρά προκλήσεων όπως:
i) τον πλήρη αντίκτυπο από το ΔΠΧΑ 9,
ii) το κόστος της στρατηγικής NPL, όπως φαίνεται στις πρόσφατες προγραμματισμένες ή εκτελεσθείσες συναλλαγές,
iii) το γεγονός ότι περισσότερα από τα μισά κεφάλαια των τραπεζών έχουν τη μορφή Αναβαλλόμενων Φορολογικών Πιστώσεων (DTC), κάτι το οποίο θεωρείται από τις αγορές ως «κεφάλαιο χαμηλής ποιότητας».
Η κερδοφορία των τραπεζών εξακολουθεί να είναι χαμηλή λόγω χαμηλού όγκου εργασιών και υψηλού κόστους πιστωτικού κινδύνου.
Τέλος, οι τράπεζες θα πρέπει να αξιοποιήσουν σταδιακά τις αγορές τα επόμενα χρόνια για να επιτύχουν τον στόχο MREL (minimun απαιτήσεων σταθμισμένου ενεργητικού και υποχρεώσεων).

Πολλές τράπεζες της Ευρωζώνης υποτιμούν τις πιστωτικές απώλειες από την πανδημία

Πολλές τράπεζες της ζώνης του ευρώ υποτιμούν τις πιστωτικές απώλειες που είναι πιθανό να υποστούν από την πανδημία του COVID-19.
Έτσι οι εποπτικές αρχές θα επικεντρωθούν στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων φέτος, δήλωσε επίσης ο Γιάννης Στουρνάρας.
«Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι πολλές τράπεζες στη ζώνη του ευρώ υποτιμούν τις πιστωτικές τους απώλειες λόγω της πανδημίας, ειδικά για εκείνους με απόδοση που επωφελούνται επί του παρόντος από τα μορατόρια πληρωμών», δήλωσε ο Στουρνάρας.

Αυξημένοι οι κίνδυνοι

Παρά την προβλεπόμενη οικονομική ανάκαμψη το 2021, οι κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.
«Η αναζωπύρωση της πανδημίας και ο νέος γύρος περιοριστικών μέτρων σε ολόκληρη την Ευρώπη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια μακρύτερη και βαθύτερη ύφεση, που θα προκαλέσει ένα κύμα χρεοκοπιών εταιρειών, αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και απώλειες θέσεων εργασίας».
Ο Στουρνάρας είπε επίσης ότι τα χαμηλά επιτόκια, σε συνδυασμό με μια αργή οικονομική ανάκαμψη, αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, «με σαφείς επιπτώσεις στην βασική κερδοφορία και την ικανότητα δημιουργίας κεφαλαίου».
Σχολιάζοντας τα δάνεια που υπόκεινται σε αναστολή πληρωμών, τα οποία διαφέρουν μεταξύ χωρών και τομέων, είπε ότι οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν δράση για να αναγνωρίσουν τις πιστωτικές απώλειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης