Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μυτιληναίος: Εντυπωσιασμένοι οι αναλυτές από τα αποτελέσματα – EBITDA πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2023

tags :
Μυτιληναίος: Εντυπωσιασμένοι οι αναλυτές από τα αποτελέσματα – EBITDA πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2023
Χωρίς αμφιβολία αυτή είναι μία νέα εποχή για τον όμιλο που θεωρείται πλέον παγκόσμιος παίκτης και όχι περιφερειακός που ήταν πριν λένε οι αναλυτές.
Σχετικά Άρθρα
Εντυπωσιακά και σημαντικά ανώτερα των εκτιμήσεων χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τα αποτελέσματα που δημοσίευσε ο όμιλος Μυτιληναίος για τη χρήση 2022, ενώ στέκονται στην εκτίμηση που έδωσε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ο πρόεδρος του ομίλου για EBITDA πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2023.
Η Eurobank Equities σημειώνει πως τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις σημαντικά.
Ο τζίρος ανήλθε στα 6,3 δισ. ευρώ αυξημένος κατά 137%, τα EBITDA στα 823 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 129 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 466 εκατ. ευρώ.
Ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε στα 716 εκατ. ευρώ από 803 εκατ. ευρώ το 2021 δίνοντας σχέση net debt/EBITDA μικρότερη της μίας φορές.
Το μέρισμα που ανακοινώθηκε ύψους 1,20 ευρώ αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 5,1% η οποία χαρακτηρίζεται από τη χρηματιστηριακή ως συναρπαστική.
Η Piraeus Securities αναφέρει πως τα αποτελέσματα ξεπέρασαν σημαντικά τις εκτιμήσεις και κάνει λόγο για μεγάλο άλμα στο μέρισμα.
Τα καθαρά κέρδη ήταν κατά 16% ανώτερα της εκτίμησή της και τα EBITDA 15% υψηλότερα.
Η χρηματιστηριακή θα επανέλθει με νέες εκτιμήσεις μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα και τις θετικές προοπτικές.
Προς το παρόν επαναλαμβάνει τη σύσταση για αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς.
Η Euroxx αναφέρει πως τα αποτελέσματα ήταν πολύ ισχυρά και ωφελήθηκε από την ιστορικά υψηλό πορεία όλων των δραστηριοτήτων και κυρίως από τον κλάδο των ΑΠΕ και τον κλάδο βιώσιμων τεχνικών λύσεων.
Ο μεταλλουργικός κλάδος επίσης ωφελήθηκε από τις αυξημένες τιμές αλουμινίου.
Αναφορικά με τις προοπτικές του 2023 και παρά το αβέβαιο περιβάλλον, ο πρόσφατος εταιρικός μετασχηματισμός ανοίγει το δρόμο για το μέλλον.
Ο όμιλος έχει θέσει τις βάσεις για ακόμη ισχυρότερη κερδοφορία τα επόμενα χρόνια βασιζόμενος μεταξύ άλλων στην επιτάχυνση της ανάπτυξης τόσο του ελληνικού όσο και του διεθνούς χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, τη συμβολή στην κερδοφορία της νέας μονάδας CCGT ισχύος 826 ΜW, την αυξημένη κερδοφορία της μεταλλουργίας μετά τις κατάλληλες ενέργειες αντιστάθμισης των διακυμάνσεων των τιμών.
Η Optima Bank αναφέρει πως ο στόχος για τα EBITDA μπήκε πάνω από το 1 δισ. ευρώ και πως αναφέρθηκε η διοίκηση στην αποδεδειγμένη δυνατότητα να προμηθεύεται σε ανταγωνιστικές τιμές φυσικό αέριο ενώ η μονάδες στη Ρεβυθούσα υποδηλώνουν σημαντικά υψηλότερη κερδοφορία από το αέριο τα επόμενα χρόνια σε σύγκριση με τα 121 εκατ. ευρώ του 2022.
Ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε στο τέταρτο τρίμηνο λόγω των ευνοϊκών κινήσεων για τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης και της αυξημένης λειτουργικής κερδοφορίας.
Περιμένει να ηλεκτροδοτήσει 1GW ΑΠΕ το 2023 και 2,5GW το 2024 με τις επενδυτικές δαπάνες να παραμένουν στα περίπου 700 εκατ. ευρώ όπως και το 2022.
H Beta σχολιάζει πως τα αποτελέσματα ήταν ισχυρά και πάνω από τις δικές της εκτιμήσεις αλλά και της αγοράς λόγω της ιστορικά ισχυρής πορείας σε όλους τους κλάδους που δραστηριοποιείται.
Όλες οι γραμμές στα αποτελέσματα είναι σε ιστορικά υψηλά αναφέρει η Beta.
Αναφορικά με την τηλεδιάσκεψη σημειώνει πως η διοίκηση είπε πως οι επενδύσεις το 2023 θα διατηρηθούν στα 700 εκατ. ευρώ λόγω της επέκτασης των ΑΠΕ (1GW σε λειτουργία το 2023) ενώ επίσης οι ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης θα αυξήσουν το δανεισμό.
Οι αγορές ιδίων μετοχών θα συνεχιστούν με την επερχόμενη γενική συνέλευση της 1ης Απριλίου να αποφασίζει αύξηση του πάνω ορίου τιμής.
Επίσης σημειώνει πως η διοίκηση θα δώσει τότε τις αναλυτικές εκτιμήσεις της για το 2023 αλλά ο στόχος για EBITDA τοποθετείται πάνω από το 1 δισ. ευρώ προσθέτοντας ότι το 2023 θα είναι μία εξαιρετικά καλή χρονιά.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της BETA η εκτίμηση θα μπορούσε να υποστηρίξει την επανάληψη της λαμπρής απόδοσης του 2022.
Χωρίς αμφιβολία αυτή είναι μία νέα εποχή για τον όμιλο που θεωρείται πλέον παγκόσμιος παίκτης και όχι περιφερειακός που ήταν πριν.
Κατά την άποψη της ΑΧΕ αυτό δεν έχει αποτυπωθεί στην τιμή της μετοχής και σημειώνει πως ο στόχος των EBITDA δίνει εκτίμηση για καθαρά κέρδη πάνω από 500 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή παίζει με p/e 7,1 φορές για το 2022 και 4,9 φορές EV/EBITDA.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης