Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Στο +22% η Attica Bank – Κινήσεις ωραιοποίησης λόγω αποτίμησης της νέας ανακεφαλαιοποίησης

tags :
Στο +22% η Attica Bank – Κινήσεις ωραιοποίησης λόγω αποτίμησης της νέας ανακεφαλαιοποίησης
Πάνω από 80% η σωρευτική άνοδος της μετοχής στις τελευταίες συνεδριάσεις
Σχετικά Άρθρα

Νέα ανοδική κίνηση κατέγραψε σήμερα η μετοχή της Attica Bank και ενισχύθηκε για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με σωρευτικά κέρδη άνω του 75% καθώς συνεχίστηκαν οι κινήσεις ωραιοποίησης.
Η μετοχή έκλεισε με άνοδο +22,18%, με υψηλό ημέρας 28,25%, στα 0,1410 ευρώ με αποτίμηση 173 εκατ. ευρώ και όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια.
Το κατασκευασμένο ράλι που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα δεν οφείλεται στους ενθουσιασμένους μετόχους που σπεύδουν να αγοράσουν την μετοχή της Attica bank. αλλά ούτε και στην έλευση της Βρεττού η οποία θα αναλάβει ως διευθύνουσα σύμβουλος την Attica bank.
Δεν είναι η στήριξη των βασικών μετόχων Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ΤΜΕΔΕ και Ellington στην νέα ανακεφαλαιοποίηση…
Η αιτία στα κατασκευασμένα ράλι αποδίδεται στην αποτίμηση της νέας ανακεφαλαιοποίησης και δευτερευόντως στο DTC στην αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση…

Συγκρίνοντας… τα μη συγκρίσιμα

Η Eurobank έχει χρηματιστηριακή αξία 3,65 δισεκ. δια ίδια κεφάλαια 5,93 δισεκ. = 0,61 P/BV
H Eurobank εμφάνισε κέρδη 760 εκατ στο α΄ 6,μηνο του 2022 και θα διανείμει και μέρισμα 0,03 ή 0,04 ευρώ ανά μετοχή για την χρήση 2022.
Η Attica bank έχει σήμερα 165 εκατ χρηματιστηριακή αξία… ενώ βρισκόταν σταθερά στα 90 εκατ.
Με βάση τα 322 εκατ κεφάλαια που διαθέτει εμφανίζει P/BV 0,51 δηλαδή η Attica bank εμφανίζει αποτίμηση καλύτερη από την Εθνική τράπεζα που επιτυγχάνει 500 εκατ κέρδη στο α΄ 6μηνο του 2022.
Προφανώς και αυτό δεν δικαιολογείται.

Υποθέτουμε ότι η Attica bank θα χρειαστεί 365 εκατ νέα κεφάλαια αυτά που επίσημα έχει προβλέψει η τράπεζα

Προφανώς και αυτό έχει ξεπεραστεί ως σενάριο, αφού οι ζημίες της Attica bank από τις παρελθούσες τιτλοποιήσεις είναι πολύ υψηλότερες.
Υποθέτουμε λοιπόν ότι η Attica bank θα έχει σε αυτό το σενάριο 165 εκατ τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία + 365 εκατ τα νέα κεφάλαια που προστίθενται στην χρηματιστηριακή αξία = 525 εκατ ευρώ συνολική κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο.
Τα 525 εκατ της χρηματιστηριακής αξίας τα διαιρούμε δια των νέων κεφαλαίων 322 εκατ υφιστάμενα κεφάλαια και 365 εκατ νέα κεφάλαια = 685 εκατ ευρώ.
Οπότε η σχέση χρηματιστηριακής τιμής προς ίδια κεφάλαια διαμορφώνεται στα 0,76…
Η Attica bank σε αυτό το σενάριο που έχει ξεπεραστεί επειδή οι ζημίες είναι πολύ μεγάλες, ήδη θα αποτιμάται 0,76 όταν η BNP Paribas αποτιμάται στην Γαλλία 0,62.

Ποιο το πραγματικό σενάριο για την Attica bank;

Η Attica bank δεν θα χρειαστεί 365 εκατ νέα κεφάλαια αλλά 600 με 650 εκατ νέα κεφάλαια αφού οι ζημίες φθάνουν τα 700 εκατ.
Άρα έχουμε 165 εκατ τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία + 600 με 650 εκατ νέα κεφάλαια που προστίθενται στην χρηματιστηριακή αξία = 815 εκατ ευρώ συνολική χρηματιστηριακή αξία.
Ταυτόχρονα τα κεφάλαια θα ανέλθουν σε 322 εκατ υφιστάμενα + 600 με 650 εκατ νέα κεφάλαια = 970 εκατ ευρώ
Η σχέση χρηματιστηριακής αξίας προς ίδια κεφάλαια διαμορφώνεται στο 0,84 καμία τράπεζα στην Ελλάδα δεν έχει τέτοια πανάκριβη αποτίμηση.
Η Attica bank σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοια αποτίμηση, είναι ακραία πανάκριβη.
Στην εξίσωση προφανώς σκόπιμα δεν κάναμε την αυτονόητη πράξη να αφαιρέσουμε τις ζημιές οι οποίες θα φθάσουν τα 650 εκατ ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη γιατί θα μιλάμε για κεφάλαια που τοποθετούνται για να χαθούν, εξαϋλωθούν.
Ήδη τα 322 εκατ υφιστάμενα κεφάλαια είναι -300 εκατ πραγματικά.
Γίνεται αντιληπτό ότι η εξίσωση της Attica bank έχει σοβαρό πρόβλημα κεφαλαίων, πρόβλημα μετόχων που θα επενδύσουν κεφάλαια για να τα χάσουν και πρόβλημα πανάκριβης αποτίμησης.
Όλη η εξίσωση της Attica bank είναι πραγματικά προβληματική.
Υπάρχει και κάτι χειρότερο, η Attica bank δεν θα μπορέσει να επιτύχει κέρδη για το ορατό μέλλον, οπότε όσα κεφάλαια επενδύονται δεν θα αποκτήσουν αξία…
Τα κεφάλαια που θα επενδυθούν θα χαθούν καθώς θα κλείσουν την αρνητική καθαρή θέση.
Η Attica bank σήμερα έχει αρνητική καθαρή θέση… αλλά στο χρηματιστήριο σημειώνει ράλι… πραγματικά πολύ φυσιολογικό όλο αυτό…


www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης