Τένις

Ναόμι Οσάκα: Ο κόσμος του τένις διχάζεται με την απόφαση της να αποχωρήσει από το Roland Garros μετά από πρόστιμο!

Ναόμι Οσάκα: Ο κόσμος του τένις διχάζεται με την απόφαση της να αποχωρήσει από το Roland Garros μετά από πρόστιμο!

Αθλητές από όλο τον κόσμο έχουν προσφέρει την στήριξή τους στη Ναόμι Οσάκα, η οποία αποχώρησε από το Roland Garros λόγω προβλημάτων ψυχικής υγείας - όμως ορισμένοι αμφισβήτησαν επίσης την απόφασή της.

Σχετικά Άρθρα

Η No2 γυναίκα στον κόσμο είχε ενημερωθεί από τους διοργανωτές ότι θα αποβληθεί εάν συνέχιζε να αποφεύγει τους δημοσιογράφους, ενώ της είχε επιβληθεί και πρόστιμο 15.000 δολάρια για παράλειψη δύο συνεντεύξεων τύπου μετά τη νίκη της στον πρώτο γύρο της Κυριακής.

Η Οσάκα, τέσσερις φορές νικήτρια σε τουρνουά Grand Slam, αποφάσισε να αποσυρθεί - προσθέτοντας ότι «θα πάρω λίγο χρόνο μακριά από το γήπεδο», λόγω ανησυχιών για την ψυχική της υγεία.

Σε μια δήλωση που δημοσίευσε στο Twitter, είπε ότι αισθανόταν ήδη ευάλωτη και ανήσυχη πριν από το τουρνουά και αποσύρθηκε έτσι ώστε όλοι να στρέψουν την προσοχή τους στο Τένις.

Η απόφασή της να μην μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης είχε γίνει το θέμα συζήτησης της διοργάνωσης μετά τη δημοσίευση μιας κοινής δήλωσης που απειλούσε να την αποκλείσει και να την απαγορεύσει από μελλοντικά τουρνουά.

Αθλητές στηρίζουν την Οσάκα

Ωστόσο η νεαρή τενίστρια έλαβε την στήριξη τόσο από τον αθλητικό όσο και από τον ευρύτερο κόσμο. Η Αμερικανίδα παίκτρια Κόκο Γκοφ είπε στην Οσάκα, μέσω ενός tweet: «Μείνε δυνατή. Θαυμάζω την ευπάθειά σου».

Και η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, που θεωρείται μια από τις καλύτερες παίκτριες όλων των εποχών, είπε ότι ήταν «τόσο λυπημένη» για την απόσυρση της Οσάκα, προσθέτοντας: «Ελπίζω πραγματικά ότι θα είναι εντάξει. Ως αθλητές μάθαμε να φροντίζουμε το σώμα μας, και ίσως η πνευματική και συναισθηματική μας πλευρά παραγκωνίζεται. Πρόκειται για κάτι περισσότερο από το να δίνουμε ή όχι μια συνέντευξη τύπου. Καλή τύχη Ναόμι - όλοι σε στηρίζουμε».

Η Σερένα Ουίλιαμς είπε απλώς: «Μακάρι να μπορούσα να αγκαλιάσω τη Ναόμι».

Υπάρχουν και αυτοί που διαφωνούν..

Ωστόσο, ορισμένοι άλλοι αστέρες του τένις αμφισβήτησαν την απόφαση της Οσάκα - υπερασπιζόμενοι την ανάγκη να μιλούν στα μέσα ενημέρωσης για «να χτίσουμε και να αναπτύξουμε» το άθλημα.

Ο πρώην νούμερο ένα τενίστας του Ηνωμένου Βασιλείου, Άντριου Καστλ, δήλωσε στην «LBC»: «Νομίζω ότι έχει κάνει μεγάλο λάθος. Έπαιξα σε 50 χώρες και έχασα σε καθεμία από αυτές - μισούσα τον εαυτό μου - αλλά υπάρχουν υποχρεώσεις. Δεν πρέπει να παίρνεις μέρος στην περιοδεία και απλά να πηγαίνεις για να παίξεις, είναι μέρος των υποχρεώσεων σου στην περιοδεία να μιλάς στα Μέσα γιατί δεν θα ανταμειφθείς γι’ αυτό που είσαι, και δεν θα έπαιζες το άθλημα που παίζεις αν δεν υπήρχε ολόκληρη η υποδομή αυτή πίσω από τους παίκτες. Δεν είναι μόνο το χτύπημα μιας μπάλας Τένις».

Η Μπίλι Τζιν Κινγκ, 39 φορές νικήτρια σε τουρνουά Grand Slam, που πλέον ακολούθησε τον δρόμο της προπονητικής, συμφώνησε εν μέρει. «Θαυμάζω και σέβομαι πλήρως τι κάνει η Ναόμι, οπότε είμαι λίγο διχασμένη καθώς προσπαθώ να μάθω και από τις δύο πλευρές της κατάστασης. Ενώ είναι σημαντικό όλοι να έχουν το δικαίωμα να πουν την αλήθεια τους, πάντα πίστευα ότι ως επαγγελματίας αθλήτρια έχω την ευθύνη να μιλάω στα μέσα ενημέρωσης. Στις μέρες μας χωρίς τον Τύπο, κανείς δεν θα ήξερε ποιοι είμαστε ή τι πιστεύουμε και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βοήθησαν στην οικοδόμηση και ανάπτυξη του αθλήματος σε αυτό που είναι σήμερα».

Η Ναόμι, η κατάθλιψη και ο Τύπος

Η παίκτρια από την Ιαπωνία αποκάλυψε ότι είχε υποφέρει από μεγάλες περιόδους κατάθλιψης μετά την πρώτη της νίκη στο Grand Slam στο US Open το 2018 και ότι αγωνίστηκε με πολύ άγχος.

«Όποιος με ξέρει, ξέρει ότι είμαι εσωστρεφής, και όποιος με έχει δει στα τουρνουά θα παρατηρήσει ότι συχνά φοράω ακουστικά, καθώς αυτό με βοηθά στην εξάλειψη του κοινωνικού άγχους μου», είπε συμπληρώνοντας: «Αν και ο τύπος του τένις ήταν πάντα ευγενικός με μένα (και θέλω να ζητήσω συγγνώμη ειδικά σε όλους τους “καλούς” δημοσιογράφους που ίσως έχω πληγώσει), δεν είμαι από φύση μου καλή δημόσια ομιλήτρια και έχω τεράστιο πρόβλημα άγχους πριν μιλήσω στα μέσα ενημέρωσης».

Η Οσάκα με ανάρτηση της στο Twitter πριν από λίγες μέρες ανέφερε ότι δεν θα μιλούσε στον Τύπο κατά τη διάρκεια του French Open, τονίζοντας ότι «δεν θα με εκθέσω σε ανθρώπους που με αμφισβητούν».

Ωστόσο, μετά την έντονη αντίδραση των διοργανωτών του τουρνουά, παραδέχτηκε στην τελευταία ανάρτησή της ότι «ο χρόνος δεν ήταν ιδανικός» και «το μήνυμα θα μπορούσε να ήταν σαφέστερο», ενώ επισήμανε ότι δεν είχε «φανταστεί» ή «σκόπευε» να αποχωρήσει από το τουρνουά και πως αρχικά είχε γράψει ιδιωτικό μήνυμα στους διοργανωτές για να ζητήσει συγγνώμη.

Η 23χρονη επισήμανέ ότι θέλει να αλλάξουν οι πτυχές του διαγωνισμού, αποκαλώντας τους κανόνες «αρκετά ξεπερασμένους».

«Θα αφιερώσω λίγο χρόνο μακριά από το γήπεδο τώρα, αλλά όταν έρθει η ώρα, θέλω πραγματικά να συνεργαστώ με την Tour για να συζητήσουμε τρόπους που μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα για τους παίκτες, τον τύπο και τους θαυμαστές», δήλωσε η Ναόμι.

Ευτυχία Γιαπουτζή

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης