Sports Βusiness

Το οικονομικό παζλ της Νις που… ολοκλήρωσε ο Γκαλτιέ

Το οικονομικό παζλ της Νις που… ολοκλήρωσε ο Γκαλτιέ

Αρκετά εκατομμύρια σε έσοδα και άλλα τόσα σε έξοδα, φάνηκε πως δεν είχαν νόημα μέχρι να αναλάβει ο… σωστός προπονητής.

Σχετικά Άρθρα

Η Νις έχει κάνει την μεγάλη έκπληξη φέτος, καθώς έχει ξεκινήσει το φετινό πρωτάθλημα με δύο νίκες και μία ισοπαλία. Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτό το τρομερό αλλά και η εμφάνισή του συλλόγου σε αυτές τις τρεις αναμετρήσεις.

Μπορεί στην πρεμιέρα να έμεινε στο 0-0 με την Ρεμς, όμως στη συνέχεια θριάμβευσε κόντρα στην περσινή πρωταθλήτρια, Λιλ με 4-0 και με το ίδιο σκορ, νίκησε και την Μπορντό.

Το πλάνο των μεταγραφών δεν άλλαξε ιδιαίτερα, όμως στην άκρη του πάγκου, κάθεται ο κατάλληλος για να το διαχειριστεί. Ο Κριστόφ Γκαλτιέ δείχνει πως είναι ο σωστός άνθρωπος για να «αποζημιώσει» τα χρήματα που έχει δαπανήσει η Νις τα τελευταία χρόνια.

 Περισσότερη βαρύτητα στο ρόστερ παρά στον… προπονητή!

Το καλοκαίρι του 2019, η Νις δαπάνησε συνολικά κάτι παραπάνω από 52 εκατ. ευρώ για αγορές. Ήταν και μία από τις σπάνιες φορές, που τα έξοδα ήταν περισσότερα από τα έσοδα των μεταγραφών, με τον τελικό απολογισμό να δείχνει «ζημιά» 29 εκατ. ευρώ (!). Ωστόσο, στον πάγκο, δεν υπήρχε η ίδια ενίσχυση. Η Νις παρέμεινε με τον Πάτρικ Βιεϊρά, ο οποίος μπορεί να έκανε τρομερή πορεία ως ποδοσφαιριστής αλλά στην προπονητική έκανε ακόμα τα πρώτα του βήματα.

Η απειρία του λειτούργησε κατά της ομάδας, κάτι που φάνηκε από την απόλυσή του τον Δεκέμβρη του 2020. Ο γαλλικός σύλλογος μπορεί να τερμάτισε 6ος, όμως στην επόμενη σεζόν, τίποτα δεν έμεινε σταθερό. Ουσιαστικά, το οικονομικό πλάνο είχε πάει… περίπατο και η ομάδα προσπάθησε με κάποιες πωλήσεις να ισορροπήσει τον ισολογισμό της. Ενδεικτικό πως το καλοκαίρι του 2020, απέκτησε μόνο με δανεισμό ποδοσφαιριστές και έβγαλε από τα ταμεία της μόλις 29 εκατ. ευρώ.

Η «αντεπίθεση» της φετινής σεζόν με παράδειγμα την… Λιλ!

Η αυτοκρατορία της Παρί Σεν Ζερμέν έπεσε (ξανά), με την Λιλ να κατακτάει το πρωτάθλημα και να βάζει τέλος στο σερί των Παριζιάνων. Αυτό, όπως ήταν φυσικό, έδωσε στις άλλες ομάδες την αυτοπεποίθηση να κάνουν το κάτι παραπάνω και να διεκδικήσουν όσα περισσότερα μπορούν. Η Νις, εκτός από το να ενισχυθεί, το πήγε ένα βήμα παρακάτω.

Προχώρησε στην πρόσληψη του ανθρώπου που οδήγησε την Λιλ στην κατάκτηση. Ο Κριστόφ Γκαλτιέ μπορεί να έγινε γνωστός σε όλη την Ευρώπη για την επιτυχία του γαλλικού συλλόγου, όμως εκείνος επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στη Νις. Μία κίνηση που ξάφνιασε αλλά το project που του παρουσιάστηκε, τα λέει όλα.

Ενίσχυση σε όλες τις γραμμές με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά και… «υπογραφή» Γκαλτιέ!

Η Νις κινήθηκε στο μεταγραφικό παζάρι με έναν ιδιαίτερο αλλά… κλασσικό τρόπο για το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Διατήρησε για πρώτη φορά σταθερό τον κορμό της. Συγκεκριμένα, μόνο οι πωλήσεις των Μαολίντα και Λις-Μέλου ήταν από εκείνες που άφησαν κενό, το οποίο, βέβαια, καλύφθηκε αμέσως. Ξεχωρίζει η «βόμβα» του Κέβιν Στένγκς από την Άλκμααρ.

Ο 22χρονος εξτρέμ αποτελεί ένα από τα κορυφαία ταλέντα της Ολλανδίας και ο γαλλικός σύλλογος κατάφερε να τον πείσει έναντι 15 εκατ. ευρώ (!) για να τον κάνει δικό του. Παράλληλα, ενίσχυσε με τον καλύτερο τρόπο την γραμμή κρούσης, χάρη στην απόκτηση του Αντί Ντελόρ από την Μοντπελιέ με 10 εκατ. ευρώ αλλά και τον δανεισμό του Τζάστιν Κλάιφερτ από την Ρόμα.

Όσο για την άμυνα, ο Ζαν Τοντιμπό κόστισε 8,5 εκατ. ευρώ από την Μπαρτσελόνα και μπροστά του, στα χαφ, θα βρει τους Πάμπλο Ροσάριο (Αϊντχόφεν) και Λεμίνα (Σαουθάμπτον), οι οποίοι έβγαλαν από τα ταμεία της Νις το ποσό των έξι εκατ. ευρώ ο καθένας. Όλα αυτά, εκτόξευσαν τα έξοδα στα 48 εκατ. ευρώ και ενισχύθηκαν όλες οι γραμμές της ομάδας.

Φυσικά, το σημείο «κλειδί» είναι ο Κριστόφ Γκαλτιέ. Με συνταγή αλά… Λιλ, είναι έτοιμος να στείλει τη Νις εκεί που της αρμόζει με βάση τις μεταγραφές. Το σύστημα 4-4-2 με δύο 6άρια στον άξονα, δίνει άλλο αέρα στον γαλλικό σύλλογο και αυτό εμφανίζεται στον αγωνιστικό χώρο. Ο θρίαμβος επί της περσινής πρωταθλήτριας ήταν ένα δείγμα σε αυτό που μπορεί να προσφέρει αυτή η ομάδα.

Οι σύλλογοι που κάνουν την διαφορά στον μεταγραφικό σχεδιασμό, αυξάνονται σεζόν με τη σεζόν. Επενδύσεις, έξυπνες αγορές και πλάνο με την απόλυτη, οικονομική, οργάνωση. Η Νις κατάλαβε πως εκτός από το ρόστερ, έπρεπε να αναλάβει και ο κατάλληλος προπονητής για να το διαχειριστή.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης