Sports Βusiness

Το ποδόσφαιρο γυναικών εξελίσσεται με πλάνο και μεγάλα deals

Το ποδόσφαιρο γυναικών εξελίσσεται με πλάνο και μεγάλα deals
Βήματα προόδου σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της σεζόν 2019/20 για το ποδόσφαιρο γυναικών, με το μέλλον να δείχνει αύξηση του επαγγελματισμού και ανάπτυξη του αθλήματος.
Σχετικά Άρθρα
Η τάση για επέκταση των πρωταθλημάτων στο γυναικείο ποδόσφαιρο μεγάλωσε περισσότερο μέσα στη σεζόν 2019/20. Η αγγλική WSL αύξησε τις ομάδες σε 12 από 10, η κινέζικη Women’s Super League και η ισπανική Primera Division ανακοίνωσαν πως θα προσθέσουν 2 επιπλέον ομάδες από το 2021. Με τέτοιες κινήσεις μπορεί να αυξηθεί το ενδιαφέρον, το τηλεοπτικό κοινό και η προσέλευση του κόσμου.
Βέβαια για να γίνει αυτό θα πρέπει οι ομάδες που θα προστεθούν να έχουν επαγγελματικά στάνταρ. Σε αυτό το μήκος κύματος είναι οι αποφάσεις σε Κίνα και Βραζιλία. Συγκεκριμένα, η κινέζικη αρχή ανακοίνωσε πως η ίδρυση επαγγελματικών γυναικείων ομάδων θα αποτελέσει μια συνθήκη για πρόσβαση στη Super League των ανδρών. Από τη μεριά της η βραζιλιάνικη ποδοσφαιρική αρχή ανακοίνωσε πως για να συμμετέχει μια ομάδα στη Serie A των ανδρών, θα πρέπει να έχει μια ομάδα γυναικών με το ίδιο όνομα και τα ίδια χρώματα.

Εμπορικές συμφωνίες στο ποδόσφαιρο γυναικών

Μέσα στη σεζόν 2019/20 υπήρξαν σημαντικές συμφωνίες για το ποδόσφαιρο γυναικών:

  • Η Barclay’s υπέγραψε τριετή συμφωνία με την αγγλική Super League γυναικών (WSL) αξίας 11,8 εκ. ευρώ. Μάλιστα η συμφωνία περιλαμβάνει τη συνεργασία της τράπεζας με την FA Girls’ Football Partnerships, με την Barclays να γίνεται βασικός συνεργάτης.

  • Η χημική εταιρεία Arkema υπέγραψε τριετή συμφωνία με τη γαλλική Division 1 γυναικών, με την κατηγορία να μετονομάζεται σε D1 Arkema.

  • Η ισπανική Primera Division σύναψε τηλεοπτικό συμβόλαιο με την Mediapro ύψους 3 εκ. ευρώ ετησίως από την αγωνιστική περίοδο 2019/20 έως 2021/22.

  • Το αγγλικό πρωτάθλημα γυναικών WSL θα συνεργαστεί με το Sky και το BBC για το διάστημα 2021 έως 2024, βάζοντας στα ταμεία 9,4 εκ. ευρώ ετησίως.

  • Για τις διεθνείς διοργανώσεις η UEFA εξασφάλισε σημαντικές χορηγίες για το Τσάμπιονς Λιγκ γυναικών και για τα EURO γυναικών με την Just Eat (2021 έως 2025) και την PepsiCo (2020 έως 2025). Επίσης η UEFA υπέγραψε συμβόλαια για το EURO 2022 γυναικών με σημαντικά τηλεοπτικά έσοδα. Συγκεκριμένα, το Canal Plus και το TF1 θα έχουν τα δικαιώματα για τη Γαλλία έναντι 13 εκ. ευρώ, ενώ το BBC πλήρωσε 10 εκ. ευρώ για τα αντίστοιχα δικαιώματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Κινήσεις για επαγγελματικό γυναικείο ποδόσφαιρο

Αξίζει να αναφερθούν μερικές κινήσεις που βοηθάνε το ποδόσφαιρο γυναικών να βαδίσει σε πιο επαγγελματικά «μονοπάτια»:

  • Η ιταλική Serie A γυναικών ανακοίνωσε την πρόθεση να γίνει εξολοκλήρου επαγγελματική κατηγορία από το 2022. Στα σχέδια είναι να καταργηθεί το salary cup και να επιτραπεί στις ομάδες να πληρώνουν υψηλότερα συμβόλαια. Μάλιστα οι ιταλικές αρχές θα διαθέσουν 11 εκ. ευρώ για τις ημι-επαγγελματικές ομάδες έτσι ώστε να προβούν στις απαραίτητες αλλαγές.

  • Η ποδοσφαιρική αρχή της Σαουδικής Αραβίας (SAFF) δημιούργησε το πρώτο πρωτάθλημα γυναικών της χώρας με ονομασία Women’s Community Football League.

  • Η Concacaf ανακοίνωσε το πλάνο για τη δημιουργία μιας διοργάνωσης τύπου Τσάμπιονς Λιγκ γυναικών έως το 2024.

  • Η ποδοσφαιρική αρχή της Βραζιλίας ανακοίνωσε πως η εθνική ομάδα γυναικών θα πληρώνεται το ίδιο με την εθνική ανδρών.

  • Η ισπανική Primera Division αναβλήθηκε για μια αγωνιστική λόγω απεργίας των παικτριών με αιτία τη συλλογική συμφωνία για βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Αλέξανδρος Καρατσενίδης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης