Sports Βusiness

Premier League: Τραπεζίτες και συγγραφείς βιβλίων μεταξύ των διοικούντων των ομάδων του «Νησιού» (part 3)

Premier League: Τραπεζίτες και συγγραφείς βιβλίων μεταξύ των διοικούντων των ομάδων του «Νησιού» (part 3)

Πως κατάφεραν να χτίσουν τις περιουσίες τους οι διοικούντες 7 ομάδων της Premier League σύμφωνα με το βρετανικό σάιτ The Athletic.

Σχετικά Άρθρα

Με τις άγνωστες πτυχές του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του «Bix Six», αλλά και επτά ακόμα ομάδων του Αγγλικού πρωταθλήματος να έχουν ήδη εξεταστεί, το «BN Sports» ολοκληρώνει την ανάλυση του για το… πόθεν έσχες των 20 συλλόγων της Premier League.

Μπέρνλεϊ – Άλαν Πέις (ALK Capital)

Ο Άλαν Πέις και η ALK Capital αγόρασαν τον περασμένο Δεκέμβριο το 84% των μετοχών της Μπέρνλεϊ έναντι 150 εκατομμυρίων λιρών, αλλά η Athletic υποστήριξε πως τα χρήματα που έδωσε στην πραγματικότητα το επενδυτικό group δεν ξεπέρασαν τα 15 εκατομμύρια, καθώς το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε μέσω δανείων. Ο Πέις, που ηγείται της ALK Capital, είναι επιτυχημένος τραπεζίτης στις ΗΠΑ έχοντας δουλέψει για την Lehman Brothers και τη Citi. Το ποδόσφαιρο αποτελεί τη μεγάλη του εμμονή, για το λόγο αυτό είχε εργαστεί και για μια διετία στους Ρεάλ Σολτ Λέικ τους MLS.

Νιούκαστλ - Μάικ Άσλεϊ

O Άσλεϊ έχτισε την περιουσία του μέσω της αλυσίδας αθλητικών ειδών, Sports Soccer. Ξεκίνησε με την δημιουργία ενός καταστήματος, αλλά σύντομα επεκτάθηκε σε όλη την περιοχή του Λονδίνου. Η εταιρεία του έχει πλέον επονομαστεί σε Sports Direct και αποτελεί τη μεγαλύτερη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει μερίδιο μετοχών στις Donnay, Kangol, Karrimor και Lonsdale, ενώ ταυτόχρονα, του ανήκει και το βρετανικό πολυκατάστημα House of Fraser.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει άμεση αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Νιούκαστλ. Εδώ και περίπου 18 μήνες, η Αμάντα Στέιβλι (PCP Capital Partners), οι δισεκατομμυριούχοι αδερφοί Ρούμπεν και το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, προσπαθούν να αγοράσουν την ομάδα από τον Μάικ Άσλεϊ.

Νόριτς - Ντέλια Σμιθ και Μίχαελ Γουίν-Τζόουνς

Το ζεύγος Σμιθ και Γουίν-Τζόουνς έχουν το μεγαλύτερο μετοχικό πακέτο της ομάδας. Η συνολική περιουσία τους αποτιμάται στα 20 εκατομμύρια λίρες, ποσό αρκετά χαμηλό για τα δεδομένα της Premier League. H Ντέλια Σμιθ είναι πασίγνωστη σεφ που έχει κυκλοφορήσει δεκάδες bestselling βιβλία μαγειρικής, ενώ ο σύζυγός της είναι πολύ επιτυχημένος εκδότης αλλά και συγγραφέας. Η Νόριτς είχε υπογράψει μια πολύ σημαντική χορηγία με την BK8. Ωστόσο, η εταιρεία τυχερών παιχνιδιών χρησιμοποιούσε διαφημιστικές τακτικές που παρέπεμπαν σε… ελαφρύ πορνό, κάτι που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των φιλάθλων. Τα «καναρίνια» διέκοψαν τη συνεργασία, συμφωνώντας με τη Lotus Cars, σε ένα εμφανώς λιγότερο κερδοφόρο deal.

Σαουθάμπτον - Γκάο Τζίνσενγκ
Ο Τζίνσενγκ αγόρασε το 80% της Σαουθάμπτον έναντι 200 εκατομμυρίων λιρών το 2017. Μέσω της οικογενειακής επιχείρησης του, Lander Sports Development, έχει ακίνητη περιουσία σε όλη την Κίνα. Οι προθέσεις του αναφορικά με το μέλλον της ομάδας δεν έχουν αποκαλυφθεί, αφού από τότε που ανέλαβε δεν έχει επενδύσει ούτε μια λίρα παραπάνω. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κινέζος επιχειρηματίας ψάχνει αγοραστή για να απεμπλακεί από τη Σαουθάμπτον, με τον Αμερικάνο επενδυτή που έχει και τη Μπορντό, Joseph DaGrosa, να φαντάζει ως φαβορί της διάδοχης κατάστασης.

Γουότφορντ – Τζίνο Πότσο

Ο Τζαμπάολο Πότσο ίδρυσε την Freud, εταιρία μεταλλουργίας και μηχανολογίας, που επεκτάθηκε με γοργούς ρυθμούς από τη βόρεια Ιταλία στις αγορές της Κίνας και των ΗΠΑ. Το 1986, η οικογένεια αγόρασε τον πρώτο της ποδοσφαιρικό σύλλογο, την Ουντινέζε. Το 2008 η Freud πωλήθηκε στην Bosch, δίνοντας στους Πότσο περισσότερο χρόνο να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο, έτσι για μία επταετία (2009 – 2016) έκατσαν και στον προεδρικό θώκο της Γρανάδα. Ο Τζίνο Πότσο, γιος του Τζαμπάολο, από το 2014 είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της Γουότφορντ, αφού ο πατέρας του έχει αφοσιωθεί εξολοκλήρου στη διοίκηση της Ουντινέζε.

Γουλβς - Fosun International

Ο κινέζικος κολοσσός δημιουργήθηκε ουσιαστικά το 1992 με την επωνυμία Guangxin Technology Development Company από πέντε απόφοιτους του πανεπιστημίου Fudan της Σαγκάης. Ύστερα από επενδύσεις στον τομέα της υγείας, στις αγοροπωλησίες ακινήτων, αλλά και τη βιομηχανία του χάλυβα, κατάφερε να χτίσει μια τρομερή περιουσία. Αγόρασε τους «λύκους» το 2016 έναντι 30 εκατομμυρίων λιρών, με την προϋπόθεση ότι μετέπειτα θα τους χρηματοδοτήσουν με ακόμα 100 εκατομμύρια. Η Fusun έχει υψηλές βλέψεις για τη Γουλβς, αφού μέσω αυτής έχει ήδη επενδύσει στη μόδα αλλά και τη βιομηχανία των eSports.

Κρίσταλ Πάλας - Στιβ Πάρις, Τζος Χάρις και Ντέιβιντ Μπλίτζερ

O Πάρις, που ήταν από μικρός υποστηρικτής της Πάλας, άφησε το σχολείο στα 18 του για να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία που συνδύαζε μάρκετινγκ και γραφιστική. Η TAG Worldwide, όπως ονομάστηκε, πωλήθηκε το 2011 αποφέροντάς του κέρδη ύψους 150 εκατομμυρίων λιρών. Το όνομα του Χάρις πρωταγωνίστησε το 2018 στα πρωτοσέλιδα των New York Times και Guardian λόγω της σχέσης του με τον Τζάρεντ Κούσνερ (γαμπρός του Ντόλαντ Τραμπ) για πόστο στον Λευκό Οίκο. Είναι συνιδιοκτήτης της επενδυτικής εταιρείας, Apollo Global Management, ενώ μαζί με τον Μπλίτζερ, διοικεί τους Philadelphia 76ers (NBA) και New Jersey Devils (NHL). Ο 51χρονος Αμερικανός αριθμεί με τη σειρά του δεκάδες επενδύσεις στη βιομηχανία του αθλητισμού, αφού έχει επίσης μετοχές στις Άουγκσμπουργκ και Team Dignitas (eSports).

Πάνος Σταμούλης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης