Sports Βusiness

Premier League: H ισχυροποίηση των προέδρων του «Big Six» έχει σαν φόντο… πετρέλαια, real estates και χρηματιστήριο (part 1)

Premier League: H ισχυροποίηση των προέδρων του «Big Six» έχει σαν φόντο… πετρέλαια, real estates και χρηματιστήριο (part 1)

Πως κατάφεραν να χτίσουν τις περιουσίες τους οι διοικούντες των «μεγάλων» της Αγγλίας σύμφωνα με το βρετανικό σάιτ, The Athletic.

Σχετικά Άρθρα

Η επιτυχία μιας ομάδας συχνά ταυτίζεται με την απόδοση των παικτών, την επιρροή και την ικανότητα του προπονητή. Ωστόσο, πάνω από τους άμεσους πρωταγωνιστές θα υπάρχουν πάντα οι διοικούντες. Aυτοί καλούνται να πάρουν τις κρισιμότερες αποφάσεις, αυτοί είναι που ορίζουν τον προϋπολογισμό, που αρκετές φορές συνεπάγεται και με τη δυναμική ενός συλλόγου. Όταν μιλάμε για χρήματα και Premier League, έξι είναι οι σύλλογοι που ξεχωρίζουν για την οικονομική τους ευρωστία.

Άρσεναλ - Σταν Κρένκε

Η κύρια επιχειρηματική ασχολία του 74χρονου Αμερικανού -που έγινε ο κυρίαρχος μέτοχος της Άρσεναλ το 2011- είναι οι αγοροπωλησίες ακινήτων. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της περιουσίας του προέκυψε λόγω του γάμου του με την Αν Γουόλτον το 1974. Πρόκειται για την πλουσιότερη οικογένεια των ΗΠΑ που εδραιώθηκε επιχειρηματικά μέσω της Walmart (αλυσίδα λιανικής πώλησης). To 1995 κληρονόμησε το μερίδιο του πατέρα της Αν, που αποτιμάται σε περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια λίρες. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στην Αμερική, αλλά και ιδιοκτήτης των Denver Nuggets (NBA), LA Rams (NFL) και Colorado Rapids (MLS).

Τσέλσι - Ρόμαν Αμπράμοβιτς

Η περιουσία του ανθρώπου που ανέλαβε την Τσέλσι το 2003 αποτιμάται στα 12 δισεκατομμύρια λίρες, αλλά το μυστήριο γύρω από τον τρόπο με τον οποίο πλούτησε ο Αμπράμοβιτς παραμένει ακόμα άλυτο. Η πρώτη του επιχειρηματική δραστηριότητα αφορούσε την πώληση λαστιχένιων παπιών και όταν ιδιωτικοποιήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία της Σοβιετικής Ένωσης, απέκτησε την εταιρεία πετρελαίου Sibneft, την οποία πούλησε αργότερα στην Gazprom σε ένα απίστευτα κερδοφόρο deal. Πλέον, το μεγαλύτερο κομμάτι του πλούτου του σχετίζεται με την Evraz, βρετανική πολυεθνική που ασχολείται με την κατασκευή και την εξόρυξη χάλυβα.

Λίβερπουλ - Fenway Sports Group

Το FSG αγόρασε τη Λίβερπουλ το 2010 έναντι 300 εκατομμυρίων λιρών και μέσα σε μια δεκαετία η αξία της ομάδας έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί. Οι ιδρυτές του Fenway Sports Group είναι οι Τζον Γ. Χένρι και Τομ Γουέρνερ, που έχουν επίσης στην κατοχή τους το ιστορικό franchise του MLB, Boston Red Sox, αλλά και επενδύσεις τόσο στην Ολιμπίκ Μαρσέιγ, όσο και στο ράλι NASCAR. Ο Χένρι ασχολήθηκε με αγροτικά προϊόντα όπως η σόγια και μέσω χρηματοδοτήσεων έστησε τη δική του επιχείρηση το 1981. Μέχρι και το 2012, που η εταιρεία σταμάτησε να διαχειρίζεται κεφάλαια, ήταν ήδη δισεκατομμυριούχος. Ο Γουέρνερ έχτισε την περιουσία του όντας παραγωγός πολύ επιτυχημένων τηλεοπτικών προγραμμάτων, όπως τα The Cosby Show, 3rd Rock From The Sun και That 70s Show. Ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για το μπέιζμπολ και το 1990 αποτέλεσε μέλος ενός επενδυτικού group που αγόρασε τους San Diego Padres. Τον Μάρτιο, το FSG ανακοίνωσε ότι το 10% της Λίβερπουλ πωλήθηκε στην RedBird Capital Partners για 543 εκατομμύρια λίρες. Πρόσφατα, ένα μικρό μετοχικό πακέτο των Reds απέκτησε και ο superstar του NBA, LeBron James.

Μάντσεστερ Σίτι - Abu Dhabi United Group

Η Βασιλική Οικογένεια του Άμπου Ντάμπι, με τον Σεΐχη Μανσούρ να ηγείται, αποφάσισε να επενδύσει στο ποδόσφαιρο το 2008, όταν και αγόρασε την Μάντσεστερ Σίτι. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για το πως έχτισε την περιουσία του ο ισχυρός άνδρας των Σίτιζενς, αφού τα πλούσια σε πετρέλαιο εδάφη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η απόλυτη μοναρχία που βιώνει το Άμπου Ντάμπι, προσφέρουν στα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας αμύθητα ποσά. Για του λόγου το αληθές, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι κέρδισε 470 εκατομμύρια λίρες κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Οικογένεια Γκλέιζερ

Η δυναστεία των Γκλέιζερ χτίστηκε μέσω του Μάλκολμ Γκλέιζερ (απεβίωσε το 2014) που ξεκίνησε επισκευάζοντας κοσμήματα και ρολόγια στη Νέα Υόρκη. Οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες επεκτάθηκαν στις αγοροπωλησίες ακινήτων και στη συνέχεια επένδυσε τόσο στα media, όσο και στον τομέα της υγείας. Είχε μετοχές σε εταιρείες παιχνιδιών, όπως η Tonka Toys, αλλά και στην αμερικανική βιομηχανία μοτοσικλετών, Harley-Davidson. Εκτός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οικογένεια έχει στην κατοχή της άλλο ένα τεράστιο sports brand, τους Tampa Bay Buccaneers του NFL, που μετρούν δύο κατακτήσεις Super Bowl (2002 και 2020).

Τότεναμ - Τζο Λιούις

Ο Ντάνιελ Λίβι είναι ο πρόεδρος της Τότεναμ, όμως ο ιδιοκτήτης της ομάδας είναι ο Τζο Λιούις. Ο 84χρονος επιχειρηματίας άφησε το σχολείο σε ηλικία 15 ετών για να βοηθήσει την επιχείρηση catering που είχε ο πατέρας του, δείχνοντας από μικρός το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. Είχε κάνει δεκάδες επενδύσεις σε εστίαση και τουρισμό, όμως η στιγμή της μεγάλης κερδοφορίας συνέβη τη «Μαύρη Τετάρτη», όταν δηλαδή στοιχημάτισε υπέρ της υποτίμησης της αγγλικής λίρας που αποχώρησε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών το 1992. Αρκετοί ανέφεραν ότι εκείνη τη μέρα κέρδισε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Τα έσοδα του τη σεζόν 2020-21 έφτασαν τα 470 εκ. δολάρια με τη συνολική περιουσία του να αποτιμάται στα 6 δισεκατομμύρια.

Πάνος Σταμούλης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης