Sports Βusiness

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Το «άγγιγμα του Μίδα» εκτοξεύει την Τσέλσι!

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Το «άγγιγμα του Μίδα» εκτοξεύει την Τσέλσι!
Οι επενδύσεις και οι εμπορικές συμφωνίες που μετέτραψαν σε ευρωπαϊκή υπερδύναμη την Τσέλσι, είχαν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των Λονδρέζων από το 2003 που ανέλαβε ο Ρομάν Αμπράμοβιτς.
Σχετικά Άρθρα

Η σεζόν 2018/19 ήταν η τελευταία της προ-COVID εποχής και αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για τα λειτουργικά έσοδα της Τσέλσι. Συγκεκριμένα τα έσοδα από τους αγώνες, τα τηλεοπτικά και τις εμπορικές συμφωνίες, έφτασαν στο ποσό των 513 εκ. λιρών. Δηλαδή, μια αύξηση 282% σε σχέση με το 2003 που ανέλαβε ο Αμπράμοβιτς τη ηνία του συλλόγου. Στη συνέχεια ήρθε η αγωνιστική περίοδος 2019/20 που επηρεάστηκε από τον κορονοϊό και είχε ως αποτέλεσμα μείωση κατά 8,5%, με τα λειτουργικά έσοδα να πέφτουν στα 469 εκ. λίρες.
Operating_revenue_evolution_and_breakdwon1.png
Όπως παρατηρούμε στο γράφημα της KPMG, τα έσοδα από τους αγώνες δεν έχουν μεγάλες διακυμάνσεις για την Τσέλσι, ενώ τις τελευταίες σεζόν υπάρχει μια μείωση. Η μικρή χωρητικότητα του Στάμφορντ Μπριτζ (42.000 θέσεις) σχετικά με τους ανταγωνιστές, οι τιμές των εισιτηρίων που παραμένουν ίδιες από τη σεζόν 2011/12 και η υποτίμηση της αγγλικής λίρας είναι οι κύριοι λόγοι για αυτό το γεγονός.
Μεγάλη αύξηση σημειώνεται στα τηλεοπτικά καθώς η Τσέλσι από τη σεζόν 2017/18 λαμβάνει ποσά άνω των 200 εκ. λιρών, σαφώς μεγαλύτερα από τα 85 εκ. προ της έλευσης του Αμπράμοβιτς. Η πίτα για τους Λονδρέζους μεγάλωσε λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου της ομάδας και ο κύριος λόγος για αυτή την αλλαγή ήταν ο Ρώσος μεγιστάνας.
Τα νέα για την Τσέλσι είναι άκρως θετικά και στο εμπορικό κομμάτι, με τις επιτυχίες των Λονδρέζων να ανεβάζουν κατακόρυφα το brand. Η προσέλκυση νέων οπαδών έφερε μερικές ιστορικές συμφωνίες για την Τσέλσι. Από το 2003 που ο Ρομάν Αμπράμοβιτς έγινε το αφεντικό της Τσέλσι, τα εμπορικά έσοδα του συλλόγου αυξήθηκαν κατά 366% μέχρι τη σεζόν 2018/19. Η συμφωνία με τη Nike αποφέρει 69 εκ. λίρες ετησίως στους Λονδρέζους, τη στιγμή που το deal με την εταιρία τηλεπικοινωνιών Three φτάνει στις 46 εκ. λίρες για κάθε χρόνο έως το 2022.
Commercials1.png
Η δημοφιλία της Τσέλσι έχει ανέβει σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα social media του συλλόγου να παίρνουν «φωτιά» με 111 εκ. ακόλουθους. Στην Αγγλία η μόνη ομάδα που βρίσκεται πάνω από την Τσέλσι είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ παγκόσμια η Τσέλσι βρίσκεται στην πέμπτη θέση. Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει αύξηση κατά 30% στους followers των Λονδρέζων, με το Instagram να ανεβαίνει κατά 57%. Μάλιστα οι άνθρωποι του συλλόγου στοχεύουν και στην κινέζικη αγορά, αναπτύσσοντας την πλατφόρμα Weibo με διπλασιασμό των πιστών τους!
Η εκτόξευση της Τσέλσι από το 2003 που μπήκε στη ζωή του συλλόγου ο Ρομάν Αμπράμοβιτς είναι φανερή. Η ομάδα έγινε ανταγωνιστική εντός και εκτός συνόρων κατακτώντας 17 τίτλους, περισσότερους από κάθε άλλον αγγλικό σύλλογο για το διάστημα από το 2003 μέχρι σήμερα. Θα μπορούσε κανείς να πει πως ο Αμπράμοβιτς έχει το «άγγιγμα του Μίδα», αλλά για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο την ομάδα της Τσέλσι έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις. Από τον ερχομό του Αμπράμοβιτς έχουν επενδυθεί 2,2 δισ. ευρώ σε παίκτες, το μεγαλύτερο ποσό από κάθε άλλο σύλλογο της Πρέμιερ Λιγκ.
Η κύρια διαφορά με άλλους συλλόγους, είναι ότι η Τσέλσι δεν χρειάζεται να πληρώνει τόκους καθώς τα δάνεια εισέρχονται απευθείας από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς χωρίς να μεσολαβεί κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Έτσι η Τσέλσι είχε πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και κινήθηκε επιθετικά στο μεταγραφικό παζάρι με αγορές όπως του Κάι Χάβερτς και του Τίμο Βέρνερ. Μάλιστα ο ισχυρός άνδρας της Τσέλσι δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον και για τη γυναικεία ομάδα, πραγματοποιώντας την ακριβότερη μεταγραφή του γυναικείου ποδοσφαίρου, την Περνίλε Χάρντερ.

 

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω στο 2003, οι οπαδοί της Τσέλσι μπορούν να δουν πως σε αυτά τα 18 χρόνια της παρουσίας του Ρομάν Αμπράμοβιτς τα πιο τρελά τους όνειρα έγιναν πραγματικότητα. Ένας σύλλογος με σχετικά περιορισμένα επιτεύγματα μετατράπηκε σε ευρωπαϊκή υπερδύναμη, με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς να είναι ο πρωταγωνιστής για την εκτόξευση των Λονδρέζων.


Αλέξανδρος 
Καρατσενίδης

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης