Sports Βusiness

Τρόπαια από... χρυσάφι: Τα 10 ακριβότερα παγκοσμίως!

Τρόπαια από... χρυσάφι: Τα 10 ακριβότερα παγκοσμίως!
Πριν τα κερδίσουν και τα σηκώσουν οι αθλητές, έχουν ξοδευτεί ένα... κάρο χρήματα για να κατασκευαστούν!

Πολλά είναι τα τρόπαια Παγκοσμίως, για τα οποία μάχονται κάθε χρόνο εκατομμύρια αθλητές σε κορυφαίες διοργανώσεις. Και μπορεί η εμφάνιση τους να μας εντυπωσιάζει ή να περιμένουμε όλοι τη στιγμή που θα σηκωθούν ψηλά στον αέρα από τους πρωταθλητές, ωστόσο μας διαφεύγει μια μικρή λεπτομέρεια.

Το πόσο, δηλαδή, κοστίζουν! Το «BN Sports» καταγράφει τα 10 ακριβότερα τρόπαια Παγκοσμίως και σας τα παρουσιάζει ένα προς ένα.

1. FIFA World Cup-20 εκατομμύρια ευρώ

Το ακριβότερο τρόπαιο στην ιστορία είναι εκείνο του Μουντιάλ. Έχει κατασκευαστεί από 18 καράτια χρυσού (!) το 1974, έχει μέγεθος, ενώ το βάρος του υπολογίζεται στα 6.175kg.

Αναφορικά με το σχέδιο του, βλέπουμε δυο ανθρώπινες φιγούρες να κρατούν τη γη, ενώ το συνολικό κόστους του φτάνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ!

vase.jpg

2. Woodlawn Vase/Horse Riding Trophy-2,1 εκατομμύρια ευρώ

Πρόκειται για το πιο πολύτιμο και... πολυταξιδεμένο τρόπαιο στην ιστορία των αμερικανικών αγώνων ιππασίας. Απονέμεται στη διοργάνωση Preakness Stakes, που διεξάγεται στη Βαλτιμόρη κάθε τρίτο Σάββατο του Μάϊου κάθε χρόνο, ενώ έχει κατασκευαστεί το 1860 και είναι από καθαρό ασήμι.

Το μέγεθος του υπολογίζεται στα 91cm και το βάρος του στα 13.6kg, ενώ το κόστος δημιουργίας του ανέρχεται στα 2,1 εκατ. ευρώ.

3. FA Cup Trophy-1,2 εκατομμύρια ευρώ

Τρίτο κατά σειρά σε αξία είναι το ιστορικότερο Κύπελλο στο Αγγλικό ποδόσφαιρο, το FA Cup. Ζυγίζει 6,3 kg, ενώ έχει μέγεθος περί τα 61.5cm, όπως ακριβώς και οι άλλες δυο version του το 1911 και το 1992 αντίστοιχα.

Συνολικά κοστίζει 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

fa-cup.jpg

4. Borg-Warner Trophy/Motorsport-1,1 εκατομμύρια ευρώ

Περνάμε στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, εκεί, όπου θα συναντήσουμε το Borg-Warner Trophy, το οποίο απονέμεται στο τουρνουά Indianapolis 500. Δημιουργήθηκε το 1936, έχει μέγεθος 163cm και ζυγίζει 45kg.

Για να δημιουργηθεί δαπανήθηκαν 1,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι νικητές -όπως και στο Μουντιάλ- δεν μπορούν να κρατήσουν το αυθεντικό Κύπελλο, αλλά παίρνουν μαζί τους ένα πιστό αντίγραφο.

 5. Stanley Cup-550 χιλ.  ευρώ

Πρόκειται για ένα από τα διασημότερα τρόπαια στον κόσμο. Το Stanley Cup απονέμεται στον πρωταθλητή του χόκεϊ επί πάγου στον Καναδά κάθε σεζόν και έχει κατασκευαστεί το 1892. Το μέγεθος του υπολογίζεται στα 89.5cm, ενώ το βάρος του αντίστοιχα στα 15.6kg.

Στοιχίζει συνολικά 550 χιλιάδες ευρώ.

Ballon-dOr.jpg

6. Ballon d'Or-508 χιλ. ευρώ

Από 18 καράτια χρυσού έχει δημιουργηθεί η χρυσή μπάλα (σ.σ. Ballon d'Or), η οποία αποτελεί το ετήσιο βραβείο για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή στον κόσμο. Κατασκευάστηκε το 1613 από τον διάσημο γαλλικό οίκο κοσμημάτων «Mellerio dits Meller» και η αξία της φτάνει τα 508 χιλιάδες ευρώ.

7. The Super Bowl Trophy (Vince Lombardi Trophy)-42 χιλ. ευρώ

Στην 7η θέση της λίστας μας βρίσκεται επίσης το πασίγνωστο The Super Bowl Trophy (σ.σ. το Vince Lombardi Trophy). Αποτελεί το μοναδικό τρόπαιο το οποίο κάθε χρόνο επανακατασευάζεται, ενώ η ομάδα που θα το κερδίσει έχει τη δυνατότητα να το κρατήσει κιόλας.

Η αξία του αγγίζει τα 42 χιλιάδες ευρώ, ενώ κατασκευάστηκε το 1967 για πρώτη φορά και ζυγίζει 3.2 kg και έχει μέγεθος στα 56 cm.

nfl.jpg

8. ICC Cricket World Cup Trophy-25 χιλ. ευρώ

Με αξία 25 χιλιάδων ευρώ ακολουθεί το μεγαλύτερο τρόπαιο στο κρίκετ, το ICC Cricket World Cup. Απονέμεται στο Super Bowl, ενώ έχει κατασκευαστεί το 1999 στο Λονδίνο.

Ζυγίζει 11 kg, έχει μέγεθος 60cm και ένα πιστό αντίτυπο του δίνεται στους νικητές. Το αυθεντικό τρόπαιο κρατείται στο Ντουμπάι, όπου εδρεύει το Διεθνές Συμβούλιο Κρίκετ.

9. Champions League Trophy/European Championship Trophy-15 χιλ.ευρώ

Στην προτελευταία θέση βρίσκουμε δυο μεγαλειώδη τρόπαια, εκείνο του Champions League και εκείνο του EURO, με αμφότερα να κοστίζουν συνολικά 15 χιλιάδες ευρώ.

Το πρώτο -της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης- έχει μέγεθος 73.5cm και ζυγίζει 7.5kg, με την ομάδα που θα το κερδίσει να βάζει στα ταμεία της πάνω από 109 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.

Το δεύτερο, δημιουργήθηκε το 2008 (σ.σ. το ορίτζιναλ είχε κατασκευαστεί το 1960), έχει μέγεθος 61cm και ζυγίζει 8kg και έχει μετονομαστεί σε Henri Delaunay Trophy, προς τιμήν του πρώτου γενικού γραμματέα στην ιστορία της UEFA.

10. Larry O’Brien Championship Trophy (NBA trophy)-11 χιλ. ευρώ

Μόλις πριν λίγες ημέρες είδαμε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να το κατακτά με τους Milwaukee Bucks και να το σηκώνει ψηλά! Το Larry O’Brien Championship Trophy απονέμεται κάθε σεζόν στον πρωταθλητή του NBA.

Κοστίζει περί τα 11 χιλιάδες ευρώ, έχει μέγεθος 61 cm, ζυγίζει 6,6 kg, ενώ κατασκευάστηκε το 1997.

Κυριάκος Δημητρόπουλος


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης