Sports Βusiness

Αστέρας Τρίπολης: Μεγαλώνει τα «παιδιά» του, αναπτύσσεται οικονομικά και εκτοξεύεται στις πωλήσεις

Αστέρας Τρίπολης: Μεγαλώνει τα «παιδιά» του, αναπτύσσεται οικονομικά και εκτοξεύεται στις πωλήσεις

Η αξιοποίηση των ακαδημιών είναι το "κλειδί" της επιτυχίας για τα οικονομικά δεδομένα του Αστέρα Τρίπολης και το "BN Sports"  σας εξηγεί...

Σχετικά Άρθρα

Οι ακαδημίες των ελληνικών ομάδων μπορεί να μην βρίσκονται και στο καλύτερο επίπεδο, όμως η αξιοποίηση που κάνουν μερικοί σύλλογοι, πιάνουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Τόσο ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός όσο και η ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ, έχουν κάνει αρκετές εξαγωγές από τις υποδομές του. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί.

Ο Αστέρας Τρίπολης, την τελευταία δεκαετία έχει κάνει αρκετές κινήσεις που μόνο διαφήμιση αλλά και κέρδος μπορούν να χαρακτηριστούν. Με έντονο το ελληνικό στοιχείο και πλούσια γενιά σε ταλέντα, οι Αρκάδες έχουν προσθέσει ένα πολύ σημαντικό ποσό στα ταμεία τους. Τελευταίο παράδειγμα, αυτό του Παναγιώτη Τζίμα, ο οποίος από τη νέα σεζόν θα φοράει τη φανέλα του ΠΑΟΚ έναντι 350 χιλιάδων ευρώ και ένα ποσοστό μεταπώλησης στο 20%.

Δεν είναι ο μόνος όμως. Τα λεφτά είναι πολλά και από το 2017 μέχρι σήμερα, οι πωλήσεις κάθε χρόνο έχουν καθιερωθεί. Δεν πρόκειται για ξένους, ούτε για ποδοσφαιριστές άλλων ακαδημιών που μεταμορφώθηκαν σε «κύκνους» με τη φανέλα του Αστέρα. Είναι «δικά» του παιδιά που στο ξεπέταγμά τους, έκαναν το επόμενο βήμα.

Δημήτρης Κουρμπέλης (Παναθηναϊκός για 880 χιλιάδες ευρώ)

Το καλοκαίρι του 2017, μπορεί ο Αστέρας Τρίπολης να είχε ανοίξει ήδη τον χορό των μεγάλων πωλήσεων (βλέπε Φορτούνη, Ντε Μπλάσις, Ράγιος) αλλά ο Δημήτρης Κουρμπέλης ήταν ο πρώτος που βγήκε από τις ακαδημίες των Αρκάδων. Ο Έλληνας αμυντικός μέσος ήταν από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έβγαλε ο ελληνικός σύλλογος και δικαίως, κόστισε στον Παναθηναϊκό το ποσό των 880 χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα, σήμερα, αποτελεί και τον αρχηγό του.

Γιώργος Αντζουλάς (Φιορεντίνα για 150 χιλιάδες ευρώ)

Ένα χρόνο αργότερα, πλήθος σκάουτερ έχει μαζευτεί στις εγκαταστάσεις του Αστέρα για να δει τα ταλέντα του. Ο Γιώργος Αντζουλάς ξεχώρισε στα μάτια των ανθρώπων της Φιορεντίνα και εκείνοι, με άμεσες κινήσεις τον απέκτησαν με την μορφή δανεισμού για ένα χρόνο. Το ενοίκιο άγγιξε τις 150 χιλιάδες ευρώ και ο Έλληνας άσος πραγματοποίησε συνολικά 35 συμμετοχές με την Πριμαβέρα (δεύτερη ομάδα) πριν επιστρέψει στην Ελλάδα.

Γιώργος Κυριακόπουλος (Σασουόλο για 1,4 εκατ. ευρώ)

Η μεγαλύτερη πώληση από όσους έχουν βγει από τις ακαδημίες του Αστέρα. Ο Γιώργος Κυριακόπουλος μπορεί να έφτασε μία «ανάσα» από τον Ολυμπιακό, το καλοκαίρι του 2019, όμως η Σασουόλο πρόλαβε να τον αποκτήσει με την μορφή δανεισμού. Οι επιδόσεις του Έλληνα μπακ ήταν εκπληκτικές, με αποτέλεσμα, ένα χρόνο μετά, να ενεργοποιηθεί και οψιόν αγοράς του. Το συνολικό ποσό που μπήκε στα ταμεία του Αστέρα ήταν 1,4 εκατ. ευρώ (!).

Νίκος Μιχελής (Μίλαν 400 χιλιάδες ευρώ)

Ακόμα ένα ταλέντο που αυτή τη στιγμή κάνει πάταγο στην Ιταλία. Τον Ιανουάριο του 2019, ο Νίκος Μιχελής, δίχως να έχει δείξει τι μπορεί να πετύχει με την πρώτη ομάδα των Αρκάδων, βλέπει την Μίλαν να του κάνει επίσημη κρούση. Ο σύλλογος του Μιλάνου αποφασίζει να επενδύσει στο ταλέντο του και να κάνει κατά 400 χιλιάδες ευρώ πλουσιότερο τον Αστέρα.

Τάσος Δουβίκας (Βόλος ΝΠΣ ελεύθερος αλλά με ποσοστό μεταπώλησης 50%)

Ίσως το ταλέντο που αξιοποιήθηκε λιγότερο αλλά και πάλι, βρέθηκε τρόπος να φέρει χρήματα στην Τρίπολη. Ο Τάσος Δουβίκας αποχώρησε ως ελεύθερος με προορισμό τον Βόλο ΝΠΣ, όμως στη συμφωνία διατηρήθηκε και ένα 50% ως ποσοστό μεταπώλησης. Αυτό, ενεργοποιήθηκε όταν η Ουτρέχτη απέκτησε τον διεθνή φορ έναντι 1,2 εκατ. ευρώ, πριν από λίγες εβδομάδες. Έτσι, οι Αρκάδες είχαν κέρδος το ποσό των 600 χιλιάδων ευρώ

Φώτης Ψεύτης (Μίλαν για 500 χιλιάδες ευρώ)

Πριν τον Παναγιώτη Τζίμα, ένα ακόμα νέο παιδί, έκλεισε σε ιταλική ομάδα. Ο Φώτης Ψεύτης είχε κάνει την διαφορά στους σκάουτερ της Μίλαν και μετά την επιτυχία του Νίκου Μιχελή, αποφασίστηκε να αποκτήσει ως δανεικό και τον 17χρονο πορτιέρο. Έπειτα από έναν χρόνο, οι «ροσονέρι» αποφάσισαν πως θα μονιμοποιήσουν τον ταλαντούχο άσο έναντι 500 χιλιάδων ευρώ.

Με τα 350 χιλιάρικα που δίνει ο ΠΑΟΚ για τον Παναγιώτη Τζίμα, ο Αστέρας Τρίπολης θα φτάσει τα 4,28 εκατ. ευρώ από τις συγκεκριμένες πωλήσεις. Αμφότεροι είναι παιδιά που βγήκαν μέσα από τα «σπλάχνα» της ομάδας και αποτελούν τη διαφήμιση για τις υποδομές της.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης