Sports Βusiness

Το πανέξυπνο, οικονομικό πλάνο της Μπρέντφορντ, επιτέλους… πέτυχε!

Το πανέξυπνο, οικονομικό πλάνο της Μπρέντφορντ, επιτέλους… πέτυχε!

Νίκη επί της Σουόνσι, άνοδος στη Premier League για πρώτη φορά μετά από 74 χρόνια και... επιτελούς επιτυχία!

Σχετικά Άρθρα

«Ο Δαυίδ δεν μπορεί να κερδίσει τον Γολιάθ με τα ίδια όπλα. Χρειάζεται κάτι άλλο για να το καταφέρει», είχε πει ο Ράσμους Άνκερσεν. Το «μυαλό» πίσω από το μεγαλύτερο δημιούργημα ομάδας στη Championship της Αγγλίας. Ένα project που λίγοι πίστεψαν και ακόμα λιγότερα, αισιοδοξούσαν πως θα πετύχει.

Η Μπρέντφορντ νίκησε τη Σουόνσι και πανηγύρισε την άνοδό της στα μεγάλα σαλόνια, για πρώτη φορά μετά το 1947 και έγραψε ιστορία στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Μία από τις αρχαιότερες ομάδες του Νησιού (ιδρύθηκε το 1889), κατάφερε ένα τέλειο οικονομικό σχέδιο, να αφήσει πίσω της τις δύο τεράστιες κρίσεις που πέρασε αλλά και τις χαμηλές κατηγορίες.

Η φετινή επιτυχία, έρχεται μετά από εννιά (!) αποτυχημένες προσπάθειες για άνοδο στην πρώτη κατηγορία. Συγκεκριμένα, από το 1990/91, παλεύει να βρεθεί στα μεγάλα σαλόνια. Ωστόσο, όπως λέει και ο λαός, "κάλιω αργά, παρά ποτέ" και η Μπρέντφορντ είναι δίκαια η 50η ομάδα που θα συμμετέχει στη Premier League.
E2kU427XMAELe3B.jpeg

Το πρόσωπο-«κλειδί» από τη Δανία…

Κάθε σύλλογος, επιλέγει μία συγκεκριμένη αγορά για την ενίσχυση του ρόστερ αλλά και του τεχνικού τιμ. Χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία ή η Ισπανία έχουν την τιμητική τους σε αυτό, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τη Μπρέντφορντ. Οι «μέλισσες» αποφάσισαν πως η Δανία (!) είναι η κατάλληλη για την αναβάθμισή τους σε όλα τα επίπεδα.
SPORT-PREVIEW-Rasmus-Ankersen.webp

Η αρχή έγινε το καλοκαίρι του 2015. Η ομάδα είχε επιστρέψει στη δεύτερη κατηγορία και ο πρόεδρος του αγγλικού συλλόγου, αποφασίζει να χτίσει ένα νέο project πάνω στον νεαρό αλλά πολλά υποσχόμενο, Ράσμους Άνκερσεν. Μπορεί να ήταν μόλις 31 ετών, όμως ένα χρόνο νωρίτερα είχε αναλάβει μέρος της προεδρίας της Μίντιλαντ (!). Από μόνο του αυτό, έλεγε πολλά.

Το μυαλό και η ευφυΐα του, φάνηκαν από την αρχή. Το πλάνο του ήταν ξεκάθαρο και δεν περιελάβανε σε πρώτη φάση ποδοσφαιριστές της χώρας του. Περισσότερο προτιμούσε να σταθεροποιηθεί η ομάδα στην κατηγορία παρά να διεκδικήσει κάτι παραπάνω που μπορεί να της έκανε ζημιά στην ισορροπία της. Ταυτόχρονα, τα χρήματα που έβγαιναν από τα ταμεία, ήταν πολύ λιγότερα από αυτά που έμπαιναν.

Ο «τζογαδόρος» πρόεδρος και η αρχή με τον Γκρέι!

Η ζωή του Μάθιου Μπέναμ είναι γεμάτη αριθμούς. Ο Άγγλος ιδιοκτήτης της Μπρέντφορντ, πέρασε όλη του τη ζωή ως επαγγελματίας παίκτης του στοιχήματος ενώ έφτασε σε σημείο να έχει στα χέρια του ολόκληρη στοιχηματική εταιρία. Τα ποσά που περνούσαν από τα χέρια του, τον είχαν κάνει να σκέφτεται με κύριο στόχο το κέρδος.

Το 2012, η μοίρα τον οδήγησε στον αγγλικό σύλλογο. Με μία οικονομική «ένεση» των 500 χιλιάδων λιρών, ξεκίνησε το ταξίδι του πλάι στην αγαπημένη του Μπρέντφορντ. Μάλιστα, ήταν ο άνθρωπος που αντιλήφθηκε πρώτος, τι μπορεί να κάνει ο Ράσμους Άνκερσεν. Και από την πρώτη στιγμή δικαιώθηκε. Με την βοήθεια ενός ποδοσφαιριστή, βέβαια.

Στο τέλος της πρώτης σεζόν του Δανού, η Μπέρνλι έβαλε βαθιά το χέρι στη τσέπη και δαπάνησε συνολικά 12,5 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον Αντρέ Γκρέι. Έναν ποδοσφαιριστή που η Μπρέντφορντ είχε αγοράσει με μόλις 600 χιλιάδες ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Τα 20 γκολ και οι 10 ασίστ που είχε ως απολογισμό στη μοναδική του σεζόν με τις «μέλισσες» τον οδήγησαν σε μία τεράστια πώληση.

Αυτή ήταν και η αφετηρία του project που θα έφερνε επανάσταση. Η ταινία του «Moneyball» έπαιρνε σάρκα και οστά μέσα από το ποδόσφαιρο.

Το ιδιαίτερο «step-up» και οι συνεχείς αποτυχίες…

Έπειτα από τρία χρόνια στη μέση του βαθμολογικού πίνακα και 55 εκατ. ευρώ ως κέρδος από τις πωλήσεις στην 4ετία του Άνκερσεν, ήρθε η στιγμή για το επόμενο βήμα. Η προεργασία είχε ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα, όταν ο Δανός και δύο χρόνια βοηθός του Ντιν Σμιθ, Τόμας Φρανκ, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του συλλόγου.

Ο ίδιος είχε φτιάξει έναν εξαιρετικό κορμό και το καλοκαίρι του 2019, η πώληση-ρεκόρ του Νιλ Μοπέ στη Μπράιτον για 22,2 εκατ. ευρώ (!), έβαλε το «κερασάκι» στον μεταγραφικό σχεδιασμό. Τα έξοδα έφτασαν για πρώτη φορά τα 34 εκατ. ευρώ για την αγορά ποδοσφαιριστών, με μοναδικό στόχο, τη δημιουργία μίας ομάδας που θα μπορεί να διεκδικήσει την άνοδο. Τα περισσότερα δόθηκαν για τον Μπράιαν Εμπεουμό, ο οποίος προστέθηκε στη «χρυσή» τριάδα των Γουότκινς και Μπενραμά.

Στο φινάλε, μπορεί η Μπρέντφορντ να μην χαμογέλασε τελευταία, αφού η Φούλαμ πήρε την άνοδο στο μεταξύ τους παιχνίδι. Όμως, ο τρόπος για να γραφτεί το όνομα της ομάδας για πρώτη φορά στην ιστορία της Premier League, ήταν πλέον γνωστός. Μπορεί ο Όλι Γουότκινς και ο Σαϊντ Μπενραμά να πουλήθηκαν σε Άστον Βίλα και Γουέστ Χαμ αντίστοιχα για συνολικά 57 εκατ. ευρώ, όμως η ομάδα δεν διαλύθηκε.

Μία (μόνιμα) ταλαντούχα ομάδα…

Μπορεί να έχει τη ταμπέλα του «ξεπουλάω», όμως το ταλέντο του συλλόγου είναι κάτι που θα ζήλευαν τεράστιες ομάδες. Δεν χάνει την αίγλη του. Η δυναμική και ο τρόπος που βρίσκει νέα ταλέντα, ολοκληρώνουν ένα υπέροχο πακέτο. Μπορεί να έφυγε ο Μοπέ που ήταν πρώτος σκόρερ, πήρε τα σκήπτρα ο Γουότκινς. Μετά από εκείνον, ακολουθήσε η φετινή μεταγραφή που ακούει στο όνομα Ίβαν Τόουνι.

Το κέρδος από αυτές τις μεταγραφές είναι εντυπωσιακό. Ταυτόχρονα, κάθε χρόνο υπάρχει και ένα με δύο καινούργια ονόματα που κάνουν την εμφάνισή τους στην πιάτσα. Αξιοσημείωτο δε, είναι πως αυτοί οι ποδοσφαιριστές προέρχονται από μέτριες παρουσίες στις ομάδες που ήταν. Το παράδειγμα του Τόουνι είναι το επικρατέστερο.

Παραχωρήθηκε έξι φορές (!) δανεικός από τη Νιούκαστλ πριν καν κλείσει τα 24 του χρόνια και γενικά ήταν στο περιθώριο. Μπορεί να κόστισε 5,6 εκατ. ευρώ, όμως τώρα, η χρηματιστηριακή του αξία έχει ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ μέσα σε μία σεζόν. Να θυμίσουμε πως ο απολογισμός του ήταν 33 τέρματα (!) σε 52 εμφανίσεις φέτος σε όλες τις διοργανώσεις.

Και φτάνουμε στον τελικό των play off της 29η Μαΐου του 2021. Η Σουόνσι ήταν έτοιμη να αναβάλλει την άνοδο της ομάδας για ακόμη μία χρονιά. Και πάλι, τα παιδιά του Φρανκ ήταν εκεί για να δώσουν την επιτυχία που αρμόζει σε αυτό το project. Το πανέξυπνο μοντέλο δεν μπορούσε να περιμένει και η Μπρέντφορντ είναι εκεί που ανήκει. Στη Premier League...


Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης