Sports Βusiness

NBA: Το tweet που κόστισε 400 εκατομμύρια δολάρια

NBA: Το tweet που κόστισε 400 εκατομμύρια δολάρια

Μόλις επτά λέξεις είχαν χρειαστεί να για να χάσει το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη, τον αγαπημένο του θαυμαστή.

«Μάχη για ελευθερία. Στήριξη στο Χονγκ Κονγκ». Αυτά ήταν τα λόγια του Daryl Morey που πριν από περίπου 2 χρόνια υπέγραψαν ένα ταραχώδες διαζύγιο ανάμεσα στο NBA και τη γιγαντιαία αγορά της Κίνας.

Πριν αναλύσουμε τη ζημιά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή ξεκαθαρίζοντας πως το μπάσκετ αποτελεί για τους Κινέζους το δημοφιλέστερο άθλημα. Δεν υποστηρίζουν ούτε Lakers, ούτε Celtics, αλλά ένα πολύ πιο αντιεμπορικό franchise όπως αυτό των Houston Rockets. Οι «Ρουκέτες» έκλεψαν τις καρδιές τους το 2002 όταν επέλεξαν στο νούμερο ένα του draft τον Yao Ming. Η πελώρια φιγούρα του λατρεμένου τους Yao (2.29 μ.) ταυτίστηκε με το κόκκινο των Τεξανών και η σχέση Κίνας και NBA ξεκίνησε να αποκτά πραγματικούς δεσμούς.

Όλα αυτά διήρκησαν μέχρι τις 4 Οκτωβρίου του 2019. Το tweet του Morey ήταν αρκετό για να παγώσει τις σχέσεις των δύο πλευρών. Ο τότε general manager του Χιούστον έκανε ένα πολιτικό post υπέρ του Χονγκ Κονγκ που υποστήριζε το κύμα διαδηλώσεων, κατηγορώντας έμμεσα την Κίνα και τις πρακτικές της.

800.jpg

Επικρατεί φρενίτιδα. Οι Κινέζοι απευθύνονται στο NBA και ζητούν την απόλυση του Morey, o κομισάριος της λίγκας, Adam Sliver, αρνείται και υποστηρίζει ανοικτά το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης. Το κοινό της Κίνας αντιδρά και στέλνει το δικό του μήνυμα κατά του ΝΒΑ και των Rockets. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Tilman Fertitta, διαχωρίζει τη θέση του και ξεκαθαρίζει πως ο οργανισμός του δεν ασχολείται με την πολιτική. Τέλος, απαγορεύονται από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας οι προβολές των αγώνων και πλήθος χορηγών ακυρώνει τις συνεργασίες του.

Η Κίνα χάνει την πιο εκθαμβωτική και θεαματική εκδοχή του μπάσκετ. Δεν βλέπει καν τις αναμετρήσεις της αγαπημένης της ομάδας κόντρα στον καλύτερο παίκτη του κόσμου (Rockets εναντίον Lakers του Lebron James). Η άλλη πλευρά χάνει τον πιο πιστό της φίλαθλο και χωρίς αυτόν σημειώνει τεράστιες οικονομικές απώλειες. Το ταμείο των Τεξανών ζημιώνεται κατά 7 εκατομμύρια, ενώ οι εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι το συνολικό κόστος της ρήξης φτάνει τα 400 εκατομμύρια δολάρια.

Πλησιάζοντας στο σήμερα, οι πιθανότητες επανασύνδεσης είναι λιγοστές, αλλά όχι μηδαμινές. Όπως υποστήριξε και ο Ταϊβανέζος ιδιοκτήτης των Brooklyn Nets, Joseph Tsai: «Έχει δημιουργηθεί μια πληγή που θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να επουλωθεί». Κάποιοι αγώνες έχουν ήδη ξεκινήσει να προβάλλονται μέσω streams, όπως οι περσινοί τελικοί, αλλά η κατάσταση παραμένει τρομερά περίπλοκη όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Adam Silver.

Πάνος Σταμούλης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης