Sports Βusiness

Αντρίγια Ζίβκοβιτς: Το οικονομικό σκάνδαλο, η Κύπρος και η αξιοπρέπεια που τον έσωσε…

Αντρίγια Ζίβκοβιτς: Το οικονομικό σκάνδαλο, η Κύπρος και η αξιοπρέπεια που τον έσωσε…

Αδιαμφησβήτητο ταλέντο, αξιοζήλευτη ποιότητα αλλά και μία ιστορία που τον έκανε πρώτο θέμα στην Ευρώπη. Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς έχει αναγεννηθεί στον ΠΑΟΚ, όμως το «BN Sports» σας προσφέρει ένα άγνωστο, οικονομικό, παρελθόν που τον έφερε στο προσκήνιο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου…

Τα οικονομικά σκάνδαλα, που έχουν συγκλονίσει την ιστορία, δεν λείπουν και από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Στιγμές που έχουν μετατραπεί σε «σταθμούς» στα χρονικά του αθλήματος, έχουν ως πυρήνα τους τα χρήματα, τις περίεργες συμφωνίες και καλομελετημένα σχέδια που είχαν τη δική του αδυναμία. Ένα από αυτά, μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό αλλά προκάλεσε τεράστιο ντόρο.

Ήταν στην περίπτωση του Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Μπορεί ο Σέρβος εξτρέμ να έχει βρει τον παλιό, καλό του εαυτό στον ΠΑΟΚ, ωστόσο δεν ξεχνάει την ιστορία που προκάλεσε αίσθηση σε Σερβία και Ευρώπη. Η ανάμειξη κυπριακής ομάδας, ο πατέρας του και η (κερδισμένη από όλο αυτό) Μπενφίκα, συνθέτουν ένα καλοστημένο σχέδιο με μία μικρή παράλειψη. Το ταλέντο που έκρυβε ο Σέρβος άσος.



Ο «Σέρβος Μέσι» που έβλεπαν ως τσουβάλι με λεφτά…

Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που αγωνίστηκαν ποτέ στη Σερβία. Από την αρχή που φόρεσε τα ασπρόμαυρα της Παρτιζάν, είχε δείξει πως μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους ηγέτες της χώρας του αλλά και να ζήσει ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου. Τα ρεκόρ που έσπασε το επιβεβαιώνουν.

Έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο σε ηλικία μόλις 16 ετών κόντρα στη Νόβι Πάζαρ, τη σεζόν 2012/13 και την αμέσως επόμενη χρονιά, πήρε ρόλο βασικού. Ταυτόχρονα, κατάφερε να κατακτήσει το στοιχειωμένο ρεκόρ του Πέτερ Μρκέλα, με τον νεότερο ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε ποτέ στην εθνική Σερβίας. Ήταν 92 μέρες αφότου είχε κλείσει τα 17 του χρόνια.



Βέβαια, θα μπορούσε να το είχε κάνει και νωρίτερα, εφόσον προλάβαινε να βγάλει διαβατήριο για να ταξιδέψει για το ματς με την Ουαλία. Από την πλευρά της Παρτιζάν, ωστόσο, ο Ζίβκοβιτς έμοιαζε σαν ένα τσουβάλι με… λεφτά. Ουδέποτε εκτίμησαν το ταλέντο του και απλώς περίμεναν την ώρα και την στιγμή που θα πρόσθεταν χρήματα στα ταμεία τους.

Αυτό φάνηκε από τις βιαστικές αποφάσεις που είχαν παρθεί σε ενδεχόμενη πώληση του νεαρού. Όμως, ο πατέρας του νεαρού άσου, ήταν εκείνος που κράταγε μία ισορροπία για να μην «καεί» το ταλέντο του γιου του. Έχοντας ένα ποσοστό των δικαιωμάτων του, ο λόγος του πέρναγε σε ότι αφορούσε τα μεταγραφικά και έτσι ο διεθνής ποδοσφαιριστής πρόλαβε να… ενηλικιωθεί στην πατρίδα του.



Η «μυστική» συμφωνία, η Κύπρος και τα νέα δεδομένα!

Κάπως έτσι άρχισαν τα προβλήματα. Οι άνθρωποι της Παρτιζάν, βλέποντας πως δύσκολα θα βρεθεί αγοραστής για τον νεαρό (παρότι τον κοίταζε η μισή Ευρώπη), αποφασίζει να δράσει πίσω από την πλάτη του πατέρα και του ίδιου. Κάπου εκεί, μπαίνει στο παιχνίδι και ο Απόλλων Λεμεσού. Το καλοκαίρι του 2014, το κυπριακό επενδυτικό fund, Gilles Management, έρχεται σε επαφή με τον σερβικό σύλλογο για το θέμα του υπερταλαντούχου εξτρέμ. 

Δίχως να γνωρίζουν τίποτα πατέρας και γιος, οι δύο πλευρές συμφωνούν για την παραχώρηση των 50% των δικαιωμάτων του αθλητή. Το κόστος έφτασε τα 1,2 εκατ. ευρώ, με την ομάδα να κρατάει το 25% και το υπόλοιπο να το μοιράζεται ο πατέρας (15%) με τον μάνατζερ (10%). Βέβαια, δεν είναι μόνο το μοίρασμα και η περίεργη συμφωνία. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση, ήταν οι όροι.

Συγκεκριμένα, αυτό που ανέφερε το συμβόλαιο είναι πως, εφόσον μία τρίτη ομάδα, κάνει πρόταση στη Παρτιζάν, με απολαβές άνω των 400 χιλιάδων ευρώ για τον ποδοσφαιριστή και ο ίδιος, την αρνηθεί, τότε οι Σέρβοι έπρεπε να πληρώσουν αποζημίωση (!). Ουσιαστικά, μία άκρως «σκανδαλώδες» συμφωνία, αφού όλα αυτά είχαν γίνει στη… πλάτη του Ζίβκοβιτς. Ταυτόχρονα, από τα χρήματα της πώλησης, η Παρτιζάν δικαιούταν να λάβει το 10% από το συνολικό ποσό.

Ένα καλοστημένο σχέδιο που «τράκαρε» στην αξιοπρέπεια του Ζίβκοβιτς…

Όλα έδειχναν να πηγαίνουν «ρολόι». Άλλωστε ο Απόλλων Λεμεσού ήταν ειδικός σε τέτοια θέματα, αφού τα είχε επαναλάβει και στο παρελθόν. Στον αγωνιστικό χώρο, ο Σέρβος εξτρέμ έδειχνε το απίστευτο ταλέντο που είχε. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι τον θεωρούσαν τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της χώρας, με αποτέλεσμα οι προτάσεις να αρχίζουν να έρχονται με γρήγορο ρυθμό.

Η τιμή του εκτοξεύθηκε παραπάνω από το αναμενόμενο. Η Ρεάλ Μαδρίτης, μάλιστα, έφτασε σε σημείο να είναι έτοιμη να δαπανήσει 15 εκατ. ευρώ (!) για να αποκτήσει τον νυν άσο του ΠΑΟΚ. Τότε, ήταν που πατέρας και γιος ανακάλυψαν την ύπουλη συμφωνία. Η Παρτιζάν πίεζε με κάθε τρόπο να πουληθεί ο διεθνής ποδοσφαιριστής, κάτι που προκάλεσε την εντύπωση και στους δύο. Δεν άργησαν να αντιληφθούν τι παιχνίδι είχε γίνει πίσω από τις πλάτες τους.

Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα να μην δεχθούν καμία πρόταση, καθώς ο πατέρας του Ζίβκοβιτς δεν θεωρούσε πως ο γιος του είναι έτοιμος για τέτοιο βήμα. Ταυτόχρονα, δεν μπορούσε να διανοηθεί πως οι άνθρωποι της Παρτιζάν έβλεπαν μόνο ως… χρήματα τον γιό του και τίποτα άλλο. Έτσι, κάθε πρόταση που έφτανε στα γραφεία της Παρτιζάν, έπεφτε στο κενό από την πλευρά του ποδοσφαιριστή. Αυτό είχε αποτέλεσμα, ο σερβικός σύλλογος να πληρώνει συνεχώς τον κυπριακό.

Διαμάχη μηνών και η λύση της Μπενφίκα!

Οι σχέσεις των δύο πλευρών, είχαν φτάσει σε ακραίο επίπεδο. Ειδικά, όταν ήρθε η στιγμή της ανανέωσης του συμβολαίου. Η Παρτιζάν ήθελε να υπογράψει τον ποδοσφαιριστή για ακόμα τρία χρόνια, ώστε να μπορέσει να τον πουλήσει με μεγάλο ποσό. Ωστόσο, ο ίδιος δεν ήθελε σε καμία περίπτωση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο κίνδυνος να φύγει… ελεύθερος, να είναι πιο κοντά από ποτέ. Σιγά-σιγά, υποβιβάστηκε στην δεύτερη ομάδα, δεν έπαιρνε λεπτά συμμετοχής και γενικά το κλίμα ήταν αρκετά βαρύ.

4137_d511ac0579b2cd888fc97534da3163d7-1-640x792_1.jpg

Μην ξεχνάμε πως ο Σέρβος ήταν μόλις 19 ετών. Κάπου εκεί, σαν σωτήρας, εμφανίστηκε η Μπενφίκα. Ο πορτογαλικός σύλλογος έκανε μία πρώτη κρούση τον Γενάρη του 2016 και το ίδιο καλοκαίρι μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι της απόκτησής του. Εν τέλει, κατάφερε έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις να αποκτήσει τον νεαρό διεθνή, με αρκετά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για ένα ποσό κοντά στα τέσσερα εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι διαφορετική. Με το «Football Leaks» να έχει αποκαλύψει στον Τύπο όσα είχαν συμβεί και με τα συμφωνητικά να έχουν βγει στη φορά, ο πρόεδρος των «αετών» κατάφερε να αποκτήσει το αστέρι της Σερβίας ως… ελεύθερο. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός ο τρόπος, αλλά εν τέλει αυτό συνέβη. Έτσι, και Παρτιζάν και Απόλλων Λεμεσού έπεσαν στο κενό.

«Iste boje, ista vera». Στα σέρβικα σημαίνει «Ίδια χρώματα, ίδια θρησκεία». Μπορεί όσα έγιναν να τον σημάδεψαν, όμως ποτέ δεν κράτησε κακία προς την ομάδα της Παρτιζάν. Το συγκεκριμένο μήνυμα, γράφτηκε αφότου είχε υπογράψει με τον ΠΑΟΚ, το περασμένο καλοκαίρι. Μία μεταγραφή που είχε ως στόχο, την επιστροφή του παλιού, καλού Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Τα υπόλοιπα, είναι απλά ιστορία.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης