Sports Βusiness

Γρανάδα: Το όνειρο που πραγματοποιήθηκε μέσω της οικονομικής αναγέννησης

Γρανάδα: Το όνειρο που πραγματοποιήθηκε μέσω της οικονομικής αναγέννησης
Ταξίδι που ξεκίνησε από ένα εντός έδρας ματς με την Αλμπαθέτε και κατέληξε σε διεκδίκησης μίας θέσης στα ημιτελικά του Europa League. Η Γρανάδα κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια να κάνει (δικαίως) τον μεγαλύτερο θόρυβο στην Ευρώπη.
«Το όνειρό μου είναι να πάω τη Γρανάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε τρία χρόνια από τώρα» ήταν τα λόγια του Ζιανγκ Λιζάνγκ στη «Marca», όταν ανέλαβε τις τύχες του συλλόγου, το καλοκαίρι του 2016. Ένα όραμα που ούτε ο πιο πιστός οπαδός δεν θα το πίστευε. Ο λόγος καθρεφτίζεται στο γεγονός πως ένα καλοκαίρι αργότερα, η ισπανική ομάδα υποβιβάστηκε ως ουραγός στη Segunda Division.
 
Και φτάνουμε στο 2021. Η Γρανάδα κατάφερε μέσα σε 4,5 χρόνια να κάνει κάτι που πολλές ομάδες, προσπαθούν για δεκαετίες. Έμεινε στη δεύτερη κατηγορία, προβιβάστηκε, πρωταγωνίστησε, μπήκε στους ομίλους του Europa League και πριν λίγες μέρες ήταν ανάμεσα στις οκτώ καλύτερες της διοργάνωσης. Τα λόγια του Κινέζου προέδρου βγήκαν αληθινά και, φυσικά, η εξήγηση μεταφράζεται με έναν απίστευτο σχεδιασμό.

 
Η (απαραίτητη) αλλαγή σελίδας
 
Η Γρανάδα δεν ήταν ποτέ από τις μεγάλες δυνάμεις της Ισπανίας. Τη δεκαετία του 1970 ήταν η καλύτερη περίοδο της ιστορίας της επειδή απλά έφτασε δύο σερί φορές μέχρι την θέση. Από εκεί και πέρα μετρούσε αρκετούς υποβιβασμούς, συνεχής παρουσίες στις χαμηλές κατηγορίες (ακόμα και στην τέταρτη) και πολλά οικονομικά προβλήματα. Όλα αυτά, μέχρι το 2009. Η οικογένεια Πότσο αναλαμβάνει τις τύχες της ομάδας και ο άλλοτε ποδοσφαιριστής Κίκε Πίνια παίρνει τη θέση του προέδρου.
 
Η αλλαγή ήταν ορατή. Μέσα σε δύο χρόνια την οδήγησε σε ισάριθμους προβιβασμούς και στη πρώτη σεζόν στη La Liga, κατάφερε να στείλει στη Segunda τη Βιγιαρεάλ. Ωστόσο, μέχρι εκεί. Ο ισπανικός σύλλογος ουδέποτε τερμάτισε πάνω από τη δεκάδα και κάθε χρόνο φλέρταρε με τις τελευταίες θέσεις. Σιγά-σιγά άρχισαν και τα οικονομικά προβλήματα ενώ υπήρξαν αντιδράσεις για τη σημασία της ιταλικής οικογένειας προς την Ουντινέζε και όχι προς τη Γρανάδα.

 
Έτσι, αποφασίστηκε να αλλάξει χέρια. Ο Ζιανγκ Λιζάνγκ, στην περίοδο που οι επιχειρηματίες της Μέσης Ανατολής έμπαιναν στην Ευρώπη και αγόραζαν κάθε ομάδα με προβλήματα, εκείνος επέλεξε τη Γρανάδα. Μία ομάδα στο χείλος του γκρεμού και έτοιμη για υποβιβασμό. Η ιστορία της, όμως, είχε μπει ήδη στην καρδιά του Κινέζου επιχειρηματία. Με 37 εκατ. ευρώ αναλαμβάνει τις τύχες των Ισπανών και ξεκινάει το χτίσιμο της νέας ομάδας.
 
Φυσικά, το πρώτο θετικό αυτής της αλλαγής, ήταν τα «μπλεξίματα» που είχε ο Κίκε Πίνα. Ο Ισπανός συνελήφθη από τις αρχές για δεκάδες κατηγορίες εις βάρους του. Συγκεκριμένα, αφορούσαν ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή καθώς είχε κρύψει τα πάντα πίσω από τις offshore επιχειρήσεις που είχε, οι οποίες, μάλιστα, ήταν στα ονόματα του πατέρα και της αδερφής του. Τέλος, άφησε το στίγμα του και στην ομάδα, αφού ανακαλύφθηκε πως είχε κρυφές κάμερες στα αποδυτήρια ποδοσφαιριστών και διαιτητών.
Το πάθημα που έγινε… μάθημα!
 
Στη σεζόν που γινόταν η αλλαγή στο διοικητικό κομμάτι, τα αγωνιστικά είχαν πάρει τραγική πορεία. Με την ολοκλήρωση των 38 αγωνιστικών της σεζόν 2016/17, η Γρανάδα μέτρησε μόλις τέσσερις νίκες (!) με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί στη Segunda Division ως ουραγός. Αυτή, βέβαια, ήταν και μία καλή ευκαιρία για τον 38χρονο επιχειρηματία να χτίσει κάτι καινούργιο. Η απειρία του στον ποδοσφαιρικό τομέα, όμως, ήταν εμφανή. 
 
Ο σχεδιασμός της πρώτης του χρονιάς, ήταν κακός. Από τις επιλογές των προπονητών, μέχρι τις μεταγραφές. Αν και αρχικά φάνηκαν τα πράγματα να πηγαίνουν καλά, εν τέλει η ομάδα δεν κατάφερε να πάρει την άνοδο. Όμως, όπως λένε και στη χώρα του επιχειρηματία: «Μέσα σε όλα τα άσχημα, υπάρχει και ένα καλό». Μέσα από τα λάθη του, προχώρησε σε ένα διαφορετικό σχεδιασμό. Πρώτα από όλα, προσέλαβε τον Αντόνιο Κορντόν ως τεχνικό διευθυντή.
 
Ένα όνομα που μπορεί να μην το γνωρίζουν πολλοί στον κόσμο του αθλήματος, όμως στην Ισπανία είχε δημιουργήσει μία εξαιρετική φήμη από τα 17 χρόνια δουλειάς στη Βιγιαρεάλ. Ταυτόχρονα, ήταν ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα και στη Μονακό, έτσι το βιογραφικό ήταν αυτό που έπρεπε για να κάνει το όραμα του προέδρου, πραγματικότητα.
Το ιδιαίτερο πλάνο, ο κατάλληλος προπονητής και το αποτέλεσμα…
 
Το καλοκαίρι του 2018 ήταν κομβικό. Η υπομονή των οπαδών εξαντλούνταν, οπότε κάθε κίνηση έπρεπε να είναι με χειρουργική ακρίβεια. Ο Κορντόν ξεκίνησε να ψάχνει ταλέντα, καθώς ο σύλλογος δεν μπορούσε να διαθέσει μεγάλα ποσά για να αποκτήσει ποδοσφαιριστές. Παράλληλα, στη θέση του προπονητή, μπορεί να είχαν ακουστεί μεγάλα ονόματα, όμως άπαντες κατέληξαν σε μία διαφορετική περίπτωση. Ο λόγος για τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ.
 
Με μόλις μία σεζόν στην Οσασούνα και επί χρόνια βοηθός του Ονάι Έμερι στη Σεβίλλη, φάνηκε να είναι ο κατάλληλος για να οδηγήσει την ομάδα στην επιστροφή της στη La Liga. Οι μεταγραφές περιορίστηκαν σε δανεισμούς και ελεύθερους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είχαν όλα τα φώτα να κάνουν το κάτι παραπάνω. Το τμήμα σκάουτινγκ είχε μία ιδιαίτερη δυναμική και εμπιστοσύνη ήταν το «κλειδί» για να δημιουργηθεί κάτι ωραίο.
 
Από την άλλη, ο Ισπανός προπονητής έβγαλε μία λίστα με ποδοσφαιριστές που δεν υπολογίζει, οι οποίοι έφεραν έσοδα στον σύλλογο. Συνολικά μπήκαν στα ταμεία γύρω στα επτά εκατ. ευρώ, με τα 2,5 να ανήκουν στον άλλοτε ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Μεχντί Καρσελά. Τα δείγματα αυτή της τακτικής αποτυπώθηκαν στην άμεση άνοδο της Γρανάδας ως 2η. Βέβαια, η επιστροφή στην πρώτη κατηγορία, ήταν μόνο η αρχή.

 
Ξύπνησε μνήμες και το όνειρο της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε!
 
Με τον ισολογισμό της ομάδας να έχει ισορροπήσει σε μεγάλο βαθμό, πάρθηκε η απόφαση να βγουν κάποια χρήματα από το ταμείο για ενίσχυση. Ωστόσο, η πολιτική του Κόρντον δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου. Το ισπανικό στοιχείο συνεχίστηκε να πρωταγωνιστεί και τα «κλειδιά» δόθηκαν εξ ολοκλήρου στον Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Μάλιστα, σε ηλικία 38 ετών, έγινε ο νεότερος προπονητής στην ιστορία της La Liga και ο «αρχιτέκτονας» για μία Γρανάδα που θα θύμιζε τις «χρυσές» της εποχές.
 
Συνολικά δαπανήθηκαν εννέα εκατ. ευρώ για να καλυφθούν τα κενά με τον καλύτερο τρόπο. Ταυτόχρονα, ο Ρομπέρτο Σολδάδο αρνείται τις τεράστιες προτάσεις από Κίνα και Κατάρ και επιλέγει να επιστρέψει στην Ανδαλουσία. Μία κίνηση που έπαιξε τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη των νέων ποδοσφαιριστών αλλά και στο θέμα του παιχνιδιού. Η επιβεβαίωση πως η Γρανάδα επέστρεψε πιο δυνατή από ποτέ, ήρθε κόντρα στη Μπαρτσελόνα, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής.

 
Με το 3ο μικρότερο μπάτζετ του πρωταθλήματος, ο ισπανικός σύλλογος καταφέρνει να «δαμάσει» την παρέα του Μέσι και να κερδίσει με 2-0. Η συνέχεια μπορεί να είχε κάποια σκαμπανεβάσματα, όμως η διαφορά ήταν εμφανή. Ταυτόχρονα, το κύπελλο Ισπανίας δεν περνούσε αδιάφορο από ποδοσφαιριστές και προπονητή. Από την άλλη, η διακοπή λόγω της πανδημίας, φαίνεται πως έκανε περισσότερο καλό, παρά κακό στην ομάδα του Μαρτίνεθ.
 
Στις δέκα τελευταίες στροφές, μέτρησε μόλις τρεις ήττες, με αποτέλεσμα να σκαρφαλώσει μέχρι την 7η θέση και να κερδίσει με το «σπαθί» της την έξοδο στα προκριματικά του Europa League και να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση για πρώτη φορά στα 89 χρόνια ιστορίας της. Ταυτόχρονα, άγγιξε τη μία από τις δύο θέσεις του τελικού του Copa del Rey, όμως το τέρμα του Γιούρι στο 82ο λεπτό στο δεύτερο ματς του ημιτελικού, έδωσε την πρόκριση στη Μπιλμπάο.

 
Η φετινή υπέρβαση, είναι η βάση για το «αύριο»!
 
Η αλλαγές στο μπάτζετ ήταν τεράστιες. Εκεί που η ομάδα είχε τεράστια θέματα και δεν μπορούσε να κινηθεί σε μεταγραφικά θέματα, έφτασε στο σημείο να βγάζει το ποσό των επτά εκατ. ευρώ για την απόκτηση ποδοσφαιριστή. Συγκεκριμένα, ο Ντάργουιν Ματσίς ήταν ο εκλεκτός για τα εξτρέμ και αποτέλεσε μία από τις πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του συλλόγου. Αν κάποιος αναλογιστεί πως ο προϋπολογισμός της Γρανάδα ήταν 60 εκατ. ευρώ και τα έξοδα έφταναν τα 35, τότε μεταφράζει αυτή την υπέρβαση.
 
Στα αγωνιστικά, η ομάδα της Ανδαλουσίας μπορεί να μπήκε στον δεύτερο προκριματικό του Europa League, όμως ο ισπανικός σύλλογος ξεπέρασε με ευκολία, τα εμπόδια των Teuta (4-0), Locomotive (2-0) και Malmo (3-1). Η είσοδος στους ομίλους, ήταν η πραγματοποίηση του ονείρου που είχε πει ο Κινέζος πρόεδρός της. Ταυτόχρονα πραγματοποιεί ένα τρομερό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα με μόλις μία ήττα (και βαριά με 6-1 από την Ατλέτικο Μαδρίτης) σε επτά αγωνιστικές.

 
Ο συνδυασμός Ευρώπης, κυπέλλου και λίγκας, είναι η βάση για το μέλλον της ομάδας. Στη La Liga βρίσκεται στην 8η θέση και με διαφορά εννέα βαθμών από την 6η ενώ στο Copa del Rey έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, όπου για λίγα λεπτά δεν κατάφερε να αποκλείσει τη Μπαρτσελόνα (!). 
 
Την ίδια φάση σταμάτησε και στο Europa League. Σε όμιλο με ΠΑΟΚ, Αϊντχόφεν και Ομόνοια, η ομάδα του Μαρτίνεθ τερμάτισε δεύτερη, έκανε το «μπαμ» στην επόμενη φάση, στέλνοντας εκτός τη Νάπολι. Στη συνέχεια πέρασε το εμπόδιο της Μόλντε, όμως στους «8» υπέκυψε στην ανωτερότητα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

 
«Η προτεραιότητα μου, είναι η Γρανάδα να νιώθει πιο «Γρανάδα» από ποτέ». Με αυτή την πρόταση έκλεισε την πρώτη του συνέντευξη ως πρόεδρος του ισπανικού συλλόγου, ο Ζιανγκ Λιζάνγκ. Ο στόχος για να επιστρέψει η τεράστια αγάπη του κόσμου, επιτεύχθηκε σε, ανεξήγητα μικρό, χρονικό διάστημα. Όμως το γεγονός ότι πραγματοποίησε το όνειρο του, δείχνει την επιτυχία της Γρανάδα.

Νότης Χάλαρης
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης