Retro Stories

H ημέρα που η Λάρισα και το Ελληνικό ποδόσφαιρο θρηνούσαν τον άδικο χαμό των Δημήτρη Κουκουλίτσιου και Δημήτρη Μουσιάρη

H ημέρα που η Λάρισα και το Ελληνικό ποδόσφαιρο θρηνούσαν τον άδικο χαμό των Δημήτρη Κουκουλίτσιου και Δημήτρη Μουσιάρη

Πέρασαν 42 χρόνια από τη μοιραία μέρα που οι διεθνείς με την Εθνική Ελπίδων, ποδοσφαιριστές της Λάρισας, Δημήτρης Μουσιάρης και Δημήτρης Κουκουλίτσιος, έχαναν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα στην εθνική οδό στο ύψος της Θήβας. Από θαύμα σώθηκε ο Γιάννης Βαλαώρας που επέβαινε στο ίδιο όχημα. Το «BN Sports» σας θυμίζει μια μαύρη μέρα που σφράγισε το ποδόσφαιρο στη Λάρισα.

Σχετικά Άρθρα

Το μοιραίο ταξίδι

Το απόγευμα της Πέμπτης 6 Σεπτεμβρίου 1979, οι 19χρονοι Δημήτρης Μουσιάρης και Δημήτης Κουκουλίτσιος μαζί με τον 21χρονο Γιάννη Βαλαώρα, ταξίδευαν από τη Λάρισα στην Αθήνα. Σε λιγότερο από μία εβδομάδα η εθνική Ελπίδων θα αντιμετώπιζε την εθνική της Σοβιετικής Ένωσης στην Οδησσό. 

Οι δύο πρώτοι είχαν κληθεί στην Εθνική και ταξίδευαν στην πρωτεύουσα για την προπόνηση, που άρχιζε στις το απόγευμα στην Καλογρέζα, ενώ ο σμηνίτης Βαλαώρας θα επέστρεφε στην μονάδα του (Σωματική αγωγή) όπου είχε αποσπαστεί. 

Όπως ανέφεραν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΛ θα έπρεπε να βρίσκονται στη συγκέντρωση της Εθνικής στις 4 το μεσημέρι όμως ξεκίνησαν καθυστερημένα, γύρω στις 2 μ.μ και γι΄ αυτό επέλεξαν να ταξιδέψουν με Ι.Χ και όχι με τη συγκοινωνία για να προλάβουν. 

αθ_ηχω_7.9.1979_1.jpg

Η διοίκηση της ομάδας είχε τονίσει ότι ο καιρός ήταν βροχερός και συνέστησε στους τρεις ποδοσφαιριστές να πάνε με άλλο μέσο γιατί ο δρόμος θα ήταν επικίνδυνος όμως δεν κατάφερε να τους μεταπείσει. Ο πατέρας του Κουκουλίτσιου, που ήταν οδηγός ταξί, πρότεινε επίσης να πάει τους τρεις νέους στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Οι νέοι πάλι δεν δέχθηκαν.

Το Σιτροέν τους, στο 111ο χιλιόμετρο της Αθηνών-Λαμίας, κοντά στο ύψος της Θήβας, εξαιτίας του άσχημου καιρού και της ολισθηρότητας του δρόμου, βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με το υπεραστικό λεωφορείο του ΚΤΕΛ Λαμίας. Το αποτέλεσμα της πλαγιομετωπικής σύγκρουσης ήταν φοβερό.

Ο οδηγός, Δημήτρης Μουσιάρης και ο Κουκουλίτσιος, που βρισκόταν στο πίσω κάθισμα, σκοτώθηκαν ακαριαία. Ο συνοδηγός, Γιάννης Βαλαώρας, τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε αρχικά στο νοσοκομείο της Λειβαδιάς και κατόπιν στο Στρατιωτικονοσοκομείο της Αεροπορίας στην Αθήνα, όπου υπεβλήθη άμεσα σε εξετάσεις. Εκεί διαπιστώθηκε ότι δεν διέτρεχε κανένα κίνδυνο.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Με το άκουσμα της τραγικής είδηση, στην πλατεία της Λάρισας εκτυλίχθηκαν σκηνές θρήνους καθώς εκατοντάδες φίλαθλοι της ομάδας συγκεντρωθήκαν έξω από τα γραφεία της ομάδας για να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες, ευχόμενοι να έχει γίνει κάποιο λάθος. Με την επιβεβαίωση της, όλοι έκλαιγαν για τον τραγικό χαμό των δύο νέων.

Η είδηση για τον αιφνίδιο θάνατο των δύο διεθνών μας, έπεσε σαν κεραυνός στο ξενοδοχείο «Σεσίλ» όπου είχε καταλύσει η Εθνική ομάδαΜε λυγμούς ο ομοσπονδιακός τεχνικός Αλκέτας Παναγούλιας δήλωνε : «Είμαι συγκλονισμένος, δεν μπορώ να το πιστέψω και δεν θέλω να το δεχτώ. Χάθηκαν δυο υπέροχοι άνθρωποι…» . Ο γυμναστής Αλέκος Σοφιανίδης σχολίαζε: «Δεν κλαίμε μόνο για τα ποδοσφαιρικά ταλέντα που χάθηκαν ,κλαίμε για τους ανθρώπους που ήταν πραγματικά διαμάντια, είναι αδιανόητο να το πιστέψουμε». Ο Τάκης Νικολούδης και ο Χρήστος Αρβανίτης δήλωναν επίσης συντετριμμένοι.

au_hxv_8.9.jpg

Τα παιχνίδια της μοίρας και το σοκ του Γιάννη Βαλαώρα

Τα τραγικά παιχνίδια της μοίρας που καθόρισαν την τύχη των τριών ποδοσφαιριστών συγκλόνισαν το Πανελλήνιο. Ο Δημήτρης Μουσιάρης μόλις είχε πάρει το δίπλωμα αυτοκινήτου και ίσως, λόγω της απειρίας του, δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί κουραστικά και δύσκολα ταξίδια. Λίγο πριν από τη σύγκρουση και αφού οι ποδοσφαιριστές σταμάτησαν στα Καμένα Βούρλα για να ξεκουραστούν και να γευματίσουν, ο Δημήτρης Κουκουλίτσιος, που καθόταν στην θέση του συνοδηγού, ζήτησε από τον Βαλαώρα, που καθόταν πίσω από τον οδηγό, να αλλάξουν θέση. Μια απόφαση που τελικά του έκοψε άδοξα, το νήμα της ζωής…

Ο Βαλαώρας, μοναδικός επιζών από το τρομερό δυστύχημα, κι’ ενώ βρισκόταν στο Νοσοκομείο της Αεροπορίας με απλά θλαστικά τραύματα ,αγνοούσε τον τραγικό χαμό των δύο φίλων και συμπαικτών του. Δήλωνε μάλιστα σε δημοσιογράφους και σμηνίτες πως δεν είχε ούτε αυτός αλλά ούτε και οι συμπαίκτες του κάποιο σοβαρό τραυματισμό και πως όλοι θα επανέρχονταν άμεσα στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας τονίζοντας και τη σπουδαία δουλειά που γινόταν στην ΑΕΛ. Όταν άθελα του, κάποιος παρευρισκόμενος, του μετέφερε την τραγική είδηση έπαθε νευρικό κλονισμό.

Στις κηδείες των δυο ποδοσφαιριστών, στο χωριό Δαμάσι και στη Λάρισα, εκτυλίχθηκαν σπαραχτικές σκηνές με πλήθος κόσμου και τους ποδοσφαιριστές της Λάρισας, να συνοδεύουν τους δυο νέους στην τελευταία τους κατοικία.

FB_IMG_1630773609371.jpg

Ποιοι ήταν οι αδικοχαμένοι ποδοσφαιριστές

Ο Δημήτρης Μουσιάρης γεννήθηκε το 1959 στο χωριό Δαμάσι της Λάρισας. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον τοπικό Δαμασιακό και αποκτήθηκε το 1976 από την Λάρισα έναντι 150.000 δραχμών. Αρχικά αγωνίστηκε στο ερασιτεχνικό τμήμα του συλλόγου και την περίοδο 1977/78 έγινε επαγγελματίας. Την ίδια σεζόν είχε σημαντική συμβολή στην άνοδο της Λάρισας στην Α' Εθνική, ενώ την επόμενη χρονιά κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του στη μεγάλη κατηγορία πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις με τέσσερα γκολ σε 31 συμμετοχές. Παράλληλα πέτυχε να αναγνωριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Δημήτρης Κουκουλίτσιος άρχισε να παίζει επαγγελματικά ποδόσφαιρο σε ηλικία μόλις 15 ετών στη Λάρισα και έγινε αρχηγός της Εθνικής ομάδας Νέων που το 1978 κέρδισε το Βαλκανικό Κύπελλο μέσα στη Τουρκία. Συνήθως αγωνιζόταν στη θέση του ακραίου ή μέσου επιθετικού.

Ο Γιάννης Βαλαώρας, αγωνίστηκε στην ΑΕΛ σε όλη του την καριέρα (14 χρόνια) και παραμένει έως σήμερα, ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 73 τέρματα σε 346 συμμετοχές ενώ αγωνίστηκε και 14 φορές με τα εθνικά χρώματα πετυχαίνοντας 3 γκολ. 

Προς τιμήν των δύο αδικοχαμένων «Δημήτρηδων της ΑΕΛ», η ΕΠΣ και ο Δήμος της Λάρισας διοργανώνουν το ποδοσφαιρικό τουρνουά «Κουκουλίτσιος-Μουσιάρης». Το γήπεδο του Δαμασίου έχει το όνομα των δύο ποδοσφαιριστών, που δεν επέστρεψαν πότε από το ταξίδι τους. Δυστυχώς, αυτή δεν έμελλε να είναι η μοναδική τραγωδία που θα βίωνε η ομάδα της Θεσσαλίας και το Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πάνος Δημητρίου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης