Πρόσωπα

Γιώργος Αθανασιάδης, ο 3ος: Οι Έλληνες τερματοφύλακες που μπήκαν σε ομίλους Champions League με ξένη ομάδα

Γιώργος Αθανασιάδης, ο 3ος: Οι Έλληνες τερματοφύλακες που μπήκαν σε ομίλους Champions League με ξένη ομάδα

Η Σέριφ Τιρασπόλ πήρε μεγαλειώδη και ιστορική πρόκριση στους ομίλους του Champions League, με τον Γιώργο Αθανασιάδη να γράφει ιστορία

1994/95. Ο Ηλίας Ατματσίδης γίνεται ο πρώτος Έλληνας τερματοφύλακας που παίζει σε ομίλους Champions League. Πέρασαν 27 χρόνια από τότε για να φτάσουμε στον Γιώργο Αθανασιάδη.

Τον πορτιέρο της Σέριφ Τιρασπόλ (παίζει ως δανεικός από την ΑΕΚ) που μαζί με την ομάδα της Μολδαβίας (γίνεται η πρώτη στην ιστορία της χώρας της), έγραψε ιστορία με την είσοδό στους ομίλους του Champions League. Εκτός από το γεγονός πως έγινε ο 14ος Έλληνας τερματοφύλακας που το καταφέρνει, είναι μόλις ο τρίτος που το πετυχαίνει με ξένο σύλλογο. Πριν από εκείνον, υπάρχουν δύο παραδείγματα, που θα ήθελε να ακολουθήσει.

Διονύσης Χιώτης (ΑΠΟΕΛ, 12 συμμετοχές)

Μέλος της «χρυσής» σεζόν του ΑΠΟΕΛ, 2011/12. Η χρονιά που ο κυπριακός σύλλογος έγραψε ιστορία και έφτασε μέχρι και τα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο Διονύσης Χιώτης ήταν από τους βασικούς «πυλώνες» της επιτυχίας. Ο Έλληνας πορτιέρο έπαιξε στα έξι από τα δέκα ματς, με αποκορύφωμα τον επαναληπτικό με την Λυών.

Εκεί όπου με την ικανότητα του να αποκρούει πέναλτι, έστειλε τους Κύπριους στα προημιτελικά. Πριν από αυτό, ο ΑΠΟΕΛ τερμάτισε πρώτος στον όμιλο με τις Ζενίτ, Πόρτο και Σαχτάρ Ντόνετσκ, μαζεύοντας εννιά βαθμούς. Μετά το εμπόδιο της Λυών, η Ρεάλ Μαδρίτης σταμάτησε με επιβλητικό τρόπο το όνειρο, καθώς επικράτησε με 3-0 στην Κύπρο και με 5-2 στην Μαδρίτη.

Οδυσσέας Βλαχοδήμος (Μπενφίκα, 6 συμμετοχές)

Αναμένεται να αυξήσει τις συμμετοχές του στο φετινό Champions League, μετά την πρόκριση της Μπενφίκα στους ομίλους επί της Αϊντχόφεν. Ωστόσο, ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος έχει μπει στην συγκεκριμένη λίστα από το 2019/20. Τότε, που οι «αετοί» είχαν μπει στα γκρουπ της διοργάνωσης, χωρίς να προχωρήσουν πιο μακριά από τους ομίλους.

Συγκεκριμένα, στον όμιλο με Μπάγερν Μονάχου, Άγιαξ και την ελληνική ΑΕΚ, ο Έλληνας πορτιέρο έπαιξε σε όλα τα ματς, με τον πορτογαλικό σύλλογο να τερματίζει τρίτος και να πηγαίνει στο Europa League. Την επόμενη σεζόν, η ιστορία επαναλήφθηκε, αυτή τη φορά κόντρα στις Λειψία, Λυών και Ζενίτ, όπου η ομάδα συνέχισε ξανά στην δεύτερη σε δυναμικότητα ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Γίνεται ο 14ος στο νέο φορμάτ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης…

Εκτός από τον Ηλία Ατματσίδη, που προστάτευε τα καρέ της ΑΕΚ το 1995/96, υπάρχουν ακόμα 13 Έλληνες τερματοφύλακες (με τον Αθανασιάδη μέσα) που έχουν αγωνιστεί στο Champions League. Ο πρώτος σε συμμετοχές, είναι ο Αντώνης Νικοπολίδης, ο οποίος έχει παίξει σε 61 ματς με τα «αστέρια» στο μανίκι, φορώντας τα χρώματα του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού.

Έπειτα, ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος είναι στην δεύτερη θέση με 32 συμμετοχές, με τη φανέλα των «ερυθρολεύκων» και ακολουθεί ο Δημήτρης Χιώτης, καθώς εκτός από τον ΑΠΟΕΛ, έχει παίξει και με την ΑΕΚ, φτάνοντας τους 20 αγώνες. Την λίστα ολοκληρώνουν οι Κώστας Χαλκιάς (Παναθηναϊκός), Αλέξανδρος Τζόρβας (Παναθηναϊκός), Βασίλης Μπάρκας (ΑΕΚ), Χρυσόστομος Μιχαηλίδης (ΑΕΚ), Φάνης Κατεργιαννάκης (Ολυμπιακός), Άγγελος Γεωργίου (Ολυμπιακός), Στέφανος Καπίνο (Ολυμπιακός) και Κλέοπας Γιάννου (Ολυμπιακός).

Ο Γιώργος Αθανασιάδης παραχωρήθηκε από την ΑΕΚ ως δανεικός επειδή δεν χωρούσε στα… πλάνα. Ο Έλληνας πορτιέρο απέδειξε την αξία του, καθώς οδηγήθηκε την μικρή ομάδα της Μολδαβίας στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης.

E9qkH8uXoAUzZ21.jpeg
Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης