Πρόσωπα

Μάλκομ: Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης με τις λάθος επιλογές…

Μάλκομ: Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης με τις λάθος επιλογές…

Ήταν ο ήρωας της Βραζιλίας στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, απέδειξε πως η «μπογιά» του κρατάει ακόμα και αξίζει να εκμεταλλευτεί μία (σωστή) δεύτερη ευκαιρία.

Σχετικά Άρθρα

«Στις κινήσεις μοιάζει με τον Ροναλντίνιο. Μπορεί να γίνει ο αγαπημένος της Μπαρτσελόνα». Αυτά ήταν μερικά από τα σχόλια που είχαν γραφτεί όταν η Μπαρτσελόνα αποφάσιζε να τον «κλέψει» μέσα από τα χέρια της Ρόμα. Μία, από τις πολλές λάθος επιλογές που έκανε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Βραζιλίας.

Ο Μάλκομ ήταν ο «χρυσός» σκόρερ της Βραζιλίας κόντρα στην Ισπανία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, χαρίζοντας στην χώρα του το υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Μία συγκυρία που είχε ανάγκη εδώ και αρκετά χρόνια ο 24χρονος εξτρέμ, ώστε να θυμίσει σε όλους ποιος είναι.

Τα «παιχνίδια» των μάνατζερ που τον έφερε στην Ευρώπη με μόλις πέντε εκατ. ευρώ, η επιλογή να απορρίψει τελευταία στιγμή την Ρόμα για χάρη της Μπαρτσελόνα και το ταξίδι στην Ρωσία που τον… ξέγραψε!

Τα ερωτηματικά γύρω από την μεταγραφή στην Μπορντό…

Ο Μάλκομ ξεκίνησε την καριέρα του στην Κορίνθιανς, σε ηλικία 11 ετών και μέσα σε λίγα χρόνια, βρέθηκε ανάμεσα στους βασικούς της πρώτης ομάδας. Ο νεαρός εξτρέμ αποτελούσε ένα από τα μεγάλα wonderkid της Βραζιλίας αλλά και του κόσμου, κάτι που σήμαινε πως η παρουσία του στην ομάδα που έκανε τα πρώτα του βήματα, είχε ημερομηνία λήξης.

Ωστόσο, κανείς δεν περίμενε πως το επόμενο βήμα, θα γινόταν τον Γενάρη του 2016. Σε ηλικία 18 ετών, ο ταλαντούχος άσος είχε οδηγήσει την Κορίνθιανς στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, ένα χρόνο πριν. Ο Τίτε είχε δημιουργήσει πάνω του ένα μοναδικό πλάνο ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου και ο ίδιος, θα έπαιρνε την φανέλα βασικού στο σπίτι του.

Δεν ήταν λίγοι που του έλεγαν να μείνει για ακόμη ένα χρόνο, ώστε να πάει «ψημένος» στην Ευρώπη. Σίγουρα, το ταλέντο του θα μπορούσε να τον στείλει σε ένα μεγάλο κλαμπ, όμως, έπειτα από κάποιους χειρισμούς των μάνατζερ του, η Μπορντό ήταν εκείνη που έκλεισε τον νεαρό άσο με μόλις… πέντε εκατ. ευρώ. Ένα ποσό αρκετά μικρό μπροστά στα επτά γκολ και τις πέντε ασίστ που είχε σε 54 ματς με τον βραζιλιάνικο σύλλογο.

Καθιέρωση, προσαρμογή και… το μεταγραφικό σήριαλ!

Τα λόγια του άλλοτε Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή της Μπορντό, Ντενίλσον, τον έπεισαν να υπογράψει στον γαλλικό σύλλογο αλλά τον έκαναν, ταυτόχρονα, να προσαρμοστεί γρήγορα. Το τρομερό ταλέντο που είχε, τον βοήθησε να γίνει από τα καλύτερα εξτρέμ της Ligue 1. Δεν είναι τυχαίο, πως μέχρι το καλοκαίρι του 2018, είχε ματώσει 23 φορές τα αντίπαλα δίχτυα και είχε μοιράσει συνολικά 16 ασίστ σε χρονικό διάστημα 93 συμμετοχές.

Το όνομά του έπαιξε στα μεταγραφικά σενάρια όλων των ομάδων. Το απίστευτο αριστερό πόδι αλλά και η μοναδική τεχνική του, ήταν αυτά που έψαχνε κάθε σύλλογος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ο ίδιος είχε παραδεχθεί πως η Μπαρτσελόνα είναι το όνειρό του, ακολουθώντας τα βήματα του Ροναλντίνιο. Τελικά, η μεγαλύτερη πρόταση ήρθε από τα γραφεία της Ρόμα.

Ο ιταλικός σύλλογος μπήκε δυνατά στο θέμα της απόκτησής του και με 30 εκατ. ευρώ, έφτασε ένα βήμα από το να ολοκληρώσει την μεταγραφή. Μάλιστα, είχε ως σύμμαχο και τον παλαίμαχος Βραζιλιάνο, Καφού, ο οποίος μέχρι και την τελευταία στιγμή, έλεγε τα θετικά που έχει η μετακίνησή του Μάλκομ στους Ρωμαίους. Τότε, έρχεται και το μεγαλύτερο σήριαλ του καλοκαιριού.

Ο 20χρονος εξτρέμ τα έχει βρει σε όλα με την Ρόμα, η ομάδα έχει ανακοινώσει την συμφωνία και απομένουν τα τυπικά για την επίσημη ανακοίνωση. Την ίδια στιγμή, η Μπαρτσελόνα προσπαθεί να μπει «σφήνα», προσφέροντας 41 εκατ. ευρώ στην Μπορντό και συμβόλαιο πέντε ετών στον ποδοσφαιριστή.

Η μεγαλύτερη αρπαγή στην ιστορία μετατράπηκε στις πιο αποτυχημένες μεταγραφές…

Μέσα σε λίγες ώρες, όλα άλλαξαν. Ο Βραζιλιάνος αφήνει την Ρόμα και «σπάει» την συμφωνία μαζί της, με την βοήθεια των μάνατζερ. Η επιθυμία του είναι να παίξει στην Μπαρτσελόνα και να ακολουθήσει τα βήματα του Ροναλντίνιο (από την Παρί Σεν Ζερμέν στους «μπλαουγκράνα»).

Σε λιγότερο από 24 ώρες, η ομάδα της Βαρκέλωνης κάνει επίσημη την απόκτηση του υπερταλαντούχου εξτρέμ και ολοκληρώνει μία από τις μεγαλύτερες «κλοπές» στην ιστορία, αφήνοντας την Ρόμα στα «κρύα του λουτρού». Στα μάτια του, η Μπαρτσελόνα και ο Ερνέστο Βαλβέρδε, έβλεπαν τον κατάλληλο αντικαταστάτη του Νεϊμάρ, μετά το «φιάσκο» με τον Ουσμάν Ντεμπελέ, όμως γρήγορα διαψεύσθηκαν.

Ο Βραζιλιάνος άσος δεν αποζημίωσε ποτέ τα χρήματα που δαπανήθηκαν, έπαιξεκυρίως ως αλλαγή και μέτρησε μόλις τέσσερα γκολ και ισάριθμες ασίστ σε μία σεζόν. Η αποχώρησή του, το επόμενο καλοκαίρι, ήταν δεδομένη, με τον ίδιο να μην περνάει και τις καλύτερες μέρες στην Ισπανία.

Το διέξοδο στην Ρωσία προστέθηκε στην λίστα των κακών επιλογών!

Το καλοκαίρι του 2019, αρκετές ομάδες βρέθηκαν στο κατώφλι της Μπαρτσελόνα, η οποία έψαχνε να πάρει τουλάχιστον το ποσό που έδωσε στην Μπορντό, πίσω. Η εκλεκτή άκουγε στο όνομα της Ζενίτ. Ο ρωσικός σύλλογος έβγαλε από τα ταμεία του 40 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον νεαρό εξτρέμ, με τους «μπλαουγκράνα» να απαντούν αμέσως θετικά.

Από την πλευρά του, ο ποδοσφαιριστής είχε ακόμα δύο επιλογές. Να παλέψει για μία θέση στους «μπλαουγκράνα» ή να δοθεί δανεικός σε μία άλλη ομάδα της Ευρώπης (δύο από αυτές οι Μπορντό και Ρόμα). Ωστόσο, θεώρησε πως η Αγία Πετρούπολη είναι το κατάλληλο μέρος για να βρει τον εαυτό του. Το αποτέλεσμα φαίνεται έπειτα από δύο χρόνια, στην πτώση της αξίας του.

Μετά από δύο χρόνια, ο 24χρονος, πλέον, άσος, βρίσκεται στα 22 εκατ. ευρώ από τα 45 εκατ. που ήταν όταν πάτησε στην Ρωσία. Τραυματισμοί, ρατσιστικές συμπεριφοράς από τους φιλάθλους της ίδιας του της ομάδας και άλλες συγκυρίες, τον έχουν κάνει να μετράει μόλις 41 ματς με επτά γκολ ως απολογισμό.

Το «χρυσό» γκολ που μπορεί να αλλάξει την καριέρα του…

Η παρουσία του στην αποστολή της Ολυμπιακής ομάδας για τους Αγώνες του Τόκιο ήταν μεγάλη ευκαιρία για τον ίδιο. Ήξερε πως δεν θα έχει βασική θέση αλλά για όσο έπαιζε, ήθελε να προσφέρει τα πάντα. Σε κάθε συμμετοχή, άλλαζε την ροή του αγώνα με το ταλέντο και την ποιότητα του. Και φτάνει ο μεγάλος τελικός. Η Βραζιλία διεκδικεί το χρυσό μετάλλιο κόντρα στην Ισπανία και το ματς πηγαίνει στην παράταση (1-1). Ο Μάλκομ μπαίνει ως αλλαγή και αγωνίζεται στο 30λεπτο του έξτρα χρόνου.

Τα δεδομένα του αγώνα αλλάζουν αμέσως και ο νεαρός εξτρέμ δείχνει πως είναι θέμα χρόνου να έρθει το γκολ. Στο 108ο λεπτό, σε μία πολύ ωραία αντεπίθεση, ο άσος της Ζενίτ πετυχαίνει το 2-1 και χαρίζει το υψηλότερο σκαλί του βάθρου στην Βραζιλία. Ένα γκολ που χρειαζόταν όσο τίποτα για να φωνάξει ξανά «παρών». Είναι αξιοσημείωτο, πως στο προηγούμενο χρυσό, στο Ρίο το 2016, ο παίκτης ετοίμαζε το πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη.


Πλέον, έχει ένα μήνα για να δει αν θα συνεχίσει στην Ρωσία ή θα ψάξει αλλού την «Ιθάκη» του. Ταλέντο έχει, η ποιότητα του περισσεύει και όλα αυτά, μπορούν να κολλήσουν άρτια με τις σωστές επιλογές. Ο Μάλκομ μπορεί να ανανεωθεί μόνο αν το επιλέξει

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης